Goedkoop en gezond broodbeleg
De gemiddelde Nederlander eet dagelijks brood, en meestal vrij veel ook. Soms bij het ontbijt, meestal bij de lunch. Natuurlijk is een tosti of maaltijdsalade lekker bij de lunch, maar in de broodtrommel naar het werk slaat verveling al vrij snel toe. Hier een aantal soorten broodbeleg: goedkoop én gezond!
Pindakaas
De reclames zeggen het al: van pindakaas wordt je groot en sterk. Wel even opletten welke pindakaas je pakt, hoe minder ingrediënten hoe gezonder het is, want dan zit er minder/geen suiker en e-nummers in.
Appelstroop
Appelstroop is hartstikke gezond! Als kind is ons misschien geleerd dat zoet broodbeleg ongezond is, maar bij appelstoop gaat dit niet op. Er zit veel ijzer in, wat goed voor je is. En dat zonder dat er suiker aan toegevoegd is! Daar komt nog eens bij kijken dat een pot appelstroop helemaal niet duur is.
Gekookt ei
Lekker op brood en een echte krachtpatser. Boordevol eiwitten, wat je langdurig een verzadigd gevoel geeft en helpt bij spieropbouw en allerlei vitaminen en mineralen als B12 en ijzer (goed voor vegetariërs dus). Duurder dan de vorige 2 soorten broodbeleg maar nog steeds erg goedkoop.
Zelfgemaakte hummus (houmous)
In de winkel vrij prijzig, maar erg gemakkelijk zelf te maken! Haal een blik kikkererwten (ongeveer €0,60 bij Jumbo), doe daar een flinke eetlepel tahini bij (€2,00 uit mijn geheugen, maar doe je erg lang mee), wat olijfolie of water en specerijen naar smaak zoals paprikapoeder. Doe dit in de keukenmachine of pureer met een staafmixer tot een gladde massa. Knoflook is er ook lekker door, maar eet ik liever niet bij de lunch.
Noten- of zadenpasta’s
Tahini (tahin), cashewpasta, zonnebloempitpasta… Ze zijn er allemaal. Tahini is ook bij de Jumbo te krijgen, de andere varianten meestal alleen bij de natuurwinkel in biologische variant, daarom dus ook wat duurder. Het is even wennen voor de smaakpapillen, maar ik vind zeker de hazelnootpasta erg lekker. Het is eigenlijk gewoon pindakaas, alleen dan van een andere noot. Zelf maken kan ook, maar je hebt wel een krachtige keukenmachine nodig.
Hüttenkase
Kost bijna niets bij winkels als de Aldi of Lidl. Het is eigenlijk hele jonge smeerkaas. Lekker te maken met wat kruiden als bieslook of groenten als komkommer. Helaas kan ik niet zo goed tegen melkproducten dus heb het niet zelf geprobeerd.
Jij nog ideeën?
Ik weet dat chocopasta en jam ook erg goedkoop is, maar over gezond valt te twisten. En als je voor suikervrije jam gaat is het toch al weer prijzig. En kaas, kipfilet en rosbief is wel gezond, maar vrij prijzig. Heb jij nog toevoegingen die het liefst én gezond én goedkoop zijn?