Afvallen door voedzame voeding, niet door calorie-beperking
25

Afvallen door voedzame voeding, niet door calorie-beperking

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 3 maart 2014

Superfood lunch met wilde zalmJarenlang is ons verteld dat je minder moet eten als je af wilt vallen. En jaren lang is het merendeel van de mensen die af wil vallen hier niet in geslaagd door minder calorieën te gaan eten. Tijd voor een nieuwe aanpak: op jouw perfecte gewicht (en gezondheid!) komen door voedzame voedingsmiddelen te gaan eten.

Waarom werkt calorie-beperking niet?
We hebben de illusie gecreëerd dat hoeveel calorieën we eten, gelijkstaat aan wat ons lichaam er mee doet. Geloof je me niet dat dit niet zo is? Eet dan eens een eetlepel lijnzaad, in zijn hele vorm. Kauw er normaal op en houdt de komende dagen je ontlasting in de gaten. Zie je hele lijnzaadjes? Dan heeft je lichaam er dus niks mee gedaan. De calorieën zijn binnengekomen, maar niet verwerkt. Dit is slechts 1 aspect aan calorie-beperking wat niet werkt.

Je loopt tekorten op
Je moet wel heel bewust met voeding bezig zijn, of heel veel supplementen slikken wil je op 1500 kCal alle vitaminen, mineralen, antioxidanten, gezonde vetten, hoogwaardige eiwitten en koolhydraten binnenkrijgen die je nodig hebt. Je loop dus tekorten op en dat is nou precies wat je lichaam niet leuk vindt. Als reactie begin je verlangens te krijgen om die tekorten aan te vullen. Aan vetten (chips), mineralen (chocolade), koolhydraten (brood, snoep) of wat jij maar te weinig binnenkrijgt. Combineer dit met het vermogen van je lichaam om wilskracht uit te schakelen waardoor het niet bij 1 handje of stukje blijft, maar de hele verpakking. De typische diëter is geboren. Dit ligt niet aan de persoon, maar aan het dieet!


Wat je eet maakt niet uit, zolang het maar weinig calorieën bevat
Snackverpakkingen van 100 kCal, dieetrepen en -shakes, light-producten… In afvallen zit veel geld, als je dit volgens de theorie van calorie-beperking doet. Ja, je krijgt weinig calorieën binnen met deze producten, maar nog minder voedingsstoffen dan met andere producten. Dit zijn allemaal lege producten, waardoor je lichaam alleen maar meer verlangt naar échte voeding.

Hoe dan wel?
Stop dus met calorieën tellen! Dit is wel het laatste waar je je zorgen over hoeft te maken als je af wilt vallen. Zorg er voor dat je voeding eet bomvol voedingsstoffen, dat je je bloedsuikerspiegel stabiel houdt en dat je voldoende slaapt. En wandel.

Het begint met slaap
Het lichaam heeft slaap nodig om te herstellen. En het lichaam doet er alles aan om dit te krijgen. Heb je te weinig geslapen? Dan geeft je lichaam signalen af dat je koolhydraten wilt eten. Snoep, brood, mueslirepen of fruit bijvoorbeeld. Zo gaat je bloedsuikerspiegel omhoog, waardoor je lichaam insuline aanmaakt om de suikers de cellen in te begeleiden. Maar je lichaam ziet te laat dat er voldoende insuline is, waardoor je teveel aanmaakt en er dus te veel suiker uit je bloed gehaald wordt. Je bloedsuikerspiegel daalt te ver, waardoor je slaperig wordt. Dan heb je de keuze, iets suikerrijks eten om de bloedsuikerspiegel weer te laten stijgen of gaan slapen. Slim van het lichaam hè?

Houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
Dus nu weten we dat het lichaam allerlei rare dingen doet als je bloedsuikerspiegel schommelt. Dit is absoluut niet wenselijk als je wilt afvallen, want het zorgt voor nepverlangens naar voeding waar je lichaam geen behoefte aan heeft. Begin dus liever met een hartig ontbijt en eet fruit bij de maaltijden in plaats van los als tussendoortje.

Eet échte voeding
Misschien wel de belangrijkste in dit verhaal is échte voeding eten. Voeding rijk aan vitaminen, mineralen, gezonde vetten en meer. Dit zorgt namelijk voor een verzadigd gevoel, waardoor je niet gaat overeten of vreetbuien krijgt. Je wordt emotioneel stabieler wat het gemakkelijker maakt om ongezonde voeding te laten staan. Zo kom je in een positieve spiraal terecht! Denk aan:

  • granen en aardappels vervangen door zoete aardappels, quinoa en pastinaken
  • kipfilet (waar nauwelijks vitaminen en mineralen inzit) vervangen door biologisch rundergehakt, soepkip, lamsvlees, biologische eieren en vette vis
  • eet dierlijke superfoods zoals sardientjes, haring, bottenbouillon, orgaanvlees, oesters, mosselen, wilde zalm en eieren (ja, met de dooier!)
  • eet groenten, veel groenten. Probeer minstens de helft van je bord bij elke maaltijd te vullen met groenten. Avocado, broccoli, rode ui, tomaten, wortels, rode kool, aubergines… Varieer zoveel mogelijk
  • eet 2 stuks fruit per dag. Bessen als aardbeien, frambozen en blauwe bessen zijn echte krachtpatsers. Kiwi, appel, abrikozen, citroen, sinaasappel…
  • gebruik zoveel mogelijk kruiden en specerijen. Ze werken ontstekingsremmend, beschermen tegen kanker en zitten bomvol antioxidanten. Gember, knoflook, rozemarijn, oregano, kruidnagel, marjolein, tijm, kaneel en kurkuma steken met kop en schouders er bovenuit als ware superfoods
  • noten en zaden zijn een goede toevoeging. 2 paranoten per dag voorziet je van alle selenium die je nodig hebt, lijnzaad is goed voor de stoelgang en chiazaad is een goede bron van omega 3. Ook walnoten, amandelen en pompoenpitten zijn erg gezond. Dit zijn zulke krachtpatsers dat je aan een handje noten en zaden totaal per dag genoeg hebt
  • gezonde vetten hebben we voor elke cel in ons lichaam nodig. Gooi de margarine en spuitboter het huis uit en vervang dit door extra vierge olijfolie, kokosolie, biologische roomboter, ghee, vette vis, olijven, avocado, kokos of dierlijke vetten (van biologische oorsprong)

Beweging
En ja, beweging hoort er bij. Dan bedoel ik niet urenlang cardio zoals halve marathons lopen of 10 groepslessen in de sportschool. Er komt steeds meer bewijs dat dit eerder gewichtsverlies tegenhoudt. Ik bedoel wandelen en spiertraining. Dit is het meest effectief om op je perfecte gewicht te komen.

Gooi die weegschaal het huis uit
Het getalletje op de weegschaal zegt heel weinig. Wat je in de spiegel ziet en hoe je je voelt is veel belangrijker. Heb je mooie rondingen, ben je gespierd en voel je je super? Daar gaat het om! Veel buikvet is iets om voor op te passen omdat dit ongezond is. Maar super slank zijn en niet meer ongesteld worden (voor de vrouwen), haaruitval en broze nagels is juist niet waar het om gaat!

Zelfbeeld
Iets wat veel te weinig aandacht krijgt is je zelfbeeld. Ik hoor veel te vaak mensen die in korte tijd veel zijn afgevallen maar hun zelfbeeld niet hebben bijgesteld. Je bent mooi zoals je nu bent (ja, ook al heb je puisten en ben je 100 kilo te zwaar!) en je verdient het om lekker in je vel te zitten en een gezond gewicht te hebben. Doe dit alsjeblieft vanuit een positief zelfbeeld en niet uit zelfhaat, want dan is het een veel moeilijkere weg. Ga eens naakt voor de spiegel staan en benoem alles wat je mooi vindt aan jezelf. Je ogen, je billen, je haar… Focus je op het positieve en niet op het negatieve! Lukt je dit echt niet? Vraag dan eens aan je partner of je moeder wat ze mooi aan jou vinden. Ik weet zeker dat ze een hele lijst hebben!

Zo, dat was mijn tirade voor vandaag 😉 Zit jij op je streefgewicht? Wil je meer over iets horen wat ik hier genoemd heb, laat het vooral weten in een reactie hieronder 🙂

 

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

25 reacties op “Afvallen door voedzame voeding, niet door calorie-beperking

Plaats een reactie
  • Anouk

    Wat herkenbaar het stukje over zelfbeeld. Iedereen praat steeds maar over hoe goed ik er uit zie nu ik 13 kilo ben afgevallen… soms voel ik me daar ook goed door maar dan denk ik té positief over mezelf… wanneer ik dan in de spiegel kijk valt het weer tegen. Ik ben nu geopereerd en heb daardoor een ballon als buik. Mijn eerste reactie was: oh nooo, ik ben aangekomen. Maar ik eet gezond en het komt door de operatie dus dab probeer ik mijn negativiteit om te zetten naar iets positiefs… Maar dat is soms best lastig. Verder probeer ik me ook niet meer (vaak) te regelen want als je overwegend gezond leeft krijg je denk ik uiteindelijk vanzelf een gewicht dat bij je lichaam past…


    3 maart 2014 om 15:32 | Beantwoorden
  • Britt

    Wat een leuk, inspirerend en positief bericht! Een x aantal jaar geleden was er natuurlijk een hele hype over minderen in calorieen, lightproducten en ‘gezonde’ tussendoortjes als ontbijtkoek/eierkoek, liga’s en mueslirepen (kant-en-klare). Terwijl al deze producten, of het hele dieet, toch echt niet gezond was. Daar werd niet naar gekeken. Ik ben er van overtuigd dat al die ‘welvaartsziektes’ (zo noemen ze het niet voor niets!) komen door het gebruik van e-nummers, met antibiotica gevuld vlees en andere bewerkte producten.


    3 maart 2014 om 22:02 | Beantwoorden
  • Irene

    Een leuk, positief stukje heb je geschreven.

    Ik vind het vaak erg sneu voor mensen die te zwaar zijn en zichzelf van alles ontzeggen, dat ze te weinig kennis hebben over het gevaar van suikers.
    Kortom: ze eten een stukje ontbijtkoek omdat hier weinig vet in zit (maar wel veel suiker), denken gezond bezig te zijn en ontzeggen zichzelf lekkere andere dingen.
    Vervolgens vallen ze niet af en hebben ze het idee dat ze falen.


    5 maart 2014 om 22:28 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      ja, dat is inderdaad sneu. Hoe meer voorlichting we hierover geven hoe meer kennis mensen hebben om verstandige keuzes te maken!


      6 maart 2014 om 15:12 | Beantwoorden
    • Inge

      Heel herkenbaar dit! Ik heb al jaren een schommelende weegschaal en dacht altijd, met up en downs, gezond bezig te zijn met light producten en minder calorieen eten. Sinds 6 januari, dit jaar, leerde ik Paleo kennen. Ik schrok enorm toen ik me realiseerde dat mijn gemiddelde voedings inname bijna voor 70 procent uit koolhydraten bestond, suikers dus. Alles wat ik dacht wat “gezond” was, bleek ongezond te zijn. Nu, pas 6kg afgevallen, voel ik me 100x beter door ECHT gezond te eten. Ook al gaat t met de kilo’s niet heel hard, ik voel me fitter vrolijker en langzaam wordt het zelfvertrouwen ook positiever. Zo blij met Paleo 😀


      7 maart 2014 om 23:02 | Beantwoorden
  • irene

    Goed bericht,mocht het maar in de krant zodat een groot publiek bereikt zou worden 😉


    7 maart 2014 om 18:43 | Beantwoorden
  • Ineke (consulente)

    Beste Lisette,

    Ik wil hier toch graag op reageren. Je hebt het onderwerp zó goed verwoord en kan dit door eigen ervaring onderbouwen. Het klopt echt helemaal en zou het van de daken willen schreeuwen.
    Ik heb diabetes (familie) en dacht goed te eten met weinig vet en zonder dat ik het doorhad met veel suiker (ontbijtkoek) Ik ben me na de diagnose van diabetes gaan inlezen en heb dit rigoureus toegepast met een verbluffend resultaat. Ik voel me als een kalf die voor het eerst weer na de winter naar buiten mag en door het dolle is. Ik heb niet meer de behoefte om in de middag te slapen en vind het een uitdaging om lekkere recepten te vinden. Als je het patroon volgt volgens jouw verhaal dan val je niet alléén af en wordt je mooier maar eet je minder, kwalitatief beter, kost het minder geld, wordt je vrolijker en gezonder dus minder naar de dokter. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Alleen maar pluspunten dus mensen…… wat houdt je nog tegen?

    Bedankt voor je input lisette

    Groet,

    Ineke


    7 maart 2014 om 18:45 | Beantwoorden
  • Wietske

    Lisette, hoezo heeft kipfilet nauwelijks vitaminen en mineralen? of bedoel je de plofkip? Uit welke bron heb je deze informatie?

    Ook een kritische kanttekening over chiazaad, dit heeft in interactie met bloedverdunners, dus voor mensen die bloedverdunners gebruiken is het verstandig om geen chiazaad te gebruiken!

    Verder leuk beschreven, dankjewel.


    7 maart 2014 om 19:26 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Je hebt gelijk, dit heb ik een beetje te kort door de bocht beschreven. Ten opzichte van vis en rood vlees heeft kip weinig vitaminen en mineralen en een ongezondere vetsamenstelling (heeft vrij veel omega 6, wat ontstekingsbevorderend werkt, zeker plofkip). Deze vergelijking wordt nog erger als je het per euro bekijkt, met biologische kip ten opzichte van bio rund, met 22 euro per kilo kipfilet!

      Bedankt voor je kanttekening over chiazaad, dit wist ik niet!


      10 maart 2014 om 12:41 | Beantwoorden
  • Jolanda

    Fijn te lezen wat ik al jaren weet en ook toe pas. Ik tel nooit calorieën. Ik wil graag doorgeven dat je door het eten van zuurdesem brood ook afvalt en het is nog voedzaam en lekker ook. En wil je helemaal plezier hier aan beleven bak het zelf. Is een leuke bezigheid! Wat is overigens de toegevoegde waarde om na je maaltijd fruit te eten en niet tussen door.

    Hartelijke groet,
    Jolanda


    20 maart 2015 om 14:12 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      fruit als tussendoortje of na de maaltijd zijn de meningen wel over verdeeld. Sommige mensen zeggen dat het gaat gisten als je het met een maaltijd eet maar dit is inmiddels ontkracht. Door maagzuur kan er geen gistingsproces plaatsvinden, anders zouden we alcohol brouwen in onze eigen maag… Na de maaltijd heeft als voordeel dat je al vetten en eiwitten hebt binnengekregen waardoor je bloedsuikerspiegel nauwelijks stijgt door de fruitsuikers. Lagere bloedsuikerspiegel zorgt er voor dat er minder insuline aangemaakt wordt en aangezien insuline een vet-opslaghormoon is, voorkomt dat dus dat je aankomt


      23 maart 2015 om 11:25 | Beantwoorden
    • Ruth Derksen

      Interessant .. ik zou het graag uitproberen heb je voor mij het recept om zelf zuurdesem brood te maken?


      16 september 2015 om 20:26 | Beantwoorden
      • Jolanda

        Hallo Ruth, ik heb erg veel gehad aan de site van de weekend bakery. Zowel voor het maken van mijn desem als hun brood. Zelf maak ik een ’s avonds een voordeeg voor 2 broden van 70 gr. desem met 160 gr. kraanwater en 160 gr. tarwebloem van de molen. Dit laat ik 12 uur bij kamertemperatuur in een afgedekte kom staan. Na de 12 uur doe ik er 534 gr handwarm water of warmer bij met 550 gr. volkorenmeel en 390 gr. tarwebloem. Ik gebruik 10 gr. zout voor de 2 broden. Als je het recept volgt van de weekend bakery komt het goed. Ik bak het brood af op 230 graden met boven en onder warmte en zonder bak met water in de oven gedurende 38 tot 43 minuten. Brood moet hol klinken als je er op klopt. Heel veel succes met bakken!


        5 november 2015 om 17:42 | Beantwoorden
  • Anja

    Je verhaal klopt wel maar als je niet aan je kcal denk dan val je ook niet echt af met alleen maar gezond eten, heb het laatste half jaar volledig volgens het paleo principe gegeten en ben totaal niets afgevallen en ben dus maar weer begonnen met calorieen tellen …ik wil er toch heel graag wat kilootjes af hebben waardoor mijn zelfbeeld nog beter wordt

    Met vriendelijke groet,
    Anja


    31 augustus 2015 om 13:33 | Beantwoorden
  • Ruth Derksen

    Wat een heerlijk down to earth advies. Graag hoor ik daarom jou mening op het volgende . Ik heb van jongs af aan een bolle maag en buik. Afgezien dat ik het figuur van mijn moeder en oma heb denk ik dat het door jarenlange vechtscheiding(stress), overgang en veel stilzitten achter de computer voor een studie flink verergerd is. Ik ben verder erg slank dus het is geen kwestie van overgewicht in die zin. Door een zwakke rug zijn buikspieroefeningen pijnlijk… maar ik denk ook dat bepaalde voeding kunnen helpen . Klopt het bijvoorbeeld dat het vermijden van brood en andere koolhydraten kan helpen ?


    16 september 2015 om 20:22 | Beantwoorden
  • Rebecca

    Bedankt dat je dit stukje hebt geschreven. Heel leerzaam… heb pas kennis gemaakt met paleo en wordt er veel kokos olie gebruikt. Wist alleen niet dat het zo gezond was. Wat betreft het fruit na de maaltijd.. Na het kijken van “Fed Up” heb ik begrepen dat je fruit het beste in de ochtend/vroege middag kunt eten… fruit, na bijvoorbeeld het avond eten, heeft dezelfde werking als suiker.


    25 mei 2016 om 20:37 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dat is inderdaad een verhaal dat in de rondte gaat maar ik kan er geen onderzoeken voor vinden waaruit dit blijkt. Misschien dat het uit de Indiase Ayurveda komt?


      30 mei 2016 om 10:48 | Beantwoorden
  • Rebecca

    Haha…. Via je bericht over kokos olie ben ik dus hier terecht gekomen…


    25 mei 2016 om 20:39 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten