Genoeg jodium zonder brood
16

Genoeg jodium zonder brood

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 28 mei 2015

Dit weekend fleurde mijn Facebook tijdlijn weer op met een opbeurend artikel in de Volkskrant: je hebt brood nodig om voldoende jodium binnen te krijgen. Toch vervelend voor alle mensen met coeliakie of een glutenintolerantie (zoals ik). Natuurlijk hebben we de geweldige skeptici die zeggen dat glutenintoleratie niet bestaat, vertel dat mijn lichaam maar eens. Dus wat moet je dan? Vandaag vertel ik je hoe ik het doe.

Jodium is belangrijk
Allereerst, jodium is belangrijk, heel belangrijk. Ik heb nog maar een halve schildklier over, geloof mij maar dat ik hier zuinig op ben. Als je ook maar 1 iets onthoudt uit dit artikel laat het dan dit zijn: je hebt genoeg jodium nodig, maar zorg dat je niet teveel binnen krijgt. Méér is dus niet eindeloos beter. Bij mensen die hier aanleg voor hebben kan dit voor schildklierproblemen zorgen. De waardes die ik op meerdere plekken tegen ben gekomen, zijn minstens 150 of 200 microgram (hier zijn de meningen over verdeeld) en maximaal 400 tot 600 microgram. Daar zijn de meningen ook over verdeeld. De eenheid is trouwens de microgram, de afkorting is µ wat 0,000 001 gram is.

Pas dus op met supplementen
Uit angst voor een jodiumtekort ben ik kelptabletjes gaan slikken toen ik stopte met brood eten. Zo uit mijn hoofd zat hier 400 µ per pilletje in. Mochten de partijen die 400 µ als maximum aanbevelen gelijk hebben (waaronder in het boek “Ziek? Zo wordt je beter“, zou je dus al aan je maximum zitten voordat je begint met eten. Een half jaar later ontdekte ik een schildklierknobbel. Ik ga hier niet claimen dat die kelptabletten hiervoor de oorzaak zijn, dat is wetenschappelijk gezien onmogelijk met 1 “proefpersoon” maar diezelfde dag toen ik ging Googlen en zag dat meer mensen die kelp gebruikten een knobbel hadden ontwikkeld ben ik er mee gestopt. Sindsdien pas ik heel erg op met supplementen en haal ik jodium liever uit voeding.


Jodium uit voeding
Jodium zit in voeding. En dat is goed nieuws. Ik zal proberen een zo compleet mogelijke opsomming te maken inclusief hoeveelheden die je er van moet eten om aan de 200 µ te komen. Houd alsjeblieft in gedachten dat ik je niet zeg dat je dan dus 8 eieren op een dag moet eten, je kunt verschillende producten eten op in totaal op de 200 µ te komen.

witte vis
De simpelste manier om aan jodium te komen is door witvis. Het Voedingscentrum stelt hier dat 100 tot 150 gram witvis genoeg is voor hun aanbeveling van 150 µ. Met 133 tot 200 gram witvis kom je dan aan de 200 µ. Met witvis wordt kabeljauw, koolvis, schelvis en rode mul bedoeld.

vette vis
Ook in vette zeevis zit, net zoals in alles uit de oceanen, jodium. Wel wat minder dan in witte vis. Van vette vis heb je 400 gram nodig om aan 200 µ te komen. Je weet zeker dat vette vis zeevis is als er een MSC keurkmerk op de verpakking staat. Voorbeelden zijn tonijn, zalm, haring, makreel en sardientjes. (Bron)

eieren
Dan nu de vreemde eend in de bijt: in eieren zit ook jodium. En dat terwijl kippen niet in de zee leven. Ok, het is niet de meest efficiënte bron, je hebt namelijk 11 eieren nodig om over de 200 µ te komen. Mocht je je zorgen maken over eieren, lees hier of ze gezond zijn. (Bron)

vlees en zuivel
In het rijtje van het Voedingscentrum staat ook nog 5 kilo runderlappen voor 150 µ. Hoewel dat natuurlijk niet te doen is om hier dagelijks voldoende jodium uit te halen, laat het wel zien dat ook andere producten dan brood een bron zijn van jodium, ook al is het een slechte bron. Melk, kaas en rundvlees bevatten wat jodium. 100 gram kipfilet bevat 6 µ, mager varkensspek bevat 8 µ per 100 gram en diersoorten als kalkoen staan niet op de site van het Voedingscentrum. (Bron, bron, bron)

groenten en fruit
Bij groenten en fruit gaat hetzelfde op als bij vlees en zuivel. Er zit wel wat jodium in, maar heel weinig. In sla zit bijvoorbeeld 2 µ per 100 gram, komkommer 3 µ en wortels 2 µ. Bij fruit hetzelfde verhaal: appel, sinaasappel en banaan 2 µ per 100 gram. Al zou je het streven redden van Marinka van Eet Paleo (1 kilo groente per dag!) dan zit je dus nog maar op ongeveer 20 µ. (Bron, bron)

keltisch zeezout en himalayazout
Als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik iemand hoor/zie zeggen dat hij voldoende jodium binnenkrijgt door ongeraffineerd zout zoals Keltisch zeezout en himalayazout… Dan zou ik nog steeds niet rijk zien, maar ik zie het regelmatig hahaha. Ik kan alleen nergens vinden hoeveel jodium deze zouten bevatten. In het Engels zie ik op veel sites wel terugkomen dat er kleine hoeveelheden jodium inzitten maar niet genoeg om er met 2 tot 6 gram zout per dag zoals aanbevolen wordt, genoeg binnen te krijgen. Als ik hier een aanbeveling voor zou doen zou dit puur giswerk zijn, dus dat doe ik niet.

zeewier en algen
De Japanners hebben geen toegevoegd jodium in brood en zout nodig omdat ze voldoende binnen krijgen in hun dagelijkse eetpatroon. Ze krijgen veel vis binnen, maar eten ook veel zeegroenten. Denk maar aan de nori vellen om sushi heen! Maar in Nederland is meer te krijgen dan alleen nori. Denk aan zeekraal en lamsoren, dat in de meeste supermarkten soms in het assortiment is. Bij reformzaken en biowinkels zijn er vaak ook gedroogde andere soorten zeewier te vinden. Mocht ik dichter bij de zee wonen was ik op zoek gegaan naar iemand die me kon leren zelf te zoeken naar eetbaar zeewier, maar helaas is dat 2,5 uur rijden vanaf hier.

hazelnoten en paranoten
Hoewel de meeste noten ook op 2 µ per 100 gram zitten, zit hazelnoten op 17 µ en paranoten op 20 µ. Nou zijn dit geen producten waarvan je een kilo per week wilt eten, maar toch vond ik dit een leuke verrassing. (Bron)

Hoeveel jodium krijg ik binnen?
Voor dit voorbeeld zal ik het per week bekijken. Natuurlijk verschilt het per week hoeveel ik binnenkrijg, maar door dit na te rekenen krijg ik voor mezelf ook inzicht in hoeveel ik daadwerkelijk binnenkrijg en welke veranderingen ik beter door zou kunnen voeren als het te weinig blijkt.

Zwangerschapsvitamines
Sorry, ik speel vals. In het begin van mijn zwangerschap had ik veel aversies en kon ik dus niet met een gerust hart alle vitamines en mineralen uit voeding halen. Dus neem ik sindsdien dagelijks een vitaminepil, wat ik ook van plan ben om te blijven doen zolang ik borstvoeding geef. Een kind is namelijk net een parasiet, het krijgt prioriteit op de moeder qua voedingsstoffen. Eet ik te weinig calcium? Dan onttrekt het kind dat uit mijn botten. Hetzelfde met jodium. Dat risico wil ik niet lopen. Hierdoor krijg ik 75 µ per dag binnen = 525 µ per week.

Witte vis
Ik vond witte vis het geld niet waard omdat het zo weinig calorieën bevat. Na het zien van dit overzicht weet ik dat ik het dus vaker op het menu ga zetten, niet alleen maar af en toe voor een recept. Het was gemiddeld denk ik 1 of 2 keer per maand een moot, wat ik nu naar minstens 1 keer per week ga verhogen. Een moot is meestal 100 gram, waardoor ik dan 110 µ binnenkrijg.

Vette vis
Vette vis eet ik daarentegen veel. Het is een goede bron van omega 3 (de beste denk ik zelfs) en ik vind het lekker. Hoe vaak verschilt heel erg, van 1 keer zalm per week tot dagelijks een portie. Zo had ik vandaag nog sardientjes bij de lunch, eten we regelmatig haring bij de visboer, maak ik vaak een salade met tonijn en staat er minstens 1 keer zalm per week op het menu. Ik denk dat dit gemiddeld op 3 porties van 100 gram uitkomt. Per week is dat 150 µ.

 

Eieren
Ik eet gemiddeld 3 eieren per dag. Dan zijn 21 eieren per week in totaal 381 µ.

Vlees
Ik eet geen zuivel maar wel dagelijks vlees. Niet populair om te zeggen tegenwoordig, maar mijn lichaam vaart er wel bij. Dit is vaak 100 of 150 gram, dus laten we het gemiddelde nemen van 125 gram x 7 dagen x 6 µ per 100 gram. Per week is dat 52,5 µ.

Groente en fruit
Een kilo groente per dag haal ik nog niet, maar gemiddeld gezien de laatste tijd 500 gram wel. Tel daar 3 stuks fruit op bescheiden dagen bij of meer en ik kom gemiddeld op een kilo groente en fruit uit schat ik zo. Ik probeer al een aantal weken de weekboodschappen voor jullie te fotograferen zodat jullie kunnen zien hoeveel groente en fruit er hier doorheen vliegt, maar ik ben steeds te moe jammer genoeg. 1 kilo per dag x 7 dagen per week x gemiddeld 2 µ per 100 gram. Per week is dat 140 µ.

Totaal per week
Dan komen we per week uit op: 525 + 110 + 381 + 150 + 52 + 140 =  1358 µ
Om minstens 200 µ per dag binnen te krijgen zou dit per week 1400 µ moeten zijn. Voor het advies van het Voedingscentrum van 175 µ per dag voor zwangere vrouwen zou ik per week 1225 µ binnen moeten krijgen. Het minimum lukt dus wel, maar wat optimaal is kom ik net voor tekort. Zeker omdat tot 400 µ per dag zou mogen. Een keertje extra witte vis per week zou dus wenselijk zijn voor mij. Of een keertje zeegroenten per week, want dat is nu maar heel sporadisch. Zeekraal en nori vellen zijn hier het gemakkelijkst te krijgen.

Denk er niet te licht over!
Hopelijk heb ik je laten zien dat er voor voldoende jodium zonder brood méér nodig is dan een keertje vis in de week en een snufje Keltisch zeezout over je eten hier en daar. Wil of kun je alsnog geen brood eten en kom je bij lange na niet aan genoeg jodium, kun je ook tafelzout gebruiken met toegevoegd jodium (zoals de rode potjes van het welbekende zoutmerk). Of net als ik een multivitamine gaan slikken. Kelpnoodles zijn ook een bron van jodium maar ik heb ze nog nooit geprobeerd. Een paar kelptabletjes per week kunnen ook maar let op dat degene die je bij de drogist kunt krijgen, kelpasan van A. Vogel ook lactose bevatten. En let dan dus op de hoeveel jodium er per tablet inzit.

Jouw tips?
Wellicht heb ik goede voedingsbronnen van jodium compleet gemist. Ik hoor het graag van je! Hoe makkelijker het is voor mensen die geen brood eten, hoe fijner natuurlijk.

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

16 reacties op “Genoeg jodium zonder brood

Plaats een reactie
 • piata

  Leuke blog, zelf gebruik ik dagelijks een stukje norivel in een smoothie/soep, zou dat voldoende zijn?


  29 mei 2015 om 19:05 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   dat kan ik dus helaas nergens vinden hoeveel jodium daarin zit, dus daar durf ik geen uitspraak over te doen


   1 juni 2015 om 14:39 | Beantwoorden
 • Anja

  Ik neem elke dag van het Kruidvat multivitaminen van A tot Z.
  Te gebruiken bij

  1x daags 1 tablet tijdens de maaltijd met water innemen.

  Niet te gebruiken bij

  Niet te gebruiken door kinderen jonger dan 4 jaar.

  Actief bestanddeel

  Samenstelling per dagdosering (1 tablet) met Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid: vitamine A (retinylacetaat) 800 µg 100%, vitamine B1 (thiamine mononitraat) 1,1 mg 100%, vitamine B2 (riboflavine) 1,4 mg 100%, vitamine B3 (niacine (niacinamide)) 16 mg 100%, vitamine B5 (pantotheenzuur (calcium-d-pantothenaat)) 6 mg 100%, vitamine B6 (pyridoxine hydrochloride) 1,4 mg 100%, foliumzuur (pteroylglutaminezuur) 200 µg 100%, vitamine B12 (cyanocobalamine) 2,5 µg 100%, vitamine C (ascorbinezuur) 80 mg 100%, vitamine D3 (cholecalciferol) 5 µg 100%, vitamine E (dl-alpha tocopherylacetaat) 12 mg 100%, biotine (d-biotine) 50 µg 100%, vitamine K (fytomenadion) 75 µg 100%, calcium (calciumfosfaat) 162 mg 20%, fosfor (dicalciumfosfaat) 125 mg 18%, jodium 150 µg 100%, ijzer (ijzerfumaraat) 14 mg 100%, magnesium (magnesiumoxide) 125 mg 33%, koper (koperoxide) 1,5 mg 150%, mangaan (mangaansulfaat monohydraat) 2,5 mg 125%, chroom (chroomchloride) 25 µg 63%, molybdeen (ammoniumheptamolybdaat) 25 µg 50%, selenium 25 µg 45%, zink (zinkoxide) 15 mg 150%


  29 mei 2015 om 19:11 | Beantwoorden
 • Anja

  Hallo Lissette ,

  Als je goed kijkt zie je dit staan
  jodium 150 µg 100%
  Op advies van de diëtiste

  Vriendelijke groetjes,
  Anja


  1 juni 2015 om 19:18 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Ja, ik zag het 🙂 Maar teveel jodium is ook niet goed. Dat is prima als je verder geen brood eet en weinig voedingsmiddelen die ik in dit artikel noem, maar ik probeer in eerste instantie zoveel mogelijk vitaminen en mineralen uit voeding te halen


   2 juni 2015 om 13:31 | Beantwoorden
 • Anja

  Hallo Lisette,

  Ik eet 2 sn glutenvrij brood per dag daar is zeezout toegevoegd.Van Damhert In­gre­di­ën­ten: Wa­ter, ma­ïs­meel, boek­weit­meel (13,5%), lijn­zaad (11,3%), ma­ïs­zet­meel, boek­weit­gort (3,4%), gierst, zon­ne­bloem­olie, ap­pel­ve­zels, zee­zout, ver­dik­kings­mid­del (gu­ar­pit­meel), lu­pi­ne­meel, ap­pel­azijn (5% zuur), ho­ning, bak­poe­der (ma­ïs­meel, erw­ten­meel, ho­ning), zuur­te­re­ge­laar (na­tri­umace­taat), emul­ga­to­ren (mo­no-en di­gly­ce­ri­den van vet­zu­ren), con­ser­veer­mid­de­len (wijn­zuur, ci­troen­zuur).
  Ik eet nooit geen vlees geen melkproducten.
  3 eieren per week.
  2 maal per week vette vis.En een keer witte vis.
  Omdat ik last heb van mond brand kan ik geen vers fruit eten alleen tuttifrutti.
  Ik eet wel veel groenten en rauwkost.
  Heb ik dan wel 150 ug wel nodig?
  Vriendelijk groetjes,
  Anja


  2 juni 2015 om 18:25 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   laat ik voorop stellen dat ik zelf ‘gewoon’ een consument ben en geen diëtiste of iets in die trend. Maar ik denk zelf dat het dan inderdaad verstandig is om die 150µ te slikken


   5 juni 2015 om 15:52 | Beantwoorden
 • Anja

  Dat weet Lisette ,
  Maar toch bedankt voor je reactie.
  Dat dacht ik zelf ook.

  Groetjes,
  Anja


  5 juni 2015 om 18:33 | Beantwoorden
 • Anoniem

  Omdat ik ook niet veel brood eet, een tijdje bijna zuivel-vrij en ook niet veel dingen uit de zee at was ik ook altijd bang voor een jodiumtekort. Voeding uit de zee zit zooo NIET in onze cultuur en het is ook niet echt wat voor mij… (zeewier enzo) Mijn schildklier is in die tijd wel getest, maar die was gewoon goed, eigenlijk alle waardes, dus dat was wel een opluchting. Toch ben ik nog steeds bang voor een tekort, maar het is lastig te controleren en handhaven: onmogelijk gewoon.


  12 juli 2015 om 19:57 | Beantwoorden
 • Luna

  Ik gebruik Keltisch zout met zeewier. Volgens mij ook genoeg. Ik gebruik het elke dag en ik ben als jij tarwe intorant ook spelt en rogge vinden mijn darmen niet fijn. Zodra ik dit eet heb ik 3 weken verstoppingen. Coeliakie heb ik ook niet. Trouwens mijn oma had het ook. Arm mensje als ze dat had geweten had ze dat ook toegepast. Mijn moeder heeft het andersom namelijk diarree zodra ze granen eet. Glutenvrij heeft ze ook geen last. Net als ik. Dus schiet de wetenschappers maar lek.


  2 november 2015 om 09:04 | Beantwoorden
 • Bart

  Hoi Lisette, leuke blog, net ontdekt, dus een beetje late reactie, maar oke:
  Het is zeer eenvoudig om zonder brood genoeg jodium binnen te krijgen.
  Mijn Tip: Gebruik ZOUT. Brood zelf bevat GEEN jodium. Dat is toegevoegd via het zout! Je hebt dus geen brood nodig voor jodium.

  Volgens het Voedingscentrum bevat keuken/tafel/dieetzout 21mg per kilo. Dit is 0,000021 gram of 21μ per gram. Bakkerszout (als je daaraan kunt komen) bevat 65μ per gram.

  Op deze site http://www.ahealthylife.nl/keltisch-zeezout-en-himalayazout-wat-is-het-verschil/ staat een analyse van keltisch zeezout en himalayazout. Keltisch zeezout bevat <0,0002% jodium. Dit is <0,0002 gram of <200μ per gram. Himalayazout bevat nog meer. Hoeveel er precies in zit blijft onduidelijk, ook omdat het natuurproducten zijn.

  Conclusie 1: Voor 200μ jodium is 10 gram JOZO voldoende of 3 gram bakkerszout.
  Conclusie 2: Voor de berekening van de natuurzouten zijn meer gegevens nodig.

  Het Voedingscentrum beveelt maximaal 6 gram JOZO aan, maar dan zit je toch al op 126μ.
  Verder kun je door het eten van veel kalium het bloeddrukverhogend effect van natrium tegengaan. Ook is er gejodeerd keukenzout met minder natriumcloride in de handel.


  23 maart 2016 om 21:04 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Ja precies hierom is zout geen antwoord! 10 gram zout toevoegen zou nooit mijn advies zijn ook al heb ik een lage bloeddruk. Dat is gewoon echt heel veel. En van Keltisch zeezout is het niet bekend dus daar kan je ook niet op rekenen. Inmiddels neem ik een kelpsupplement. Jodium is echt essentieel voor je schildklier dus hier wil ik geen risico mee lopen


   24 maart 2016 om 09:53 | Beantwoorden
 • Bart

  Kelp is een goede bron van jodium en 10 gram zout toevoegen voor voldoende jodium is natuurlijk onzin. Wat ik wil zeggen is dat het gebruik van Jozo ipv gewoon zout een substantiële bijdrage kan leveren voor voldoende jodium.
  Bij deze heb ik nog een link voor je naar een artikel van Martijn Katan dat ik toegestuurd kreeg in mijn zoektocht naar meer informatie over jodium. http://mkatan.nl/columns-en-kranten/nrc-columns/529-19-maart-2016-met-vele-korrels-zout.html#_edn3


  3 april 2016 om 11:24 | Beantwoorden
 • Caroline

  Wat fijn om zoveel info te vinden.

  Je kunt ook brood bakken van produkten die je wel mag hebben en daar losalt in verwerken.

  Groeten, Caroline


  1 januari 2017 om 23:19 | Beantwoorden
 • Caroline

  Nog een staartje.
  Zelf heb ik geen glutenallergie maar wil gewoon gezond eten. Net een goed boek gelezen ( het glutengevaar) over de nadelige kanten van gluten. Je kunt eindeloos veel lekkere recepten vinden op bijvoorbeeld een site voor laagglycemische recepten. (Vzl oftewel voedselzandloper-recepten. Met noten, zaden en boekweit, gierst of amandelmeel et …

  Succes


  1 januari 2017 om 23:31 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten