0

Gezond, gezonder, gezondst

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 22 januari 2013

Ik krijg regelmatig de vraag: “is dit gezond?” Dat blijft een lastige vraag.

Mars of Sultana? Dan is een Sultana het gezondst.
Sultana of rijstwafel met suikervrije jam? Dan is de rijstwafel het gezondst.
Rijstwafel of peer? Dan is de peer het gezondst.
Peer of kiwi? Dan is de kiwi het gezondst.

Ik kan dus niet 1,2,3 zeggen: “dit is gezond, en dat niet.” Het is namelijk relatief. Zo veranderd het voor mij ook door de tijd heen wat ik wel en niet gezond vind. Ooit vond ik dat ik een gezonde keus maakte door Sultana of Evergreen koekjes te eten, inmiddels vind ik het ongezond omdat er alleen maar suiker en bloem in zit, zonder dat het iets positiefs toevoegt zoals vitaminen en mineralen.


Wat vind jij gezond?
Je zult dus voor jezelf af moeten vragen wat je echt ongezond vindt. Dit hangt helemaal van je persoonlijke situatie af. Zo zit ik in de luxe positie dat ik aan wil komen, dus onverzadigde vetten in vis en noten vind ik hartstikke gezond en wil ik zo veel mogelijk eten. Als je af wilt vallen, is iets meer mate hierin niet onverstandig.

Verschillende definities gezond
Als ik op zoek ben naar gezonde tussendoortjes, vind ik meestal alleen maar artikelen met tussendoortjes die weinig calorieën bevatten. Maar als ik gezonde tussendoortjes zoek om aan te komen, dan is daar weinig over te vinden. Mijn idee van wat gezond, is dus anders dan wat anderen gezond vinden.

Mijn definitie gezond
Ok, genoeg over hoe anderen het zien, wat vind ik gezond? Voor mij is een product gezond als het positieve effecten heeft op het lichaam (vitaminen, mineralen, etc.) zonder dat er, bij consumptie in normale hoeveelheden, ongezonde effecten aan zitten. Zo vind ik een handje rozijnen bijvoorbeeld gezond omdat er alle positieve eigenschappen van druiven inzitten en je er snel energie door krijgt, zonder dat er negatieve effecten aanzitten. Geraffineerde suiker vind ik daarentegen ongezond, omdat het de bloedsuikerspiegel heel snel laat stijgen, vervolgens heel snel laat dalen en er verder geen voedingsstoffen als vitaminen inzitten. Het zijn dus eigenlijk loze calorieën.

Wat vind jij gezond en wat ongezond?

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

Ouder

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten