Goedkoop en gezond gourmetten
10

Goedkoop en gezond gourmetten

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 18 december 2012

De feestdagen zijn duur. Maar moet dat ook of kan het anders? Dit weekend heb ik een vriendengroep uitgenodigd om te gourmetten. De uitdaging: voor €2 per persoon, en iedereen verzadigd. Ik kan je vertellen, dat is gelukt! En de avond erna konden we er ook nog van eten.

Boodschappenlijstje voor 9 personen (totaal €17,96)
500 gr rundergehakt (Aldi, €2,99)
500 gr half-om-half gehakt (Aldi, €2,39)
600 gr pangasiusfilet (Jumbo, €2,79)
1 komkommer (Aldi, €0,85)
Stoplicht paprika’s (Aldi, €0,95)
250 gr champignons (Aldi, €0,79)
5 uien (€0,25)
Bol knoflook en een paar teentjes (€0,20)
500 ml Magere kwark naturel (Aldi, €0,65)
Blik gepelde tomaten (Jumbo, €0,28)
1 kilo volkoren meel (€0,89)
2 theelepels gist (€0,08)
Theelepel appelstroop (€0,02)
500 gr bloem (Aldi, €0,49)
6 eieren (Aldi, vrije uitloop, €0,99)
1 liter melk (Jumbo, €0,40)
Eetlepel pindakaas (Aldi, €0,05)
Half blikje kokosmelk (Jumbo, €0,40)
Scheutje sojasaus (€0,05)
1 kilo aardappels (€0,20)
Halve pot augurken (€0,40)
Halve pot zilveruitjes (€0,30)
Lenteui (eigen “tuin”)
500 gr wortels (€0,35, Aldi)
Peper en zout
Specerijen (€0,20)
Olie (€1,00)

Gemaakte gerechten:
Hamburgertjes
Beslag voor pannenkoekjes
Reepjes pangasiusfilet
Aardappelsalade
Wortelsalade
Komkommer in plakjes
Paprika, champignons en ui om te bakken
Sausjes: knoflooksaus, tomatensaus en pindasaus
Bolletjes


Hamburgertjes
Doe voor de hamburgers in een ruime kom, de rundergehakt en het half-om-half gehakt. Dit omdat rundergehakt gezonder is, maar het budget op was voor volledig rundergehakt. Doe hier 3 eieren, een bolletje of beschuitje in kleine stukjes bij en kruiden naar smaak. Ik deed er paprikapoeder en Italiaanse kruiden bij. Dan goed kneden en kleine hamburgertjes van maken. Hoe kleiner, hoe sneller ze gaar zijn en hoe meer het lijkt, win-win dus!

Bolletjes

Zelfgemaakte bolletjesDe bolletjes heb ik in 2 rondes gemaakt, omdat mijn broodbakmachine niet zó groot is. Doe 350 ml water, 500 gr volkoren meel, 1 theelepel gist, 1 theelepel zeezout en 1 theelepel appelstroop. Zet hem op het deegprogramma.

Zodra het deegprogramma klaar is, kun je er bolletjes van maken. Snijd het deeg in 16 stukken. Vorm ze dan in je handen tot een bolletje, door met je duimen langs de bovenkant van de bolletjes te gaan naar de onderkant en daar het deeg in te stoppen. Dit kun je op deze video zien om 3:30 minuut.

Zodra ze er als een bolletje uitzien, leg je ze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Als je ze dicht op elkaar legt, met 1 of 2 centimeter ertussen, krijg je een breekbrood. Leg hier een schone theedoek overheen en leg de plaat op een warme plek. Bijvoorbeeld op een kachel, een elektrisch fornuis waarvan alle platen een paar minuten op de zachtste stand hebben gestaan of iets dergelijks.

Haal na een half uur de theedoek eraf en snijd de bovenkanten ondiep in met een scherp mesje. Strooi er eventueel nog wat water en sesamzaadjes overheen. Zet de bolletjes in een onvoorverwarmde oven. Zet het er 25 minuten op 180C in. Wanneer ze klaar zijn, doe in een schaal en pak het in de schone theedoek in, zo blijft het vers.

Beslag om zelf pannenkoekjes te bakken
Dit is een recept om zonder mix pannenkoeken te maken. Het klassieke recept voor pannenkoeken dus! Doe in een grote beslagkom een liter melk, 3 eieren en een snufje zout. Mix dit met een elektrische mixer egaal. Doe hier al mixend beetje voor beetje 500 gr bloem bij totdat er geen klontjes meer zijn. Het beslag is al klaar! Even in wat spuitflesjes doen (te koop bij bijvoorbeeld Blokker) en klaar!

Zelf aardappelsalade maken

Zelf aardappelsalade makenSchil een kilo aardappels. Kook deze gaar. Laat afkoelen en snijd in plakjes. Doe hier in stukjes gesneden augurk, lente ui en zilverui door. Schep er een paar lepels kwark bij en royaal peper en zout. Door elkaar mengen (zachtjes! Anders heb je aardappelpuree!) en klaar!

Simpele wortelsalade maken

Simpele wortelsaladeIk ben zo blij dat ik een keukenmachine heb! Ik heb de wortels gewassen en in stroken gesneden. Daarna mijn keukenmachine met rasp klaargezet. Zo heb ik de wortels snel geraspt. Hier deed ik een paar lepels kwark bij en peper en zout. Klaar is deze lekkere frisse salade al!

Pangasiusfilet
Haal de vis een half uur voor tijd uit de vriezer. Hoe minder lang uit de vriezer, de beter de kwaliteit van de vis. Bestrooi de vis met peper en zout en snijd (hak) de vis in reepjes van een paar centimeter breed.

Komkommer
Snijd in plakjes.

Gezonde knoflooksaus

Gezonde knoflooksausDit is een knoflooksaus zonder mayonaise. Allereerst heb ik een hele bol knoflook gepoft. Dit doe je door de bovenkant er af te snijden zodat net het puntje van de teentjes af is. Zet deze bijvoorbeeld in een ramekin (hoog klein ovenschaaltje voor soufflés). Besprenkel met wat olijfolie en peper en zout. Vul het schaaltje met een bodempje water. Dek het schaaltje af met een dekseltje, schoteltje of aluminiumfolie. Zet deze 45 tot 60 minuten in een op 160ºC voorverwarmde oven. Laat deze na afloop even afkoelen. Knijp of snijd de teentjes uit de bol, in een blender, keukenmachine of maatbeker voor een staafmixer. Voeg hier een halve verpakking kwark aan toe en peper en zout. Pureer dit glad. Nu zou je er eventueel bieslook of andere kruiden aan toe kunnen voegen. Proef of de smaak goed is, of dat er peper, zout of kwark bij moet.

Ik vind dit een heerlijke knoflooksaus! Zorg wel dat de mensen om je heen hem ook eten, want hij is heftig!

Zelf tomatensaus maken

TomatensausKetchup durf ik het niet te noemen, maar zo heb ik het wel geserveerd. Deze tomatensaus is suikervrij. Fruit een gesnipperd uitje. Voeg hier een geperst teentje knoflook aan toe. Doe hier na een halve minuut een blik gepelde tomaten aan toe. Hak deze een beetje fijn met een houten spatel of lepel. Voeg hier kruiden naar smaak aan toe als kaneel, gemalen komijnzaad en oregano. Pureer met een staafmixer na 5 minuten.

Zelf pindasaus maken
Er was nog budget dus toen heb ik ook nog een pindasaus gemaakt. Hij is nog lekkerder als je eerst een uitje fruit. Nu heb ik een scheutje olijfolie, een half blikje kokosmelk, een eetlepel pindakaas en wat chilivlokken verhit. Meer pindakaas geeft de saus meer karakter, maar de pindakaas was op. Kook dit totdat de gewenste dikte bereikt is.

Gezond gourmetten
In plaats van boter hebben we met olijfolie gegourmet. Het spetteren viel heel erg mee, dus ik zou het zeker aanraden. Op de plaat hebben we de hamburgertjes en vis gebakken. In de pannetjes de groente en pannenkoekjes. Daarbij de bolletjes, salades en sausjes.

We hadden nog veel over: de helft van de wortelsalade, beslag waar ik nog 8 pannenkoeken van gebakken heb, 1/3e van de aardappelsalade, wat champignons, paprika’s en ui en saus.

Zou ik dit nog een keer zo doen? Alleen als het niet anders kan. Ik heb ongeveer 5 uur in de keuken gestaan om alles te maken, en dan heb ik ook nog hulp gehad. Iets meer budget, en je hoeft minder te doen. Al is het maar wat simpels in plaatst van afbakbrood!

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

10 reacties op “Goedkoop en gezond gourmetten

Plaats een reactie
  • anna

    1 nadeel je moet wel eerst een pot pindakaas te kopen om er 1 eetlepel uit te halen net zoals de zilveruitjes en appelstroop en wat weinig vlees maar dat is ieder voor zich natuurlijk


    18 december 2012 om 14:41 | Beantwoorden
    • Lisette

      Klopt helemaal! Maar aan de andere kant weet ik bijvoorbeeld zeker dat jij vaker pindasaus in het jaar eet, net als dat je vaker zilveruitjes gebruikt, bijvoorbeeld voor hapjes met kaas erbij enzo. En appelstroop is ook prima te vervangen door een lepeltje suiker als je anders geen appelstroop eet. Dit waren allemaal dingen die ik heb gebruikt omdat ik het al in huis had.

      De enige manier om het gourmetten zó goedkoop te houden is door je te beperken in het vlees. Als het budget 3 euro p.p. was geweest was er meer geweest, bijvoorbeeld gemarineerde kipfilet. Vlees is nou eenmaal duur…


      19 december 2012 om 16:09 | Beantwoorden
  • Margriet

    Knap hoor, voor 18 euro 9 mensen zo’n lekkere gezonde gourmet voor te zetten…
    Complimenten!!!
    Mooie inspirerende site trouwens…

    groeten
    Margriet


    27 maart 2013 om 23:51 | Beantwoorden
    • Lisette

      Dank je, dat was ook echt een uitdaging! Was helemaal gesloopt daarna 😀 Bedankt voor het compliment 😀


      28 maart 2013 om 11:20 | Beantwoorden
  • Remy

    Klasse hoor. Erg inspirerend wat jij steeds weer op tafel tovert!


    10 juni 2013 om 17:56 | Beantwoorden
  • Fimke

    Ja, dit verdient echt een hele grote pluim!
    Mijn moeder klutste vroeger enkele eieren, beetje peper en zout erdoor en men kon lekker een eitje bakken. Erg leuk, lekker, voedzaam en (relatief) goedkoop.
    Kon jij overigens tegen de kwark in jouw knoflooksaus hij klinkt erg lekker, maar ik durf het niet zo goed…


    20 juli 2013 om 16:04 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Is inderdaad een goede gouwe ouwe.

      Ik ben pas sinds een paar maanden heel strict in het lactose vrij eten. Toen at ik nog regelmatig dat soort producten. Nu zou ik dat niet meer doen


      20 juli 2013 om 16:55 | Beantwoorden
  • Fimke

    Laatst heb ik zelf pindasaus gemaakt, die was verrukkelijk!
    Uitje en knoflook fruiten, halve theelepel ketoembar en djahé erbij en en snufje laos, even meefruiten. Halve pot pindakaas met nootjes (van de Aldi, zit geen suiker en andere toevoegingen in) erbij en roeren maar totdat het smeuig wordt. Half blikje kokosmelk (of andere melk) en scheutje erbij en laten koken. Nog even zachtje door laten koken.
    Haal op tijd van het vuur! Als je denkt “nu is ie goed” direct van het vuur halen. Als je te lang wacht, scheidt de olie zich van de rest en ziet het er niet meer uit. Maakt voor de smaak overigens niet uit 🙂


    28 juli 2013 om 16:15 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten