8

Goedkoop en gezond broodbeleg

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 21 september 2012

gezond en goedkoop broodbelegDe gemiddelde Nederlander eet dagelijks brood, en meestal vrij veel ook. Soms bij het ontbijt, meestal bij de lunch. Natuurlijk is een tosti of maaltijdsalade lekker bij de lunch, maar in de broodtrommel naar het werk slaat verveling al vrij snel toe. Hier een aantal soorten broodbeleg: goedkoop én gezond!

Pindakaas
De reclames zeggen het al: van pindakaas wordt je groot en sterk. Wel even opletten welke pindakaas je pakt, hoe minder ingrediënten hoe gezonder het is, want dan zit er minder/geen suiker en e-nummers in.

Appelstroop
Appelstroop is hartstikke gezond! Als kind is ons misschien geleerd dat zoet broodbeleg ongezond is, maar bij appelstoop gaat dit niet op. Er zit veel ijzer in, wat goed voor je is. En dat zonder dat er suiker aan toegevoegd is! Daar komt nog eens bij kijken dat een pot appelstroop helemaal niet duur is.


Gekookt ei
Lekker op brood en een echte krachtpatser. Boordevol eiwitten, wat je langdurig een verzadigd gevoel geeft en helpt bij spieropbouw en allerlei vitaminen en mineralen als B12 en ijzer (goed voor vegetariërs dus). Duurder dan de vorige 2 soorten broodbeleg maar nog steeds erg goedkoop.

Zelfgemaakte hummus (houmous)
In de winkel vrij prijzig, maar erg gemakkelijk zelf te maken! Haal een blik kikkererwten (ongeveer €0,60 bij Jumbo), doe daar een flinke eetlepel tahini bij (€2,00 uit mijn geheugen, maar doe je erg lang mee), wat olijfolie of water en specerijen naar smaak zoals paprikapoeder. Doe dit in de keukenmachine of pureer met een staafmixer tot een gladde massa. Knoflook is er ook lekker door, maar eet ik liever niet bij de lunch.

Noten- of zadenpasta’s
Tahini (tahin), cashewpasta, zonnebloempitpasta… Ze zijn er allemaal. Tahini is ook bij de Jumbo te krijgen, de andere varianten meestal alleen bij de natuurwinkel in biologische variant, daarom dus ook wat duurder. Het is even wennen voor de smaakpapillen, maar ik vind zeker de hazelnootpasta erg lekker. Het is eigenlijk gewoon pindakaas, alleen dan van een andere noot. Zelf maken kan ook, maar je hebt wel een krachtige keukenmachine nodig.

Hüttenkase
Kost bijna niets bij winkels als de Aldi of Lidl. Het is eigenlijk hele jonge smeerkaas. Lekker te maken met wat kruiden als bieslook of groenten als komkommer. Helaas kan ik niet zo goed tegen melkproducten dus heb het niet zelf geprobeerd.

Jij nog ideeën?
Ik weet dat chocopasta en jam ook erg goedkoop is, maar over gezond valt te twisten. En als je voor suikervrije jam gaat is het toch al weer prijzig. En kaas, kipfilet en rosbief is wel gezond, maar vrij prijzig. Heb jij nog toevoegingen die het liefst én gezond én goedkoop zijn?

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

8 reacties op “Goedkoop en gezond broodbeleg

Plaats een reactie
  • Ilonka

    indirect goedkoop en voor mij gezond: als ik tussen de middag de lunch eindig met een boterham met extra pure chocoladehagelslag heb ik het kleine beetje suiker binnen wat ik moet hebben, mijn hersens worden helder van de cacao dus geen middagdipje en ik heb ’s middags geen snoephonger. En dat is weer gezond en goedkoop! Maar het werkt alleen met (extra) pure chocolade, niet met melk of wit. En alleen in combinatie met bruin of volkoren brood, beschuit of een cracker.


    17 december 2012 om 10:04 | Beantwoorden
    • Lisette

      Goede tip! 😀


      18 december 2012 om 13:06 | Beantwoorden
  • Marjolein

    Even een vraagje hoor! Bij de Lidl is nu een nieuwe appelstroop in het assortiment. Bij de ingrediënten staat dat er alleen suikerbieten en appels in zitten. Geloof jij dat? En zo ja, zou het dan per definitie gezond zijn? Ben benieuwd naar jouw mening! 🙂


    30 september 2013 om 15:42 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ja, dat geloof ik! Maar!!! Suikerbieten is waar suiker van gemaakt wordt, dus eigenlijk zit er suiker en appel in. Dat zou ik dan weer niet gezond noemen. Maar hier kwam ik ook pas laatst achter hoor, op mijn potje appelstroop staat bietensap en appels zo uit mijn hoofd, en ik was zo goedgelovig dat het om rode bieten ging, totdat iemand me dus laatst vertelde dat dit suikerwater is… :-/ In een ideale wereld dus op zoek gaan naar appelstroop met alleen appels, maar vrees dat dat alleen bij de natuurwinkel te vinden is


      30 september 2013 om 16:16 | Beantwoorden
  • Esther

    Beste Lisette,

    Ik ben sinds anderhalve week groot fan van je site en gerechten mar ik heb een aantal vragen.

    Plastic bakjes zijn niet goed voor warm eten, maar wat denk je van siliconen bakvormen.
    Tarwe is niet goed, Spelt wel, maar andere meelsoorten, rogge bijvoorbeeld)

    Alvast bedankt,

    Esther


    9 oktober 2013 om 14:34 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Esther,

      Siliconen heb ik nog nooit wat slechts over gehoord, wat mij betreft geen probleem dus! En inderdaad, liever andere volkoren granen dan tarwe, welke maakt niet uit: spelt, rogge, boekweit, etc.

      Groetjes, Lisette


      9 oktober 2013 om 15:22 | Beantwoorden
  • Thijmen van Kooten

    je kan ook een hummus achtig iets maken van doperwten met citroensap en verse munt, dus ook niet duur maar wel lekker


    20 augustus 2016 om 23:15 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten