Gezond eten niet alleen voor mensen: huisdieren
30

Gezond eten niet alleen voor mensen: huisdieren

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 19 november 2014

wodan oren omhoog

Ok, ik ben gezwicht. Inmiddels kijk ik niet alleen naar wat ik en mijn man eten, maar ook wat onze pup en 2 katten eten. Ik had nog zo beloofd aan mezelf dat ik dit niet ging doen… 😉

Ik wil slapen!
Het begon allemaal heel onschuldig. We hadden pup Wodan net een paar dagen en ik was gesloopt. Elke nacht moest hij namelijk 2 of 3 keer heel nodig naar buiten. Dat moet toch anders kunnen? Dus dat ging ik Googlen en ik las het advies dat als je een pup KVV (kant-en-klaar vers vlees) geeft, ze minder poep produceren en minder drinken, dus minder plassen. Waardoor je sneller de nacht door kan slapen. En inderdaad, Smuldier in de supermarkt gehaald, en hij hoefde nog maar 1 keer per nacht naar buiten en met een week zelfs dat meestal niet meer! Heerlijk 🙂


Smuldier niet de beste keuze?
Maar hier en daar kreeg ik te horen dat Smuldier niet de beste keuze is. Dus ik rondkijken naar andere merken, maar die zijn super veel duurder dan Smuldier. Het moet ook leuk blijven hè? Ik houd heel veel van dat beestje, maar ik ga zelf niet op droog (glutenvrij 😉 ) brood zitten kauwen zodat hij super luxe kan dineren. Maar ik wil natuurlijk ook niet dat hij tekorten oploopt, want dan zijn de dierenartskosten op latere leeftijd weer een prijzige aangelegenheid. Wat kunnen we dan doen?

BARF… watte?
Dus toen kwam ik op BARF uit. Dat staat voor Bones And Raw Food/Flesh. Oftewel zelf het menu samenstellen. Daar ben ik nu langzaam naar aan het overstappen. Dit weekend kan ik een tweedehands extra vriezertje ophalen zodat ik goedkoop in kan gaan slaan aan kippennekken, orgaanvlees, zalmkoppen en konijnenmaskers (gelukkig heb ik een sterke maag 😉 ). Via de site Barfplaats is alle mogelijke info te vinden om erachter te komen hoe je dit moet aanpakken. Alles wat ik Wodan tot nu toe voor heb gezet vond hij lekker! Zie bijvoorbeeld onderstaand filmpje hoe hij zijn eerste rauwe ei eet.

En mocht je een duidelijker beeld willen bij wat BARF is, dan kun je onderstaand filmpje van Kassa Groen van deze week kijken:

Brok van de katten bijna op
Tja, en als je dan toch al dagelijks in de weer bent met bakjes vlees ontdooien, dan is een beetje extra ineens niet meer zo’n grote stap. De bak met kattenbrok is bijna leeg dus het werd van de week tijd om hierover na te gaan denken. Die twee kunnen nogal kieskeurig zijn dus het is wel handig om wat brok achter de hand te houden dacht ik (katten móéten minstens om de dag eten omdat er anders permanente schade kan optreden). Smuldier is vooral voor honden gemaakt maar de andere merken KVV’s zijn super duur voor katten! Dus ik ga kijken of ik hun ook zo ver kan gaan krijgen om op botten te kauwen en organen te verslinden 😉

Niet mooi in de vacht
Gewoon weer brok halen voor de katten was natuurlijk ook een optie. Maar ik vind ze de laatste tijd niet mooi in de vacht zitten en ik heb het gevoel dat ze minder fit beginnen te worden. Dat kan natuurlijk komen doordat ze een jaartje ouder beginnen te worden, maar dat kan ook met de brokken te maken hebben. Er moest dus iets veranderen. Ze deden het voorheen erg goed op een duur merk maar ik wou ze op een glutenvrije brok zetten omdat dit beter voor ze zou zijn. Ze weer op een glutenrijk merk zetten voelde dus niet goed, dus daarom vers.

Niet zo kieskeurig als ik dacht
Ik dacht altijd kieskeurige katten te hebben. Maar dat blijkt verrassend mee te vallen! Het is mijn plan om eerst te kijken wat ze allemaal lusten en van daaruit een compleet menu voor ze te maken zodat ze op lange termijn geen tekorten oplopen. Dus gisteren ben ik begonnen met Smuldier kip. Dat leek me een veilige keuze en inderdaad, het ging op! Dat viel al weer mee. Gisteravond kregen ze een kippenvleugel maar daar wisten ze geen raad mee. Toen kreeg ik de tip om ze in stukjes te hakken en toen heeft de kater ze opgegeten. De poes heeft er een beetje mee gespeeld maar wist er geen raad mee. Vandaag hebben ze Smuldier vlees compleet gekregen en alweer waren de bakjes leeg! Als onze katten voer met pens eten zijn het geen kieskeurige katten, dat eten de meeste katten niet 🙂 Vanavond krijgen ze voor het eerst een eendagskuiken, ik ben benieuwd!

Hetzelfde als gezond eten voor mensen
Ik ben heel blij met mijn ervaring over gezond eten voor mensen, anders was ik inmiddels hartstikke gek geworden. Waarbij de hondenschool en de slager dreigen met alle gevaren van kippenbot voor honden is dat een veilig beginnersbotje binnen BARF. Mensen die zelf BARF of KVV aan hun dieren geven noemen Smuldier een slecht merk. Maar wel beter dan welk merk brok dan ook. En o wee je niet de juiste verhoudingen voert, dan krijgen ze tekorten!!! Op welke termijn durven ze dan weer niet te zeggen. Dit is niet zo heel anders als de discussies bij mensen (juist wel of geen verzadigd vet, gluten schadelijk of een gezonde eiwitbron, zuivel voor kalfjes of ook geschikt voor mensen, etc.)

Wat moet je daarmee?
Dus eigenlijk heb ik mijn mentaliteit voor de huisdieren gekopieerd van mijn mentaliteit voor gezond eten voor mensen. Blijf kalm. Doe het beste naar jouw kennis en situatie, het heeft geen zin om jezelf verwijten te maken voor iets wat je niet wist. Hoor de voor- en tegenpartij per onderwerp aan en kijk wat jouw gevoel je zegt. Kijk wat werkt in jouw situatie en bij jouw dieren (of voor jouw lijf als je het over mensen hebt). Iets kan nog zó gezond zijn, maar als het voor klachten zorgt loopt het ook z’n doel voorbij.

Werkt het niet?
Brok is er altijd nog. We kunnen altijd terug. Maar hoe meer ik er over leer, hoe meer ik het idee krijg dat het niet zo geweldig is als de fabrikanten willen dat we geloven. Als je ziet hoe weinig vlees er in zit (honden en katten zijn toch echt carnivoren) en hoe veel troep, kán het niet goed zijn op de lange termijn. Dat is alsof je mensen alleen witbrood met een vitaminepil laat eten. Ja, je krijgt misschien alles binnen wat je nodig hebt, maar dat is niet hetzelfde als gezonde voeding.

Heb jij huisdieren? En wat geef je ze te eten? Laat het weten in een reactie hieronder 🙂

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

30 reacties op “Gezond eten niet alleen voor mensen: huisdieren

Plaats een reactie
 • izerina

  Onze hond krijgt in het weekend vlees en door de weeks brokken van R.enske. Niet goedkoop,maar onze vorige oude hond knapte er van op. Ik geef ook restjes groenten,oud brood en soepbotten.Ik ben vandaag begonnen met ook een beetje kefir.


  19 november 2014 om 17:01 | Beantwoorden
 • Chantal

  Mijn ouders hebben vroeger honden gehad. Ik heb ze zelden brokken of blikvoer zien eten. Alles was gewoon puur vlees. Één van de honden heeft de achttien jaar gehaald 😉


  19 november 2014 om 17:20 | Beantwoorden
 • Irene

  Even een opmerking: een kat is inderdaad een carnivoor. Een hond echter niet. Dit omdat de hond en de wolf, behalve het vlees van hun prooi, ook de maag incl inhoud (dus zaden/grassen/vruchten) opeten.


  19 november 2014 om 17:58 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Heb je helemaal gelijk in! Ze zitten ergens tussen een omnivoor en een carnivoor in 🙂 Daarom zit in BARF ook groenten in de hondenmenu’s en bij katten niet. Honden kunnen inderdaad meer aan vegetarisch voer hebben, fruit, groenten etc. maar toch hoofdzakelijk dat hun spijsvertering gemaakt is om vlees te verteren


   20 november 2014 om 11:02 | Beantwoorden
 • Adri

  Carnibest! Is er in meerdere varianten, mijn hond is er dol op en zeer levendig met z’n 8 1/2 jr plm. En een mooie vacht op de koop toe. Als ik hem eens meeneem ergens naar toe krijgt hij brokken van Dog Lovers Gold, maar dat is een uitzondering. Kijk je ook naar wat inentingen teweeg brengen?
  Ik ben ermee gestopt. Beter kun je eventueel de titer van antistoffen laten bepalen. Zie ook de site van Tannetje Koning (holistisch dierenarts) hierover……


  19 november 2014 om 18:59 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Dat merk krijg ik dit weekend een paar rollen om te proberen met de katten. Ben heel benieuwd! Met een pup is inentingen verplicht om ermee naar de hondenschool te kunnen. Ik heb me inderdaad verdiept in wat Tannetje Koning hierover te zeggen heeft. Dus volgend jaar kijken of ik nog met hem naar de hondenschool ga en of zij een titertest als entingbewijs accepteren


   20 november 2014 om 11:04 | Beantwoorden
 • djoeke wentink

  honden kunje ook wortelgeven oid voor extra vitamine
  met natvoer moet je wel oppassen voor de tanden en tandvlees doordat brokken masseren en minder ertussen blijven zitten is dat juist goed voor katten (en vast ook honden). ik bestel overigens mijn kattenvoer op zooplus, daar hebben ze veel variatie en andere merken dan je in de dierenwinkel vindt, bovendien krijg je bijna altijd korting.


  19 november 2014 om 20:13 | Beantwoorden
  • djoeke wentink

   mijn kat moet trouwens niks van natvoer hebben, slechts een enkele keer eet ie t wel op


   19 november 2014 om 20:15 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   er is een heeeel groot verschil tussen natvoer en vers voer. Natvoer zit vaak even weinig vlees in als in brok. Het zijn de granen waar ze tandsteen van krijgen. Nog naast dat door het kauwen op vleesbotten en dergelijke het tandsteen nog veel meer gemasseerd wordt dan met brok 🙂 Ik bestelde mijn kattenvoer eerder ook bij Zooplus, was veel goedkoper dan de dierenwinkel


   20 november 2014 om 11:06 | Beantwoorden
  • Ilonka

   mijn ervaring is anders: met brok hadden de honden altijd veel tandsteen, met vleesvoer is het gebit helemaal schoon, gezond tandvlees en ze stinkt niet meer uit de bek.


   22 november 2014 om 16:36 | Beantwoorden
 • Frank

  Hoi Lisette,
  Ik ben een collega van je vader. Leuk dat je nu ook over voeding voor huisdieren schrijft!

  Onze 3 honden en 7 katten krijgen al vele jaren puur en alleen vers vlees (kvv), verder niks. Eerst kregen ze Carnibest en nu al sinds 2011 DARF. DARF is biologische complete vers vlees voeding met het EKO keurmerk. Voordeel is dat het ook nog redelijk betaalbaar is t.o.v. andere biologische KVV’s.
  DARF heeft een honden en kattenvariant. De DARF voor de kat bevat geen pens maar wel meer spiervlees omdat een kat nog meer een vleeseter is als een hond.
  Voor ons nooit meer brokken! DARF heeft zelfs Specials, dus speciale aanvullende voeders voor honden met medische problemen. Onze twee oude hondjes krijgen daarom DARF Special Kidney. En we laten af en toe de nierwaarden meten, en die blijven gelijk of zijn zelfs iets beter. Voor ons een teken dat het werkt.
  Mijn oudste kat is net 14 geworden en krijgt het grootste deel van haar leven al kvv (Duck, Carnibest en DARF). Ze is super gezond, nooit ziek, zit goed in haar vachtje en is nog erg actief.
  Wij wonen in Nijverdal, dus als je een keer een doosje DARF wilt proberen….
  groetjes
  Frank
  http://www.vitalidad.nl


  20 november 2014 om 08:25 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Hoi Frank,

   Ik had inderdaad al even op je site zitten neuzen, mijn moeder had die gemaild. En ik ben erg nieuwsgierig!

   Groetjes, Lisette


   20 november 2014 om 11:08 | Beantwoorden
 • Susanne

  Mijn kat wilde op een gegeven moment helemaal niks meer eten met granen erin. Op een gegeven moment at hij nog maar kleine beetjes en viel ontzettend af. Uiteindelijk overgestapt op barf voeding van carnibest. Helaas omdat daar ook nog rijst in zat bleef hij overgeven. Na heel lang zoeken een dierenwinkel gevonden die ook een ander merk zonder granen aanbood. Sindsdien krijgen onze beide katten eendagskuikens, rauwe kip en barf voeding (zonder granen). De jongste kat heeft opvallend genoeg nooit last van tandsteen en beide katten hebben een super mooie vacht!
  Overigens heb ik me laten vertellen dat katten geen pens mogen hebben.


  20 november 2014 om 08:36 | Beantwoorden
  • Frank

   Katten lusten vaak geen pens, ze mogen het wel hebben volgens mij. DARF heeft ook kvv voor katten zonder granen en rijst. Alleen 100% biologisch vlees.
   groetjes
   Frank


   20 november 2014 om 10:03 | Beantwoorden
 • Diana

  Schattig is jullie hondje! 😉 🙂


  20 november 2014 om 16:48 | Beantwoorden
 • Rachel

  Is er nog verschil in samenstelling tussen biologische brokken en “gewone” brokken??


  20 november 2014 om 20:26 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   nee. Dat zegt alleen maar dat er biologische ingrediënten zijn gebruikt. Wel is het zo dat hoe hoger het percentage vlees in een brok is en hoe lager het percentage granen, hoe beter de brok is 🙂


   21 november 2014 om 11:51 | Beantwoorden
   • Rachel

    Dank je wel 🙂
    Hoe gezond het BARF ook is, vind ik het gemak van brokken ook een feit. Wellicht wat vers tussendoor zou een oplossing zijn?
    Je hebt mij wel aan het denken gezet.
    Groetjes. R


    21 november 2014 om 13:46 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     het gemak van brokken is ook erg fijn, er is een reden dat onze kater van 6 nu pas van de brokken afgaat 😉 Hoewel ik moet zeggen dat het voeren van KVV, zeg maar gemalen complete voeding nauwelijks meer tijd kost. Het is alleen even nadenken dat je het voer voor morgen er vandaag uithaalt (wat ik nog wel eens vergeet, oeps!) Er wordt aangeraden om 8 uur tussen vers en brokken in te houden. Dus dan kun je ’s ochtends brok geven en ’s avonds vers bijvoorbeeld. Zou een goede oplossing zijn!


     21 november 2014 om 15:57 | Beantwoorden
     • Helma en Gert van der Veur.

      Voor onze drie honden hebben wij brokken van het merk Kjen en rollen vlees van het merk Natudog. Wij zijn een verkooppunt geworden en hebben dus altijd genoeg voor ze te eten. Maar verkopen doen wij ook. http://www.veural.nl


      21 november 2014 om 19:59 |
 • Ank

  Katten mogen dan carnivoren zijn, maar één van onze twee 9-jarige katten is gek op rauwe stukjes aardappel, stukjes rijpe banaan, rauwe sperzieboontjes, mais en rozijntjes. Bovendien vreet ze m’n viooltjes kaal en kan ik eigenlijk geen rozen in een vaas in huis neerzetten, omdat ze ook daar de bloemen van aanvreet. 🙂
  O ja, ze loopt ook vaak als een soort koe te grazen op ons grasveld en zoekt de meest malse grassprietjes uit en moet daarna echt niet spugen vanwege een haarbal hoor!’
  Haar broer komt overigens thuis met vogels, muizen, kleine ratjes, goudvissen, kikkers, salamanders, vlinders, libellen, grote spinnen en trekt ook hele dikke wormen uit de grond….
  Allebei zijn ze supergezond en natuurlijk ontzettend lief! 😉
  Ook wij denken er al een poosje over om onze katten echt vlees te gaan geven ipv brokken en nat voer. Zeker nu ik weet hoe weinig echt vlees er in dit voer zit en dat er ‘acceptatiestoffen’ aan worden toegevoegd.
  Eigenlijk een logisch gevolg als je zelf gezond(er) gaat eten toch?


  22 november 2014 om 00:03 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   onze kater is ook dol op aardappels, jat de schillen van het aanrecht als ik aan het schillen ben haha 😀 sommige kruidenplantjes zijn hier ook niet veilig. Ik denk dat er maar weinig dieren helemaal carnivoor of omnivoor zijn 🙂


   24 november 2014 om 14:02 | Beantwoorden
 • Sandra

  Bij ons krijgt onze hond rauw vlees van het merk Natudog. Goed rauw vlees. Onze hond (boxer) wilde geen brok eten, op aanraden heb ik het vlees van Natudog geprobeerd. Dit eet ze heel graag.


  22 november 2014 om 08:52 | Beantwoorden
 • Meinou

  Wat is Wodan toch een prachtig beest! Vooral toen hij het ei weer terug in zijn voerbak legde en jou aankeek. het lijkt of hij zegt “help”. Zo schattig! 🙂
  Je hebt mij aan het denken gezet voor wat betreft voer voor onze toekomstige hond. Ik weet niet beter dan dan een hond brokken en/of diner (complete maaltijd aangelengd met gekookt water) krijgt. Toen onze vroegere hond een pup was, was hij dol op brood met yoghurt of karnemelk, hij wist niet hoe snel hij het op moest krijgen. Vers en rauw vlees heb ik nooit over nagedacht en in alle boeken die ik over honden heb, staat dat het niet goed voor een hond is. Ook botten niet, overigens. Wel weer een uitdaging nu ik iets anders lees. Ik ga me erin verdiepen. Ik denk overigens niet dat wij voor enkel vers vlees gaan. Ik vind het prijzig en een vriezer aanschaffen voor het vlees voor de hond ga ik niet doen. Ik wil juist meer aan energiebesparing en minimalisme gaan doen, twee vriezers passen niet in mijn denkbeeld. Ook wil ik meer met het dierenwelzijn bezig gaan, kilo’s vlees voor de hond aanschaffen vind ik daar ook niet echt bijpassen. Het zal wellicht een compromis worden 🙂


  24 november 2014 om 10:19 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   een hond en minimalisme gaan slecht samen heb ik al gemerkt 😉 Ik moet zeggen dat ik geen problemen heb met die kilo’s vlees, aangezien maar een klein gedeelte daarvan ook voor menselijke consumptie geschikt is. Dit zijn voornamelijk restdelen waar de slager niks mee kan en dieren die niet aan de strenge eisen voor mensen voldoen maar waar honden prima op functioneren. Een extra vriezer was ik eerst ook niet van plan, totdat ik me bewust werd van mijn gedachten om dan maar kippenvleugels, kipfilet en rundvlees uit de supermarkt te halen… Dat is héél veel duurder. Dus het kan al heel snel uit dan. Maar ik snap je helemaal 🙂


   24 november 2014 om 13:56 | Beantwoorden
 • jolanda blikman

  Goede morgen,

  Ik heb vorig jaar deze beslissing ook gemaakt en daar ben ik van terug gekomen. Ik heb 4 britse kortharen en de fokker stelde BARF ook voor om te geven. Door weer en wind elke week afhalen bij de dierenwinkel, verschillende smaakjes om af te wisselen, (ik werk de hele dag en in het weekend bezorgen ze niet) Ik dacht idd dat dit het beste was voor ze. De eerste 2 maanden zagen ze er steeds beter uit en toen sloeg het om, beetje bij beetje merkte ik dat ze minder gingen eten totdat ik merkte dat ze er wel heel slecht uit gingen zien. Daar ben ik heel erg van geschrokken. Ben terug over gegaan op Bozita, verschillende smaken brokjes uit Zweden waar ze heel streng zijn in de toevoegingen in voer en gebruik Almo Nature de kleine blikjes kip en vissoorten. )Zonde toevoegingen en hormonen en troep enzo. Een Poes bleef hierdoor ook in haar krolsheid hangen, en ging zelfs sproeien. Dit is gelukkig verleden tijd en zij ziet er nu fantastisch uit en de anderen ook. Ik ben behoorlijk geschrokken omdat ik dacht dat dit voer het beste was wat er bestond.

  Succes, Een dierenliefhebster
  vr gr Jolanda


  24 november 2014 om 10:27 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten