April opruim challenge!
7

April opruim challenge!

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 31 maart 2017

Ik heb al een tijdje zin in een challenge. Ik had veel ideeën voor een challenge, maar degene die het meest kriebelt om te gaan doen is een opruim challenge! In het Engels noemen ze het decluttering, daar hebben we niet echt een Nederlands woord voor. Want ik heb het hier niet over verplaatsen van de ene plaats met troep naar een kast, nee, ik heb het over overbodige spullen de deur uit.

Waarom een opruim challenge?

Kasten zitten bomvol, de fietsen kunnen niet snel uit de berging gehaald worden, bovenop kasten, in hoekjes, het halve aanrecht… Overal liggen stapels spullen en andere overbodige spullen. De foto hierboven is hoe het momenteel met 1 slaapkamer ervoor staat *schaam*. En dat soort plekjes zijn een magneet om nog meer bende naartoe te verplaatsen: als bijvoorbeeld de tafel leeg moet voor het eten. Het is zonde van de spullen, schoonmaken kost hierdoor langer, een opgeruimde omgeving zorgt voor meer rust in mijn hoofd en alles is moeilijker terug te vinden dan wanneer het opgeruimd op z’n vaste plek ligt. Daarom dus!

Hoe zit deze challenge in elkaar?

Gedurende de hele maand april ga ik zoveel spullen wegdoen als de datum is. Dus op 1 april 1 stuk, op 2 april 2 stuks, enz. Mocht dit gaan lukken zonder spullen weg te gaan doen die ik niet weg wil doen (want dan stop ik), zijn er aan het einde van de maand 465 spullen de deur uit. Wow! En ja, ik denk dat ik een heel eind ga komen. Aan welke overbodige spullen zit ik te denken?


 • 4 lades vol dvd’s terwijl we eigenlijk altijd Netflix gebruiken, hebben we die allemaal nog nodig?
 • Dragen we alle kleding in de kledingkasten nog?
 • 2 salontafels is too much toch?
 • Het oude dekbed met overtrekken ligt nog in de kast
 • Schilderijen die op de kast liggen: ophangen of weg ermee
 • Gebruiken we alle keukengerei eigenlijk wel?
 • Hoe zit het met de boekenkasten? Ik vond afgelopen week nog een Ikea catalogus van 2015…
 • Voedingsmiddelen in de voorraadkast die naar achteren verdwenen zijn en wellicht over de houdbaarheidsdatum?

Dus komende maand ga ik hiermee aan de slag. Een grootschalige voorjaarsopruiming dus!

Wat kunnen knelpunten zijn?

Sommige overbodige spullen hebben waarde en wil ik dus verkopen via Marktplaats. Maar dat gaat niet altijd even snel. Ik ga in een slaapkamer een hoek maken voor Marktplaatsspullen (die ik dan ook direct via de Marktplaatsapp online zet) en een hoek voor kringloopspullen. Het is nou eenmaal niet te doen om dit direct de deur uit te doen, maar 1x per week naar de kringloop kan prima. Spullen die stuk gaan, gaan weg. Bij de kringloop is ook een groot afvalscheidingsstation voor oud-papier, vensterglas, apparaten die stuk zijn, textiel en dergelijke. Erg handig! Ik probeer zo min mogelijk bij het rest afval te doen omdat dit niet zo duurzaam is natuurlijk. En mochten spullen niet verkopen via Marktplaats, wekelijks de prijs verlagen en na een paar weken alsnog naar de kringloop. Ook al heeft iets waarde, als niemand het er voor wil geven heb je daar niks aan.

 Doe je mee?

Herken jij je in mijn verhaal en wil je ook gaan minimaliseren? Minder tijd kwijt zijn met schoonmaken, meer rust in huis, minder troep? Doe dan mee! Morgen hoef je slechts 1 iets weg te gooien, simpel toch? Meld je aan voor de Kiwi&zo Challenge Facebook groep en dan kunnen we elkaar motiveren.

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

7 reacties op “April opruim challenge!

Plaats een reactie
 • Jelle

  Wel jammer dat je niet ook een foto van de gangkast boven hebt gemaakt…


  31 maart 2017 om 14:37 | Beantwoorden
 • Joke K.

  Al heb ik geen face-book account, ik ga wel mee doen! Goed idee van je!


  31 maart 2017 om 19:27 | Beantwoorden
 • Loes

  Ook ik heb geen Facebook, maar ik doe ook met je mee! Heerlijk! SUCCES!


  31 maart 2017 om 22:09 | Beantwoorden
 • Hannie Voet

  Beste Lisette,

  Ik zou ’t dan niet naar de “gewone”Kringloop doen, maar bijv. naar een goed doel ( Dorcas, of zo ), of naar de Kringloop voor mensen met een bijstandsuitkering of minder ( zit in de Sjaloomschool, te H’berg< dacht ik)
  Het is maar een tip.

  groetjes,
  Hannie.


  3 april 2017 om 19:28 | Beantwoorden
  • Lisette Zwiggelaar

   die kringloopwinkel in de Sjaloomschool ken ik niet en kan er via Google niks over vinden. Weet je er misschien meer van?


   22 april 2017 om 11:20 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten