Gezonde gewoonte van de week: minder Facebook
6

Gezonde gewoonte van de week: minder Facebook

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 17 november 2014

screenshot Facebook

Tijd voor iets nieuws! Zonder goede intenties en plannen verandert er niks. Dus daarom wil ik gaan beginnen met de rubriek: Gezonde gewoonte van de week. Ik heb er lang over nagedacht wat mij gelukkiger en gezonder zou maken. En het antwoord dat in mij opkwam was… Minder Facebooken! Waar ik heel veel mensen om mij heen heel cool hoor zeggen “… ik zit eigenlijk steeds minder op Facebook…” denk ik dan bij mijzelf, ik steeds meer. En dat is eigenlijk best een verspilling van tijd.

Geen Facebook vóór 18:00 uur
Ik vind het nu al verschrikkelijk, haha! Wat moet ik dan bij het ontbijt en de lunch doen? Of als ik uitstelgedrag aan het vertonen ben tijdens het werk? Juist ja, eten of werken 😉 Het allermoeilijkst gaat worden, geen uitzonderingen maken. En ik begin meteen al met één uitzondering die noodzakelijk is: bedrijfspagina’s mogen wel. Ik moet toch updates op de Facebook van Kiwi&zo zetten! Maar verder geen uitzonderingen. Niet éventjes kijken omdat ik een vraag had gesteld de avond van tevoren. Of omdat er een interessante discussie was. Of omdat ik iets op de Weggeefhoek wil zetten (kan ook ná 18:00 uur).


Waarom niet helemaal geen Facebook?
Ik vind Facebook heel nuttig. En dan met name de groepen. Het nieuwsoverzicht zou ik kunnen missen, maar die groepen niet. Voor alles wat ik interessant vind zoek ik of er groepen zijn. Hoe je een puppy opvoed, gezond eten, hoe je honden vers voert, weggeefhoek om spullen die overbodig zijn op te zetten en ga zo maar door. Door die groepen blijven dingen die ik wil leren constant onder mijn aandacht komen waardoor het niet wegzakt. Maar het hoeft geen uren tijd per dag op te slokken.

Strenge grenzen
Geef mij een vinger en ik pak een hele arm. Ik kan moeiteloos de strengste diëten volhouden die voedingsmiddelen uitsluiten. Ik kan een half jaar geen chocola eten. Maar weinig chocola eten… Dat lukt me niet. Dan zeg ik héél vaak tegen mezelf “nog eentje dan”. Of “vandaag is een speciale dag”. Of “morgen ga ik weer terug naar 1 blokje”. Dus daarom zeg ik heel streng, geen Facebook vóór 18:00 uur. Dus ook niet om 17:59. Want de dag daarna is het 5 minuten voor 6, en zo is het einde van de gewoonte snel in zicht!

Wat is er gezond aan deze gewoonte?
Facebooken doe ik hangend op de bank met een tablet op schoot. Niet de meest gezonde houding. Hoe minder ik dit doe, hoe meer tijd er over is voor actieve bezigheden: wandelen met Wodan, naar de sportschool, naar de supermarkt, schoonmaken in huis… Of simpelweg werken voor Kiwi&zo. Plus dat ik mezelf niet meer hoef te ergeren aan mijn eigen uitstelgedrag. Dus een bron van stress minder!

Ik ben benieuwd!
Dit is de enige ‘regel’ die ik mezelf deze week ga stellen. Ik ben heel benieuwd hoe ik dit praktisch in ga vullen. Komt er ander uitstelgedrag? Wordt het moeilijk?

Doe je mee?
Herken jij jezelf in mijn verhaal? Zit je ook méér dan een uur per dag op Facebook? Doe mee! En nee, ik zal geen Facebookgroep aanmaken om elkaar te kunnen ondersteunen bij deze nieuwe gewoonte 😉

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

6 reacties op “Gezonde gewoonte van de week: minder Facebook

Plaats een reactie
 • Meinou

  Ojee, daar is ineens die spiegel. Haha! Ik zeg ook zo vaak tegen mezelf dat ik minder op Facebook, blogs en andere websites moet kijken. Het heeft geen zin om ieder uur te kijken, 1x per dag is ook prima en scheelt enorm veel tijd.
  Ik ga dus met je meedoen, maar doe het iets anders. Het betreft dus niet enkel Facebook, maar ook Kiwi&zo (sorry!) en andere websites die ik volg of op regelmatige basis bezoek.
  Ik mag maximaal 1x in de ochtend, 1x in de middag en 1x in de avond het internet op voor dergelijke websites.


  17 november 2014 om 15:49 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   hahaha erg hè? Heerlijk makkelijk vermaak dat ook nog nuttig voelt 😀


   18 november 2014 om 10:31 | Beantwoorden
   • Elsa

    Ook ik herken me hier helemaal in! s Morgens in bed, het is heerlijk wakker worden, maar vervolgens moet ik altijd rennen!
    En tijdens mijn werk, onwijs afleidend.

    Kiwi & Zo is anders! Daar ga ik af en toe naar toe voor info. Ik heb ook niks tegen surfen, omdat ik het idee heb dat ik daar iets van leer. Maar van Facebook leer ik meestal vrij weinig. Dus ook ik doe mee!
    Ik was er eigenlijk al mee begonnen, als ik nu een momentje over heb, dan lees ik een boek of tijdschrift. Zit je ook niet de hele tijd tegen “nep” licht aan te kijken.


    8 december 2014 om 23:05 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     wat leuk! Ik had het echt niet verwacht, maar ik vind het heerlijk 🙂 vorige week zelf 3 dagen achter elkaar niet online geweest, omdat ik Facebook blijkbaar niet belangrijk genoeg vind om ’s avonds mijn vrije tijd aan op te offeren, dan kan ik wel leukere dingen bedenken (terwijl als ik overdag niet had gefacebooked, ik eerder had kunnen stoppen en evenveel uren maken, dus rare onbewuste redenatie, maar goed…). En inderdaad, ik vervang het nu door surfen en dat voelt heel veel productiever en kan er veel makkelijker mee stoppen 🙂


     9 december 2014 om 11:56 | Beantwoorden
     • Elsa

      Ik moet het even kwijt!
      Ik heb facebook verwijderd! Mijn hele profiel weg!
      wat voelde dat raar zeg. Toen ik op de knop drukte kwam een soort excitment naam boven, alsof ik een nieuw avontuur aan ga.
      Nu mag ik twee weken niet inloggen en dan is het proces definitief!

      Ik heb een tijdschift in mijn tas gestopt en wanneer ik even niks te doen heb, dan ga ik mezelf volstoppen met zinvolle informatie, in plaats van roddels en reclame.

      Ik ben benieuwd hoe het vanaf hier verder gaat. Haha


      16 december 2014 om 19:44 |
     • Lisette Zwiggelaar

      heftig! Ik ben benieuwd hoe het bevalt 🙂 Is hier geen optie, omdat m’n bedrijfspagina’s er ook aan gekoppeld zijn


      17 december 2014 om 11:45 |

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten