Biologische groenten en fruit?
20

Biologische groenten en fruit?

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 16 juni 2014

gifmeterGroenten en fruit zijn heel erg belangrijk voor de gezondheid. Maar moet je het nou biologisch kopen of maakt het niet zo veel uit? Vandaag ga ik daar dieper op in.

Liever niet-bio dan niet
In een perfecte wereld zou ik het liefst zien dat iedereen alles biologisch eet. Maar zo is onze wereld niet. Zoals ik al zei, zijn groenten en fruit erg belangrijk voor de gezondheid. Ja, veel belangrijker dan het vermijden van pesticiden! Dus eet liever niet-biologische groenten en fruit dan dat je geen groenten en fruit eet.

Is biologisch betrouwbaar?
Ik heb zelf stage gelopen bij Skal, de Nederlandse controle organisatie voor biologische producten. Ik kan je vertellen dat dit niet ‘gewoon een labeltje’ is! Als er op staat dat een product biologisch is, dan is het ook biologisch, tenzij de fabrikant bewust aan het frauderen is. Af en toe komt dit aan het licht en dan krijgt het bedrijf een grote boete en mag niet meer het biologische label dragen. Probleem opgelost dus. Biologisch is dus echt betrouwbaar en niet een keurmerkje dat te koop is.


Wat houdt biologisch in?
Om groenten en fruit biologisch te mogen noemen, moet het aan verschillende eisen voldoen:

 • het bedrijf staat ingeschreven bij Skal en wordt jaarlijks gecontroleerd
 • het biologische EU blaadje staat op het product
 • het is in volle grond geteeld en dus niet op wol of water. Zo heeft het alle vitaminen en mineralen van de aarde
 • er mag geen kunstmest worden gebruikt, waardoor er compost gebruikt wordt wat ook weer extra vitaminen en mineralen toevoegt
 • er mogen geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Let op, natuurlijke middelen zijn wel toegestaan. Van lieveheersbeestjes, azijn tot pesticiden gemaakt van natuurlijke bestanddelen

Zo ziet het EU logo er uit:

bio logo EU

 

 

 

Gifmeter als basis
Niet bij alle groenten en fruit worden evenveel pesticiden gebruikt. De Gifmeter onderzoekt dit jaarlijks bij producten uit de Nederlandse winkels. Er vanuit gaande dat je niet het geld hebt om alles bio te kopen kun je dit mooi als basis gebruiken.

gifmeterHeel laag budget
Als je rond het minimum inkomen zit of bijstand, kan ik me helemaal voorstellen dat je geen geld voor bio hebt. Maak het dan jouw doel om zoveel mogelijk de groenten en fruit uit de tweede kolom te vermijden en de producten uit de eerste kolom de helden in jouw keuken te maken.

Laag budget
Als je wat meer geld te besteden hebt aan de boodschappen maar het nog steeds niet breed hebt, neem je dan voor om alle producten uit de tweede kolom biologisch te kopen en de andere soorten niet-bio.

Hoger budget
Als je in de positie zit dat je het wat breder hebt qua huishoudbudget, neem jezelf dan voor om alles biologisch te kopen behalve de producten uit de eerste kolom.

Het perfecte plaatje
Als je een erg ruim boodschappenbudget hebt, haal dan alle groenten en fruit biologisch. Zo krijg je de minste gifstoffen binnen en de meeste vitaminen en mineralen.

Kweek het zelf
Een ander alternatief is om zelf groenten en fruit te gaan kweken. Dit kan al zo simpel als een paar kruidenplantjes in de vensterbank of uitgebreid door een volkstuin te huren. Als je een grote tuin hebt kan je daar ook nog zelf wat gaan kweken. Bessenstruiken, appelboompjes en zaailingen uit het tuincentrum kunnen dit een stuk gemakkelijker maken.

Gevaar voor de gezondheid!
Ik moet zeggen dat ik aardig schrok bij de gifmeter dat er metingen zijn gedaan op producten uit de vervuilde lijst die een gevaar zijn voor de gezondheid. Dat kun je hier terugzien. Dit is wel een eye opener waardoor ik echt met deze lijst aan de slag ga. Bekijk die pagina eens rustig zou ik zo zeggen en laat het tot je doordringen. Dit is niet iets zweverigs, dit is triest genoeg een heel echt iets.

Wees lief voor elkaar!
Nog even een preventieve waarschuwing. Of je een product wel of niet biologisch zou moeten eten is een mening, geen feit. En wanneer het op dit soort kwesties aankomt kunnen mensen emotioneel worden. Met dit soort kwesties als bio, BPA, gezond eten, paleo en veganisme kunnen mensen nogal extreem reageren. Ik zeg niet dat je inhoudelijk ongelijk hebt, maar wel dat het belangrijk is om elkaar te respecteren omdat met schreeuwen niemand naar de inhoud van de boodschap luistert en alleen maar naar de vorm kijkt. Houd het dus beleefd in de reacties alsjeblieft, daar bereik je het meeste mee!

 

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

20 reacties op “Biologische groenten en fruit?

Plaats een reactie
 • Meinou

  Eindelijk iemand die me vertelt dat we niet per sé alles bio hoeven te kopen, maar dat er verschil zit in vervuildheid. Ten eerste vind ik alles bio wel erg duur (daar zijn de meningen over verdeeld, maar dit is mijn mening en mijn portomonnee ;)) en bij ons in de buurt is bio niet erg goed verkrijgbaar. Al wordt dat laaste wel steeds beter.
  Ik heb wel eens van de dirty dozen gehoord, is jouw rechter lijstje hetzelfde? Volgens mij is de dirty dozen heel erg op amerika gericht, en dat zal hier toch anders zijn lijkt me. (Ik ben echt een leek in de wereld van bio voeding) Resumerend kom ik uit op: alles uit rechterlijstje bio of niet kopen (ik heb net een niet bio nectarine op..hihi). Linkerlijstje is bio niet nodig (mag wel natuurlijk). De rest is afhankelijk van de persoonlijke mening en/of budget.
  Van de koriander en de basilicum, bedoel je daar de verse kruiden mee? Of ook de gedroogde in potjes?

  Ik kocht laatst een bio basilicum plantje en zette die in mijn tuin, zodat ik zelf bio kruiden heb. Echter was de tuinaarde waar ik het inzette niet bio, maar met kunstmest. Wist ik veel… Nou ja, het is beter dan helemaal niet bio zal ik maar denken


  16 juni 2014 om 15:37 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   ik vind alles bio ook erg duur hoor, die mening delen we 😉 Dit is inderdaad het idee van de dirty dozen en clean fifteen alleen dan naar de producten uit de Nederlandse supermarkten in plaats van de Amerikaanse. Appels, tomaten en paprika staan daar bijvoorbeeld in de dirty dozen zo uit mijn hoofd en hier dus niet. Ik ben nu ook erg blij dat ik zaterdag die kilo nectarines voor een euro bij de Jumbo heb laten staan (we hadden nog genoeg fruit) 😉 Goede samenvatting inderdaad. Bij de kruiden dacht ik inderdaad aan de verse plantjes maar ik neem aan dat de gedroogde versies van dezelfde kwekerijen komen (of ben ik nu naief?).

   Ik moet zeggen dat ik me niet zo kan opwinden over kunstmest (nooit heel erg in verdiept trouwens). Ik zie dat een beetje als lege calorieën zoals suiker. Je haalt er geen vitaminen en mineralen uit. Maar het zal ook niet meteen problematisch zijn toch? De pesticiden voorkom je zo wel in ieder geval!


   16 juni 2014 om 17:02 | Beantwoorden
   • Meinou

    Volgens mij zit in kunstmest chemicaliën (en misschien pesticiden??), de plant neemt ze op en komen dan dus in de vruchten. Zoiets geloof ik, ook niet erg in verdiept. In de winkels mag het alleen bio heten als er dus geen kuntmest gebruikt is. Voorlopig vind ik het in mijn eigen tuintje ook wel prima. Aardbeitjes, rozemarijn en basilicum doen het erg goed. De tomaat is al meer dan een meter hoog en dreigt om te vallen, nu nog wachten op de tomaten 😉


    17 juni 2014 om 08:45 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

     o echt waar? Maar eens wat beter op letten dan, ik koop altijd zonder na te denken zakken potgrond…


     19 juni 2014 om 11:00 | Beantwoorden
     • Rick

      Niet alles wat uit de natuur komt is gezond! Kijk maar naar giftige paddestoelen en klimop.
      Het blijkt dat er in natuurlijke mest e.d. ook vaak giftige stoffen zitten. Hier een interessant artikel!

      http://tierneylab.blogs.nytimes.com/2007/06/06/synthetic-v-natural-pesticides/?_php=true&_type=blogs&_r=0

      Ook las ik een rekensom betreft de wereldwijde voedselbehoefte vs. de opbrengst van de oogst als we 100% organisch zouden landbouwen. Er zou een flink tekort ontstaan omdat de opbrengsten lager zijn en de kans op een mislukte oogst door het niet gebruiken van pesticiden hoger is. Ik probeer ook bewuste keuzes te maken en ik ben blij dat je een genuanceerd beeld geeft op je blog. Veel websited schoppen keihard tegen de voedselindustrie aan en baseren zich alleen op wat ze in ‘hun’ kring hebben gehoord.


      6 juli 2014 om 14:54 |
     • Lisette Zwiggelaar

      die rekensommen heb ik ook gezien, maar beide kanten om. Biologische rassen zijn wat geharder en kunnen daardoor ook in slechtere omstandigheden groeien. Er is dan dus meer grond geschikt voor de landbouw. Denk alleen al aan de Schotse Hooglander koeien die in natuurgebieden rond kunnen lopen en zo met alleen de CO2 uitstoot van hun eigen mest het gezondste vlees genereren dat er is. Ik vrees dat het afhankelijk is van de partij die de rekensom doet en wat hun interesses zijn wat de uitkomst is. Maar voorlopig is niet de hele wereld óf gangbaar óf bio en gaan boeren ook niet overstappen op 1 van beiden om het wereldvoedselprobleem op te lossen. Nog naast dat dit probleem al lang opgelost kan worden. Zo uit mijn hoofd eten we maar 25% van het geproduceerde voedsel op. De rest gaat de afvalbak in, zowel bij fabrikanten, de supermarkten als bij de consument thuis. Laat dieren weer hun natuurlijke voedsel eten zoals gras voor koeien ipv granen en verdeel die granen dan over de wereld en het probleem is opgelost!


      7 juli 2014 om 12:26 |
 • Brigitte

  Verhelderend stuk. Bij mij in de buurt krijg ik ook niet veel biologisch, maar wat ik kan krijgen koop ik. Bij de natuurwinkel is alles verlept en peperduur, dus ik denk niet, dat er nog veel vitamines in zitten. Mijn idee is wel, dat hoe meer mensen biologisch kopen, hoe meer producten er in de winkel komen. Nu ga ik vaak naar Duitsland. Bij de Aldi daar hebben ze veel bio producten voor een lage prijs. Ook boter en eieren. Dus aanrader voor iedereen in de grensstreek. Meteen tanken en voor diegene, die roken, de sigaretten zijn ook veel goedkoper. Zelf ben ik vijf jaar geleden gestopt, dus daar verdien ik meer op.;)


  16 juni 2014 om 17:19 | Beantwoorden
 • overthuis.nl

  Ik vind dit ook altijd zo’n lastig issue. Ik koop bijna al mijn groente en fruit gewoon op de markt. Voordelig, lekker en volgens mij hartstikke gezond. Ik let er wel op dat mijn eieren en vlees bio zijn, dat vind ik wel ontzettend belangrijk. Mijn droom is nog wel op mijn eigen groentes te kweken. Althans de meeste gebruikte groentes, zoals tomaten en paprika enzo.


  16 juni 2014 om 19:48 | Beantwoorden
  • Meinou

   Gewoon doen, joh! Ik heb een tomatenplant in mijn tuin gezet. Heeft maar een klein stukje grond nodig, gaat de hoogte in. Veel water geven en op tijd ondersteunen (die van mij valt bijna om, hihi) Mijn paprikaplant is stuk gevreten door de vogeltjes. Aarbeiplantjes doen het ook goed, mits ze niet door de vogeltjes opgegeten worden. Ook kruidenplantjes zijn gemakkelijk in eigen tuin te houden, ook lekker veel water geven. Kan zelfs in potten allemaal. Lekker klein beginnen en dan steeds wat uitbreiden 🙂


   17 juni 2014 om 10:23 | Beantwoorden
 • nataschja

  Ik mis vooral de aardbeien en appels in het lijstje. Van deze weet ik namelijk zelf dat ze erg bespoten zijn. Voor de elstar appels.
  Laatst zei me ook iemand dat je het fruit en de groente beter in de supermarkt kunt kopen ipv de markt. Omdat de supermarkten aan bepaalde regels moet voldoen en dus ook gecontroleerd worden. En de markt niet. Heb je daar ook al eens iets van gehoord?
  Gr. Nataschja


  16 juni 2014 om 19:58 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Daar was ik zelf inderdaad ook verbaasd over, net als aardappels. Maar misschien dat dit om andere middelen dan pesticiden gaat en dus niet in de gifmeter is meegenomen? Bij appels gaat het dacht ik om een waslaag en bij aardappels een middeltje dat ze niet spruiten. Ik weet dat supermarkten er zelf eisen aan stellen bij hun fabrikanten. Op de markt zullen ze aan de wettelijke normen moeten voldoen, maar als de supermarkten er zelf voor kiezen (door consumentendruk via programma’s als Radar) om de normen aan te scherpen dan is dat inderdaad beter.


   19 juni 2014 om 10:56 | Beantwoorden
 • Sanne

  Het is wel jammer dat alle informatie in die gifmeter gedateerd is (2011) en er niet wordt aangegeven wanneer dit vernieuwd wordt, niets veranderlijker dan hoe landbouw gepleegd wordt en waar producten vandaan komen. Bv bataten staan op de site nog als schoon maar worden sinds een/twee jaar zoveel gegeten en dus aangevoerd en geproduceerd dat ze zeer waarschijnlijk een stuk minder ‘schoon’ zijn… Maar als handvat voor de iets kleinere portemonnee is dit erg fijn.


  16 juni 2014 om 21:18 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   dat is inderdaad jammer. Maar dan nog denk ik dat dit relevanter is dan de Amerikaanse Dirty Dozen en Clean Fifteen. Het gaat er wat mij betreft ook meer om, om een handvat te hebben en niet elke keer in de supermarkt te twijfelen tussen de gewone wortels van 80 cent of de biologische van 1,30. Hoe minder keuzes we hoeven te maken op een dag hoe gemakkelijker het is om gezond te eten!


   19 juni 2014 om 10:59 | Beantwoorden
 • Kim Meijer

  Sinds een paar maanden ben ik begonnen met de groente en fruittassen(vitatas) te kopen en mijn boodschappen via een biologische supermarkt te laten bezorgen.En ja het is iets duurder maar we bezuinigen nu op andere zaken (uiteten) etc. De groente en fruittassen zit best veel in moet ik zeggen en totaal 20,- per week is voor ons te doen als gezin 3 personen wel koop ik nog wat dingetjes bij maar ja… het blijft stoeien met het budget. Veel vlees enzo laten vallen en hier kaas voor toegevoegd in onze weekmenu’s. Overall dus 95% biologisch en ongeveer 100,- meer kwijt per maand. Het geeft voor ons een goed gevoel en een stuk rust door een keer per week alles bezorgt te krijgen. Kom je ook niet iedere keer in de verleiding om meer te kopen dan nodig in de supermarkt 😉 Maar die lijst is super voor t geval ik iets moet bijhalen op de hoek.


  17 juni 2014 om 09:00 | Beantwoorden
 • Eline

  Wat een ontzettend interessant en fijn artikel!
  Ik koop mijn vlees en eieren ook altijd biologisch. Groente en fruit meestal niet, omdat de hoge prijzen me toch erg tegenvallen, maar nu ik onderscheid kan maken tussen bepaalde groente en fruit is dat echt super handig! Bedankt! 🙂
  Hoop ooit op een dag alles biologisch te kunnen kopen en zelf van alles verbouwen lijkt me ook super!


  17 juni 2014 om 14:20 | Beantwoorden
 • Sytske

  Helaas is het helemaal waar dat onze groenten en fruit vervuild zijn, maar toen ik gisteren even wat prijzen vergeleek van bio vs niet-bio bleek dat de bio variant 2x zo duur is dan de niet-bio variant (ik keek naar broccoli, witte druiven en flespompoen).
  Gezien mijn financiën koop ik alleen het citrusfruit (sinaasappel) bio als ik voor een recept de schil daarvan nodig heb.


  22 juni 2014 om 10:54 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   erg hè! Helaas kwam laatst uit een aflevering van Radar dacht ik naar voren dat de pesticiden niet alleen op de schil van citrusfruit zit maar dat het er ook in zit 🙁


   23 juni 2014 om 10:32 | Beantwoorden
 • Pingback: Waarom Biologisch eten? is het gezonder of alleen maar duurder? #biologisch | Puur is genieten

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten