Gezonde warm water dranken op de nuchtere maag
7

Gezonde warm water dranken op de nuchtere maag

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 8 april 2016

Wanneer je je verdiept in gezond eten kom je vanzelf de gewoonte tegen om een warme drank te drinken op de nuchtere maag. Warm water met citroen is de meest voorkomende, maar er zijn nog meer varianten. Welke varianten kun je allemaal drinken? En wat doet het voor je? Daarover vandaag meer.

Nuchtere maag
Idealiter drink je dit op een nuchtere maag. De handigste manier om dat te doen is door de mok niet helemaal te vullen met gekookt water en er koud water bij te gieten zodra het goed getrokken is. Dan kun je het meteen drinken. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb geen tijd ´s ochtends om een half uur te wachten voordat ik ga ontbijten! En het ontbijt vind ik te belangrijk om over te slaan. Koud water er door doen is dus een handige oplossing. Door het op de nuchtere maag te drinken help je de spijsvertering. Liever lauwwarm dan koud, want dat is juist minder fijn voor je systeem. Ik zoek en ik zoek en ik zoek… Maar ik kan geen wetenschappelijke bronnen hiervoor vinden. Het is een gewoonte uit de Ayurveda en er wordt eindeloos heen en weer verwezen tussen blogposts. De beste verklaring die ik er voor kan vinden is dat het meteen een goede eerste gewoonte is op de dag, waardoor de kans groter is dat je de rest van de dag ook gezonder leeft.

Gemberthee
Na het lezen van dit artikel over je nagels kwam ik op het idee om weer de dag te gaan beginnen met gemberthee. Nou ja, thee… Je kookt water, snijdt een plakje gember af. Doet dit beide in een mok en zodra het genoeg is afgekoeld drink je het op. Sinds ik dit doe merk ik dat ik wat minder kouwelijk ben. Mijn handen zijn weer warm!


Voordelen gemberthee (bron):

 • helpt spijsvertering
 • helpt tegen misselijkheid
 • helpt tegen wagenziekte
 • helpt tegen brandend maagzuur
 • goed voor immuunsysteem
 • helpt tegen verkoudheden en virussen

Warm water met citroen
Dit is de klassieke variant. Dit heb ik een hele tijd gehad en het was een fijn begin van de dag. Ik heb dus biologische citroenen op de boodschappenlijst gezet om vanaf dit weekend het sap van 1/3e citroen per dag aan de gemberthee toe te voegen. Waarom 1/3e? Biologische citroenen worden per 2 verkocht en dan kan ik er dus 6 dagen mee doen. Bijna de hele week tot de volgende boodschappen dus, lekker praktisch. Voor je tanden is het aan te raden om dit met een rietje te drinken en na het drinken een half uur te wachten met het poetsen van je tanden, zodat het glazuur weer hard kan worden.

Voordelen citroenwater (bron):

 • super goede bron van vitamine C
 • bevat o.a. kalium, foliumzuur, B6 en magnesium
 • helpt de spijsvertering
 • helpt detoxen van je lever
 • zorgt voor een mooie huid
 • vermindert stress en verbetert humeur

Andere opties
Op Pinterest circuleren nog veel meer opties, waar ongeveer dezelfde voordelen bij genoemd worden. Denk aan:

 • kurkuma
 • cayennepeper
 • kaneel
 • goede kwaliteit honing
 • Keltisch zeezout
 • appelcider azijn

Dit is echt een simpele aanpassing om je dag goed te beginnen. Heb jij al wel eens zo’n warm drankje geprobeerd en wat vond je er van?

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

7 reacties op “Gezonde warm water dranken op de nuchtere maag

Plaats een reactie
 • AnnemiekeV

  Ikzelf zou voor de optimale trekking van gember in je thee geen plakje snijden, maar de gember raspen en over doen in een thee-ei of theezeefje. Hierdoor trekt de gember veel beter in je thee!


  8 april 2016 om 11:46 | Beantwoorden
 • Ilona

  Ik drink de hele dag door heet water (niet lauw en ook niet warm: heet) het is heerlijk.
  Mensen kijken je aan als ze het horen of je helemaal van den pot bent gerukt maar je kan er ook over liegen; net zo makkelijk.
  Je smaak gaat er naar staan.
  Waarom allerlei toevoegingen aan De Drank?
  Nergens voor nodig als je niet ziek bent.


  8 april 2016 om 19:26 | Beantwoorden
 • Irene

  Ilona, ik drink ook heet water. Bij mij was het een ijdele reden: ik ben dol op thee, maar mijn tanden verkleurde er erg van (omdat ik de hele dag door thee kan drinken). Toen heb ik besloten om minder thee te drinken en gewoon heet (gekookt) water te nemen.


  8 april 2016 om 21:49 | Beantwoorden
 • Dini

  Ik drink al 10tallen jaren iedere ochtend op mijn nuchtere maag gekookt water. Het laatste jaar met kurkuma, flinke theelepel kokosolie, 1/4 schijf citroen. Ik heb begrepen dat als honing wordt toegevoegd aan hete drank er goede stoffen verloren gaan. Ik wacht daarom tot drank lauw is voeg ik er een theelepel honing aan toe. (alles bio)
  Soms gebruik ik i.p.v. citroen appelazijn.
  Bevalt uitstekend


  9 april 2016 om 10:13 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten