Groene smoothie als ontbijt
6

Groene smoothie als ontbijt

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 9 juni 2016

Wij waren toe aan een nieuw ontbijt. Mijn man was helemaal uitgekeken op z’n kommetje yoghurt met granola en mijn grote portie havermoutpap kostte te veel tijd ’s ochtends nu ik weer werk (ik eet traaaaaaag). Dus wat gaan we dan doen? Groene smoothies! Inmiddels ontbijten we nu een week met groene smoothies en dat bevalt erg goed.

Vult dat genoeg?
We eten de groene smoothie echt als ontbijt, dus zonder iets erbij. Dus ja, dan moeten we er wel voor zorgen dat het genoeg vult. Bananen, avocado, kokosmelk en soms nog extra lijnzaadolie zorgen hiervoor. Ik gok dat de smoothie op 600 kCal per persoon zit.

Wat doe ik er in?
Afgelopen week deed ik er in voor 2 personen:


 • 2,5e banaan (andere helft is voor Marcus)
 • 1 avocado (min 2 plakjes voor Marcus)
 • 250 ml kokosmelk
 • 2 handjes spinazie
 • 1 handje bosvruchten
 • 250 ml rijstmelk
 • 2 el lijnzaadolie
 • 1 schijfje citroen, sap ervan

Het varieerde hier en daar wel eens maar niet veel. Daar wil ik vanaf volgende week meer op letten. Zo had ik afgelopen week 1 zak spinazie gehaald en die is de afgelopen 2 dagen op. Toen ging er wel bleekselderij bij door, maar juist de groene bladgroenten zijn zo gezond. Vooral als je ze afwisselt, dus niet dagelijks spinazie. Vanavond doen we weer nieuwe weekboodschappen en neem ik een zak boerenkool mee en later in de week moet er dan nog een nieuwe zak andijvie of iets dergelijks komen. Ik heb eerder ook wel eens diepvries spinazie en boerenkool gebruikt maar na 1x een spinazie-ijsklont in mijn mond gehad te hebben doe ik dat niet meer. Bah wat was dat vies!

Voor op de boodschappenlijst
Handig om meteen even na te denken over wat er dan moet komen vanavond. Ik reken op 4 dagen voor de niet-houdbare ingrediënten en 7 dagen voor de houdbare ingrediënten. Dan moeten er maandag nog wat boodschappen gedaan worden.

 • 7 pakjes Go Tan kokosmelk
 • 12 bananen
 • 4 avocado’s
 • 1 zak boerenkool die tot 13 juni houdbaar is
 • 2 liter plantaardige melk
 • 2 citroenen
 • 1 flesje lijnzaadolie
 • diepvriesfruit (ananas, mango, bosvruchten)
 • ander vers fruit (pruimen, nectarine…)
 • komkommer, bleekselderij, peterselie, gember… even kijken wat er allemaal is

En maandag moet dan nog komen:

 • 9 bananen
 • 3 avocado’s
 • 1 zak andijvie die tot 16 juni houdbaar moet zijn
 • eventueel ander vers fruit, groenten en smaakmakers

Dat kan groener!
Voor een zo gezond mogelijk groene smoothie doe je er zoveel mogelijk groente en zo min mogelijk fruit in. Zelf vind ik de eerste eis dat ik het met smaak kan eten. Dus momenteel zit er nog vrij veel fruit in. Ook omdat fruit mooi veel extra calorieën toevoegt en groente niet. Na verloop van tijd hoop ik steeds meer groente toe te kunnen voegen en dat we het nog steeds lekker vinden. Sowieso is het erg fijn om ’s ochtends al ongeveer 100 gram groente op te hebben, dan is het niet zo erg als er eens geen groente bij de lunch of het avondeten zit (of dacht je dat we hier nooit een patatje eten?).

Variatie…?
Elke dag een groene smoothie, dat is niet erg gevarieerd, of wel? Ik heb hier al vaker over geschreven, maar ik vind variëren overdag echt moeilijk. Ik ben een enorm gewoontedier. Ik heb het liefst dat mijn ontbijt, lunch en tussendoortjes elke dag hetzelfde zijn. Dan hoef ik er niet bij na te denken en stel ik maaltijden niet uit doordat ik nog niet weet wat ik ga eten. Zo kan ik op de automatische piloot uit bed strompelen en naar de keuken gaan. Wanneer Marcus echt met ons mee gaat ontbijten moet ik hier denk ik wel wat op gaan verzinnen, misschien toch eens met een weekmenu gaan werken voor overdag. Maar voor nu, dagelijks een groene smoothie maar wél variatie in de ingrediënten!

Is de groene smoothie eigenlijk wel gezond?
De Groene Vrouw heeft hier een goed artikel over geschreven, of groene smoothies gezond zijn. Daarentegen zijn er ook tig mensen die zweren bij elke dag een groene smoothie. Mijn mening is dat het veel gezonds bevat maar dat het wel belangrijk is om er goed op te kauwen omdat dit nodig is voor je spijsvertering. En uiteraard is het belangrijk naar jouw lijf te luisteren. Voelt het niet goed? Krijg je buikpijn? Dan is het niet voor jou. Zelf krijg ik bijvoorbeeld buikpijn als ik havermout door smoothies doe, dus dit doe ik niet meer.

Wat is jouw favoriete groene smoothie?

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

6 reacties op “Groene smoothie als ontbijt

Plaats een reactie
 • mevr. Gewoontjes

  Ik heb het ook een poosje terug geprobeerd. En na een paar keer was het voor mij duidelijk dat het niet werkt. Ik krijg er enorm snelle darmdoorgang van. Dus een uur, twee uur later was mijn ontbijt al verdwenen. Ik kan me niet voorstellen dat ik dan wat had opgenomen. Plus het voelde gewoon niet fijn voor mijn darmen.

  Persoonlijk vond ik het wel jammer, want ik vond het heerlijk fris en had wel het gevoel een energiebommetje te eten. Maar goed luisteren naar je lijf is hier zeker belangrijk bij. Ik moet mijn groente kauwen! 🙂


  9 juni 2016 om 20:05 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   wat jammer! Nee dat klinkt inderdaad alsof het niet voor jouw lichaam werkt. Ik heb vanochtend weer havermoutpap gegeten ipv smoothie en dat viel bij mij nu slecht, echt een baksteen in de buik. Morgen weer een smoothie 🙂


   10 juni 2016 om 11:38 | Beantwoorden
   • mevr. Gewoontjes

    Ja, je zou zeggen dat een groene smoothie lichter is dan havermout pap. Maar ik heb het idee dat ik dan teveel vezels in één keer binnenkrijg…
    Een overdaad aan vezels is dus ook niet goed voor iedereen :).

    Wat ik trouwens wel eens doe als traktatie op een warme/vrije morgen is een fruitsmoothie maken voor bij het ontbijt. Dan willen de mannen hier ook graag meedrinken :). Dat gaat dan wel weer goed…

    Eet (eh, drink!) smakelijk morgen!


    10 juni 2016 om 19:43 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     wat raar dat een fruitsmoothie wel lukt! Te veel vezels is inderdaad bij sommige darmpatiënten juist niet handig


     13 juni 2016 om 09:41 | Beantwoorden
 • Sanne

  Klinkt echt heerlijk, maar ik heb de indruk dat het een behoorlijk prijzige hobby is. Al die avocado’s, kokosmelk en andere plantaardige melk, dat kost nogal wat. Zelfs bij de Lidl kost een avocado al bijna een euro per stuk, dat is mij echt te gek. Ook ik ben een gewoontedier, vooral met ontbijt. Het moet lekker, voedzaam, niet te duur, snel en makkelijk zijn. Ik eet dus al enkele jaren bijna dagelijks overnight oats met noten/zaden, soms rozijnen en water. ’s Ochtends een appel of banaan in stukjes erbij en klaar is Kees. Moet zeggen dat ik wel toe ben aan wat anders, mijn lijf ook, maar ik weet nog niet wat in mijn straatje past.

  He, ik zie dat het vinkje uit is. Goed zeg 😉


  10 juni 2016 om 12:54 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   jaaaa eindelijk bezig geweest met het vinkje haha!

   Over het prijzige, dat merkten wij ook met boodschappen doen… Even kijken of we dat nog kunnen verbeteren. De rijstmelk heb ik in ieder geval al geschrapt, dat voegt qua voedingswaarde toch niks toe. Scheelt weer 4 euro.


   13 juni 2016 om 09:43 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten