Gluten opnieuw provoceren…?
8

Gluten opnieuw provoceren…?

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 19 juni 2016

Van melkproducten weet ik inmiddels echt zeker dat ik er op reageer. Ook op lactosevrije rauwmelkse harde schapenkaas, roomboter en alle andere varianten die veel mensen wel tolereren. Maar over gluten durf ik dit niet zo stellig te zeggen. Kleine beetjes melkproducten en ik ben de volgende ochtend meteen misselijk (of erger) van de slijmvorming in mijn keel. Ik eet nu al 2,5 jaar volledig glutenvrij maar heb een aantal keer wel een klein beetje binnengekregen. Een amuse van mosselen die blijkbaar in bier gestoofd was, nog een keer bier in pulled pork, stoomgroente waar blijkbaar in de kruidenkorrels tarwe zat, barbecuevlees waarvan ik vermoed dat er wel eens sojasaus aan is toegevoegd… Oftewel, buitenshuis als je niet alles kunt controleren.

Waarom ik glutenvrij eet
Voor een challenge van Kiwi&zo heb ik eens een maand glutenvrij gegeten. Hoewel ik meer energie had, geen dip meer om 4 uur en wat meer verschillen, viel het me heel erg mee. Daarna ben ik dus wel weer tarweproducten gaan eten. Hoe veel kan ik me niet meer herinneren, in ieder geval pizza, bij de kebapzaak en dat soort dingen 😉 Maar dagelijks brood? Dat durf ik niet te zeggen. Toen ging ik een detox doen volgens “In 28 dagen van gifbelt naar tempel”. Daarna maakte ik een ontbijtkoek met speltmeel en op dag 2 kreeg ik ineens een migraine-aanval een kwartier nadat ik het gegeten had. Op zich is het normaal dat je niet meteen de eerste dag een reactie hebt, je lichaam moet eerst de soldaatjes, de antistoffen, aanmaken voor een allergische reactie. Toen ben ik dus glutenvrij gaan eten met als doel het later opnieuw te proberen maar toen kwam er een schildklierknobbel, een zwangerschap en dergelijke tussen… Eerlijk? Ik durf niet zo goed, want migraine is echt naar 🙁

Met Marcus mee
Dus toen zei ik dat ik gluten met Marcus mee zou gaan proberen. Inmiddels eet hij al lang een breed speltwafels en ik durf nog steeds niet. Migraine met een baby in huis lijkt me rampzalig. Nu hebben we de broodbakmachine weer terug die uitgeleend was, we hebben speltmeel in huis en ik wil dus brood gaan bakken zodat Marcus dat ook leert eten. Zal ik?


Waarom ik gluten wil kunnen eten
Ik zal eerlijk zijn, ik zou graag weer spelt en tarwe willen kunnen eten. De eerste reden is voor buitenshuis. 1 allergie, melkproducten, is al lastig genoeg. Maar 2 allergieën is echt lastig op visite en als je uit eten gaat. En een echte glutenallergie, coeliakie, is het dus niet. Dan was ik wel beroerd geweest van die kleine beetjes zoals ik noemde.

De tweede reden is dat ik eigenlijk best wel graag de calorie-arme rijstwafels zou vervangen door brood. Glutenvrij brood is echt duur met 4 euro voor een broodje, maar zelf brood bakken is juist goedkoop. Ik heb al moeite genoeg om op gewicht te blijven en zou graag een paar kilo aankomen. Daar zou een dagelijkse broodmaaltijd/tussendoortje kunnen helpen.

De laatste reden is dat je met spelt ook voor het avondeten wat meer afwisseling kunt maken. Denk aan pizza, pitabroodjes, ciabatta bij soep en dergelijke. Glutenvrije baksels vallen toch vaak tegen dus doen we eigenlijk nooit.

Maar wanneer?
Ik weet dus alleen echt niet wanneer het handig is om het weer te gaan provoceren. Zo heet het als je gaat testen na een eliminatiedieet of je reageert op een middel. Dan eet je een paar dagen achter elkaar een groeiende portie ervan zodat je lichaam wel of niet antilichamen gaat aanmaken. Krijg je klachten? Provocatie gefaald en dus weer elimineren. Geen klachten? Dan kun je het dus eten. Ik zei heel dapper dat ik zou gaan provoceren wanneer we een weekend geen afspraken hadden maar de komende tijd is de agenda heel vol. Ik denk dus dat ik het breder moet gaan trekken naar wanneer ik meerdere dagen achter elkaar de agenda leeg heb. Zoals het er nu naar uitziet zou ik dan dinsdagmiddag kunnen beginnen met provoceren. Wish me luck!

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

8 reacties op “Gluten opnieuw provoceren…?

Plaats een reactie
 • Brigitte

  Heel veel geluk. Hopelijk krijg je nu geen klachten, want je hebt al genoeg meegemaakt.
  Zelf eet ik wel af en toe speltmeel en ik bak er ook mee.
  Wel merk ik, dat als ik gewoon brood uit de winkel heb gegeten, dat ik mij dan niet lekker voel, dus ik denk, dat het meer te maken heeft met de troep, die ze toevoegen dan de gluten.
  Ook moet ik niet te vaak gluten eten, want dan reageer ik wel en mijn man ook, zoals op onze trektocht door Spanje. ’s Morgens ontbijten in een klein Spaans cafeetje met “pan con tomate” en olijfolie. Terwijl we ’s avonds meestal zelf kookten, omdat de keuze op de markt aan groenten en fruit zo uitgebreid is, dat je hebberig wordt.
  Kregen we weer klachten van het brood, dan bakten we ’s morgens maar boekweitpannenkoekjes, die ook heerlijk waren, maar dat kon niet op een trekdag, omdat we dan ’s morgens verder moesten en onderweg weer ontbeten.
  Het is volgens mij een kwestie van aanvoelen hoe j lichaam reageert.
  Zo heb ik een hele erge notenallergie en heb ook altijd tabletjes bij mij, maar een tijd geleden zeiden ze niet, dat er amandel in een gerecht zat. En toen merkte ik, dat ik er geen last van had.
  Dat is wel prettig.
  Hopelijk kun je de gluten ook een beter reduceren en toch lekker van producten met gluten genieten.
  Ik duim voor je.


  19 juni 2016 om 18:25 | Beantwoorden
 • inge

  Succes! Kleine stapjes…. Zelf heb ik Naet therapy gevolgd. Dan weet je precies waar je niet tegen kan en wordt je lichaam gereset. Hoewel ik heb enorme hoeveelheden tarwe eet, ja ik er wel weer tegen. Groetjes!


  20 juni 2016 om 12:10 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   daar heb ik vaker over gehoord! Ik moet zeggen dat ik wel wat sceptisch ben omdat het zo’n ander principe gebruikt dan hoe uit de biologie blijkt hoe een allergie werkt. Energieblokkade in plaats van immuunsysteem dat het eigen lichaam aanvalt. Dus eerst maar eens zo proberen 🙂


   22 juni 2016 om 09:41 | Beantwoorden
 • Ge

  Heel veel succes! Ik ben benieuwd hoe je ervaringen gaan zijn. Ik twijfel zelf al een tijdje over wel of niet herintroduceren van gluten. Ben tot nu toe te ‘bang’, maar misschien helpen positieve ervaringen van anderen 😉


  22 juni 2016 om 08:29 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Gister voor het eerst speltbrood gegeten en tot nu toe gaat het goed! Net bij ontbijt ook weer een boterham. We gaan het zien… Je twijfel herken ik helemaal!


   22 juni 2016 om 09:32 | Beantwoorden
   • Mariska

    Fijn! Is zeker handig als wel weer wat gluten kan verdragen 🙂 Hier is zoontje ook dol op speltwafels, trouwens.


    22 juni 2016 om 10:42 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten