Gezond bakken en braden
Elke tv-chef en reclame vertelt ons weer iets anders over hoe je moet bakken en braden. Met olijfolie, roomboter, zonnebloemolie of misschien met margarine? Ik duik de literatuur in om het uit te zoeken.
Salades en ander koud gebruik
Er schijnt nogal een verschil te zijn tussen vetten en oliën koud of warm gebruiken. Voor koud gebruik zijn de oliën met veel onverzadigde vetten een gezonde keus. Denk dan aan olijfolie, sesamolie, walnootolie en lijnzaadolie.
Bakken en braden
Maar wanneer deze vetten verhit worden, schijnt er iets raars te gebeuren. De onverzadigde vetten zijn kwetsbaar en door de warmte gaan ze veranderen, waardoor er schadelijke stoffen vrijkomen. Olijfolie is de meest stabiele olie van het vorige rijtje, maar er zijn stabielere, en dus gezondere opties.
Kokosolie: Er is een heel artikel geschreven over kokosolie door Natuur Diëtisten Nederland. Hieruit blijkt dat kokosolie heel geschikt is voor hoge temperaturen. Voordat het veel verzadigde vetten zijn van een gezonde soort, is het een stabiele olie. Nadeel van kokosolie is dat het erg prijzig is. Het is voor zover ik weet verkrijgbaar via webwinkels en reformzaken/natuurvoedingswinkels.
Roomboter: Jarenlang is roomboter verguisd door de media. Toch zijn er veel partijen die claimen dat roomboter beter is dan margarine. Zo blijkt uit een onderzoek uit 1991 van de Medical Research Council dat mannen die roomboter aten in plaats van margarine, de helft minder hart- en vaatziekten hadden.
Wel is het beter om roomboter te eten van koeien die voornamelijk gras hebben gegeten, omdat dit voor betere vetten zou zorgen. Biologische koeien moeten buiten komen, anders mag het geen biologisch heten. Dus biologische roomboter is een goede optie als kokosolie te duur is.
Ghee: Hoewel ik geen onderzoeken kan vinden over ghee, zweren ze in India al eeuwen bij ghee. Dit is hetzelfde als wat we hier geklaarde boter noemen. Dit maak je door roomboter in een pan op laag vuur te smelten en hier het witte spul vanaf te halen. Zo zou je de onzuiverheden uit boter halen waardoor alleen de gezonde eigenschappen overblijven.
Olijfolie: Hoewel olijfolie het minst gezond is in dit rijtje om mee te bakken en braden (door die radicale stoffen) is het nog steeds gezonder dan margarine. Over margarine gaan veel verhalen in de rondte, waardoor het lastig te achterhalen is wat nou echt waar is.
Conclusie
Dus als je nu margarine gebruikt, is het een goede (en vrij goedkope) stap om over te stappen op olijfolie. Nog beter zou zijn om biologische roomboter te gaan gebruiken, al dan niet geklaard. Dit is wel weer wat prijziger. Het meest gezond is kokosolie, maar dit is ook het meest prijzige.
Waarschuwing
Heb je advies gekregen van een arts of diëtiste? Negeer dat dan nooit! Dit artikel is slechts informerend bedoeld. Ik ben geen voedingsdeskundige, dit is dus puur een verzameling van informatie die ik gevonden heb.