Gezond ontbijt
9

Gezond ontbijt

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 21 september 2012

De belangrijkste maaltijd van de dag: het ontbijt! Ik las een keer een onderzoek (helaas kan ik het niet meer terug vinden) dat wanneer je iets ongezonds eet op een dag (bijvoorbeeld ontbijt), de kans groot is dat je de rest van de dag ook ongezond blijft eten. Hoewel ik altijd twijfel bij dit soort onderzoeken, merk ik bij mezelf dat dit klopt. Als ik de dag begin met een kom granola met chocola (wat stiekem heel erg lekker is) eet ik vaak de rest van de dag ook veel suiker. Aangezien ik het liefst suikervrij wil eten, vind ik dit dus niet wenselijk. Daarom bied ik hier een aantal alternatieven, allemaal gezond, in 2 categorieën: snel en goedkoop.

Gezond snel ontbijt

Allersnelst: Wasa Delicate Thin Crisps
Vooral de crackers met rozemarijn en zeezout vind ik om te smullen! Daar eet ik zo een pakje van leeg zonder beleg, gewoon uit het vuistje. In een verpakking zitten 2 pakjes, 1 is voor mij genoeg als ontbijt. Het gaat alleen wel snel vervelen (heb het een keer elke dag, 2 weken lang gedaan, nu ben ik ze zat) en ze zijn vrij prijzig (€1,80 o.i.d. per verpakking).


Crackers al dan niet met beleg
Ik zie vaak zat mensen crackers eten zonder beleg. Zelf vind ik dat niet zo lekker. Op dit moment ben ik dol op Vitalu Meerzaden crackers. Ook Wasa heeft mooie, pure en lekkere crackers.

(rogge)brood met beleg
In theorie zou je natuurlijk je eigen brood moeten bakken omdat je dan weet wat je er door heen doet. Ik kan mezelf hier bijna nooit toe zetten. Eén keer in de zoveel tijd heb ik weer het goede voornemen, dan maak ik weer een volkoren spelt brood. Een goed alternatief is Allinson brood, wat gewoon bij de Jumbo en Albert Heijn verkrijgbaar is, maar het is wel prijzig (€1,60 voor een vrij klein brood). Meestal eet ik dus gewoon fijn volkoren brood. Voorbeelden van gezond broodbeleg zijn:

– Jam van St. Dalfour (verkrijgbaar bij Jumbo) Dit is suikervrije jam
– Notenpasta’s (verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels of zelf met de foodprocessor maken) Bevat gezonde vetten en geen toevoegingen.
– Fairtrade original Pindakaas (Jumbo) Dit is de enige bij mij in de supermarkt zonder onnodige toevoegingen. Bevat 95% pinda’s, plantaardige olie, plantaardig vet en zout. Natuurvoedingswinkels hebben ook gezonde pindakaas.
– Appelstroop. Is een goede bron van ijzer.

Met mate, als je er tegen kan, is kaas en zo min mogelijk bewerkt vlees als rosbief of fricandeau ook gezond.

Tip: Wen jezelf aan om op de ingrediëntenlijst te kijken, ik schrik er zelf vaak van hoeveel troep overal inzit!

Gezond, goedkoop ontbijt

Als ik rustig de tijd heb ’s ochtends maak ik het liefst havermoutpap klaar. Hier zal ik binnenkort een recept van posten. Een pak havermout kost iets van 40 cent, afhankelijk van de winkel, hartstikke goedkoop dus!

– Brinta is ook erg goedkoop. Zeker in de winter erg lekker met warme (soja)melk en wat honing of jam.
– Muesli met yoghurt. Erg gezond, maar ik vind het niet echt lekker. Als iemand een lekker recept heeft, houd ik me aanbevolen!
– Brood met een gekookt of gebakken eitje (in olijfolie gebakken)

Wat is jouw lievelingsontbijt? Wat eet je als je vroeg weg moet of als je juist alle tijd hebt?

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

9 reacties op “Gezond ontbijt

Plaats een reactie
  • Carina

    Ik heb net je site ontdekt en wat staan er leuke recepten op! Je vraagt om een lekkere suggestie voor muesli met yoghurt. Ik maak het altijd zo: ’s avonds week ik muesli in sinaasappelsap. Dat doe ik ’s ochtends door de yoghurt met een beetje kaneel en nog wat vers fruit. Heerlijk!


    4 maart 2013 om 10:38 | Beantwoorden
    • Lisette

      Dank je wel, leuk om te horen! 😀 Bedankt voor de tip, dat is inderdaad de klassieke manier hoe muesli bedoeld is als ik mij niet vergis. Dus denk ik inderdaad de beste manier om muesli klaar te maken 🙂


      4 maart 2013 om 14:21 | Beantwoorden
  • Fimke

    Appelstroop mee oppassen, bavat vaak glucose-fructose stroop of suikerbietensap. Beide niet erg gewenst in een suikervrij voedingspatroon. Als jij er eentje weet die wel suikervrij is, houd ik me aanbevolen!
    Overigens is de pindakaas van de Aldi zonder toevoegingen 🙂
    Overnight oats is een goede optie als ontbijt, makkelijk ook


    22 juli 2013 om 15:14 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      … Ik schaam me nu best wel. Ik dacht bij bietensap altijd aan rode bieten. Is dat echt van suikerbiet gemaakt, dus gewoon vloeibaar tafelsuiker? De pindakaas van Jumbo huismerk is tegenwoordig ook zonder suiker, en die van de Aldi inderdaad


      22 juli 2013 om 17:19 | Beantwoorden
  • mandy kerstjens

    Superblog weer!! 🙂

    vraagje… ik lees hier veel over pindakaas en crackers..
    daar heb ik 2 vraagjes over..
    ik neem altijd calvé pindakaas (helaas duur inderdaad)
    Met de reden omdat daar het transvet gehalte (transvetten zijn hele slechte vetten voor het menselijk lichaam! het allerlaagste is, calve is onderdeel van unilever, en unilever probeert zoveel mogelijk transvetvrije producten te leveren)

    veel mensen denken namelijk dat natuurlijke vetten dat op de verpakking staat automatisch gezond is, maar let op: dat is het niet..
    Alles wat gehard vet is geweest (of het nou natuurlijk is of niet) is ongezond, zeer ongezond zelfs! dat zijn namelijk transvetten.. heb je hier wel eens over gehoord gelezen? wat is jou mening hierover?
    Maar ook de calvé pindakaas is e-nummer en suikervrij…

    Vandaar dat ik helaas kies voor de duurdere variant..
    Hoe zit het met die transvet in de jumbo pindakaas waar jij het over had?

    en ik las dus.. over de crackers van Wasa, nu zit ik zelf altijd aan de matzes (ik weet het, erg smaakloos, maar ik maak het op smaak met lekker gezond beleg zoals zonnnebloempitten-paté ofzo) maar die is wel geheel toevoegingvrij, en heel belangrijk: gistvrij..
    is dat bij de Wasa ook??

    Groetjes!


    11 augustus 2013 om 11:48 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Mandy,

      Allereerst misschien handig om te noemen dat dit 1 van mijn eerste berichten was een jaar geleden. Sindsdien ontbijt ik eigenlijk nooit meer met brood of crackers. Sinds het lezen van het boek Broodbuik eet ik sowieso zo min mogelijk tarwe. Vaak ontbijt ik met havermoutpap of boekweitmeel pannenkoeken.

      Ik heb even op de verpakking van de Jumbo pindakaas gekeken, en hoewel er wel ‘gehard plantaardig vet’ in de ingrediëntenlijst staat, worden er geen transvetten genoemd bij de voedingswaardetabel. Die van de Aldi heeft dacht ik diezelfde geharde plantaardige vetten erin. En inderdaad, transvetten kunnen we het beste vermijden! En ik gok dat die geharde plantaardige vetten ook een vorm zijn die we het beste kunnen vermijden.

      In de crackers van Wasa zit wel gist, zelfs in de zuurdesem variant.

      Hopelijk heb je hier wat aan!

      Groetjes, Lisette


      11 augustus 2013 om 14:03 | Beantwoorden
  • Gerjan

    Bedankt voor de tip. Ik ben op zoek naar brood zonder suiker dat je niet zelf hoeft te bakken (idd ook vanwege de tijd) dus ik zal bij de Jumbo op zoek gaan naar Allinson brood. Verder een tip voor de muesli: Biogarde yoghurt met lijnzaad, notenmix, gedroogd fruit en muesli. Ik vind het heerlijk maar het blijft een kwestie van smaak 😉 Ik zie nu dat het al een ouder artikel is, dus je hebt vast ook al wel iets gevonden.


    3 januari 2015 om 11:55 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten