Hoe biologisch eten op een budget?
6

Hoe biologisch eten op een budget?

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 4 mei 2016

Sinds mijn zoontje met vaste voeding is begonnen hecht ik veel meer waarde aan biologisch eten. We proberen hem zoveel mogelijk alleen biologische producten aan te bieden, in ieder geval totdat hij 1 jaar oud is. Momenteel is het boodschappenbudget 75 euro per week met ons drieën en daar eten we momenteel grotendeels biologisch mee.

Prijs per kilo
Ik let in de supermarkt altijd op de prijs per kilo. Dit staat in kleine lettertjes op elk prijskaartje. Soms ook prijs per stuk (bij wc rollen) of prijs per liter (bij melk). Dit zorgt voor een eerlijke vergelijking tussen producten, ook al zijn de verpakkingen niet even groot. De Jumbo heeft bijvoorbeeld meerdere merken biologische producten, zoals Smaakt, Jumbo huismerk biologisch, en de A-merken. Bio+ hebben ze helaas (grotendeels) vervangen door hun eigen merk, wat ik bij veel producten geen verbetering vind. Maar goed, ik dwaal af… 😉

Minderen
Eerder was het mijn doel om 500 gram groente en 3 stuks fruit te eten op een dag. Inmiddels heb ik dit verlaagd naar 250 gram groente en 2 stuks fruit. Dit om de meerprijs van biologisch te kunnen betalen. Bananen voor 99 cent per kilo of 1,89 per 5 stuks is nou eenmaal best een groot verschil.


Focus op betaalbare producten
De basis van ons eetpatroon bestaat uit betaalbare producten. Wortels, doperwten en uien zijn per kilo bijvoorbeeld veel goedkoper dan cherrytomaten, rucola en komkommer. We halen echt nog wel tomaten en komkommer hoor. We hebben elke week 4 kilo groente nodig (250 gram voor 2 personen is 3,5 kilo per week plus wat extra voor de baby). De eerste 3 kilo probeer ik te vullen met goedkope groenten zoals wortels, bietjes, diepvriesgroenten en zuurkool. De laatste kilo met de wat duurdere groenten zoals tomaat, paprika, komkommer, avocado en dergelijke. Ook granen zoals zilvervliesrijst en havermout zijn percentueel gezien flink duurder biologisch, maar als je ziet hoeveel het per week meer kost valt het heel erg mee. Hetzelfde geldt voor olijfolie en eieren, sowieso al goedkoop en biologisch nog steeds betaalbaar.

Lidl verrassend veel bio
Laatst zijn we voor het eerst in tijden bij de Lidl geweest en die heeft verrassend veel biologische producten. En eigenlijk allemaal goedkoper dan de producten bij de Jumbo. Momenteel wordt 1 van de 2 Jumbo’s in Hardenberg omgebouwd naar een Lidl, dus daar ben ik erg blij mee! Lidl heeft bijvoorbeeld meer verschillende soorten diepvriesgroenten, dezelfde verse groenten, kruimige aardappels een kilo meer voor dezelfde prijs, rundergehakt en eieren om maar wat te noemen.

Aldi ook bio
Binnenkort wil ik ook weer eens naar de Aldi, toen ik laatst een paar boodschappen moest hebben viel het me namelijk op dat zij ook steeds meer biologische producten hebben zoals kamillethee, sappen, koffie, melk, pasta, brood en havervlokken. Dit hebben ze onder het merk Mama Nature.

Jumbo pick up point
Wij hebben momenteel een haat/liefde-verhouding met het pick up point van Jumbo. Je maakt dan een boodschappenlijstje klaar via de website of app en die wordt op een gekozen tijdstip voor je klaargezet. Er gaat (te) vaak wat fout en over onze klacht hebben we nooit meer iets teruggehoord. Maar aan de andere kant heb je zo wel toegang tot een groter assortiment biologische producten dan wat standaard in de winkel ligt. Je betaalt wel tot €3,50 voor het klaarzetten van de bestelling maar dan nog zijn we meestal goedkoper uit doordat je niet in de winkel verleid wordt tot impulsaankopen.

Groente en fruit is lastig
Hoe we het met groente en fruit doen vind ik nog lastig. De eerste weken was het geen probleem maar inmiddels vind ik het beperkte aanbod wel hinderlijk worden. De wortels en bietjes heb ik nu wel gezien… Vorige week zijn we hier naar de natuurwinkel geweest maar groente en fruit was daar echt duur en je zag dat het er al lang lag. Momenteel zit ik dus te spelen met het idee om zo’n abonnement te nemen. We zijn nu ook de tuin aan het aanpakken en daar komt in de border ook ruimte voor een moestuin. Hopelijk dat dit ook voor afwisseling gaat zorgen.

Compromis
Voor nu is dus het compromis dat als een product er biologisch is, we het biologisch halen. Zo niet, dan niet. Afwisseling is ook gezond! Wat we bijvoorbeeld biologisch halen:

 • granen
 • aardappels
 • zuivel
 • eieren
 • vlees
 • groente grotendeels
 • fruit grotendeels
 • zaden en pitten
 • pindakaas en tahin
 • olijfolie, kokosolie en lijnzaadolie
 • chocolade en cacaopoeder
 • smaakmakers als knoflook en specerijen

Nu ik er zo over nadenk zijn er trouwens nog wel producten die we niet-biologisch halen. Bijvoorbeeld de producten die we voor mijn man halen zoals plakken kaas, granola en diksap. Ook lekkers als noten en chips niet en het standaard pakje rauwe ham wordt ook nog steeds in het winkelwagentje gegooid… 100% biologisch is het dus zeker niet en ik weet ook niet of het dat ooit zal worden. Maar voor nu ben ik trots op de enorme verbeterslag die we hebben gemaakt!

Waarom biologisch?
Er was een aantal redenen waarom ik meer biologisch wou halen. Zo leerde ik vorig jaar dat de weilanden die ineens bruin waren hier in de regio, dit waren omdat ze platgespoten zijn met Roundup, het gewasbeschermingsmiddel van Monsanto (zie bijvoorbeeld hier). Vervolgens wordt dit voor extra voedingsstoffen de aarde in geploegd en opnieuw ingezaaid met gewassen of met gras voor de koeien, wat wij vervolgens weer eten… Regelmatig zag ik al onderzoeken voorbij komen over hoeveel van deze pesticiden in het lichaam te vinden zijn. Baby’s hebben een veel kleiner lichaam waardoor de concentratie ook veel groter is. In potjes babyvoeding is de wettelijk toegestane hoeveelheid pesticiden veel lager dan in verse niet-biologische producten in de supermarkt. Het voelde voor mij heel onlogisch om beter potjes te kunnen geven dan vers. Dat was voor mij de belangrijkste reden om voor biologisch te gaan, want ik wil geen potjes geven maar de Kleintjes-methode doen.

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

6 reacties op “Hoe biologisch eten op een budget?

Plaats een reactie
 • Lineke

  Ik vind het ook een lastig punt.
  Alles biologisch is voor ons gewoon te duur, mijn man volgt naast zijn werk een studie
  waar we behoorlijk wat geld aan kwijt zijn. Dat is niet erg, maar je moet dan inderdaad keuzes maken.
  Ik kom ook veel bij de Ali en Lidl en hun assortiment bio producten wordt inderdaad steeds groter, fijn!
  Het liefst koop ik ook alles bio, maar dat gaat nu gewoon even niet. Ik probeer mezelf maar voor te houden dat het oké is wanneer ik mijn best doe binnen het budget zoveel mogelijk gezonde en biologische keuzes te maken. Ik ben er ook mee begonnen toen onze oudste met ons mee ging eten, grappig om bij jou hetzelfde te lezen. Een soort moederinstinct om je kind goede, gezonde dingen te geven denk ik. Leuk om te lezen hoe jij het doet!


  4 mei 2016 om 12:08 | Beantwoorden
 • sanne

  Knap hoor! Wij zijn met 2 volwassenen en om de week zijn de 2 tieners van mijn man er (die eten als volwassene). Ons boodschappenbudget is 400 euro per maand, en ik haal weinig bio. Ik zou het zo graag willen, maar vind het moeilijk. Wij wonen in zuid-oost Friesland, hier is het aanbod bio in de supermarkt erg karig. Natuur winkel is idd erg duur in groente en fruit en het is vaak al oud. We hebben een groot erf, hier ga ik een stuk moestuin van maken. Dat wordt volgend voorjaar, eerst nog voorbereidingen treffen, anders verzuip ik erin. Er zijn hier best wat boeren in de omgeving, ik wil nog eens kijken of ik daar goedkoper aan groente en fruit kan kopen. Vandaag ga ik naar een boerenmarkt, ik ben heel benieuwd. Lastig daaraan vind ik wel dat je ter plekke geen prijzen kunt vergelijken.


  7 mei 2016 om 08:59 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ja zo zit ik hier dus ook. Ik heb een volkstuin gehad maar daar ben ik dus in verzopen, iets te grote stap van een balkon naar zo’n leeg canvas. Hoe was de boerenmarkt?


   9 mei 2016 om 21:34 | Beantwoorden
 • A3ana

  Wat wij gedaan hebben is een groente tuin en een abbonement op een biologische groente , fruit en aardappel tas. Dat scheelt behoorlijk. Je eet met de seizoenen mee en dingen die je anders niet zou kopen of gewoon niet te krijgen is. Er zitten recepten bij dus als je t even niet weet maak je gewoon dat. Wat je ook kunt doen is in je woonkamer in de vensterbank sla soorten kweken.
  Wij eten inmiddels helemaal biologisch en dat gewoon op een wadden eiland. Maar wij hebben wel een groter budget;-)


  9 mei 2016 om 11:23 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten