Paprika spread (gezond broodbeleg)
19

Paprika spread (gezond broodbeleg)

  • Ingrediënten
  • 1 handje walnoten (gepeld)
  • 1 paprika
  • 1 zongedroogde tomaat
  • 1/2 citroen
  • 215 gr witte bonen (klein potje)
  • Scheutje olijfolie
  • Snufje cayennepeper
  • Snufje zout
  • Extra: keukenmachine

Marcus heeft nogal de smaak te pakken van worst en kaas… En ik zie liever dat hij gezonder broodbeleg binnen krijgt. Vandaar dat ik eens ging brainstormen en een variant op hummus bedacht heb. En dat is deze paprika spread geworden! Hij is erg lekker: die gaat Marcus moeten delen 😉

De laatste tijd hebben meerdere lezers van Kiwi&zo dr Greger van nutritionfacts.org genoemd. Die ken ik al jaren, maar door jullie opmerkingen kwam ik weer op de site, klikte door fimpjes heen en kwam op zijn app The Daily Dozen uit. Dit zijn 12 producten die je eigenlijk dagelijks zou moeten eten omdat ze zo gezond zijn. En dit past eigenlijk heel goed bij mij, want ik focus me liever op wat wil wél wil eten dan op wat ik niet zou moeten eten. Er zijn maar een paar producten waarbij het me nog niet dagelijks lukt, en dat zijn 3 porties peulvruchten per dag (pinda’s tellen niet helaas), 1 portie kruisbloemigen zoals broccoli en 90 minuten beweging per dag. 30 minuten lukt nog wel maar 90…? Download hier de gratis apps: Daily Dozen op iTunes en Daily Dozen op Play Store

En dus is peulvruchten verwerken in broodbeleg super fijn om in iedergeval 1 portie te mogen noteren in de app. Daar word ik blij van 🙂


Recept voor gezonde paprika spread

  • Broodbeleg of dip
  • Voor 400 ml beleg
  • 20 minuten bereidingstijd
  • Geschikt voor: Lactosevrij, tarwevrij, geraffineerde suikervrij, veganistisch, vegetarisch

Doe de walnoten, paprikablokjes en citroensap in de keukenmachine. Laat de keukenmachine het fijnmalen. Spoel de witte bonen schoon in een vergiet en doe dit er bij in in de keukenmachine met de rest van de ingrediënten. Laat dit tot een gladde spread pureren, eventueel af en toe even de keukenmachine uit en door elkaar mengen met een lepel zodat het beter kan pureren. Proef het en breng naar voorkeur op smaak.

Tip: ook lekker als dip voor rauwkost, tortillachips of naturelchips


Eetmoment: Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij, Veganistisch, Vegetarisch
Tijdsduur: Tot 20 minuten, Tot 30 min
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper, Van Gifbelt naar Tempel

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

19 reacties op “Paprika spread (gezond broodbeleg)

Plaats een reactie
  • Cilia

    Hallo Lisette, ik wil dit recept graag proberen. Kan het zijn dat de witte tomaatjes witte bonen moeten zijn?


    9 december 2016 om 18:27 | Beantwoorden
  • mevr. Gewoontjes

    Ik zat al te denken… wat is dat voor een exotisch iets… witten tomaten 😀


    9 december 2016 om 19:51 | Beantwoorden
  • maartje

    hoi
    Dit vind ik wat verwarrend. Andere bronnen zeggen vooral niet dagelijks nachtschades te eten en weinig tot geen peulvruchten…


    9 december 2016 om 20:24 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      welkom in de wereld van gezond eten 🙂 Ik snap je verwarring helemaal, ik weet ook nog niet helemaal wat ik van peulvruchten moet vinden. Tot nu toe vind ik echter de pro-peulvrucht onderzoeken overtuigender dan de anti-peulvrucht. Nachtschades niet dagelijks eten heb ik nog nooit overtuigend bewijs voor gezien, eerder juist tegenovergestelde. Mediterraans dieet bijvoorbeeld, dagelijks tomaten en toch hele goede resultaten en mensen die gezond oud worden.


      17 december 2016 om 13:25 | Beantwoorden
  • Gon

    Ik denk dat je in plaats van witte bonen ook kikkererwten kunt gebruiken.
    En misschien war knoflook?


    9 december 2016 om 22:59 | Beantwoorden
  • Lucie van Dijk

    Hallo,
    Hoe lang is dit recept houdbaar ?


    10 december 2016 om 11:25 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Staat bij ons nu een week in de koelkast en is nog prima! Door het citroensap blijft het dus goed te bewaren


      17 december 2016 om 13:27 | Beantwoorden
  • Lineke

    Dat klinkt lekker! Ik ga het zeker eens proberen.
    Wij kunnen sowieso wel wat meer variatie gebruiken in beleg voor op brood/cracker/rijstwafel.
    Blijf het lastig vinden om beleg te vinden zonder suiker en allerlei toevoegingen.


    10 december 2016 om 11:31 | Beantwoorden
  • Sanne

    Hmm, klinkt erg lekker! Ook lekker op toast denk ik. En veel goedkoper dan die mini potjes met groentespread in de winkel 🙂 Met dit soort recepten heb ik altijd een kleine uitdaging: mijn keukenmachine maalt niet. Hij mengt, mixt, kneedt, snijdt, raspt, perst en blendert (leuk woord, hihi). Van alles dus, maar geen maalfunctie. En ik denk dat ik daar niet de enige in ben.. Gelukkig heb ik wel een staafmixer met hak-/maalmolentje, maar de inhoud daarvan is niet erg groot.


    12 december 2016 om 12:47 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      bedoel je met malen zoals koffiebonen tot poeder maken? Dat heb ik namelijk ook niet. Ik heb wel bewust de bonen er later bijgedaan omdat dat de grootste uitdaging voor de keukenmachine is. Ik heb dit met zo’n tellsell achtig multifunctie apparaat gedaan, gekregen van de vrouw van mijn schoonvader. Niet echt een keukenmachine, maar zo’n nutribullet of hoe heet dat. Bij beperkte inhoudt (paste bij mij ook net) kan je ook 1 voor 1 pureren en dan door elkaar roeren. Ik denk zelfs dat dit al wel lukt met een staafmixer


      17 december 2016 om 13:31 | Beantwoorden
      • Sanne

        Veel keukenmachines hebben een grote kom met messen, zoals een hakmolen van de staafmixer. Dat heeft de mijne niet. Ik heb een grote mengkom waarin ik een garde of deeghaak zijn werk kan laten doen, geen ronddraaiende messen oid. Hij is van Bosch en ik keen meer hobbykoks en een semi proffessionele taartenbakster die dezelfde hebben, lijkt me niet heel bijzonder dus 😀 Ik heb alleen wel een klein beetje spijt van deze keuze.. Humus, sauzen en dips kan ie dus niet voor me maken. Hij was veel te duur om weer te vervangen.


        20 december 2016 om 12:37 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          O zo’n soort Kitchenaid? Zo’n soort keukenmachine lijkt mij geweldig! Alleen inderdaad wel voor andere soorten gerechten. Zo eentje is meer voor brood maken, beslag kloppen, kneden enzo.


          6 januari 2017 om 11:22 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Misschien als je de staafmixer gebruikt wel eerst de walnoten fijnhakken


      17 december 2016 om 13:32 | Beantwoorden
  • Mariska

    Wat een goed idee! Ziet er lekker uit en is ook nog eens gezond. Ik ga dit zeker eens proberen. Thanks voor het recept!

    Groetjes,
    Mariska van Mylocals


    6 januari 2017 om 13:35 | Beantwoorden
  • Lot

    Leuk recept, maar wat bedoel je met 1 zongedroogde tomaat? Bij ons in de supermarkt in België enkel nog maar partjes gevonden (al dan niet in olie). Is dit even goed en hoeveel gr heb je er dan van nodig?


    2 april 2017 om 17:34 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Het komt niet zo nauw 🙂 Geen idee hoeveel gram, maar 4 partjes is 1 tomaat. Een beetje meer of meer, en met of zonder olie, zal het recept niet verpesten


      22 april 2017 om 11:22 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring te bieden. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van jouw cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen. Het is zo ingesteld dat je deze melding slechts 1x per maand te zien krijgt nadat je op accepteren geklikt hebt, omdat ik weet hoe irritant deze cookie-meldingen zijn. Helaas is het wettelijk verplicht om je hier mee lastig te vallen.

Groetjes, Lisette

Sluiten