Aardappels gezond? Over solanine en de glycemische index
10

Aardappels gezond? Over solanine en de glycemische index

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 23 november 2013

Mediterraanse ovenschotel met kabeljauwVorige week plaatste De Planteneter een blogbericht over hoe gezond aardappels zijn. Dit ontlokte een hoop reacties op Facebook, waaronder een reactie over solanine. En dit was een openbaring voor mij! Vandaag vertel ik dus meer over of aardappels gezond zijn en hoe je ze idealiter bereidt. In 1 zin: als je aardappels wilt eten, eet dan gekookte aardappels zonder schil. Al dan niet afgekoeld.

De Voedselzandloper
Ik weet dat veel van de lezers van Kiwi&zo De Voedselzandloper hebben gelezen of zelfs volgen. En aardappels mogen absoluut niet volgens dit eetpatroon. Want, zo schrijft Kris, van gebakken en gefrituurde aardappels, als ook aardappelpuree is de glycemische index heel hoog. 90+ zelfs. En daar heeft hij ook helemaal gelijk in. Een aardappel die boven de 100ºC verwarmd wordt is slecht voor de bloedsuikerspiegel en er vormen andere gifstoffen. Maar de gekookte aardappel dan?

Vroeger…
Ik was de laatste tijd mijn hoofd over iets aan het breken. Het is namelijk mijn ervaring dat er veel wijsheid in tradities zit. Dus waarom werd er tot 30 jaar terug voornamelijk gekookte aardappels zonder schil gegeten? En dat terwijl tegenwoordig beweerd wordt dat juist in de schil de meeste vitamines en mineralen zitten? In die ene reactie op het bericht van De Planteneter zat het antwoord. Solanine!


Solanine
Solanine is een gifstof. In kleine mate kunnen gezonde mensen daar prima tegen, maar bij teveel kan het klachten geven van gewrichtspijn tot psoriasis. De grootste hoeveelheid solanine zit in de uitlopers en als een aardappel groen is. Dit moet je dus echt niet eten. Daarnaast zit een grote concentratie in de schil. En als laatste zit er wat solanine in de aardappel, wat er grotendeels uitgaat als het in koud water gelegd wordt en langzaam aan de kook gebracht wordt. Aha!

Wie zou geen aardappel moeten willen eten?
Sommige mensen zijn overgevoelig voor solanine. Deze zouden geen aardappel moeten willen eten (en ook eens goed kijken naar andere nachtschades zoals tomaten, paprika’s en aubergines). Dit zelfde kan voorkomen bij mensen die niet fit zijn, dat de solanine de druppel is om klachten te gaan veroorzaken. Heb je klachten, probeer dan eens een maandje producten van de nachtschadefamilie te vermijden. En als laatste mensen met bloedsuikerspiegelproblemen. Denk aan diabetes type 2 of insuline resistentie. Een gekookte aardappel zit rond de 50 op de glycemische index. Voor gezonde mensen kan dit geen kwaad, maar mensen met bloedsuikerspiegelproblemen kunnen beter voor producten kiezen die maximaal 40 scoren op de glycemische index.

Gezond aardappels eten
Val je niet onder deze groepen? Dan is de kans groot dat je prima gekookte aardappels zonder schil kunt eten. Afgekoeld kan je lichaam het zetmeel minder goed opnemen, dus scoren ze lager op de glycemische index. Dit is dus nog gezonder. En wil je echt graag een keer gebakken aardappels eten? Maak dit dan zoals je oma vroeger van restjes gekookte aardappels. Dan scoort het alsnog rond de 90 op de glycemische index, maar zit er geen grote hoeveelheden solanine meer in.

Alternatieven
Voor stamppotten, puree en bakken is de aardappel dus minder gezond. Maak bijvoorbeeld puree van pastinaak, knolselderij of witte bonen. En om te bakken bijvoorbeeld zoete aardappels uit de Actifry.

Eet jij aardappels? En zo ja, gekookt of anders?

Heb je mijn nieuwe e-book “101 tips om geld te besparen op de boodschappen” al besteld?

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

10 reacties op “Aardappels gezond? Over solanine en de glycemische index

Plaats een reactie
  • Melody

    Dit vind ik een heel interessant artikel! Mijn vader heeft zware psoriasis, zit echt overal bij hem. Hij krijgt hier steeds zwaardere medicatie tegen omdat hij steeds resistent wordt voor de behandelingen. Nu heeft hij een nieuw medicijn waar hij stik beroerd van wordt, en het ergste is dat hij niet kan stoppen omdat er dan een grote kans is dat zijn organen het begeven.

    Nu is hij ook een echte aardappeleter, hij eet echt niets liever! Ik weet zeker dat hij dit zelfs nog zou blijven doen wanneer hij dit zou lezen, zo dol is hij er op. Maar kan het dus zijn dat aardappels eten zijn klachten verergert? Of is dat puur het ontstaan van psoriasis en niet de hevigheid?


    23 november 2013 om 22:43 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Melody,

      Vervelend voor je vader! In hoeverre de solanine voor psoriasis zorgt durf ik niet te zeggen. En ook niet of dat de enige reden kan zijn. Zuivel en gluten staan daar namelijk ook nog bekend om…


      25 november 2013 om 12:06 | Beantwoorden
  • Eden Health

    Goed om te lezen dat er uiteindelijk een milde mening is over de aardappel. Ik stoorde me zowel aan het Voedingscentrum als aan de Voedingszandloper met hun extreme opvattingen over dit product. Goed en juist artikel!


    25 november 2013 om 11:48 | Beantwoorden
  • siel

    Hallo,

    hoe ziet het met aardappelen stomen? gaan er niet veel vitamines (C??) verloren bij het koken dan? tenzij je het kookvocht recupereert mss?

    groetjes


    30 november 2013 om 18:00 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      met stomen blijft de solanine er in zitten. Bij koken komt dat juist in het kookvocht, dus dat niet weer gebruiken. Tja, gaan wel wat vitamines verloren, maar ik denk dat dit minder gezondheidsvoordelen geven als dat solanine nadelen geeft. En natuurlijk eet je niet de gekookte aardappels zonder iets erbij, de groenten geven natuurlijk een merendeel van de vitamines!


      2 december 2013 om 13:39 | Beantwoorden
  • Petra

    Naar zo een artikel heb ik gezocht, bedankt voor deze uitleg. Ik eet zelf graag rauwe aardappels, niet in grote hoeveelheden, maar als tussendoortje. Mijn gevoel zei echter dat het niet zo goed voor je is, maar ik kon er geen bevestiging van vinden. Ik zal me vanaf nu tot de bataat beperken…


    13 december 2013 om 22:10 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      die heb ik nog niet eerder gehoord, rauwe aardappels! Bataat is dan inderdaad een beter alternatief. Let je er wel op of je geen buikpijn er van krijgt? Zo wel, dan kan je lichaam het niet goed verteren 🙂


      16 december 2013 om 11:52 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten