Salade met gegrilde kipdijfilet
1

Salade met gegrilde kipdijfilet

  • Ingrediënten
  • 1 tl rode currypoeder (van Jonnie Boer)
  • 1 citroen
  • 2 kipdijfilets
  • 1 zoete aardappel
  • 1/2 blik kikkererwten
  • 75 gr knoflookolijven
  • 1 tl mosterd
  • 1 avocado
  • Cherrytomaatjes
  • Radijsjes
  • Worteltjes
  • Olijfolie, peper en zout

Vorige week aten we deze heerlijke salade. Zeker met dit warme weer is dit echt een aanrader! Mocht je geen grillpan hebben kan het natuurlijk ook nog op de BBQ. Sowieso is dat denk ik erg lekker. We hebben hierbij gebruikt wat we in huis hadden, dus gebruik gerust wat jij lekker vindt.

Waarom kipdijfilet?

Ik neem liever kipdijfilet mee in de supermarkt dan kipfilet als ze het hebben. Dit heeft meerdere redenen. Het is goedkoper. Hele goede reden vind ik zelf 😉 Daarnaast is het vergevingsgezinder dan kipfilet. Doordat het wat vetter is, droogt het niet zo snel uit als kipfilet als je het te lang laat bakken. En dat doe ik eigenlijk altijd bij kip, want ik heb een tik als het op ongaar kippenvlees aankomt. Die kip moet echt 100% zeker gaar zijn. Nog een reden is dat in Nederland vleeskippen eigenlijk alleen maar gefokt worden voor de kipfilets, want dat is wat Nederlanders het liefst eten. Jaren terug werd zelfs de rest van veel kippen geëxporteerd voor een bizar lage prijs, omdat er geen afzetmarkt voor was in Nederland. Ik vermoed dat dit nog niet veel beter is tegenwoordig. Maar dan draag ik graag mijn steentje bij door zo min mogelijk kipfilet te kiezen!

Superfoods zoals ze bedoeld zijn

Deze salade zit echt bomvol met goede voedingsstoffen. Groene bladgroenten zoals de spinazie bevatten chlorofyl wat veel gezondheidsvoordelen heeft. Avocado bevat gezonde vetten en veel vezels. Zoete aardappel bevat veel bètacaroteen wat het lichaam omzet in vitamine A en de ogen gezond houdt en zelfs de huid beschermt tegen de zon (nu wel fijn). Tomaat is onder andere goed voor de prostaat en kikkererwten bevatten veel eiwitten en vezels.


Marcus eet dit ook?

Wij hebben met z’n drieën zitten smullen van deze salade! Hoewel niet alle groenten even populair zijn bij m’n zoontje Marcus, is hij dol op zoete aardappels, peulvruchten en vlees. En hij zuigt graag tomaten uit, alleen de zaadlijsten… Ook de olijven kauwt hij moeiteloos weg, raar kind haha! Maar radijsjes? Brrrr! Nou ja, ik probeer er geen punt van te maken en hij lust genoeg wel. Mijn man maakt bijna dagelijks een groene smoothie waar hij een hele beker van opdrinkt. Sowieso eet hij graag veel fruit. Dus hij krijgt genoeg gezonds binnen

Recept voor salade met gegrilde kipdijfilet

  • Avondeten
  • Voor 2 volwassenen en 1 dreumes
  • 30 minuten bereidingstijd
  • Geschikt voor: Lactosevrij, glutenvrij

Doe het rode currypoeder, een snufje peper en zout met een flinke scheut olijfolie in een ruime mengkom. Knijp er een kwart citroen in uit (zonder pitjes). Haal harde randjes vet van de kipdijfilets af en check of ze plat gesneden zijn. Zo niet, doe tussen bakpapier en sla het plat met je hand of een deegroller. Doe de kipdijfilet door de marinade en draai net zo lang om totdat de marinade gelijkmatig over de kip verdeeld is. Laat even marineren terwijl je de zoete aardappel doet.

Kip grillen en zoete aardappel

Schil de zoete aardappel en snij in blokjes. Verwarm de grillpan en een koekenpan. Doe een scheutje olijfolie in de koekenpan en voeg de zoete aardappel toe met een snufje zout. Roer regelmatig door totdat het gaar is. Doe de kipdijfilets in de grillpan en probeer het zo min mogelijk te bewegen, zodat je mooie grillstrepen krijgt. Wanneer de randjes gaar beginnen te worden, draai je de kipdijfilets om. Uiteindelijk heb ik de filets nogmaals omgedraaid én 90 graden horizontaal gedraaid zodat je vakjes in de grillstrepen krijgt. Toen ook een deksel er op gedaan en het vuur iets lager. Hoort eigenlijk niet bij grillen, maar met kip wil ik zeker weten dat het gaar is.

Alles samenvoegen

Meng de olijven, mosterd, kikkererwten en het sap van nog een kwart citroen door elkaar. Snijd de avocado in reepjes. Halveer de cherrytomaatjes, snijd de radijsjes en worteltjes in plakjes. Pak een ruime kom of schaal. Verdeel onderin de spinazie. Leg hier de avocado, olijven/kikkererwtenmengsel, tomaatjes, radijsjes en worteltjes op. Plaats hier ook de zoete aardappels op. Snijd de kipdijfilets in reepjes (en controleer of het gaar is!) en plaats bovenop. Knijp de rest van de citroen uit in het kommetje waar de olijven/kikkererwten inzaten. Hier zat bij mij nog wat marinade (niet die van de kip hè?!) in. Nog wat extra olijfolie, peper, zout en nog wat extra mosterd. Goed mengen en op de schaal erbij plaatsen. Klaar!

Tip: gebruik gerust wat je lekker vindt en in huis hebt. Geen grillplan? Je kan de kip ook in een koekenpan bakken.


Eetmoment: Avondeten
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij
Tijdsduur: Tot 30 min
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

1 reactie op: “Salade met gegrilde kipdijfilet

Plaats een reactie
  • Cilia

    Het ziet er heerlijk uit. Dat ga ik vast binnenkort proberen.
    Zo raar is je kind niet hoor. Onze kleinkinderen (6 en2 jaar) vinden olijven, tomaatjes, rauwe paprika enz. Ook erg lekker.


    26 mei 2017 om 20:47 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring te bieden. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van jouw cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen. Het is zo ingesteld dat je deze melding slechts 1x per maand te zien krijgt nadat je op accepteren geklikt hebt, omdat ik weet hoe irritant deze cookie-meldingen zijn. Helaas is het wettelijk verplicht om je hier mee lastig te vallen.

Groetjes, Lisette

Sluiten