Eetdagboek: jeuk, chips en blauwe eieren
11

Eetdagboek: jeuk, chips en blauwe eieren

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 20 januari 2015

Ik vond de weekmenu’s wat saai. Dus ik ga de komende tijd het weekmenu achteraf delen, een eetdagboek dus. Wat eet ik eigenlijk in de week? Op Instagram komen nu ook veel vaker foto’s van mijn maaltijden, zodat ik die kan gebruiken voor dit eetdagboek.

Dinsdag 13 januari
Ik werd gek van de jeuk op mijn buik! Dus gisteren begonnen met letten op histamine in mijn voeding. Dit is dag 2. Eventjes alles omgooien dus qua maaltijden…

Ontbijt: zoete aardappel en zalm uit de koekenpan met veldsla


Lunch: 4 rijstwafels besmeerd met kokosolie en 3 gekookte eieren

5 uur: trek! Dus eventjes een banaan

Avondeten: Ik heb trek als een paard, veel van mijn standaard producten mogen nu dus niet. Dan maar extra veel krieltjes (wat vervelend 😉 ) met kipfilet, broccoli en erwtjes.

2015-01-13 18.41.36

Woensdag 14 januari
Ik heb al steeds minder jeuk! In de avond wel meer dan overdag. Vandaag was ook de dag dat m’n boek binnen kwam.

Ontbijt: Dag 2 volledig laag histamine. De jeuk op m’n buik is al tijden niet zo weinig geweest. Dat is motiverend! Ontbeten met het restje krieltjes, broccoli en doperwten van gisteravond en roereieren erdoor.

Lunch: zoete aardappel (uit de Actifry), gebakken kip (vers bereid want in vlees leftovers ontwikkeld veel histamine) en komkommer

2015-01-14 12.33.32

Avondeten: zoete aardappel (uit de Actifry), zalm, bloemkool, sla en lente ui

2015-01-14 18.22.00

En nee, dit is dus absoluut niet een ‘normale’ dag voor mij. Puur om van die verrekte jeuk af te komen.

Donderdag 15 januari
Ontbijt: Alles is op! Dus een geïmproviseerd ontbijtje. Kommetje met kakifruit, gepofte quinoa, gepeld hennepzaad, kokosolie en walnoten

11 uur: mislukte recept test voor een fruit crumble met appel en bosbessen

Lunch: rijstwafels met tahin, komkommer en ei (zie recept)

Rijstewafels met gezond beleg

Avondeten: nasi met paksoi, lente ui, kip en paprika  (ik heb in het afgelopen half jaar minder kip gegeten dan in deze paar dagen…)

2015-01-15 18.21.54

’s Avonds: naturel chips

Vrijdag 16 januari
Ontbijt: Weer eens wat anders als ontbijt: rijstwafels met kokosolie, tahin, plakjes banaan en pecannoten

2015-01-16 07.28.30

Lunch: Gezonde lunch, ja of nee? Patat en zalm uit de Actifry met sla erbij. Sowieso lekker en 2 minuten werk

2015-01-16 12.41.27

Avondeten: Ik ben gesloopt heel druk geweest met mijn boek, zodat ik maandag kan verzenden. Dus super simpel avondeten: patat uit de Actifry, ongepaneerde schnitzel en sla met olijfolie

2015-01-16 19.07.40

’s avonds hebben we boodschappen gedaan voor het weekend. Er komt visite dus chips mee. En als het dan tóch in huis heb… Dus ’s avonds chips gegeten. De enige ongezonde gewoonte die nog lastig te doorbreken is voor mij!

Zaterdag 17 januari

Ontbijt: Rijstwafels met kokosolie, banaan, geraspte kokos en pecannoten

2015-01-17 08.35.33

Lunch: Ik zag al een paar keer zoete roereieren voorbij komen. Dat wou ik proberen. Met bosbessen, banaan, pecannoten en geraspte kokos. Het smaakt erg lekker maar die kleur…? Pfff, ga ik zo niet weer doen. Denk dat kinderen het erg gaaf zullen vinden haha

2015-01-17 12.50.19

Avondeten: aardappelschijfjes uit de Actifry, gebakken speklap en een salade. Met veel liefde gemaakt door manlief 🙂

’s avonds kwamen vrienden langs. We hebben, naast veel kletsen, het kaartspel Munchkin Koethulhu gespeeld. Op tafel stond natuurlijk ook lekkers, dus ik at naturel chips en cashewnoten.

De jeuk op mijn buik is inmiddels weg! Soms komt het ’s avonds nog heel even om de hoek kijken, maar ik word er niet meer ’s nachts wakker van en heb niet meer de neiging om mijn buik stuk te krabben 😀

Zondag 18 januari

Lekker uitgeslapen! Ok, zo lang heb ik nog steeds niet geslapen, het was gisteren erg gezellig met vrienden. Wist je dat sociale contacten ook erg belangrijk zijn voor een goede gezondheid?

Ontbijt:  Ik ontbijt met een fruitsalade: banaan, appel, gemengde noten en gepofte quinoa.

2015-01-18 10.32.44

Lunch: rijstwafels met tahin, gekookte eieren en Keltisch zeezout. Banaan toe.

2015-01-18 14.19.12

Avondeten: vanavond kwamen vrienden eten. Ik heb voor het eerst kreeft gegeten! In een salade met avocado, komkommer en citroensap. Daarbij lekker krieltjes

En ja, ’s avonds wéér chips… Nu eventjes niet meer, dat beloof ik 😉

Maandag 19 januari

Ontbijt: rijstwafels met kokosolie, tahin, geraspte kokos, plakjes banaan en gepeld hennepzaad

Lunch: mihoen met lente ui, eieren en plakjes komkommer. Appel toe

2015-01-19 12.21.45

Avondeten: haaskarbonade, laatste restjes zoete aardappel en patat. Met spruitjes en doperwten

2015-01-19 18.24.07

’s Avonds: Gezond snacken met walnoten in dop

2015-01-19 20.43.42

Veel gewandeld!

Het grote voordeel van een pup: je wandelt veel. Afgelopen week zijn we bijna elke middag even naar het bosje hier in de buurt gelopen. Daar kan Wodan veilig los, zodat hij lekker kan rennen, gekdoen en met stokken sjouwen.

2015-01-17 13.50.54

 

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

11 reacties op “Eetdagboek: jeuk, chips en blauwe eieren

Plaats een reactie
 • Veerle Deschuytter

  Hallo, wat eet je niet omwille van histamine wat je normaal wel eet?
  Dankjewel


  21 januari 2015 om 20:16 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   tomaten, alles met azijn er in, sinaasappel, gerookte producten zoals forel en ham, vis uit blik, gefermenteerde producten zoals thee en waterkefir, vlees dat niet vers bereid, cacao/chocolade, kaneel zijn de belangrijkste


   22 januari 2015 om 09:36 | Beantwoorden
   • Veerle Deschuytter

    Bedankt. Ik probeer verder uit te zoeken waar mijn jeuk vandaan komt. Kan het eten van een avocado bijv. verschillende dagen jeuk veroorzaken, denk je?


    23 januari 2015 om 08:31 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     ja, dat kan. Jeuk kan bijvoorbeeld ook een teken zijn van een allergische reactie, misschien kan jij gewoon niet zo goed tegen avocado


     23 januari 2015 om 16:25 | Beantwoorden
 • ge

  Gek he, dat klachten zo snel af kunnen nemen als je je er van bewust bent wat je eet..

  Ik had pas een flinke paniekaanval. Toen ik terugdacht wat ik had gegeten kwam ik ook bij histaminerijke voeding uit. Waar voor mij zalm en avocado trouwens ook bij horen. Ik heb het idee dat kamillethee, appels en blauwe bessen alles weer wat neutraliseren. Stukje bij beetje wordt het duidelijk. Ik ben blij met jouw bijdrage daarin! Bedankt dat je je ontdekkingen en oplossingen deelt!


  21 januari 2015 om 20:41 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   wat bijzonder! Avocado heb ik helemaal geen last van, diepvrieszalm ook niet. Maar vis uit blik en gerookte vis moet ik wel echt laten staan nu.


   22 januari 2015 om 09:37 | Beantwoorden
   • ge

    Diepvrieszalm zal ik eens proberen! Verse zalm is hier geen succes.. verder moet ik mn dagboek maar weer goed bijhouden, heb misschien diezelfde dag ook nog wel tomatensoep of iets dergelijks op. Dus voor ik de avocado’s schrap… eerst nog maar eens proberen!


    22 januari 2015 om 22:25 | Beantwoorden
 • Frances Napjus

  Sinds een ander halve maand gebruik ik Etherische Olieen en daar heb ik echt baat bij. tegen jeuk en Eczeem werkt Lavendel, Frankincense en Melrose gemengd met een draag olie.


  27 januari 2015 om 08:10 | Beantwoorden
 • Berdien

  Ik heb met verbazing je dagboek gelezen.
  Waarom laat je je niet eens testen op allergieen ?
  Verder zie ik dat je veel aardappel/frites eet en vraag mij af waarom, je zou ook de schil van de komkommer eraf kunnen halen dat helpt ook vaak tegen de jeuk.
  Verder zijn walnoten voor veel mensen ook vol van allergenen.
  Ik kwam op je site i.v.m. de voedselzandloper en als ik je dagboek zie…… dan denk ik dat je daar momenteel niet mee bezig bent.
  Ik hoop dat de jeuk over gaat en wellicht kun je je wat meer verdiepen in voedingsleer of dieetleer. Als je zo met voeding bezig bent krijg je wat meer inzicht.
  Je site ziet er verder goed uit.
  Suc6, Culi groet Berdien


  29 januari 2015 om 15:09 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Op de Voedselzandloper viel ik af en aangezien dat voor mij niet handig is, ben ik dus weer rijst en aardappels gaan eten. Ik heb inmiddels meerdere keren aardappels en noten geëlimineerd en ik voel me juist beter mét 🙂 Door een week weinig histamine binnen te krijgen is de jeuk opgehouden en verder zit ik beter in mijn vel dan ik in lange tijd gedaan heb.

   Uhm, ik ben heel veel bezig met voedingsleer. Ik studeer momenteel voor voedingsdeskundige en sowieso lees ik er heel veel over. Zo heb ik bijvoorbeeld door FODMAPs te elimineren en langzaam op te bouwen mijn prikkelbare darm onder controle, is de jeuk weg door het histamine dieet en ben ik van m’n chronische candida af. Niet slecht lijkt mij zo!


   30 januari 2015 om 15:04 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten