GMO sojabonen van Monsanto toegestaan in EU?!
12

GMO sojabonen van Monsanto toegestaan in EU?!

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 29 juli 2016

Ik wind me niet snel op over nieuws. Maar vandaag is het zover. Blijkbaar is vorige week vrijdag door de Europese Commissie de import van Monsanto’s Round Up Ready 2 Xtend genetisch gemodificeerde sojaboon toegestaan (bron). 2 zaken staan mij hier heel erg in tegen. Aan de ene kant dat er nu dus meer genetisch gemodificeerde gewassen in de supermarkten gaan komen. Aan de andere kant dat dit niet op nieuwssites zoals Nu, AD en Telegraaf te vinden is.

Genetisch modificeren doen we toch al jaren?

Nee! Deze fabel hoor ik te vaak, dus daar begin ik het bericht mee. We veredelen en kruisen gewassen al zolang als de mens aan landbouw doet. We kiezen de planten uit met de beste opbrengst, de lekkerste smaak en die het beste weersbestendig zijn. Hier bewaren we de zaadjes van om die het volgende jaar weer te zaaien. Ook kruisen we planten door het stuifmeel van de bloemen op de bloemen van andere gewassen te deppen. Veel mensen denken dat dit genetisch modificeren is. Maar genetisch modificeren gebeurt in een laboratorium (bron). Onder een microscoop wordt een stukje DNA van één plant in een andere plant geplaatst. Denk maar aan de mix tussen kikkers en dinosauriër-DNA in Jurrasic Parc. Daar kan alleen maar ellende van komen!

GGO = Genetisch Gemodificeerde Organismen
GMO = Genetically Modified Organisms


“Ik eet geen soja”

Denk je dat je geen soja eet omdat je geen tofu eet of sojamelk drinkt? De kans is groot dat dit niet waar is. Eet je chocolade? Daar zit in 99% van de merken sojalecithine in. Vleesvervangers? In de meeste zit soja verwerkt. Frikandel? Zit soja in. Vlees, melk en eieren? De meeste dieren krijgen soja gevoerd. Kweekzalm, pangasiusfilet? Soja. Begin maar eens met ingrediëntenlijsten bekijken in de supermarkt en je zult zien dat in veel bewerkte producten soja zit.

Waarom ik tegen GMO ben

Maar wat is dan het probleem met GMO? Heb je even? Heel veel namelijk. Om het Voedingscentrum te citeren: “Onduidelijkheid over eventuele negatieve gevolgen voor milieu, mens en dier is de belangrijkste reden. Daarnaast speelt de economische machtspositie mee van bedrijven binnen deze branche, waardoor eerlijke handel en biodiversiteit onder druk komen te staan, volgens tegenstanders” (bron). Onduidelijkheid is wat mij betreft onjuist. Ja, Monsanto zelf brengt onderzoeken uit dat het veilig is, met z’n vele miljarden omzet, onderzoeksbudget, en politici die met hun samenwerken. Wat mij betreft is een eis voor onderzoek dat het onafhankelijk wordt uitgevoerd. En nee, als een bedrijf als Monsanto of Bayer een universiteit betaalt om onderzoek uit te voeren is dat niet mijn definitie van onafhankelijk.

Roundup

Wat het sojagewas dat nu toegestaan is zo bijzonder maakt, waarvoor het dus genetisch gemanipuleerd is, is zodat het niet dood gaat aan Roundup, oftewel glyfosaat. Dit is landbouwgif dat eigenlijk alles dood aan onkruid, ongedierte, bacteriën in de grond en dus normaal gesproken ook soja en maïs. Door het genetisch te manipuleren overleeft het gewas. Laat Roundup nou ook in handen van Monsanto zijn, ze maken dus een gewas zodat hun gif verkocht wordt. O, en het voormalige Monsanto maakte Agent Orange in de Vietnam oorlog (bron). Je weet wel, dat spul dat de bladeren van de bomen af brandt. Leuk bedrijf joh! 29 juni 2016 is trouwens door de EU beslist dat Roundup de komende 1,5 jaar weer gebruikt mag worden (bron). Hier is een interessant artikel over of Roundup wel of geen kanker kan veroorzaken (bron). Waarschijnlijk niet, hoewel er wel veel onderzoeken zijn die het tegenovergestelde vaststellen. Zouden we dan niet voor de veilige optie moeten kiezen om het middel niet toe te staan?

monsanto roundup

Uiteraard is de concentratie van chemicaliën voor de medewerkers veel groter dan bij ons. Maar als je een leven lang eten bij elkaar optelt?

Bijen

Volgens onderzoek van de Harvard University is Roundup dodelijk voor bijen (bron). Bijen zijn zeer belangrijk voor het bestuiven van onze gewassen. Van bloemen in de tuin tot tomaten en appels. Bijen sterven momenteel massaal uit, hele korven die dood gaan. Meer GMO soja op de markt, is meer soja verbouwen, is meer Roundup gebruiken. Slecht nieuws voor de bijen dus.

Economische machtspositie Monsanto

Ik vind Monsanto een eng bedrijf. Bayer ook trouwens (die toevallig laatst een poging deed om Monsanto over te kopen (bron)). Ze proberen hard om Europa binnen te dringen, wat ze inmiddels dus ook lukt. Monsanto doet hard z’n best om patent te krijgen op ons eten. Ze proberen bijvoorbeeld patent te krijgen op tomaten en meloenen (bron). Dit zou inhouden dat zij als enige tomatenzaad mogen verkopen. Ze proberen zelfs voor elkaar te krijgen dat we zelf geen zaadjes meer mogen verzamelen van onze planten, en agrariërs dus ook niet. Dan zijn we volledig afhankelijk van hun geleverde zaad. Als ze dat vervolgens genetisch gaan modificeren kunnen we niet meer kiezen tussen wel of niet GMO eten.

In een documentaire (ik weet niet meer welke) zag ik hoe ver Monsanto gaat. De agrariërs die niet de maïs en soja van Monsanto willen verbouwen hebben het zwaar. Door kruisbestuiving onder andere, komen de GMO gewassen ook op het land van boeren die dit niet verbouwen. Aangezien Monsanto er patent op heeft, mag je het dus niet verbouwen tenzij je er voor betaald hebt. Dus de boeren die juist niet de GMO gewassen willen verbouwen, krijgen hoge boetes doordat er GMO gewassen hun land op komt waaien. Deze boeren gaan failliet en zo blijven er weinig maïs- en sojaboeren over die niet-GMO verbouwen. Bizar!

En nu?

Voor iedereen die nu ook denkt, shit, wat kan ik doen? Nou heel simpel. Monsanto is een bedrijf. En voor een bedrijf is geld belangrijk. Je kunt dus stemmen met je portemonnee. In biologische voedingsmiddelen is GMO niet toegestaan. Als je biologische voedingsmiddelen koopt weet je zeker dat bedrijven als Monsanto er geen cent van krijgen.

Voor de critici

Ongetwijfeld zullen er onjuistheden in dit bericht zitten, ik ben namelijk geen wetenschapper maar een bezorgde consument. Er zijn andere bronnen die anders concluderen over GMO. Een veelgebruikt argument (dit is zelfs Monsanto’s PR-leus) over GMO is dat het elitair is om tegen GMO te zijn omdat we het nodig zouden hebben om de hele wereld te kunnen voeden. Biologische landbouw kan ook de hele wereld voeden (bron). Alleen in Europa wordt al 88.000.000.000 kilo voedsel weggegooid (bron). Als we nou eens beginnen met zorgen dat alles wat geteeld wordt opgegeten wordt en het gelijk verdeeld wordt over alle wereldbewoners, zou het probleem voorbij zijn.

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

12 reacties op “GMO sojabonen van Monsanto toegestaan in EU?!

Plaats een reactie
 • Roelie

  Goed artikel! Dank je wel. Hier zou iedereen van op de hoogte moeten zijn. Ik kan idd ook iedereen aanraden de docu Food.inc te kijken om te beginnen, te vinden op You tube.


  29 juli 2016 om 21:51 | Beantwoorden
 • Sonja

  Denk je dat deze GMO soja dan bedoeld is voor menselijke consumptie of alleen voor diervoer?


  30 juli 2016 om 00:40 | Beantwoorden
  • Sanne

   Hoi Sonja,
   Persoonlijk vermoed ik dat het vooral voor diervoer is. Maar wij eten het vlees van de dieren die dus dat voer hebben gegeten… Tenzij we biologisch eten.


   1 augustus 2016 om 12:26 | Beantwoorden
   • Sonja

    Hoi Sanne, bedankt voor je reactie. Ik eet zelf veganistisch, dus via het vlees krijg ik het gelukkig niet binnen.


    1 augustus 2016 om 12:35 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik denk ook voor menselijke consumptie helaas


   1 augustus 2016 om 13:55 | Beantwoorden
 • Yvonne

  Je verwoordt het zoals ik het voel. Doodeng en het draait alleen om economisch gewin.
  Ik eet voornamelijk biologisch en dit is één van de redenen.


  30 juli 2016 om 18:29 | Beantwoorden
 • Albert

  Zie hier informatie over het Monsanto Tribunaal : http://www.monsanto-tribunal.org/
  In mainstream media hoor je hier niets over….


  1 augustus 2016 om 15:06 | Beantwoorden
 • Irene

  Jakkes. Food’inc was die documentaire. Ket verbijstering heb ik erna gekeken.


  1 augustus 2016 om 22:32 | Beantwoorden
 • Ron

  Goed dat je bezorgd bent over ontwikkelingen in je omgeving. Je moet er alleen wel op letten dat je kritisch blijft, ook naar je eigen vooroordelen. Je artikel bevat een aantal drogredenen, die je zelf had kunnen ondervangen door kritisch te kijken naar je informatie en niet alleen maar op zoek te zijn naar bevestiging van je eigen stelling (dat GMOs slecht en gevaarlijk zijn).

  Ten eerste, je paragraaf over hoe veredelen en genetisch modificeren niet hetzelfde zijn: dit is een veelgehoorde opmerking van tegenstanders van genetische modificatie. Het is echter niet correct. Veredeling heeft tot doel om de genen van een plantensoort te selecteren, zodat de soort beter eigenschappen krijgt. Bij genetische modificatie wordt dit ook gedaan, maar veel specifieker. Je laatste zin in die paragraaf is een drogredenering. Dat genetische modificatie in een film tot negatieve resultaten leidt, betekent niet dat dat in het echte leven ook alleen maar slechte resultaten tot gevolg heeft.

  Dan je citaat van het voedingscentrum. Het klopt dat dit op hun site staat op de pagina over GMOs. Het is echter geen waardeoordeel van het voedingscentrum, maar een objectieve beschrijving van de standpunten van tegenstanders van GMOs, bedoeld om de consument volledig te informeren over de argumenten voor en tegen GMOs. Door jouw manier van opschrijven, lijkt het alsof het de mening van het Voedingscentrum vertegenwoordigt.

  Dan door naar je angst voor Monsanto en Bayer (pluspunten trouwens voor het erkennen dat Monsanto niet het enige bedrijf is in deze sector). Je benoemt de patentaanvragen op bijvoorbeeld tomaten en meloenen door Monsanto en dat hierdoor alleen Monsanto tomatenzaad zou mogen verkopen. Dat is pertinent onjuist. Het betekent alleen dat Monsanto de enige is die hun specifieke variant van tomatenzaad mag verkopen. En dat is terecht: de ontwikkeling van deze zaden kost miljoenen en een patent is de enige manier om die investering terug te verdienen. Het voorkomt echt niet dat een boer tomatenzaad van een andere zadenbank mag kopen.

  Verder noem je onderzoeken die gefinancierd worden door Monsanto of Bayer niet onafhankelijk. Maar de anti-GMO lobby financiert net zo hard onderzoeken. Zijn die dan wel onafhankelijk, in jouw ogen?

  De link tussen (het huidige) Monsanto en Agent Orange is ook een mythe die door de anti-GMO lobby in stand wordt gehouden: http://monsantoblog.eu/myth-8-monsanto-invented-agent-orange/#.V6BYlZO7iko

  En dan het plaatje dat je gebruikt: RoundUp is een herbicide, wat betekent dat het planten doodt (het is bedoeld om onkruid tegen te gaan). Als het op die manier gesproeid zou worden, dan zouden ook de gewassen gedood worden. Alleen als het gewas bestand is tegen RoundUp, zoals de sojaboon waar jouw artikel over gaat, kan RoundUp op deze manier gebruikt worden. Maar Monsanto adviseert zelf om het middel alleen tussen de gewassen te sproeien: http://monsantoblog.eu/photo-editors-thats-not-roundup-theyre-spraying/

  De WHO heeft een onderzoek gepubliceerd dat glyfosfaten (zoals RoundUp) zeer waarschijnlijk niet carcinogeen zijn voor mensen als ze het via voeding binnen krijgen. http://www.who.int/foodsafety/jmprsummary2016.pdf?ua=1

  En zo kan ik nog wel even door gaan. Nogmaals, het feit dat je je er druk over maakt is goed, maar accepteer niet blind de argumenten van de anti-GMO lobby. Ik ben ook zeker met je eens dat we moeten onderzoeken hoe we onze huidige voedselvoorraad beter kunnen verdelen over de wereld. Maar ondanks de enorme verspilling in het Westen, lijkt dat niet de oplossing te zijn. De kosten en milieubelasting die gepaard gaan met transport zijn te hoog om op die manier de wereld te voeden. Lokale productie is een betere oplossing en om dat voor elkaar te krijgen, zullen we alle middelen moeten gebruiken die we hebben.


  2 augustus 2016 om 10:40 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten