Gezond bakken en braden
6

Gezond bakken en braden

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 16 januari 2013

Elke tv-chef en reclame vertelt ons weer iets anders over hoe je moet bakken en braden. Met olijfolie, roomboter, zonnebloemolie of misschien met margarine? Ik duik de literatuur in om het uit te zoeken.

Salades en ander koud gebruik
Er schijnt nogal een verschil te zijn tussen vetten en oliën koud of warm gebruiken. Voor koud gebruik zijn de oliën met veel onverzadigde vetten een gezonde keus. Denk dan aan olijfolie, sesamolie, walnootolie en lijnzaadolie.


Bakken en braden
Maar wanneer deze vetten verhit worden, schijnt er iets raars te gebeuren. De onverzadigde vetten zijn kwetsbaar en door de warmte gaan ze veranderen, waardoor er schadelijke stoffen vrijkomen. Olijfolie is de meest stabiele olie van het vorige rijtje, maar er zijn stabielere, en dus gezondere opties.

Kokosolie: Er is een heel artikel geschreven over kokosolie door Natuur Diëtisten Nederland. Hieruit blijkt dat kokosolie heel geschikt is voor hoge temperaturen. Voordat het veel verzadigde vetten zijn van een gezonde soort, is het een stabiele olie. Nadeel van kokosolie is dat het erg prijzig is. Het is voor zover ik weet verkrijgbaar via webwinkels en reformzaken/natuurvoedingswinkels.

Roomboter: Jarenlang is roomboter verguisd door de media. Toch zijn er veel partijen die claimen dat roomboter beter is dan margarine. Zo blijkt uit een onderzoek uit 1991 van de Medical Research Council dat mannen die roomboter aten in plaats van margarine, de helft minder hart- en vaatziekten hadden.

Wel is het beter om roomboter te eten van koeien die voornamelijk gras hebben gegeten, omdat dit voor betere vetten zou zorgen. Biologische koeien moeten buiten komen, anders mag het geen biologisch heten. Dus biologische roomboter is een goede optie als kokosolie te duur is.

Ghee: Hoewel ik geen onderzoeken kan vinden over ghee, zweren ze in India al eeuwen bij ghee. Dit is hetzelfde als wat we hier geklaarde boter noemen. Dit maak je door roomboter in een pan op laag vuur te smelten en hier het witte spul vanaf te halen. Zo zou je de onzuiverheden uit boter halen waardoor alleen de gezonde eigenschappen overblijven.

Olijfolie: Hoewel olijfolie het minst gezond is in dit rijtje om mee te bakken en braden (door die radicale stoffen) is het nog steeds gezonder dan margarine. Over margarine gaan veel verhalen in de rondte, waardoor het lastig te achterhalen is wat nou echt waar is.

Conclusie
Dus als je nu margarine gebruikt, is het een goede (en vrij goedkope) stap om over te stappen op olijfolie.  Nog beter zou zijn om biologische roomboter te gaan gebruiken, al dan niet geklaard. Dit is wel weer wat prijziger. Het meest gezond is kokosolie, maar dit is ook het meest prijzige.

Waarschuwing
Heb je advies gekregen van een arts of diëtiste? Negeer dat dan nooit! Dit artikel is slechts informerend bedoeld. Ik ben geen voedingsdeskundige, dit is dus puur een verzameling van informatie die ik gevonden heb.

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

Nieuwer

6 reacties op “Gezond bakken en braden

Plaats een reactie
  • Fimke

    Voordat ik wist dat margarine niet erg gezond was, braadde ik vlees (gehaktballen, suddervlees, beenham, rollade..) in een pakje margarine. Als het moet sudderen, goed aanbraden en dan een flinke mok water erbij. Hoe doe je zoiets met bijvoorbeeld olijfolie, roomboter of kokosolie? We willen ook graag wat (lekkere) jus over de aardappelen.


    22 juli 2013 om 14:57 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ik moet zeggen dat ik nog maar weinig ‘aardappelen, groente en vlees’ maak dus bijna nooit meer jus maak. Een lekkere jus maak je met een scheut wijn en een scheutje sojasaus


      22 juli 2013 om 17:21 | Beantwoorden
  • Hans

    Kokosolie vind ik voor ongeveer 2,5€ per 500 gram bij de plaatselijke toko. Waarschijnlijk niet de meest hoogwaardige, maar altijd beter dan margarine of bakken met plantaardige, minder stabiele oliën lijkt me.


    18 december 2013 om 15:58 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      volgens mij is dat qua kwaliteit niet eens zo mis, alleen qua duurzaamheid. Er was wat met de landbouw van palm- en kokosbomen in landen als Indonesië maar de details ontschieten me even. Sowieso een veel beter alternatief dan margarine!


      18 december 2013 om 17:16 | Beantwoorden
      • Hans

        Naja, ik als arme student vind die prijs zelfs nog betaalbaar. En ik doe behoorlijk lang met zo’n potje (maanden). Ik heb minder kokosolie nodig per keer dan voorheen met zonnebloemolie. Keramische pannen zijn ook een aanrader om op vet te bezuinigen, want nog eens minder nodig.

        Duurzaam doe ik dan wel weer als ik eenmaal bioloog ben en ietsjes (niet voor niets verkleind) meer overhoud onder de streep aan het eind van de maand 😛


        18 december 2013 om 18:52 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten