2

Hoe te mislukken in de keuken

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 7 december 2012

BoekIk had verschillende ideeën voor recepten deze week. Vandaag maar eens lekker de keuken in. Paar uurtjes bezig geweest, resultaat: alle drie de projecten mislukt. Mocht je willen weten hoe je dat doet, dan heb ik hier een aantal tips!

Tip 1: Google het vooral niet
Waarom gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn? Het wiel opnieuw uitvinden is toch veel leuker? Dus Google vooral niet hoe anderen het doen, want straks mislukt je gerecht niet.

Tip 2: Lees recepten half
Nou vooruit, je hebt dan toch een recept erbij gezocht. Maar even scannen is wel genoeg toch? Bereidingswijzen, tijden en dergelijke kan je zelf ook wel bedenken. Even weten welke ingrediënten en je kunt gaan!


Tip 3: Allemaal nieuwe gerechten
Met kerst alweer om de hoek is er een gegarandeerde manier om een leuke, stressvrije kerst te hebben. Pak een voorgerecht, hoofdgerecht bestaande uit 3 recepten en een nagerecht dat je allemaal nog nooit eerder hebt gemaakt. Natuurlijk wel ingewikkelde, culinaire gerechten, wel zo leuk. Probeer ze vooral niet een paar weken van te voren uit.

Tip 4: Zet geen timer
Ovenschotel die een uur in de oven moet? Dat onthoud je wel. Waarom die kookwekker gebruiken. Jouw inwendige klok geeft ook wel aan wanneer 60 minuten voorbij gegaan zijn. En anders geeft je neus wel aan wanneer het er te lang in gestaan heeft…

Tip 5: Probeer het maar niet, want koken is moeilijk
De makkelijkste manier om mislukking te voorkomen is door niet te koken. Het spreekwoord ‘oefening baart kunst’ is natuurlijk een cliché en nergens op gebaseerd.

Tip 6: Liever teveel kruiden dan te weinig
Er is niets ergers dan eten met te weinig zout, specerijen of andere smaakmakers. Daarom liever een snufje te veel dan te weinig. Uiteraard is het te gemakkelijk gedacht om een peper- en zoutvaatje op tafel te zetten.

Tip 7: Ingrediënten staan voor de sier in het lijstje
Eieren zijn echt niet cruciaal voor gerechten en kun je gerust weg laten. De ingrediënten zorgen zonder ei ook wel voor voldoende binding zodat het stevig blijft. Hetzelfde geldt voor melk, dat kan moeiteloos vervangen worden door water. Het resultaat blijft vast wel hetzelfde!

Conclusie
Zoals je waarschijnlijk wel door hebt zijn dit allemaal tips die ik wel heb toegepast. Helaas. Doe het tegenovergestelde en je wordt vanzelf een ware chef. Wil je een nieuw recept uitproberen? Pak je kookboeken erbij, Google het en lees recepten grondig door. Test recepten eerst voordat je ze gasten voorzet. Zet een timer wanneer je de oven of frituurpan gebruikt, of aardappels kookt. Gebruik liever iets te weinig smaakmakers, je kunt later altijd nog toevoegen. Als iets op is dat nodig is voor een gerecht, zoals eieren, ga naar de supermarkt of maak een ander gerecht. En vooral, blijf proberen!

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

2 reacties op “Hoe te mislukken in de keuken

Plaats een reactie
  • Albert

    Heel leuk om je kwetsbaar op te stellen. Er is niets leuker dan lachen om jezelf.

    volhouden dus.


    8 december 2012 om 19:33 | Beantwoorden
    • admin

      Mijn favoriete aanpak! 😀


      10 december 2012 om 06:41 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten