Examen ging goed! Marcus bijna 1, updates
16

Examen ging goed! Marcus bijna 1, updates

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 7 september 2016

Het is weer eens tijd voor een update! Het is een drukke periode waardoor er weinig geplaatst is op Kiwi&zo de laatste weken. Wat er dan allemaal zo druk was? Nou dit onder andere.

Examen opleiding Voedingsdeskundige
Afgelopen zaterdag had ik dan eindelijk het examen van mijn opleiding tot Voedingsdeskundige. Dus hup, 2 uur enkele reis naar Haarlem. Eenmaal daar kwamen de zenuwen toch wel opzetten zeg! Voor mijn gevoel ging het erg goed. Er waren 60 vragen waarvan je er 35 goed moet hebben voor een voldoende en dus het diploma. Van 49 vragen wist ik het antwoord zeker, dus het zou erg raar zijn als ik het niet gehaald heb. Helaas duurt het 2 weken voor ik de uitslag heb en 3 weken voordat ik het diploma in huis heb. Wat zal ik blij zijn als ik het daadwerkelijk binnen heb. Nu is het goed nadenken over of en wat ik zometeen met deze opleiding wil gaan doen qua werk.

Nieuwe boek Jamie Oliver
Toen we thuis kwamen van het examen zat het nieuwste boek van Jamie Oliver in de brievenbus, namelijk “Superfood voor familie en vrienden“. Wat een mooi boek weer! Ik heb hem nu 1x doorgenomen en al erg veel leuke nieuwe ideeën opgedaan. Het past heel erg bij mijn idee om me vooral te focussen op wat ik wél wil eten, omdat het boordevol vitamines en mineralen zit. Binnenkort volgt hier een recensie van.


Marcus bijna 1 jaar…
Om maar even in clichés te spreken, waar blijft de tijd? Volgende week wordt Marcus al weer 1 jaar. Deze week ben ik begonnen met orde in de chaos van foto’s aanbrengen zodat ik een fotoalbum kan maken. Ook ben ik aan het nadenken over zijn taart. Momenteel neig ik naar een pannenkoekentaartje van kleine pannenkoeken met daartussen fruitmoes (jam zonder suiker) en iets van een glazuur er over. Kokosyoghurt met gelatine erdoor zodat het opstijft misschien? Zijn cadeaus hebben we inmiddels in huis, een kinderservies zonder BPA en dergelijke, en houten speelgoed van het merk Grimms. Toen ik de doos uitpakte deze week zag hij het speelgoed al en was meteen geïnteresseerd dus dat komt wel goed denk ik!

Borstvoeding minderen
Heel langzaam aan wil ik overdag stoppen met borstvoeding, zodat ik flexibeler ben qua werk. De eerste stap is natuurlijk dat hij dan vaker te eten en te drinken aangeboden moet krijgen. We zagen het niet zitten om hem 5x per dag hele stukken te laten eten omdat het zoveel gesmeer is om op te ruimen. 3x per dag dat gepoets is wel genoeg. Dus zijn we voor 1 tussendoortje knijpfruit gegaan. Ik heb hervulbare knijpzakjes gehaald die ik nu elke week vul, dit doen we nu 3 weken. Hij vindt het erg lekker en krijgt zo vocht en vulling binnen. Zometeen krijgt hij ook een 2e tussendoortje per dag en vaker drinken aangeboden. De ochtendvoeding en avondvoedingen blijf ik sowieso doen. Ik wil namelijk nog steeds het advies van de wereldgezondheidsorganisatie WHO volmaken om minstens 2 jaar borstvoeding te geven.

Ander bedrijf
Uiteraard ben ik ook met mijn andere bedrijf Connect druk geweest. Hoewel het rustig was in de zomer, blijkbaar doen ondernemers weinig in de zomer, begint dat nu ineens te lopen. De eerste opdrachten zijn gedaan, afspraken staan al en ook mijn eigen website is af.

Broodbakmachine kapot 🙁
Zo schreef ik nog over ons dagelijkse brood, zo is de broodbakmachine kapot… Bah wat balen! De arm draait niet meer rond, en dit is vanuit de motor helaas. Gisteravond heb ik met de hand bolletjes gebakken maar dat is te veel werk om elke avond te doen. Dit weekend maar eens kijken of het een optie is om bolletjes voor de hele week te maken en in te vriezen. Als dat ook niet lukt wordt het de afweging om een nieuwe broodbakmachine te halen of speltbrood bij de bakker te gaan halen (à €2,80 per brood).

Zelf broodbeleg maken
En dat net terwijl ik dit weekend zelf broodbeleg had gemaakt. Zowel humus als een soort sandwichspread met sardientjes er in verwerkt. Sardientjes zijn namelijk een superfood boordevol calcium doordat het met graat is. Door dit te pureren met avocado en citroensap en te mengen met verse kruiden, kappertjes, augurk en paprika is het een lekkere frisse spread waardoor je niks merkt van het graat.

Nou goed, dat is al weer een lang genoege lap tekst voor jullie om te lezen haha, oeps! Dus ik zal het hier bij laten 🙂

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

16 reacties op “Examen ging goed! Marcus bijna 1, updates

Plaats een reactie
 • Annelieke

  Wat balen zeg!
  Misschien zou een boek als artisan bread in 5 minutes a day wat voor jou zijn.
  Kost je een stuk minder tind elke dag om brood te maken en gewoon in de oven te bakken.


  7 september 2016 om 11:43 | Beantwoorden
 • Lineke

  Ik heb een broodbakmachine staan die ik nooit gebruik.
  Als je wilt mag je hem best hebben. Ik woon in het noorden van Overijssel, maar kan hem ook gewoon opsturen natuurlijk.


  7 september 2016 om 19:12 | Beantwoorden
 • Mariska

  Leuke update!

  Ik probeer juist ’s nachts de voedingen te minderen 😉 Vond 3x per nacht echt teveel met 4 dagen werken. Nu zit hij vaker op 2 of ook wel eens op 1 voeding. Maar het blijft lastig! Vind het ook lastig om te bepalen wanneer hij genoeg vaste voeding binnen heeft..


  8 september 2016 om 08:19 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   nou, hier staat inmiddels op de boodschappenlijst om pap te halen… Ook hier nog veel nachtvoedingen. Hoe heb je dat geminderd? Marcus slaapt de laatste tijd heel onrustig, volgens mij is het niet echt honger maar dat hij weggerold is en niet meer goed weet waar hij ligt. Hoeveel vaste voeding merken we inmiddels best goed. Dan beland het meeste op de grond hahaha


   8 september 2016 om 16:53 | Beantwoorden
   • Mariska

    Wij hadden het ergste tussen 8-11 maanden. Nu pas sinds een week of 3 gaat het beter. We zijn begonnen met 1 flesje afgekolfd geven bij eerste ontwaking in de nacht (dus na 12 uur ’s nachts). Die geeft m’n vriend dan. Zoontje vond dat niet leuk natuurlijk! Maar op nacht 3 pakte hij het flesje zonder drama. Hij sliep daarna meteen langer dan eerst, ongeveer 2,5-3 uur ipv de gebruikelijke anderhalf-2 uur. En als hij wakker wordt binnen de 3 uur, dan proberen we hem nu weer in slaap te sussen/aaien. Lukt de ene keer beter dan de andere 😉
    Vervolgens heeft hij ook nachten gehad dat hij maar 1x wakker werd rond 3 uur, maar de meeste nachten wordt hij 2x wakker. Een keer rond half 1 (hij gaat tegen 20.00 uur slapen) en een keer rond half 4. Ik wil eigenlijk naar 1 nachtvoeding rond 3 uur, maar weet niet zo goed hoe we dat moeten doen. Wel hebben we dus gemerkt dat hij echt honger heeft ’s nachts (want met flesje water is hij echt niet tevreden, of maar heel kort). Dus nu proberen we hem ook ’s avonds meer vaste voeding te laten eten. Na het avondeten krijgt hij nu yoghurt met een lepel granen (biologisch van AH). Dat doen we grotendeels niet-Rapley, al mag hij wel een eigen lepel hebben waar ik dan yoghurt op doe. Gelukkig vindt hij yoghurt zo lekker dat hij het prima vindt om hapjes te krijgen! (met ander eten weigert hij gewoon gelepeld te worden). Maar het blijft dus zoeken! Wat hebben jullie tot nu toe geprobeerd?


    8 september 2016 om 20:15 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     Jeetje, al veel geprobeerd zeg! Wij nog helemaal niks 😉 In theorie vind ik het namelijk heel normaal babygedrag en kunnen ze tot 18 maanden nachtvoedingen echt nodig hebben. En wie ben ik om voor hem te beslissen dat het niet echt honger is? En dat hij met z’n 12 kilo het ook niet nodig heeft? Maar in de praktijk breken dit soort nachten enorm op, zeker als ik overdag gewoon de hele dag wil werken zonder een dutje mee te slapen… Ook omdat hij echt alleen maar in slaap valt aan de borst, ben ik bang dat als ik hem niet snel voed hij echt wakker wordt als hij zich meldt voor een voeding en ik dan dus een paar uur met een wakker kind zit ’s nachts. Momenteel kies ik dus nog voor de korte termijn, een paar nachten hier mee bezig gaan zie ik nog niet zitten. Eerst maar eens kijken of pap werkt


     9 september 2016 om 13:56 | Beantwoorden
     • Mariska

      Ja is zo hoor! Maar in de praktijk is het gewoon echt zwaar als je ook 4 dagen in de week werkt. Ben nu al blij dat hij gewoon weer slaapt ’s avonds ipv huilend wakker te worden en weer moeilijk in slaap komt. En 2 ipv 3 nachtvoedingen is ook beter natuurlijk 🙂 En we weten nu ook gewoon dat hij echt honger/trek heeft midden in de nacht, dus dan krijgt hij ook gewoon te eten. Maar zwaar is het wel! Hoeveel eet Marcus nu aan avondeten ongeveer?


      9 september 2016 om 14:17 |
     • Lisette Zwiggelaar

      o geen idee… Aardappels is hij dol op, dan eet hij zo 50 gram denk ik. Paar stukjes vlees/vis soms en wat groente erbij. Pap gisteren voor het eerst geprobeerd en sliep de hele avond moeiteloos. Nacht weet ik niet zo goed hoe die ging, 2 keer gedroomd dat Marcus uit bed viel dus moeite om weer in slaap te komen hahaha


      12 september 2016 om 14:00 |
 • Willemijn

  Weet je zeker dat de bbm niet te repareren is? De arm draaide bij mij ook niet meer, maar bij de repairshop kregen ze hem weer aan de praat! Zijn leuke initiatieven, mogelijk zit het ook bij jou in de buurt?


  8 september 2016 om 10:30 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Hé, goed idee! Ik weet dat die hier een paar jaar terug ook waren, ik zal eens kijken. En… Als hij toch stuk verklaard is door ons, kunnen we hem natuurlijk ook gewoon openschroeven, wie weet wat we vinden


   8 september 2016 om 16:53 | Beantwoorden
 • Annemieke V

  Broodbakmachine via Marktplaats kopen (of via die lieve aanbieder). Nooit zoiets nieuw doen. Er zijn zoveel mensen die dat ding in een opwelling gekocht hebben, er hooguit tien keer mee gebakken hebben en er verder niks meer mee doen.


  8 september 2016 om 21:07 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik had al gekeken, maar ze worden momenteel nog voor evenveel als nieuw verkocht… Paar jaar terug stond marktplaats vol met bbm’s van 5 euro, niet meer helaas


   9 september 2016 om 13:57 | Beantwoorden
 • Nine

  leuke update! gaat snel he, de tijd 😉 je kan ook kokosroom opkloppen tot een soort ‘slagroom’ voor je taart, misschien ook als glazuur te gebruiken? ik ga ook nadenken over de taart (31-10 😉 ) en wil ook graag grimm’s! hij krijgt de grote regenboog al van oma&opa 😀
  thnx voor de tip van de spread, ga ik ook eens proberen.


  9 september 2016 om 20:57 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik ken de kokosroom inderdaad! Kan ik ook proberen, nog even kijken. Jaaaa, die regenboog is zo mooi! Maar dan wil ik de grote en die vond ik nu te duur haha


   12 september 2016 om 14:01 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten