BH’s – iets om over na te denken
64

BH’s – iets om over na te denken

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 24 juli 2014

bh's

BH’s zijn tegenwoordig een overgangsritueel, van meisje naar vrouw. Je eerste BH kopen, niemand denkt er meer bij na. En is dat terecht? Is het net zo’n nuttig kledingstuk als een slipje? Kort gezegd, nee.

Mijn mening
Ik zal het in dit artikel dicht bij mezelf houden, aangezien onderzoeken altijd dubieus zijn. Mijn mening is dit: we dragen nog geen 100 jaar altijd, elke dag een BH. Dan kan het ook niet nodig zijn. Ik ging er zelf voor het eerst over nadenken toen ik een onderzoek zag waarin gesuggereerd werd dat borsten beter hun vorm houden als je geen BH draagt. Dan gaan ze dus niet hangen. Als borsten gaan hangen door een BH, is de oplossing dan ook niet het probleem?


Ik vind ze niet fijn
Altijd zo’n moment van opluchting, het moment dat de BH uitgaat! Mensen die slapen met een BH aan snap ik dus ook echt niet. Dat is waarschijnlijk ook waarom dat onderzoek mijn aandacht trok, ook al zijn er heel veel tegengeluiden en de onderzoeker zelf zelfs zegt dat je niet ineens hoeft te stoppen met het dragen van een BH. Het kwaad was geschied. Wanneer het niet ‘nodig’ was om een BH te dragen, droeg ik hem niet meer. En langzaamaan vind ik steeds vaker dat dit niet nodig is 😉

BH’s en borstkanker?
Van de week zag ik een bericht voorbij komen dat er een verband is tussen BH’s dragen en borstkanker (let op: dat betekent niet dat je door een BH te dragen borstkanker krijgt, alleen dat vrouwen die BH’s dragen, vaker ook borstkanker hebt. Hier is geen oorzaak-gevolg vastgesteld!). Toch wat getallen om over na te denken:

 • 75% van de vrouwen die met hun BH sliepen, ontwikkelden borstkanker
 • 1 op de 7 vrouwen die 12 uur per dag of meer hun BH droegen, ontwikkelde borstkanker
 • 1 op de 168 vrouwen die geen BH droegen, ontwikkelde borstkanker

Vooral die laatste zet je aan het denken, verband of niet!

Kies voor de lichtste steun mogelijk
Ik ga je echt niet vertellen nooit meer een BH te dragen. Wellicht heb je cup F en doet het je pijn om geen BH te dragen. Maar, als je een cup C hebt, is die beugel dan echt nodig? Denk er eens over na hoeveel steun je nodig hebt en kies daar het hulpmiddel naar. Ik vind strakke hemdjes bijvoorbeeld erg fijn, maar een BH zonder beugel kan ook een prima oplossing zijn. En is padding echt nodig of kan een dun laagje stof ook? Het wordt tijd dat vrouwen zich niet meer hoeven te schamen als de tepels te ‘zien’ zijn als je het koud hebt. Enneh… sinds wanneer zie je iets als er nog een paar lagen stof tussen zit?

Waar koop je een BH zonder beugel?
Dit is iets waar ik de laatste jaren al vaker tegenaan gelopen ben. Het is onmogelijk een leuke BH te vinden zonder beugel! Zwart, wit en huidskleurig is nog wel te doen, maar de mooie BH’s, ik kan ze niet vinden. Laatst las ik een tip en die heb ik meteen uitgevoerd. Als je een klein sneetje knipt aan het uiteinde van de beugel, kan je die er uit halen. Dit heb ik meteen geprobeerd en werkt prima. De BH zit fijner en geeft nog steeds steun en een mooi decolleté. Het is nog makkelijker te wassen ook, nu heb ik die wasbol niet meer nodig! De strakke hemdjes haal ik bij de H&M maar die hebben vast meer winkels (nee, ik bedoel niet corrigerend ondergoed, gewoon een sluitend hemdje).

Zien ze niet dat je geen BH draagt?
Ik ben iemand die zich te veel zorgen maakt over wat anderen denken. Zien ze niet dat ik geen BH draag? In sommige truien en met sommige vesten is het echt niet te zien. In andere truien wel, en in hemdjes (met dit warme weer) wel. Maar steeds meer begint bij mij een rebel naar boven te komen. En wat nou als ze het zien? Moet echt elke vrouw perfect ronde barbieborsten hebben waar geen tepel te zien is door BH’s met padding? Je geeft mannen een glimlach op de mond wanneer het ze opvalt en vrouwen letten er niet op. Ik kan je wel vertellen, in het jaar dat ik nu nauwelijks nog een BH draag, heeft nog nooit iemand me er op aangesproken (ok, ik vrees mijn  vrienden en familie die dit bericht lezen wel, maar goed 😛 )

Dus ik ben erg benieuwd, ben ik de enige die BH’s ondingen vind? Of is dit nog steeds taboe en durven we hier niks over te zeggen?

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

64 reacties op “BH’s – iets om over na te denken

Plaats een reactie
 • Nadine - Three Green Socks in the Kitchen

  Je zet me inderdaad aan het denken. Niet zozeer over het borstkanker-verhaal maar ik vind beha’s vreselijk en kan ze eigenlijk veel vaker vermijden dan ik nu doe, besef ik nu. De hele zomer draag ik nauwelijks een beha omdat ik, sinds ik 2x bijna 1,5 borstvoeding heb gegeven, de natuurlijke vorm van mijn borsten het mooiste vind en ik in zomerjurkjes e.d. gewoon niet mooi vindt. Moet er wel bijzeggen dat ik een kleine maat heb en het dus ook makkelijker is en ook minder opvalt. Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan of anderen er mee bezig zijn of ik een beha draag en als ze niet tegen de natuurlijke vorm van borsten kunnen dan kijken ze maar de andere kant op. En dat bedoel ik niet op een dolle mina manier maar kom op, waar hebben we het over. Maar nu jij me aan het denken zet over een mildere vorm van steun zal ik in de winter toch ook twee keer nadenken voordat ik gedachteloos weer die beugelbeha aantrek. Nooit bij stilgestaan eigenlijk! Dus bedankt, ook namens mijn even freeer boobs. Groet, Nadine


  24 juli 2014 om 11:42 | Beantwoorden
 • Meinou

  Dit móet mijn man lezen! Die zegt al jaren tegen me dat de bh een overbodig kledingstuk is.
  Ik draag ze sinds mijn 13e denk ik, dag in dag uit. Ik ben ook niet zo’n vrouw die ’s avonds na het werk thuiskomt en direct haar bh uit doet, als ik ga slapen, gaat hij uit. Heel erg vervelend vind ik ze niet, maar soms zitten ze wel erg strak en heb ik echt een hele afdruk van de naden in mijn huid staan. En met deze warmte is het ook niet fijn (ik draag met padding…), echt te warm.

  Dank je voor dit artikel, ik ga me er eens in verdiepen. Misschien is een bh zonder beugels iets, of een topje of strak hemdje. Helemaal ‘los in het hok’ zie ik niet zitten, daarvoor zijn ze niet stevig genoeg 😉


  24 juli 2014 om 12:09 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   hihihi los in het hok 😀 Jouw man en mijn man kunnen elkaar de hand schudden


   24 juli 2014 om 14:57 | Beantwoorden
   • Meinou

    Haha! Volgens mij zijn alle mannen het met elkaar eens wat bh’s betreft 😉

    Ach, ik heb ook ‘maar’ een kleine C/volle B. Niet veel om heen en weer te schudden dus.


    24 juli 2014 om 15:10 | Beantwoorden
    • Meinou

     Ik bedacht me vanavond dat ik nog ergens een bh had liggen waar 1 beugel deels naar buiten kwam. Die heb ik er uit getrokken. Aan de andere kant een knipje gemaakt en ook die beugel eruit gewipt. Aangetrokken en 2 uurtjes ermee rond gelopen. Heerlijk! zit echt veel beter dan met beugels, wat een verschil! Morgen aan naar m’n werk, eens proberen wat ik ervan vind.


     24 juli 2014 om 23:11 | Beantwoorden
     • Lisette Zwiggelaar

      ja hè! Vond ik ook een enorme verbetering 😀


      25 juli 2014 om 10:26 |
 • Bayla

  Inderdaad…hier een cup G geval en het is niet te doen om in het openbaar zonder bh te lopen. Ik werk in een dierenasiel en men zou kunnen denken dat ik tijdens het lopen twee woeste puppie’s in m’n shirt draag. Maar dat houd niet in dat ik de strakke bustehouder van me af gooi op het moment dat ik thuis kom en deze verruil voor een zacht beugelloos dingetje [bh kan je het niet noemen]. Het is heerlijk om ze een beetje vrij te laten, zonder dat ze gelijk een halve meter lager hangen, want dat doet pijn.
  Maar ik zou het heerlijk vinden om geen bh te hoeven dragen en ook van de voordelen te mogen genieten……..dus ik zeg, als het kan ….doen!


  24 juli 2014 om 12:45 | Beantwoorden
 • K. Hummel

  Bij dit soort onderzoeken vraag ik me altijd af hoe dit gemeten is. Sinds bijna alle westerse/Amerikaanse vrouwen een BH dragen, vergelijken ze dan deze met bijvoorbeeld Aziatische vrouwen (waar zoiezo al minder kanker voorkomt)? Welke leeftijdscategorie? Welke leefomstandigheden? Word er bijv ook gekeken naar/ rekening gehouden het voedingspatroon van deze vrouwen? Heeft straling misschien ook geen invloed? Onder hoeveel vrouwen is dit onderzoek gedaan? Dit zijn gewoon maar even een paar kanttekeningen die ik wil plaatsen want veel onderzoeken missen gewoon essentiële parameters waardoor de verkeerde conclusies getrokken kunnen worden.

  PS; zelf heb ik een E/F cup en smalle omvang (70). Vind het juist wel prettig om een beugel te dragen (’s nachts niet) want krijg dan minder/geen last van rugklachten. Nu heb ik wel de mazzel dat ik in principe zonder kan (stevig/rond) dus met een strak zomerjurkje geen BH nodig. Toch blijf ik het prettig vinden om een beugel te dragen onder normale topjes/kleding waar verder geen steun (insnoereffect) te verwachten valt. Maar ieder z’n ding toch?


  24 juli 2014 om 13:31 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   1 van de onderzoeken was latijns Amerika, waar binnen gezinnen sommige vrouwen wel en andere geen bh dragen. Inderdaad voor de meeste betrouwbaarheid. Maar zoals je zelf ook al zegt, als je klachten krijgt zonder bh, zou ik ze absoluut blijven dragen!


   24 juli 2014 om 14:59 | Beantwoorden
 • Thea

  Nee zeker niet, ik durf het hardop uit te spreken, ik draag dus nooit zo’n onding. Nee echt nooit, sterker nog, ik heb er geen eens een in de kast liggen hahaha. Ben ik de enige? Heb er een gruwelijke hekel aan, het knelt, zit niet lekker en waarom? Ik ben van mening dat het een puur modeding is. Ik kan me voorstellen dat wanneer je een grote cup hebt, het fijner, beter is met maar verder … gewoon laten gaan, gooi die bh’s de deur uit, free your boobs 🙂


  24 juli 2014 om 14:11 | Beantwoorden
  • Meinou

   “Free your boobs!” Fantastisch!! 😀
   Wij zeggen altijd: de konijnen los in het hok. Mijn man vergelijkt het zelfs met scharrelkipjes: “zo hoort het toch?”

   Mag ik vragen of je dan iets anders straks draagt? Een topje of een strak hemd(je) bijvoorbeeld? Of echt helemaal los onder je shirt/trui? En met sporten?


   24 juli 2014 om 14:24 | Beantwoorden
   • Thea

    Meinou: Ligt er helemaal aan wat ik aan heb, bij een dunne blouse of t-shirt of bij “nette gelegenheden” draag ik er wel een strak hemdje/top onder, maar ik loop ook gerust zonder iets eronder in een (dikker) t-shirt rond :). Er bestaan trouwens ook bh-hemdjes, die zijn ook wel fijn. Kijk eens om je heen, zoveel mannen met behoorlijke (al dan niet gespierde) borsten die zonder iets eronder in een t-shirt rondlopen, waarom zouden wij vrouwen dit dan niet kunnen/mogen? Omdat de mode/heersende normen ons dit voorschrijven? tja, altijd tegendraads geweest, gaat iedereen rechts, ga ik links …. 😉


    24 juli 2014 om 16:45 | Beantwoorden
    • Meinou

     Zo’n bh hemdje lijkt me inderdaad wel fijn, vandaag eens een beugelloze bh dragen.

     Tja, die mannen met flinke borsten zonder bh… Ik moet zeggen dat ik dat ik dat niet erg flatteus vind ogen, ik wil er wel graag een beetje vrouwelijk bij lopen 😉 Ik vind overigens dat iedereen moet vooral doen waar hij/zich het lekkerst bij voelt. Als dat met bh is, draag dan een bh. Als dat zonder bh is, laat die dan lekker in de winkel liggen.


     25 juli 2014 om 07:43 | Beantwoorden
     • Arie Kanarie

      Tsja, Ik ben dus een man met flinke borsten.
      Een cup B waar menig vrouw jalours op is wordt mij weleens verteld in een sauna

      Ik kan dus niet zonder BH, het voelt niet lekker, pijnlijk zonder.

      Ze zijn langzaam groter geworden.
      In het begin pakte ik nog wel eens een BH van mijn vrouw
      Maar die zijn me te groot, vandaar een keer naar een speciaalzaak.

      Maar ’s avonds lekker los, dat gevoel ken ik zeker


      25 november 2014 om 21:34 |
  • Lisette Zwiggelaar

   hahaha. Hier nog 1 bh over, voor doktersbezoeken en dergelijke 🙂


   24 juli 2014 om 15:00 | Beantwoorden
 • Chantal

  Volgens mijn moeder zijn vooral de beugels ongezond. Ik heb er de laatste tijd niet meer zo bij stilgestaan, maar wordt tijd om dat ding weer wat vaker uit te gooien


  24 juli 2014 om 14:25 | Beantwoorden
 • Gretha

  Tja, helemaal mee eens. Het zijn vervelende dingen die bh’s… Maar ja, ik heb van nature cup e/f en los in het hok is dan echt geen optie. Het schud van hot naar her en gaat in de loop van de dag pijn doen. Ik draag alleen dunne, liefst katoene bh’s maar zonder beugels geeft mij te weinig steun, jammer!


  24 juli 2014 om 14:45 | Beantwoorden
 • Ingeborg

  BH’s vind ik ook ondingen, al vind ik ze onder bepaalde kleding wel weer een must. Maar als het kan gaan ze uit, zeker ’s nachts!
  Door omstandigheden zit ik nu in een periode van maar heel weinig bh dragen, wat ik absoluut geen ramp vind, dat bh-loos zijn dan, niet de reden waarom…. Als ik nu een bh aandoe dan voelt dat heel raar en zitten ze niet fijn… Denk dat het een kwestie van gewenning is maar draag ze nu veel te weinig om er weer gewend aan te raken.
  Daarom heb ik laatst een flink aantal elastische topjes aangeschaft. Model jong tienermeisje zeg maar. Zo worden ze nog enigszins op hun plaats gehouden wat ik wel fijn vind als ik de deur uit ga. Maar het voelt veel natuurlijker en zit fijner.

  En als het dan ook nog eens de kans op borstkanker kan verkleinen… Blijven we gewoon zo doorgaan ;).


  24 juli 2014 om 15:04 | Beantwoorden
 • Bonnie van Krieken

  Wat een groot verschil voor mij maakt is de kwaliteit van de bh. Ik heb veel bh’s van een bepaald merk, waar ik erg blij mee ben/was. Was omdat ik sinds ik suikervrij/arm eet veel ben afgevallen en drie cupmaten heb ‘ingeleverd’ (van 80F naar 75D). Nu hangen ze behoorlijk en dat vind ik toch niet echt flatteus…Dus ik ga nieuwe bh’s van datzelfde merk kopen, want ik heb daar nooit last gehad van prikkende beugels of knellende naden. Maar ’s nachts gaan ze sowieso uit en op een zondagochtend hebben ook even lekker wat vrijheid, haha.


  24 juli 2014 om 15:57 | Beantwoorden
 • Angelina

  Ik word altijd verdrietig van dit soort onderzoeken. Ik heb 3 jaar geleden op mijn 32e borstkanker gekregen.
  Ik heb die afgelopen 3 jaar zoveel artikelen gelezen over mogelijke oorzaken van borstkanker. Van kaas eten, tot overgewicht, tot het gebruik van deo en nu weer bh’s.
  Wat moet ik nu met dit bericht? Ik draag een BH zodat ik aan de linkerkant mijn siliconeprothese kan dragen. Maar verhoog ik nu de kans om extra borstkanker te ontwikkelen rechts?
  En zogenaamd trots met één borst rondlopen werkt ook niet. Mensen zien, kijken maar durven niks te zeggen. En ik heb geen zin omdat steeds uit te leggen. Na 3 jaar wil ik niet steeds met borstkanker bezig zijn….


  24 juli 2014 om 20:37 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Hoi Angelina,

   Dit is echt niet bedoelt om je een schuldgevoel aan te praten hoor! Ik blijk zelf schildklierkanker gehad te hebben en herken heel erg jouw gevoel van onmacht over dit soort info. Bij de schildklier heb je het dan over gifstoffen/zware metalen, te veel of te weinig jodium, jezelf niet uiten en zo nog een paar dingen. Uit dat onderzoek blijkt een correlatie, maar geen causaal verband. Er is dus alleen vastgesteld dat het regelmatig samen voorkomt. Niet dat bh’s borstkanker veroorzaken. Zie het maar zo: zwemmers hebben vaker een schimmelinfectie aan de tenen. Niet omdat je van zwemmen voetschimmel krijgt, maar omdat ze meer in kleedkamers staan op blote voeten. Zou je zwemmen in een meer of de zee gaat dit dus helemaal niet voor jou op. Het onderzoek zegt dus veel te weinig om dit soort conclusies te trekken.

   Het ontstaan van kanker is een veel ingewikkelder verhaal dan 1 zo’n aspect als een bh. Daar komt pech, voeding, beweging, genen, omgevingsfactoren, bh’s, deo en wellicht nog 100 factoren bij kijken. En ja, je zorgen maken over kanker is ook zo’n factor helaas. Hoop en positieve gedachten schijnen een krachtige anti-kanker werking te hebben. Als jij dus blij en gelukkig wordt van het dragen van een bh zodat mensen je niet raar aankijken, is de kans groot dat dit even veel positieve effecten heeft als negatieve. Hopelijk steekt dit je een hart onder de riem!

   Liefs, Lisette


   25 juli 2014 om 10:25 | Beantwoorden
  • Sanne

   Hoi Angelina,
   Als je je bh niet meer dan 12 uur per dag draagt is er niets aan de hand. De testresultaten zijn hier onvolledig weergegeven. Deze mist:

   Vrouwen die minder dan 12 uur per dag een beha dragen hebben een kans van 1 op 152 op het ontwikkelen van borstkanker.


   19 juni 2015 om 22:10 | Beantwoorden
 • Hillie Bos

  Ik kan dus echt niet zonder mijn beugelBH! Ik heb een paar van die hempjes (A-Brah is geloof ik de bekendste) en die vind ik wel aardig zitten, maar ik draag echt liever beugels. Omdat ik een E-cup heb hangen ze toch enigszins en dat vind ik heel vies voelen, dat ze tegen je lichaam geplakt zitten. Als de beugels uit mijn BH gaan door slijtage draag ik hem niet meer, dan blijft hij niet goed meer zitten. Vaak combineer ik twee BH’s met kapotte beugel weet tot één hele. Padded BH’s draag ik nooit, dan lijken ze nog groter, ik zit er niet zo mee dat mensen zien dat ik het koud heb. Ik doe mijn BH nooit voor bedtijd uit en ’s ochtends is het het eerste wat ik aandoe, nog voor ik naar de wc ga.


  25 juli 2014 om 09:39 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   als ik zo de reacties lees lijkt cup E een kantelpunt te zijn. Tot D geen probleem zonder en zelfs fijner, vanaf E rampzalig en niet fijn zonder 🙂


   25 juli 2014 om 10:28 | Beantwoorden
 • Ilona

  Ik droeg ze vroegah ook nooit, gewoon omdat het niet nodig was, Vrij in de wei.
  Daarna werden de boobies groter (tesamen met de rest van mij) en kwam er de bustehouder.
  Maar goedkope!
  Op een gegeven moment viel ik af en kocht ik mooie jurken.
  En die staan toch écht veel mooier met een goede beha eronder.
  Sinds ik me in een lingeriewinkel een echt goede (dure) heb laten aanmeten draag ik hem met plezier, heb er helemaal geen last meer van.


  25 juli 2014 om 17:02 | Beantwoorden
 • Day

  Ik vind bh’s dragen super fijn en juist zonder vind ik vervelend. En dat terwijl ik maar een kleine C heb. Mn kleding staat veel mooier en daarnaast vind ik een complete set mooie lingerie dragen ook een fijn gevoel/idee.


  25 juli 2014 om 18:15 | Beantwoorden
 • Judith

  Als ik geen BH draag is het echt geen gezicht. Ik heb een D-cup maar een kort bovenlijf! Als ik ze laat hangen, komen ze tot aan mijn navel. Ik heb met en zonder beugel, maar draai het liefst wel katoen ipv die gladde stof.

  Ik maak me niet druk om dat onderzoek, want als ik dat bij ieder onderzoek moet doen, kan ik niets meer doen of eten. 😉


  25 juli 2014 om 20:45 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   je hoeft je ook echt niet druk te maken over dit soort onderzoeken, aangezien die stress waarschijnlijk meer kwaad kan dan hetgene waarover het gaat. Als het niet geschikt voor jou is, prima! 😀


   28 juli 2014 om 11:20 | Beantwoorden
 • Marjolein

  Hier een C, en als ik even kan laat ik ze lekker vrij. Maar naar werk moet er echt een verpakkinkje omheen en met hardlopen ook, doe je dat niet kan er weefsel gaan scheuren en buitenom dat is het gewoon erg pijnlijk en ziet dat onafhankelijke gespring in mijn shirt er niet erg charmant uit….
  Een flink aantal jaren terug was hier ook een hoop commotie over. Ik denk zelf dat kanker in het algemeen heeeel veel te maken heeft met stress en voeding.


  25 juli 2014 om 21:00 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   met hardlopen is een goede sportBH inderdaad gewoon nodig 🙂 ik denk zelf dat kanker een complexe ziekte is waar honderden facetten van stress, voeding, levensstijl, genetische aanleg en veel meer samen de oorzaak is. Ik betwijfel heel sterk of 1 iets zoals een BH die ziekte kan veroorzaken


   28 juli 2014 om 11:23 | Beantwoorden
 • Wietske

  Ik draag graag een BH, niet dat ik het zo prettig vind zitten maar met cup G/H moet ik wel, mijn borsten zijn echt te zwaar om zonder BH rond te lopen.
  Vind een beugel BH niet lekker zitten, het wordt mij in de lingerie-winkel wel geadviseerd want zegt men dat zit/ondersteund beter, nou het zal wel maar maak daarin toch echt mijn eigen keuze!


  25 juli 2014 om 22:16 | Beantwoorden
 • mevr. Gewoontjes

  Ik ben nooit echt een fan van bh;s geweest. ’s avonds thuis al snel uit dr mee. En sinds ik behoorlijk ben afgevallen door anders eten is mijn kleine B cup een A’tje geworden. Nou, met dit warme weer ga ik dan echt niet met een bh lopen. Nodig is het zeker niet!
  Ik draag het nu soms als ik een iets vollere cup wil met een mooi jurkje oid.

  Zonder bh voelt het soms wel wat kaal en koud, maar ook heerlijk vrij!
  Ik moet bij een bh waar een beugel steeds uitpiept ze er maar helemaal uithalen. Misschien zit dat beter en heb ik voor onder een jurkje toch iets van opvulling.

  Goed om te lezen dat lang niet alle vrouwen bh’s dragen. Ik ben daar dus niet de enige in…


  26 juli 2014 om 09:55 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   hahaha ja dat vind ik ook heel fijn om te lezen, dacht ook dat ik daar één van de weinige in was 😀


   28 juli 2014 om 11:24 | Beantwoorden
 • Marjo

  ik koop mijn bh zonder beugel bij bonprix via internet
  is niet het meest afgrijzelijke model met katoen en werkt prima
  in mijn “moeilijke” 95 C maat in de winkel vaak alleen maar te vinden in huidskleur zwart en wit overgrootmoedermodel
  ze worden mooi rond in en hangen niet echt …
  wat wil je nog meer?
  en ze zijn er in steeds meer leuke motiefjes/kleurtjes en niet schreeuwend duur
  en via internet in ieder geval meer keus.

  het idee van de beugel eruit halen heb ik nooit echt lekker gevonden
  noodgedwongen wel eens gedaan als die beugel er spontaan weer eens uitfloepte
  maar dan komen je borsten er toch makkelijker onder vandaan
  voor mij dus echt geen succes.


  26 juli 2014 om 22:13 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   dat is inderdaad ook nog een idee! Misschien toch maar eens over de drempel heen dat ik alles liever eerst pas


   28 juli 2014 om 11:30 | Beantwoorden
 • Linda

  Hallo,

  Wat een leuk onderwerp!
  Bh’s zijn ondingen maar ik kan voor mn gevoel helaas niet zonder. Na 2x bv (7/12 maand) heb ik nog wel de vorm van een D cup de omvang van 70 maar de vulling van b voor mn gevoel.
  Ik heb dus het idee dat ze heel lelijk int hok hangen zonder.
  Ze vallen bij mij ook altijd opzij?
  Ga wel wat beugels verwijderen om te proberen. 🙂 maar helemaal los in het hok bewaar ik voor thuis op de bank

  Groetjes


  28 juli 2014 om 20:52 | Beantwoorden
 • JJ

  Persoonlijk zou ik de bh wel in de wasbol (waszak in vlaanderen) laten steken. De haakjes waarmee je ze vanachter vast maakt kunnen anders gaten maken in andere kledingstukken … Dit is toch de reden die ik gehoord heb om bh’s in een waszakje te steken. En eerlijk? Dit is hem nu ook het werk niet.


  28 juli 2014 om 21:55 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Dat wist ik niet! Maar gok dat zo’n waszakje dan genoeg is, niet zo’n enorme wasbol van 15 cm in diameter 🙂


   29 juli 2014 om 11:17 | Beantwoorden
   • JJ

    Een wasbol ken ik niet in Belgie 😉 Ik gebruik enkel een waszakje en mijn bh’s komen er nooit slecht uit


    30 juli 2014 om 18:41 | Beantwoorden
 • Debby

  Weet je dat ongeveer de helft van de bh-dragende vrouwen de verkeerde maat draagt??!!
  Tja dan snap ik dat ie niet lekker zit….
  Als je aankomt of afvalt veranderd (meestal) de bh-maat, en dat kan zelfs al bij n paar kilo zijn.
  Overigens veranderd je lichaam zoiezo als je ouder wordt qua figuur al blijft je gewicht hetzelfde!
  Dus laat gerust af en toe eens je maat meten, en pas vooral verschillende modellen. Het is ff de moeite nemen maar n groot plezier!!
  En zeker als je niet zonder kunt (70/75E) en het gaat uiteraard niet alleen om de maat van de borsten maar ook de vorm!
  Er zijn maar weinig vrouwen met echt mooi borsten, maar ze kunnen zo prachtig zijn in de juiste lingerie!!!!


  29 juli 2014 om 10:32 | Beantwoorden
 • Meinou

  Inmiddels ook een tweede bh van de beugels ontdaan, zonder beugel zit het echt veel beter! Maar ben nog niet helemaal tevreden, in de loop der tijd maar eens kijken naar alternatieven. Zonder bh of enkel een hemdje vind ik niet fijn, denk ik. Mijn borsten en het decolleté dat ze maken vind ik toch wel één van de meest vrouwelijke vormen aan mijn lijf. Aangezien mijn boobs niet heel erg stevig meer zijn (leeftijd, gejojo in gewicht, of toch genetisch?), voel ik me minder vrouwelijk als ze niet mooi op hun plek en zelfs iets omhoog gehouden worden. Misschien vind ik zo’n bh hemdje wel lekker zitten.


  29 juli 2014 om 10:52 | Beantwoorden
 • Marjan

  Ik heb 2 theezakjes, maat A of AA helaas, met best grote tepels waardoor het lijkt dat ik het altijd koud heb… No way dat ik zonder bh buiten de deur kom!! Ik draag altijd een maximizer, en soms een gewone push up. Wil me toch nog wel n beetje vrouwelijk voelen…


  29 juli 2014 om 22:57 | Beantwoorden
 • Anja

  Ik draag Bh’s zonder beugel ik heb het merk felina .Dit merk is niet goedkoop.
  Elke avond rond 20,00 uur doe ik hem uit als ik thuis ben heerlijk gevoel is dat.
  Ik heb cub E daarom kan ik niet heel de dag zonder bh lopen.
  En met warm weer als ik thuis ben doe ik ook alleen een hemdje aan.
  Op dit moment heb ik er geen maar maar een sloggi topje is ook fijn om te dragen thuis.


  1 augustus 2014 om 18:45 | Beantwoorden
 • Dosha

  Hi, dat onderzoek vind ik nou helemaal niet logisch overkomen. 1 op de 168 vrouwen die geen bh droegen, ontwikkelden borstkanker. Maar als je verder nadenkt dan kom je tot de conclusie dat vrouwen die geen bh dragen meestal geen grote borsten zullen hebben. Als vrouwen zeer kleine borsten hebben, zijn ze meestal ook veder niet dik. Als je niet dik bent eet je meestal gezonder. Als je gezonder eet heb je over het algemeen minder kans op borstkanker.


  31 augustus 2014 om 14:43 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   dit is inderdaad precies waarom gezondheidsonderzoek zo lastig is, waarom ik onderzoeken altijd met een flinke korrel zout neem 🙂


   1 september 2014 om 10:14 | Beantwoorden
 • Arie Kanarie

  Door de jaren heen,heb ik last van borstontwikkeling gekregen. Ik een flinke cup B.
  Ik merk dat als ik geen BH draag, “ze” niet comfortable zijn.
  Ik draag dagelijks een BH, vaak ook zichtbaar door de kleding heen.

  Er wodrt weleens vreemd gekeken, maar als ik de kans krijg uit te leggen, dan snappen de mensen
  het wel. Koop mijn BH vaak bij een speciaalzaak, vaak neutraal, zonder vulling.
  maar soms ook wel iets frivools.

  Jammer dat bv HEMA geen mannenbh verkoopt, terwijl er toch meer mannen zijn die
  een BH dragen omdat ze het nodig hebben. (Ben niet de enige man in mijn speciaalzaak die een BH voor zich zelf koopt, volgens de dames zijn er nog zeker 10 andere mannen die regelmatig kopen omdat ze het nodig hebben) Er is dus behoefte.


  1 november 2014 om 09:55 | Beantwoorden
 • mattijs

  kennelijk is het nog steeds een taboe als vrouwen zonder bh lopen
  de mevrouw aan het begin van deze pagina zegt dat vrouwen er niet opletten en dat ze er nog nooit op is aangesproken
  als man draag ik altijd een panty , ik ben er nog nooit op aangesproken omdat vrouwen dat eigenlijk niet durven, mannen zien het niet , maar vrouwen hebben er wel problemen mee , want die vinden dat iedereen van alles mag dragen , maar pantys die door mannen worden gedragen dat vinden vrouwen niet goed want dat is van hun eigenlijk precies hetzelfde probleem dus


  5 mei 2015 om 05:48 | Beantwoorden
 • Sanne

  Vrouwen die minder dan 12 uur per dag een beha dragen hebben een kans van 1 op 152 op het ontwikkelen van borstkanker.

  Je bent bovenstaand onderzoeksresultaat vergeten. Heel erg jammer dat je onvolledige informatie geeft over een onderzoek dat je online tegenkomt zodat het beter bij je verhaal past.


  19 juni 2015 om 22:07 | Beantwoorden
 • Tasmin

  Goed artikel en fijne reacties die je geeft 🙂 ben het met wat ik heb gelezen behoorlijk eens! Fijn hoe je wetenschap behandelt! dankjewel, ik vind bh’s ook wel eens ondingen.. maar soms ook wel handig. maar een goedzittend hempje kan (inderdaad) ook voldoende zijn. Doordat het me altijd zo werd aangepraat dat ik een bh moest gebruiken merk ik wel dat mijn borsten het nu een beetje gewend zijn, maar toen ik laatst last had van mijn weefsel in mijn borst en een paar dagen geen/weinig bh had gedragen ging het al snel beter 🙂 Ik denk dat voelen belangrijk is! Ik zie het zelf vaak trouwens wel als andere vrouwen geen bh dragen, soms ik schrik ik daar wel een beetje van op, ook al zou ik het liefst willen doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is, maar het is nou eenmaal iets ‘aparts’ aangezien de meeste vrouwen wél een bh dragen (en veel borsten er daardoor hetzelfde uitzien). Ik vind het vaak wel wat hebben als vrouwen geen bh dragen (en absurt dat het zo ver is gekomen dat ik mezelf nog steeds aan het bevrijden ben om zonder te durven, hoewel dat wel redelijk gaat) 🙂


  30 oktober 2015 om 04:32 | Beantwoorden
 • m

  ik kwam toevallig dit bericht ergens tegen op internet en ging het lezen
  als ik het goed begrijp zijn er dus vrouwen die er bewust voor kiezen om geen bh te dragen ,
  daar is op zich zelf niets mis mee . of je nu een trui of een blouse aan hebt , ik zie het toch wel ,
  maar ik denk dat vrouwen er ook eens over moeten nadenken waarom ze van hun zelf wel vinden dat ze zonder bh kunnen lopen , maar dat ze van mannen vinden dat ze geen pantys mogen dragen
  ik draag graag mooie pantys onder een korte broek , in mijn ogen ook niets mis mee
  waarom mogen jullie vrouwen je benen wel mooi versieren , en is er een hoop commentaar als mannen dat doen?


  26 december 2015 om 11:43 | Beantwoorden
 • Wouter

  Op de website breastnotes vind je nog meer info over dit onderwerp. Een van de meest schokkende verhalen op die website was dat documentaires en publicaties over de schadelijke effecten van bh’s worden tegengehouden en geboycot. Idem voor bijkomende onafhankelijke studies hierover … de mode-industrie sponsort studies waar de conclusie op voorhand al duidelijk is. Het is te vergelijken met de handelswijze van de tabbaksindustrie of olie-industrie. Enerzijds wil men voorkomen dat er rechtzaken kunnen komen (zeker in de USA) waarbij vrouwen schadevergoeding zouden eisen. En anderzijds zijn bh’s natuurlijk een miljardenbusiness die men niet graag ziet ineenstorten.

  Los daarvan vind ik het triestig dat de maatschappij weinig tolerant is voor vrouwen die bh-loos willen leven. Ik vind het abnormaal dat een vrouw zich zou moeten schamen (of een schaamtegevoel krijgt) omdat de contour van haar tepel zichtbaar zou zijn door haar kleren. In dat opzicht vind ik die bh’s met voorgevormde cups een stap achteruit. Alsof het onnatuurlijk is dat een vrouw tepels heeft – de meeste mensen (mannen inclusief) hebben er nochtans 2. De voorgevormde bh’s hebben helaas de bh’s uit gewoon stof of kant grotendeels verdrongen.

  De beslissing om al dan niet bh-loos rond te lopen zou enkel bepaald mogen zijn door het comfort van de vrouw in kwestie. Voor de rest heeft niemand anders daar zaken mee en zou er respect moeten zijn voor de vrije keuze van onze medemens.


  6 januari 2016 om 13:15 | Beantwoorden
 • Magenta

  De vraag moet zijn: waarom zijn beugel bh’s nadelig voor het lichaam?
  De uren durende constante druk van de beugel fungeert als acupressuur op bepaalde lichaamsmeridianen (4000 jaar oude Chinese geneeskunde kennis). Dit is nadelig want de balans in het lichaam wordt hierdoor verstoort waardoor ernstige aandoeningen kunnen ontstaan.
  Lingerie personeel wil dit niet horen want dat beinvloedt hun verkoop van beugel bh’s.

  Het aanbod, in D cup maat, is zeer beperkt; bij winkel Livera vind ik een diep collete, basic, merk Lovable uit Italie, kunstvezel, in 2016 Euro 39,– ,en misschien nog eentje van een ander merk tussen 15 stuks beugel bh’s in deze maat.


  24 juni 2016 om 02:53 | Beantwoorden
 • Do

  Ik vond de BH altijd al knellen, maar nu ik er meer op let, zit deze nog minder lekker…. Het eerste wat ik doe als ik thuis kom, uit met dat onding. Ik heb redelijk grote borsten en ondanks dat ze mooi rond zijn, durf ik toch zonder BH niet naar mijn werk.

  Voor wie (nog) meer zorg aan haar borsten wil besteden of meer informatie wil lezen:
  De groene zuster heeft zojuist een mooi boek geschreven over borstgezondheid.
  Daarin staan ook nog andere belangrijke tips in voor gezonde borsten.
  ttps://www.degroenezuster.nl/product/handboek-borstgezondheid/


  10 augustus 2016 om 19:50 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   Inmiddels ben ik bevallen en geef borstvoeding, en nu draag ik wel graag een voedings-bh als ik de deur uit ga. Zit geen beugel in dus zit ook niet vervelend gelukkig. Maar anders voelt fietsen of wandelen echt naar nu


   11 augustus 2016 om 10:44 | Beantwoorden
 • Laura

  Wat heerlijk om te lezen! Ik erger me al een tijd aan die beugels. .Wie heeft dat verzonnen! Ik draag steeds vaker de bhtopjes van de ..Zeeman, jawel! Lekkere zachte stof en zit heel fijn. Een hemdje met gevormde cups erin (geen beugel uiteraard ) voor de winter ga ik nog naar op zoek. Iemand tips wat winkels /merken betreft?


  17 augustus 2016 om 15:10 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten