Over afvallen, overlevingsstand en jojoën
0

Over afvallen, overlevingsstand en jojoën

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 16 januari 2015

Lisette: dit is een gastblog van gewichtsconsulente Hennie Trip van Gaia Gewichtscoaching. Helaas is er geen ‘one size fits all’ als het op afvallen aankomt, waardoor het handig kan zijn om persoonlijke begeleiding te zoeken. Het mooiste is dat persoonlijke begeleiding van Hennie vaak ook nog (deels) vergoed wordt door de verzekering. Vandaag verteld Hennie meer over het mechanisme achter afvallen.

hennie tripIs er een geheim waar we mee kunnen afvallen? Waarom is het een wereldwijd probleem geworden dat ons inmiddels meer kost dan alle oorlogen op de wereld bij elkaar? Is er wel een simpel antwoord op te geven? Dat denk ik helaas niet. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om toch steeds weer de verkeerde keuzes te maken.

Ontwetendheid
Een belangrijke reden daarvoor kan zijn onwetendheid. Het idee hebben dat het toch echt gezond is maar in werkelijkheid is dat niet zo. Ik kan me een tv programma over afvallen herinneren waarbij een mevrouw werd gevraagd de inhoud van haar koelkast te laten zien. Daaruit haalde ze een grote bak huzarensalade van een bekend merk. Ze was echt in de veronderstelling dat het een gezonde keuze was. Er zaten toch allerlei groentes in en ook nog aardappels, nou ja en een klein beetje mayonaise of zoiets.


4 suikerklontjes per glas sinaasappelsap
Ik vond het aandoenlijk om te zien dat ze echt heel erg verbaasd was dat het toch echt een enorme calorieënbom was die ze in haar koelkast had. Nog een misverstand dat veel voorkomt is een pak vruchtensap, ook dat heeft voor veel mensen een gezond imago. Maar een glas sinaasappelsap geeft toch echt bijna vier suikerklontjes per glas.

Maaltijden overslaan
Een andere fout die veel gemaakt wordt is het overslaan van maaltijden. Niet ontbijten en dan halverwege de ochtend losgaan op de traktatie die toevallig op je werk voorbij komt. Want dan rammel je inmiddels van de honger en ruikt dat saucijzenbroodje wel heel erg verleidelijk. 
Met het overslaan van maaltijden loop je ook kans om gewoon echt te weinig te eten. Het is echt goed mogelijk om overgewicht te hebben terwijl je toch echt heel weinig eet.

Minimum aantal calorieën
Het lichaam heeft een minimum aan calorieën per dag nodig om te functioneren. Je hart klopt, al je ingewanden werken, je cellen worden vernieuwd. Het lichaam werkt ontzettend hard om ons in leven te houden. Als het lichaam niet krijgt wat het nodig heeft dan wordt alles wat er wel inkomt vastgehouden. De zogenaamde overlevingsstand.

Overlevingsstand
De stofwisseling vertraagt, vergelijk het met een kachel waar je steeds hele kleine houtjes opgooit. Die brandt niet door, terwijl als je er goede blokken hout op gooit, de kachel gewoon lekker doorbrandt. 
Als je dit een tijdje volhoudt, bijvoorbeeld tijdens een veel te streng dieet zul je in eerste instantie afvallen want het lichaam gaat wel de vetreserves opgebruiken en vocht verliezen. Maar op een gegeven staat het stil en val je niet meer af. Zo’n streng dieet houdt eigenlijk niemand langdurig vol.

Jojoën
Begin je vervolgens weer met ‘normaal’ eten dan gaat het lichaam alles opslaan omdat het als het ware bang is dat het maar tijdelijk is. En dan begint het bekende jojoën. Dit is niet wat we willen en beginnen we aan de zoveelste poging om dat verhipte overgewicht er weer af te krijgen. En weer ontzien we onszelf van alles en het cirkeltje is rond. 
Dit is de reden dat er allerlei dieet hypes soms zo enorm succesvol zijn. Ze beloven gouden bergen in korte tijd. En dat willen we wel. Lekker snel en daarna weer gewoon eten wat we gewend zijn.

Het kan anders!
Zo jammer want er zijn echt legio manieren om betere keuzes te maken zonder dat je ooit honger hoeft te lijden of het idee hebt dat je in een strafkamp zit. Gelukkig is het tegenwoordig een hip onderwerp en zijn er heel veel mensen bezig met alternatieven te zoeken en aan te bieden voor de manier waarop we eten. Het zelf verbouwen van groente is niet meer raar en duurzaam is geen onbekend woord meer. We willen weten wat we onszelf en onze kinderen voorschotelen en niet meer klakkeloos eten wat de fabrikanten ons met allerlei marketingtrucs aanprijzen. Maar, en dit blijf ik herhalen, het leven is er om geleefd te worden en te genieten. Het draait om de balans. Daarover een volgende keer meer.

Graag tot een volgende blog of voor een persoonlijk advies in mijn praktijk.

Met vriendelijke groet,

Hennie

Gaia Gewichtscoaching

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten