Budget weekmenu, voedingsdeskundige en meer
4

Budget weekmenu, voedingsdeskundige en meer

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 14 juli 2016

Vorige week leken jullie de update in verhaalvorm te waarderen dus dat wil ik vaker gaan proberen te doen! Zo ook vandaag.

Budget weekmenu
Dinsdag heb ik een weekmenu gemaakt om goedkope maaltijden te maken komende week. Zoveel mogelijk gericht op clean eating. Zoals ik vorige week al vertelde beginnen er de laatste tijd steeds meer bewerkte producten op tafel te komen die niet zo gezond zijn. Door dit weekmenu wil ik dat weer beteren. Biologisch lukt niet met 50 euro per week helaas, dat vind ik erg jammer maar het zei zo. Dit is het weekmenu:

Chili con carne met zoete aardappels uit de slowcooker
Komende week zal ik veel peulvruchten op het menu zetten. Die vullen goed en we hebben nog veel soorten gedroogde peulvruchten in de kast staan. Mijn prikkelbare darm kan er niet altijd even goed tegen dus dat gaan we zien. We gaan in ieder geval chili con carne eten met kipfilet en zoete aardappels in plaats van rijst. Dit ga ik in de slowcooker doen zodat ik er weinig omkijken naar heb.


Zelfgemaakte hamburgers, patat en coleslaw
Lekker simpel voor op het menu, hamburgers en patat. Hamburgers maak ik gewoon van gehakt met kruiden, peper en zout. Patat maken we in de Actifry en ik heb nog een Chinese kool liggen die op moet, dus dat wordt coleslaw.

Tonijn/witte bonensalade met amaranth
Nog een maaltijd die erg goedkoop is doordat we er nog veel voor in huis hebben. We hebben er alleen een blikje tonijn en rauwkost voor nodig, de amaranth en bonen hebben we al. Amaranth lijkt op een kleine soort quinoa.

Curry met linzen en spiegelei
Ik ben meer een fan van curry dan van nasi. Nasi vind ik vaak wat droog. Ik heb nog gedroogde linzen in huis en currypasta. Daar ga ik met groenten een curry van maken, spiegelei er op en zilvervliesrijst erbij. Tadaaa!

Gestoofd lamsvlees met aardappelpuree en worteltjes/doperwtjes
Een tijdje terug heb ik heel veel lamsvlees van een vriendin gekregen. Ze had samen met iemand anders een heel lam gekocht en verdeeld en wat blijkt? Ze vindt het niet lekker. Dus nu hebben wij een lade vol lamsvlees zonder label wat er in zit. Zelf heb ik alleen nog maar met lamsgehakt gewerkt dus ik weet niet zo goed wat ik er mee aanmoet. Komende week ga ik daar verandering in brengen. Dan ga ik een verpakking uitkiezen wat wel eens stoofvlees zou kunnen zijn (duim je voor me?), ontdooien, aanbraden en als stoofpot in de slowcooker doen. Met laurierblad, kruidnagel en dergelijke. Hierbij aardappelpuree met een lepeltje mosterd maken, wortels in stukjes snijden met diepvries doperwten erbij en hopen op het beste!

Orgaanvlees met bacon, broccoli en aardappelpuree
Nog zo’n project wat behoorlijk gestrand was. Vorig jaar zomer heb ik een diepvrieslade grasgevoerd orgaanvlees besteld. Van kip, rund, varken en schaap: lever, hart en nieren. Hoewel ik er al heel veel mee gedaan heb komt het einde van die lade nog lang, lang, lang niet in zicht! Pfff… En om nou te zeggen dat ik dol ben op orgaanvlees? Niet echt… Dat doe ik dus niet weer op deze manier maar tot die tijd moet die lade toch echt leeg. Dus deze week zet ik weer eens wat op het menu. Als ik 1 ding geleerd heb over orgaanvlees is dat het lekkerder is met bacon en ui. Dus dat ga ik ook doen. Daarbij broccoli en waarschijnlijk nog een keer aardappelpuree. We eten hier liever aardappelpuree dan gekookte aardappels.

Tuin


Het is eindelijk zover! Volgens mij heb ik hier nog niet over geschreven op Kiwi&zo maar we zijn dit jaar hard bezig geweest met onze tuin. Het was een behoorlijke woestenij toen we het kochten en er moest veel gebeuren. Uiteindelijk is er een shovel hier geweest die alles met de grond gelijk gemaakt heeft en zo hadden we een leeg canvas om opnieuw te beginnen. We hebben zelf stenen gemaakt met een mal en op deze manier op een goedkope manier met beton betegeld. Verder veel ruimte voor kruiden, bessenstruiken, aardbeien en moestuin, terras om lekker van het weer te genieten en grasveldjes. Hier ben ik echt heel erg blij mee! Binnenkort kunnen we een tafel ophalen bij mijn schoonvader en dan nog iets voor stoelen verzinnen zodat we ook daadwerkelijk buiten kunnen eten en dergelijke.

Fietskar
De hand zou hier volledig op de knip gaan. En toen gingen we zakken tegelvoeg retourneren bij de Gamma en zagen we daar een fietskar staan voor een prikkie. Dat stond nog op het lijstje wat we binnenkort wilden halen voordat de hand op de knip ging… Onderdeel van het nieuwe budgetplan is ook dat we minder de auto pakken. Maar met de baby kunnen we niet op de fiets zonder kar of stoeltje. Dus zitten we hier óf vast in een klein dorp, óf moeten we de auto pakken, wat duur is. Daarom hebben we onszelf aangepraat dat het een verstandige geldbespaarbeslissing is om geld uit te geven (zie je de ironie?). De tijd zal het leren of dat inderdaad het geval is haha! Hoe dan ook, gisteren hebben we het eerste rondje ermee gedaan en wat is het fijn om weer met z’n allen te kunnen fietsen. We zijn wel meteen voor een peuterschaal gegaan terwijl Marcus nog niet zelfstandig kan zitten. Staan en stappen kan hij al wel, maar zelfstandig zitten slaat hij tot nu toe over. En dan wordt eigenlijk nog een babyschaal geadviseerd. Terwijl bij de peuterschaal staat van 7 tot 18 maanden en Marcus deze week 10 maanden oud is. Z’n nek is hartstikke sterk en als hij kan staan zijn rug als het goed is ook, maar toch voelt het nog wat eng.

Bessentuin
Zo klein als ons dorpje wellicht is, toch hebben we op een paar minuten afstand iets briljants wat blijkbaar niet veel voorkomt in Nederland: de Bessentuin. Een plantage met voornamelijk blauwe bessen, maar ook rode, witte, zwarte bessen, frambozen en bramen. Hier plukken ze zelf en dit verkopen ze aan winkels en dergelijke, maar je kunt er ook zelf plukken. Aan de ene kant maakt mij dit een gelukkig mens om te doen, echt zalig vind ik dat. Net meditatie! En aan de andere kant heb je briljante superfoods, hartstikke vers, voor ongeveer een kwart wat je er in de supermarkt voor betaalt. €3,75 per kilo voor blauwe bessen!

Zuurdesemstarter
Vorige keer schreef ik dat ik een zuurdesemstarter gestart ben. En met trots kan ik vertellen dat dit gelukt is! Dat wil zeggen, de starter. Het eerste brood dat ik ermee gebakken heb smaakte zuur en was door gebrek aan een broodblik de breedte in gerezen in plaats van de hoogte, dat was niet zo’n succes. De laatste 2 dagen heb ik een paar lepels van de starter aan het spelbrood dat ik in de broodbakmachine maak toegevoegd (gewoon met gist) omdat dit het gemakkelijker te verteren zou maken en dat is nu lekkerder, zakt niet meer in en is mooier gerezen. Maar puur zuurdesembrood bakken moet ik dus nog op oefenen.

Beginnen met kiemen
Een tijdje terug had ik het idee dat ik wil gaan beginnen met kiemen. Je weet wel, zoals tuinkers, alfalfa of taugé. Dit kun je ook zelf thuis doen en het is hartstikke gezond. Hier ga ik dus een special over maken voor Kiwi&zo, waarom het gezond is en hoe je dat doet. Dit vond Juglen van aHealthyLife ook een erg leuk idee dus daar kreeg ik gisteren een pakketje van binnen met de benodigdheden. Het uitpakken hiervan heb ik live gefilmd via Facebook (doodeng, maar goed…) en vandaag ga ik dat opstarten! Erg veel zin in 🙂 Ik vind tuinieren bijvoorbeeld heerlijk om te doen maar mijn vingers zijn nou niet bepaald groen. 1 op de 10 planten overleven het zeg maar… Als het goed is, is kiemen zo simpel dat zelfs ik het kan.

Voedingsdeskundige
Het begint in zicht te komen, in september heb ik mijn eindexamen voor de opleiding Voedingsdeskundige! Spannend hoor, wat als ik het niet haal…? Dus daarom ben ik momenteel extra hard aan het studeren hiervoor. Ik heb nu alle stof bijna doorgenomen, alleen nog de laatste 2 lessen over coachingsvaardigheden en hoe je een eigen praktijk opstart. Daarna wordt het ouderwets stampen.

Dat waren weer de updates over afgelopen week!

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

4 reacties op “Budget weekmenu, voedingsdeskundige en meer

Plaats een reactie
 • Marye

  Hoi, hoi, inderdaad leuk om te lezen. Ik heb even een vraagje. Volgens mij gebruik je nog steeds geen zuivel. Wat doe je dan voor vloeistof door je aardappelpuree?


  15 juli 2016 om 08:57 | Beantwoorden
 • Hannie Voet

  Hoi, Lisette,

  Ha, wat fijn, om weer eens een uitgebreid en interessante bericht van je te mogen vernemen: bedankt, hoor!
  ( dit bedoel ik niet negatief! ik heb er alle begrip voor, dat dat de afgelopen tijd er niet inzat, hoor!)
  En ik wens je veel succes verder met je studie!

  groetjes,
  Hannie.


  18 juli 2016 om 14:34 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten