De wirwar van supplementen
26

De wirwar van supplementen

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 21 september 2016

Tijdens mijn opleiding tot Voedingsdeskundige (waarvoor ik geslaagd ben!) kwamen supplementen uitgebreid aan bod. In theorie dan, want er werden uiteraard geen merken genoemd. Er wordt geadviseerd vanuit de opleiding Voedingsdeskundige dat we dagelijks een multi nemen en 1 gram vitamine C extra. Dus toen ging ik op zoek naar die supplementen, maar dat bleek nog niet zo gemakkelijk te zijn. Waarom niet?

Niet zomaar een pilletje
Multivitamines, losse vitamines en mineralen, kruidenextracten, hoe moeilijk kan het zijn? In mijn opleiding heb ik geleerd waar je op moet letten. Denk aan:

 • geen schadelijke overdoseringen zoals van vitamine B6
 • supplementen van natuurlijke bronnen, dus niet synthetisch vervaardigd in een lab
 • calcium moet in een supplement in verhouding 2:1 tot magnesium voorkomen, net zoals in voeding en je botten
 • vitamine E is schadelijk in synthetische vorm DL-Alpha-Tocoferol dus je wilt de natuurlijke D-Alpha-Tocoferol
 • foliumzuur wil je in combinatie met vitamine B12 innemen
 • foliumzuur wil je in de actieve vorm folaat innemen

Zo zijn er nog wel meer eisen. Als je dit weet, waarom bevatten dan zoveel multi’s duizenden procenten Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine B6? Waarom wordt er niks verteld over de herkomst van de vitamines en mineralen? Waarom geen folaat maar normaal (goedkoop dus) foliumzuur? Regelmatig heb ik hier zitten zuchten en steunen. Wat frustrerend!


Grrr wat frustrerend!
O wat was ik boos! Zo gefrustreerd! Diezelfde dag zag ik een quote van zakenman Richard Branson langs komen dat de beste bedrijven zijn gebouwd door het oplossen van frustraties. Hmmm… Toen ging ik met het idee spelen. Ik heb al een webshop, ik heb bijna mijn diploma als Voedingsdeskundige, zou ik…?

Supplementen in webshop Kiwi&zo
En dus heb ik de afgelopen weken úren, dagen, zitten in het uitzoeken van goede supplementen, voor een acceptabele prijs (35 euro voor 30 dagen, serieus?! En dat elke maand?!). De webshop van Kiwi&zo gaat dus binnenkort uitgebreid worden!

1 van elk
Als je in een drogist of reformzaak komt en al die merken ziet, weet je dan nog welke je moet kiezen? Ik vraag de verkoper dan… Of kies een merk dat ik al eerder gehaald heb. Mijns inziens is keuzemogelijkheid niet iets goeds als het op supplementen aankomt voor de meeste mensen. Daarom gaat per supplement maar 1 merk aangeboden worden in de webshop. Degene met de beste prijs/kwaliteitverhouding. Een veilig, nuttig supplement, zo goedkoop mogelijk.

Samen met jullie
Maar ik ben niet op zoek naar een dictatorschap maar naar een democratie. Bij wijze van spreke dan hè? Mocht je mijn keuze voor een supplement niet snappen/raar vinden/dom/naïef/vul het maar in, dan hoor ik dat graag. Wat je vindt, waarom je dat vindt en eventueel wat jij dan zou aanbevelen. Dan bekijk ik dat en ga op onderzoek uit, en ga op zoek naar een beter merk.

Vertrouwen
En dit alles zodat je er op kunt vertrouwen dat als je op zoek bent naar [vul naam supplement] en je deze bij Kiwi&zo bestelt je een goed supplement hebt. Hoppa! Dus dat is mijn idee, mijn plan, mijn toekomstdroom. Hopelijk ben jij net zo enthousiast!

Opbouwfase
De aanmelding bij de leverancier is gedaan, de lijst met eerste supplementen die ik in mijn webshop wil opnemen is gemaakt, de eerste bestelling is binnen en dan kunnen we de opbouwfase in. Ik wil direct uit eigen voorraad kunnen leveren, zodat ik jullie bestellingen meteen kan verzenden. Dat houdt in dat ik uit eigen portemonnee eerst heb ingekocht en er dus geen enorme voorraden zullen zijn. Klein beginnen en zo snel mogelijk uitbreiden dus! Afhankelijk van wat snel verkoopt, jullie feedback en verzoeken voor andere soorten supplementen zal zo snel mogelijk het assortiment en de aantallen op voorraad uitgebreid worden. Just so you know, wees er in het begin snel bij, ik verwacht (hoop, droom) dat de eerste bestelling de eerste week grotendeels uitverkocht zal zijn.

En nu?
Is het nog eventjes wachten. Totdat ik de productbeschrijvingen geschreven heb (want die standaard teksten vind ik zelf nooit nuttig) en de nieuwsbrief van vrijdag klaar is. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en hou je mailbox in de gaten wanneer het zover is!

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

26 reacties op “De wirwar van supplementen

Plaats een reactie
 • Floor

  Heel herkenbaar! Ik ben ook op zoek naar de juiste supplementen. Vooral de multi”s zijn zo hoog gedoseerd tegenwoordig. Dat kan nooit goed zijn is mijn gevoel. Ik koop er dus 1 en breek de pillen in tweeën en blijf ook hangen bij merken. Ben heel benieuwd naar jou keuzes!


  21 september 2016 om 15:36 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   precies dit! Zeker nu steeds vaker in het nieuws komt dat er schadelijke doses vitamine b6 in veel supplementen zit. Baadt het niet dan schaadt het niet wordt vaak gezegd, nou, nee dus, dat gaat niet altijd op


   21 september 2016 om 15:57 | Beantwoorden
 • mevr. Gewoontjes

  Ik ben benieuwd, welke vitamine D en visolie heb je?
  Heb je die overigens?


  21 september 2016 om 19:00 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   visolie (nog?) niet. Vitamine D de druppels van Bonusan. Bevatten alleen vitamine d3 en extra vierge olijfolie!


   22 september 2016 om 11:15 | Beantwoorden
 • Superheldin

  Wat goed, ik herken de frustratie zeker! Zeker met kinderen in huis wil ik toch goed weten wat ik ze laat innemen maar zelfs in winkels die gespecialiseerd zijn in natuurlijke middelen vind ik maar al te vaak dingen die het toch net niet zijn. Inderdaad wat jij beschrijft: zit het ene mineraal er in goede dosis in, ontbreek het andere of zit dat er in schadelijke vorm in. Pfff….


  22 september 2016 om 14:08 | Beantwoorden
 • Wietske

  Hallo Lisette,
  Ik zie bij je webshop geen voorwaarden en verzendkosten staan daar bedoel ik geen gratis verzenden bij E 30,- mee, of kijk ik niet goed?
  Wens je veel succes!


  23 september 2016 om 22:54 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Als je in de webshop zit staat het in de rechterbalk en het staat ook onder ‘bestellen en levering’ helemaal onderaan de website in het footer menu. Het is dus gratis verzending vanaf 30 euro in Nederland en vanaf 60 euro uit België.

   Vervelend dat je dit niet gezien hebt, ik heb het op de plekken gezet waar ik zelf altijd zoek. Waar kijk jij altijd voor de voorwaarden en verzendkosten? Dan kan ik kijken of ik dat kan aanpassen


   26 september 2016 om 11:11 | Beantwoorden
 • Sytske

  >> Er wordt geadviseerd vanuit de opleiding Voedingsdeskundige dat we dagelijks een multi nemen en 1 gram vitamine C extra. <<

  Vorig jaar heb ik 2 uitgebreide gesprekken gehad met een diëtiste hier uit de buurt, die ook praktijk houdt bij mijn huisarts, over wat zij zag als een gezond eetpatroon.
  Door me hier aan te houden zou ik geen aanvullende vitaminen/mineralen nodig hebben.
  Ik wil best 'iets' slikken hoor, maar dan wil ik wel graag dat er aangetoond kan worden dan ik dit 'iets' met mijn eetpatroon niet voldoende binnen zou krijgen.


  24 september 2016 om 09:05 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Klopt, dat is ook de stelling van het Voedingscentrum. Zij gaan er vanuit dat alles wat in voeding zit ook opgenomen wordt. En dit is bij de meeste mensen niet het geval. Bijvoorbeeld door hoe eten bereid wordt. In granen, noten en peulvruchten bijvoorbeeld zit fytinezuur. Dit bindt mineralen aan zich waardoor je ze weer uitplast. Traditionele bereidingswijzen verminderen de hoeveelheid fytinezuur enorm waardoor je meer mineralen opneemt, zoals in zuurdesembrood. Zo kan ik nog 100 dingen noemen, misschien moet ik hier maar een artikel over gaan schrijven.

   Uiteraard kan ik niet zeggen dat wat jij eet wel of niet voldoende van alle vitamines en mineralen bevat. Maar ik durf wel te stellen dat maar een heel klein percentage van de Nederlanders daadwerkelijk alles eten op een dag wat nodig is om alles binnen te krijgen.


   26 september 2016 om 11:07 | Beantwoorden
   • Sytske

    >> Zo kan ik nog 100 dingen noemen, misschien moet ik hier maar een artikel over gaan schrijven. <<
    Dat lijkt me erg interessant.


    26 september 2016 om 18:14 | Beantwoorden
 • Ali

  Hai Lisette.

  heb je toevallig ook vitamine C in poedervorm.?

  Groetjes Ali.


  24 september 2016 om 09:06 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Heb ik wel naar zitten kijken, maar dit zijn capsules met poeder er in. Poeder leek me zelf erg onhandig. Jouw voorkeur gaat dus uit naar poeder?


   26 september 2016 om 11:01 | Beantwoorden
 • inge

  hallo lisette,
  heb jij wel eens iets gelezen over dr.gabor lenkei?
  die heeft het zelfs oa over vit. c ,1000mg
  oftewel 10gr per dag,enzenz
  wat denk jij daarvan?
  gr.inge


  24 september 2016 om 09:37 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Toevallig noemde van de week iemand hem op Facebook, hij weet overtuigend over te komen. Zijn stellingen zijn echter wel compleet anders dan je overal leest en heb geen boeken van hem gelezen, dus weet niet welke bronnen hij gebruikt. 1000 mg vitamine C is 1 gram, niet 10 gram. Ik heb wel eens van therapeuten gehoord dat ze adviseren te gaan tot je darmtolerantie vitamine C, oftewel totdat je diarree krijgt. Dan is jouw dosis zoveel min 500mg. Als je verkouden bent kom je zo op 5 gram, dan is je tolerantie hoger. Maar 10 gram heb ik nog niet eerder gehoord


   26 september 2016 om 11:00 | Beantwoorden
   • inge

    oke dank je wel lisette,ik begin er ook de kriebels van te krijgen,zo heb je ook juglen zwaan,ik heb beide een hele tijd gevolgt,ken je juglen?


    26 september 2016 om 19:44 | Beantwoorden
 • Mariska

  Wat een goed idee!!
  Op mijn wensenlijstje: vitamine d (ook voor baby’s/kinderen geschikt), vit c, supplement voor voedende moeder/zwangerschap, thymocapryl (oid – dit is een merk). Magnesium pak ik liever als olie, dan wordt het beter opgenomen via de huid.


  26 september 2016 om 16:09 | Beantwoorden
 • Ali

  Wat is dat nou Lisette, ik wilde 3x vit. C bestellen maar de winkelwagen ging niet verder dan 2x.
  Dit deed ik om de verzendkosten te drukken.

  Gr Ali.


  27 september 2016 om 07:58 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Wat fijn dat je wilt bestellen! Ik heb er nog maar 2 op voorraad. Doordat ik op eigen kosten de eerste bestelling heb gedaan zijn de hoeveelheden nog niet zo groot helaas. Stel je zou alleen deze 2 bestellen dan komt er €2,95 verzendkosten over heen of je zou nog iets van minstens 5 euro toe kunnen voegen voor gratis verzending. Hopelijk heb je hier wat aan!


   27 september 2016 om 11:00 | Beantwoorden
 • Adri V

  Hoi Lisette,

  Goed van je om in de wereld van de supplementen te kijken.
  op mijn wensenlijstje staan o.a. Mariadistel (beschermt de lever) en curcuma. Dit laatste werkt tegen ontstekingen.

  Succes!


  29 september 2016 om 08:54 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik zet het op de lijst!


   29 september 2016 om 10:32 | Beantwoorden
   • marielle

    Bonusan heeft curcuma longa!
    Gefeliciteerd met je studie en succes met de shop!

    Overigens gebruik ik “niet zure” vit. C in poedervorm en werkt eigenlijk prima


    30 september 2016 om 20:55 | Beantwoorden
 • marielle

  ps klopt de hoeveelheid ca/mg in je Multi op de site? Dit zou beide 30 zijn staat hier?


  30 september 2016 om 20:57 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten