Broodvervanger: boekweitpannenkoeken
85

Broodvervanger: boekweitpannenkoeken

Veel lezers van Kiwi&zo willen minder brood eten, om wat voor reden dan ook. Een goede vervanging is deze boekweitpannenkoeken. Een vriendin van mij kwam laatst voor het eerst met het idee van boekweitpannenkoeken: bedankt Marina!

banner broodloze lunches

En ik snap nu eindelijk waarom mensen een pannenkoeken mix zouden kopen. Al die jaren heb ik pannenkoeken gebakken van tarwe, melk en eieren. Maar met boekweit kun je daadwerkelijk richting de Franse crêpes gaan! Het plakt niet vast aan de pan, verdeeld makkelijk in hele dunne pannenkoeken, bij het keren prik je er niet door heen met je spatel en ga zo maar door!


  • Avondeten, ontbijt, lunch, tussendoortje
  • 45 minuten bereidingstijd? +30 minuten wachttijd
  • Kan een paar dagen bewaard worden in de koelkast of met beleg opgerold in vershoudfolie ingevroren
  • Ingrediënten voor ongeveer 10 pannenkoeken

250 gr boekweitmeel
750 ml melk of melkvervanger (ik gebruikte ongezoete sojamelk)
1 ei
snufje zout
Olie

Recept

1. Doe de melk in je beslagkom. Doe het ei hierbij en klop met een garde. Voeg vervolgens langzaam al kloppend met de garde het meel en het snufje zout toe tot je een glad beslag hebt. Laat afgedekt 30 minuten staan.

2. Warm de koekenpan(nen) op op middelhoog vuur. Doe er een scheutje olie in en verdeel dit over de pan. Voeg een soeplepel beslag toe en verdeel dit over de hele bodem van de pan. Zet de pan op het vuur en wacht totdat de randjes loslaten van de bodem. Keer dan om en wacht nog even. De pannenkoek is klaar! Herhalen totdat het beslag op is.

Variaties:

Ander meel: Je kunt hier ook tarwe, spelt of andere meelsoorten gebruiken, maar dat zal minder makkelijk bakken dan boekweit.


Eetmoment: Avondeten, Lunch, Ontbijt, Tussendoortje
Ingrediënten: Glutenvrij, Lactose-vrij, Suikervrij, Vegetarisch
Dieet typen: Clean Eating, De voedsel zandloper

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

85 reacties op “Broodvervanger: boekweitpannenkoeken

Plaats een reactie
  • Kina

    Hoi, leuk recept ga ik zeker eens proberen 🙂 Vroeg me alleen nog af welke sojamelk je gebruikt. Ik heb al veel verpakkingen gelezen maar in alles zit wel iets: suiker, zoetstof of andere e nummers. Dus tips zijn welkom.


    21 juni 2013 om 19:13 | Beantwoorden
    • Kina

      Hoi, leuk recept ga ik zeker eens proberen 🙂 Vroeg me alleen nog af welke sojamelk je gebruikt. Ik heb al veel verpakkingen gelezen maar in alles zit wel iets: suiker, zoetstof of andere e nummers. Dus tips zijn welkom. Hoeft trouwens niet helemaal clean te zijn hoor, ‘groene’ e-nummers zijn geen punt 😉


      21 juni 2013 om 19:16 | Beantwoorden
      • Petra

        Ik gebruik gewone ongezoete Alpro (houdbare) sojamelk. Doe meestal 2/3 boekweit en 1/3 speltmeel. Heerlijk! En zelfs zonder ei. Worden wel wat robuuste pannenkoeken met het recept dat ik gebruik, maar wsch meer melk maakt het beslag dunner en de pannenkoeken ook. Ik vind ze dik wel lekker, kun je er ook lekker wat vulling op doen (verse aardbeien, beetje santen (gekoelde kokosmelk, die soort room die er dan op komt), klein stukje pure chocolade of cacao poeder, evt. wat amandelschaafsel of gehakte noten erbij. Heerlijk!!! Of doe wat rozijntjes door het beslag. Eindeloos variëren…


        21 juni 2013 om 19:28 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Oe, die vullingen klinken erg lekker, jummie!


          23 juni 2013 om 13:18 | Beantwoorden
          • Bonnie

            Kan ik dit recept ook met water maken i.pv. Melk? Ik volg momenteel een candida dieet waarin ik zo min mogelijk melk of melkproducten mag gebruiken. Allen kokos melk heeft een andere opbouw geloof ik.


            12 december 2013 om 12:17 |
          • Lisette Zwiggelaar

            ja, heb ik vaak zat gedaan en werkt prima!


            12 december 2013 om 13:23 |
        • Ann

          lekkere tips, ik doe 3 eieren voor 250 gr boekweitmeel en havermelk ipv sojamelk.


          9 juli 2013 om 00:32 | Beantwoorden
      • Lisette Zwiggelaar

        Ik had deze keer weer eens Alpro ongezoet. Die is wel wat duurder maar die geven in ieder geval de garantie dat het GMO vrij is, ook wat waard.

        Van de week heb ik voor het eerst zelf hazelnotenmelk gemaakt. Heel simpel, lekker en zonder E-nummers. Dat ga ik zeker vaker doen! Recept komt van de week online 🙂


        23 juni 2013 om 13:20 | Beantwoorden
        • Lou

          Leuk recept! Ik begin me net pas in de materie ‘gezond eten’ te verdiepen, dus mijn kennis is wat oppervlakkig. Maar ik lees veel over dat mensen die gezond eten overstappen op soja. Maar soja die niet gefermenteerd is, schijnt juist helemaal niet zo gezond te zijn (en zelfs, in grote mate, giftig)? En toen las ik al jouw lekkere recepten en ik ben nu toch wel nieuwsgierig naar jouw mening hierover.


          12 februari 2014 om 19:07 | Beantwoorden
          • Lou

            Ohhhhh, ik scroll naar beneden en zie daar: het antwoord. Sorry!


            12 februari 2014 om 19:09 |
          • Lisette Zwiggelaar

            hihi 😀


            13 februari 2014 om 09:37 |
    • Hannah

      Bij de natuurwinkel hebben ze ongezoete sojamelk, veel verschillende soorten. In de supermarkten kun je deze nog niet vinden. Succes!


      5 november 2013 om 23:37 | Beantwoorden
    • Femke

      Vivera heeft een soja melk die ongezoet is. Te koop bij oa Hoogvliet, Digros….


      15 november 2013 om 14:12 | Beantwoorden
      • Lisette Zwiggelaar

        yes, maar dat is geen biologische sojamelk, dus vrijwel zeker van genetisch gemanipuleerde soja (minstens 95% van alle niet-bio soja is genetisch gemanipuleerd). Dat is een afweging die je zelf moet maken of je dat wilt


        15 november 2013 om 15:48 | Beantwoorden
    • Han

      Zal wel aan mij liggen maar vind het niet te eten, geen smaak aan.
      Als ik pannenkoeken maak dan maar de gewone lekkere variant.


      8 februari 2014 om 18:22 | Beantwoorden
      • Lisette Zwiggelaar

        smaken verschillen natuurlijk 🙂


        10 februari 2014 om 11:32 | Beantwoorden
      • peter

        Ik denk ook dat het aan jou ligt. Je mag deze panenkoeken beleggen hoor. Gewone pannenkoeken met niks erop smaken ook nergens naar!


        8 december 2014 om 15:56 | Beantwoorden
    • mimi

      Cocosmelk of amandelmelk kan ook goed!!


      20 februari 2014 om 11:23 | Beantwoorden
    • thea

      Je kunt de sojamelk nemen van Alpro , maar dan de ongezoete variant. Dit staat aangegeven op het pak (unsweetened)


      1 maart 2014 om 20:18 | Beantwoorden
    • D

      Hallo Kina,
      Ik gebruik zelf deze twee soorten sojamelk:
      – Provamel Soja Drink Bio Natuur €1.75/liter van de G&W
      – Holland & Barett Sojamelk ongezoet bio €1.79/liter van de Tuinen

      Bij beide bestaan de ingrediënten uitsluitend uit water en biologisch gepelde sojabonen. Dus GEEN suiker, kleurstof, geurstof, zoetstof of E-nummer.
      Ik hoop dat je hier wat aan hebt!


      5 april 2014 om 23:57 | Beantwoorden
  • HANNIE

    Heerlijke pannekoekjes zowel warm als koud
    met de volgende ingredienten: 50m kastanjemeel
    (natuurvoedingswinkel)
    50 gram havermout
    50 gram boekweit
    Door elkaar mengen/ snufje zout
    2 eieren erdoor(even loskloppen)
    100 ml melk(soja-havermelk)

    Naar smaak wat zoet toevoegen.BVwat agave of honing

    Mengen met de rest.Wordt een wat dik beslag.Kun je naar behoeft dikker of dunner maken met wat xtra vocht!30 minuten laten rusten en dan pannenkoek/flensje of drie in de pan van bakken naar gelang de dikte van je beslag( dit bepaal je zelf door de hoeveelheid haver/sojamelk die je toevoeg)Bovenstaande hoeve.elheden zijn voor wat dikkere pannekoekjes(zgn “drie in de pan”)kastanjemeel is wat duur in aanschaf.Maar omdat het goed mengt met boekweit en amandelmeel hoef je het niet in grote hoeveelheden te gebruiken. HEEFT TEVENS EEN ENIGZINS ZOETIGE SMAAK.Waardoor je weinig zoet hoef toe te voegen. Ook heerlijk om een crumbellaagje te maken over vers fruit


    21 juni 2013 om 19:54 | Beantwoorden
  • adri

    Je hebt een super leuke site en nieuwsbrief. Leuk dat je dit allemaal doet.
    Ik maak zelf ook boekweit pannenkoeken met rijstwater en 1 ei. Ik eet ze vaak gevuld met wat gebakken groente en drooggebakken tofou. Past perfect in mijn glutenvrije dieet. ‘S morgens begin ik vaak met een pap van boekweit-,rijst- en/of quinoavlokken met rijstwater en een appeltje (voor de vezels). Een lekker en warm begin van de dag.


    21 juni 2013 om 20:36 | Beantwoorden
  • M

    met hoeveel boterhammen vergelijken jullie dit?


    28 juni 2013 om 21:01 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Totdat ik geen honger meer heb, haha. Ik had gisteren volgens mij 4 pannenkoeken voor ontbijt, normaal gesproken 2 boterhammen.


      29 juni 2013 om 17:00 | Beantwoorden
  • omafia

    Deze heb ik gisteren gebakken voor mijn kleinzoon en mezelf, echt heerlijk vanmorgen hebben we wat over was op. Ik vind het een top recept, ik heb altijd problemen met het draaien van de pannenkoek dan viel hij uit elkaar, maar deze niet, bedankt voor de lekkere recepten die hier staan


    14 juli 2013 om 11:31 | Beantwoorden
  • Claudia

    Recept ziet er lekker en simpel uit, maar ik dad toch wel wat moeite met het niet laten aanbakken van deze pannenkoeken terwijl ik dat voorheen, met “normale” pannenkoeken niet had. Hierdoor moest ik erg veel vet gebruiken wat de smaak niet ten goede kwam.
    Welk soort vet of olie gebruik je/gebruiken de andere lezers?
    Tips zijn welkom!
    P.S. Ik bakte eerst in ghee, daarna in olijfolie maar werkte geen van beide.
    Beslag was boekweitmeel met sojamelk.


    26 augustus 2013 om 18:49 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Gek, dit herken ik helemaal niet! Ik heb ze ook wel gebakken zonder vet te gebruiken, geen probleem. Meestal doe ik bij de eerste ronde een theelepeltje kokosolie. En vaker ook niet


      28 augustus 2013 om 11:20 | Beantwoorden
    • Linda Scheffer

      Ik maak het recept altijd anders: 250 gram boekweit, 500 ml melk(vervanger) en 3 eieren. Bij mij bakt het ook nooit aan maar kan zijn omdat er meer eieren in heb en minder melk(vervanger).


      27 januari 2014 om 16:15 | Beantwoorden
  • omafia

    Ik herken het ook niet, heb ze net gebakken ging weer prima, ik gebruik een siliconen kwastje en smeer de pan in met kokosolie


    28 augustus 2013 om 11:24 | Beantwoorden
    • Astrid

      Voor de eerste keer gemaakt vandaag, gelukkig vond mijn zoontje het ook lekker. Zelf vond ik er wat minder smaak aanzitten dan “gewone” pannenkoeken. Ik denk dat ik er de volgende keer lekkere hartige groentenvulling opdoe.
      Wat me opvalt is dat je minder een ontzettend vol gevoel hebt. Dit komt ws omdat er geen tarwe inzit! Ik ga door met experimenteren!


      30 augustus 2013 om 18:48 | Beantwoorden
  • Kim

    Vraagje Lisette: waarom moet je eigenlijk het beslag 30 minuten laten staan? (op de verpakking van Koopmans staat dit bv. niet op het pannenkoeken-recept)


    31 augustus 2013 om 12:45 | Beantwoorden
    • Astrid

      Ik merkte zelf dat het beslag na een half uur dikker was geworden. Misschien daarom?


      1 september 2013 om 20:11 | Beantwoorden
      • Lisette Zwiggelaar

        Wat ik dacht was dat het meel dan meer vocht opzuigt, dan wordt inderdaad het beslag dikker. Maar waarom het goed is dat het meel meer verzadigd is…?


        2 september 2013 om 14:30 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Toen ik dit schreef heb ik nog gezocht naar een onderbouwing, maar die kon ik niet vinden. Maar het staat in veel kookboeken, tv-chefs zeggen dit vaak, etc. Een truc uit grootmoeders tijd zeg maar, maar waarom, dat kan ik helaas niet vinden!


      2 september 2013 om 14:29 | Beantwoorden
  • Fleur

    Gisteren gebakken, maar ik had ook veel olie nodig. Ik had ze met gewone melk gemaakt. Nadat ik het beslag had laten staan, was het inderdaad dikker en wat stroperig.
    Hoewel de pan goed heet was, bleven de pannenkoeken erg plakken. Daardoor werden ze ook behoorlijk donker.
    Bij standaard pannenkoekenmix heb ik hier geen last van.


    2 september 2013 om 12:05 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      hmmm gek. Er zitten geen beschadigingen in je anti aanbaklaag? Hier blijven ze eerder bleek dan te donker.


      2 september 2013 om 14:47 | Beantwoorden
  • Meinou

    Ja, deze maak ik ook geregeld. Ik gebruik 400ml gewoon kraanwater, 3 eieren en een snuf zout op 200 gram boekweitmeel. Omdat ik van zoet houd, doe ik er nog een beetje (een ‘kneepje’) agavesiroop doorheen. Bakt ook fantastisch, zonder aanbakken dus. Misschien hebben jullie het vuur te hoog staan? Met rozijnen lukt het overigens niet, die worden helemaal zwart.


    3 september 2013 om 15:07 | Beantwoorden
  • Inge

    Hoi Lisette,

    Ik had er vandaag geraspte courgette doorgedaan en wat kaneel. Zelfs mijn kinderen die er met lange tanden aan begonnen verzuchtten na een hap enigszins verbaasd: echt lekker!!!

    Groetjes,

    Inge


    15 september 2013 om 14:30 | Beantwoorden
  • Jiska

    Ik gebruik altijd zelfgemaakte amandelmelk. Ongezoet en heel lekker. Soya bevat xeno-oestrogenen wat je hormonen nog al in de wat kan schoppen. En veel soya producten zijn GMO. Dit is heel schadelijk voor je lichaam. Pas op met voorverpakte ongezoete notenmelk (soya,amandelen,etc), want hier wordt vaak maltodextrine in verwerkt. Dit is gewoon suiker, maar word verkocht onder de noemer bindmiddel.
    O ja, ik bak altijd in kokosolie. Nooit problemen gehad met aanbakken. Eerder dat ze wat ligt bleven.


    29 september 2013 om 13:44 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Bij mij blijven ze ook altijd erg licht. Raar dat dat bij iedereen anders is! Of dat het toch aan de zelfgemaakte notenmelk ligt? Maar inderdaad, ik koop ook nooit meer melkvervangers uit de supermarkt, zit me te veel troep in!


      29 september 2013 om 14:55 | Beantwoorden
      • Heske

        Ojee ojee ojee.
        Drink je ongezoete soyamelk en amandelmelk, is het nog niet goed 🙁
        Waar moet ik op letten als ik een melkvervanger koop (ik ga het niet maken) of kan ik het beter helemaal niet meer gebruiken? Ik wil geen op hol slaande hormonen, gezond eten en afvallen… Help!


        7 oktober 2013 om 16:23 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Ik ken het gevoel, dat niks meer gezond zou zijn… Maar laat je niet gek maken hoor! Een jaar terug dronk ik het ook nog, al doende leer je bij 🙂

          Mijn tip is, kijk op de ingrediëntenlijst, en als een ingrediënt niet een natuurlijk ingrediënt is, niet meenemen. Dus soja, water, rijst etc. is prima, maar E-nummers, suiker, glucose-fructosestroop, maltdextrose en weet ik veel allemaal dan neem ik het niet mee. Waar gebruik je deze melk veel voor? Bij havermoutpap kun je prima water in combinatie met een eetlepel geraspte kokos gebruiken, bij pannenkoeken vervangen door water en een extra ei. Hopelijk kun je hier wat mee en als je nog vragen hebt hoor ik het wel!


          8 oktober 2013 om 11:35 | Beantwoorden
  • Hanneke

    Hoi! Hoeveel dagen kun je de pannenkoekjes in de koelkast bewaren? Want elke ochtend bakken is best veel werk (en je eet dan elke dag een ei). Groetjes Hanneke


    2 oktober 2013 om 09:07 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Hanneke,

      Ze hebben hier nog nooit langer dan 3 dagen in de koelkast gestaan, en dat ging prima. Natuurlijk wel verse eieren en melk gebruiken als je ze langer wil bewaren! En ja, ik eet eigenlijk dagelijks een ei 😉 er zijn steeds meer onderzoeken die eieren juist als gezond zien in plaats van ongezond!


      2 oktober 2013 om 14:28 | Beantwoorden
  • Hanneke

    Dankjewel Lisette!


    2 oktober 2013 om 20:25 | Beantwoorden
  • Giselle

    Goed recept! Ik heb ze net gemaakt, met gewone melk. Na dertig minuten had het beslag de perfecte consistentie voor dunne flensjes, het vloeit goed uit maar is niet té vloeibaar.
    Ik had twee pannen tegelijk op staan, een nieuwe en een wat oudere. In de oudere pan bleven de pannekoeken meer plakken dus die heb ik al snel omgewisseld voor een andere nieuwere pan. Anti-aanbaklagen hebben kennelijk ook zo hun houdbaarheid. Ik gebruik altijd alleen bij de eerste pannenkoek wat kokosolie, maar is misschien zelfs overbodig. Het viel me op dat de pannenkoeken die relatief veel kokosolie op zich hadden erg traag kleurden. Daarna ging het prima. Kwestie van vuur op de juiste hoogte en bakken maar!


    2 november 2013 om 13:30 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Die ervaringen heb ik ook! Inderdaad, hoe nieuwer de anti-aanbaklaag hoe beter het werkt 🙂


      4 november 2013 om 14:55 | Beantwoorden
  • Linda Scheffer

    Ik kocht het boekweitmeel van Koopmans altijd bij AH maar deze heeft dit uit de schappen gehaald. Bij welke supermarkt (omgeving Amsterdam) kan ik boekweitmeel kopen. Ik koop het wel bij de reformwinkels maar, zoals alles daar, is dat een stuk duurder.


    27 januari 2014 om 15:52 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Oh echt waar? Wat jammer! Vertelde mijn moeder gisteren nog dat ze boekweitmeel van koopmans in de supermarkt kon kopen… Ik weet niet of koopmans ermee gestopt is of dat het aan AH ligt, maar Jumbo had het ook in het assortiment


      28 januari 2014 om 12:35 | Beantwoorden
      • Linda Scheffer

        Oh top dan ga ik daar eens naar toe. Dank je!


        28 januari 2014 om 12:44 | Beantwoorden
  • Valentijn

    Ik probeer al een hele tijd goede boekweitpannenkoeken met lactosevrije melk te maken, maar ik slaag er maar niet in om een goeie binding te krijgen. Het is me 1 maal gelukt, maar nadien lukt het niet meer. Door intoleranties gebruik ik het volgende: boekweitmeel, no egg (vervanging van ei) en lactose vrije melk. Heeft iemand hier ervaring mee en kan iemand helpen om mijn pannenkoeken te doen lukken?


    8 februari 2014 om 22:02 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      no egg vervangen door ei? Bedoel je met lactosevrije melk een plantaardige melk of koemelk? Geen idee of die lactosevrije koemelk anders is om mee te werken. Heb zelf nooit no egg gebruikt maar gok dat dat de boosdoener is. Misschien eens vervangen door gepureerde banaan? Schijnt ook te werken


      10 februari 2014 om 11:30 | Beantwoorden
      • Heske

        Pannenkoek met gepureerde banaan is heerlijk, maar dat is volgens mij wel met ei (1 a 2 eieren op 1 banaan en verder niks). Als je geen ei wil gebruiken is een pannenkoek met kikkererwtenmeel misschien een idee, hoeft alleen water bij… Ik zou er dan wel een hartige variant mee maken, goed kruiden en gebakken groenten/falafel bij serveren met een sausje of dip ofzo. Succes!


        10 februari 2014 om 12:40 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Dat is ook een lekker recept inderdaad! Maar nee, gepureerde banaan schijnt ook een ei-vervanger te zijn, dus ik bedoel echt banaan met meel en water/melk 🙂


          10 februari 2014 om 13:55 | Beantwoorden
          • Meinou

            Zou een eetlepel chia zaad geweekt in warm water werken? Dat wordt vaak in glutenvrije recepten gebruikt als bindmiddel. En/of deels speltmeel gebruiken als je niet per sé glutenvrij hoeft. Spelt bevat gluten, zodat het niet uit elkaar valt. Bovendien vind ik het ook nog lekkerder, half/half boekweit en spelt.
            “Vroeger” maakte ik vaak pannenkoeken met zo’n pak van Koopmans en deed ik er een zakje vanillesuiker door, heerlijk vond ik dat. Mijn man vind mijn spelt/boekweitpannenkoeken ook best lekker, maar mist toch dat vleugje vanille. Op de site van eetgoedvoeljegoed.nl las ik dat je zelf heel gemakkelijk vanille essence kunt maken van vanillestokjes en wodka (:-o) Toch maar een keertje proberen, lijkt me heerlijk als ik de pannenkoek zoet ga beleggen.


            10 februari 2014 om 14:46 |
          • Lisette Zwiggelaar

            chiazaad of lijnzaad werkt inderdaad ook als ei-vervanger 🙂 Ja, vroeger was het hier ook Koopmans. Vorig jaar hadden we zo’n pakje in het kerstpakket en toen heb ik dat weer eens gebruikt. Wat is dat zout! Blijft grappig hoe snel je smaak verandert 😀 Vanille, daar moet ik ook eens wat meer mee gaan doen. Zelf zo’n essence maken is inderdaad wel een slim idee, ik vind die stokjes altijd zo duur


            10 februari 2014 om 16:33 |
          • Sandra

            Klopt, ik bakte vroeger regelmatig moedermelkpannenkoekjes voor mijn kinderen toen ze net begonnen met vaste voeding en daarin gebruikte ik ook wat geprakte banaan in plaats van ei. Ging prima!


            28 februari 2014 om 10:03 |
          • Lisette Zwiggelaar

            😮 als in, moedermelk in plaats van melk? Dat heb ik nog nooit gehoord, wat interessant! Die ga ik onthouden voor als het bij ons zo ver is 🙂


            28 februari 2014 om 11:16 |
  • Paulien

    Ik wil dit recept voor vanavond gaan maken. We hebben al een soort curry maar dat is niet genoeg. Ik dacht… misschien is dit wel leuk voor erbij? Maar helaas, ik eet inderdaad geen melk en echte melk vervangers heb ik nu niet in huis.
    Kan ik dit ook gewoon doen met water? En is het dan wel even lekker? En moet ik dan gewoon 750 ml gebruiken?


    10 februari 2014 om 12:07 | Beantwoorden
    • Meinou

      Ik gebruik altijd gewoon water, maar doe er wel een extra ei in. Ik vind het dan smaakvoller.


      10 februari 2014 om 13:03 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ja, ik gebruik ook water als ik geen melk heb. Werkt prima!


      10 februari 2014 om 13:54 | Beantwoorden
  • Timothy

    Melk vervangen met sojamelk… Ik weet dat melk niet zo gezond is (hoewel biologische volle melk met mate heus geen kwaad kan) maar sojamelk is puur gif!

    Daar is geen twijfel over! Het is niet een zoveelste hippie ´mijn magnetron verandert de moleculaire structuur van mijn voedsel´ verhaal. Maar down-to-earth werkelijkheid.

    Dus tja, sojamelk is duur en ongezond… Kind of defeats the purpose of this website.


    1 maart 2014 om 13:49 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      ik gebruik zelf ook geen sojamelk meer, omdat het je hormonale stelsel beïnvloedt. Magnetron gebruik ik overigens ook niet 😉 Dat is het risico met zo’n site. Ik leer wekelijks veel bij, waardoor verandert wat ik gebruik. Maar het is niet te doen om alle recepten te blijven updaten!


      3 maart 2014 om 11:56 | Beantwoorden
  • Karin Jacob

    In bretagne heb je galettes, die van ble noir gemaakt worden. Toen ik daar op vakantie was heb ik een paar pakken meegenomen. Die maak je met water en ei en zijn super voedzaam!


    6 maart 2014 om 10:12 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Klinkt lekker!


      6 maart 2014 om 15:12 | Beantwoorden
    • Helene

      En ble noir is dus gewoon boekweit… Ik heb vorige week een receptje geprobeerd voor boekweitpannenkoekjes maar die waren niet te eten…. het beslag was zo dik, daar vielen echt geen galettes (= hele dunnen crepes, maar dan de hartige variant) van te maken. Crepes is de zoete variant. Crepes en galettes zijn allebei van die flinterdunne pannenkoekjes en de crepe is zoet of met zoete vulling, de galette is niet zoet en zeer geschikt voor een hartige vulling.

      Ik ga van de week het recept van deze site eens proberen, ziet er stukken beter uit!

      Alleen… ik vind het erg moeilijk om te beslissen wat ik nu als “gezond vocht” zal toevoegen:
      – gewone (koe)melk: iedereen roept dat dat ongezond is. Behalve voor mensen met een koemelk-allergie lijkt het mij dat er weinig mee aan de hand is;
      – soja melk: ik lees hier dat dat “puur gif” is en slecht voor je hormoonbalans, terwijl het op andere gezondheidssites juist gewoon aanbevolen wordt;
      – (on)gezoete amandelmelk/ andere notenmelk, al dan niet biologisch: ook niet goed want als je die niet bij de reformwinkel haalt zitten er E-nummers (“E-nummer” is overigens echt niet altijd slecht – zie hieronder) en GMO’s in?
      – moedermelk: heb ik niet meer 🙂 maar daar zou ik het hele gezin en de evt gasten ook niet graag op trakteren, maar ieder zn ding natuurlijk 🙂 ;
      – kraanwater is volgens sommigen ook heeeeel slecht want daar zit weer van alles in dat mensen hebben uitgescheiden en er niet is uit te filteren (anti-depressive bijvoorbeeld);
      – en iets anders: opwarmen in de magnetron: alleen bij het idee al gaan sommige mensen dood.

      Ik wil heel graag gezonder eten, en ik ben volgens mij aardig goed bezig, maar wat vandaag gezond is, is morgen al weer bestempeld als gif. Ik heb geen reformwinkel in de buurt dus boekweitmeel van de Jumbo en ongezoete amandelmelk van Alpro wordt denk ik mijn basis. Met een scharrelei van de bioboer, dat dan weer wel 🙂

      Nog even iets over E-nummers: lang niet elk E-nr is schadelijk! Je hebt natuur-identieke en kunstmatige E-nrs Aan sommige (natuurlijke) ingredienten wordt gewoon een E-nr gegeven om ze beter te kunnen classificeren. Bijvoorbeeld, E162 is gewoon bietensap. E300 is vitamine C. E101 is vitamine B2, en E601 is caroteen. Andere E-nummers worden kunstmatig gemaakt, maar zelfs sommige van deze nummers kun je natuurlijk (in de natuur) tegenkomen dwz het heft dezelfde chemische structuur als de natuurlijke variant, dus geen verschil met het puur natuur product. Wanneer een additief volledig kunstmatig is dan zal het een heel andere chemische structuur hebben dan natuurlijke stoffen, en juist dat is wel problematisch voor het menselijk lichaam. Maar ga dus niet meteen gillen bij E-nrs…

      Dit alles is niet bedoeld als kritiek op deze site (want die vind ik juist hartstikke goed), maar meer als vraagteken bij sommige reacties, en als algemeen vraagteken: wie heft er nou gelijk met bepaalde (on)gezondheidsclaims en wie niet?


      22 september 2014 om 11:06 | Beantwoorden
      • Lisette Zwiggelaar

        hahaha dit zou een blogbericht van mij kunnen zijn 😉 ik herken heel erg wat je schrijft want hier loop ik ook tegenaan. Over het gezonde vocht, ik gebruikte na tig keer dit recept gemaakt te hebben uiteindelijk water en een extra ei. Soms met een eetlepel geraspte kokos erdoor. Ik kan niet tegen koemelk, en de andere soorten melk zag ik door de bomen het bos niet meer.

        Over E-nummers, die zijn inderdaad niet per definitie slecht. Want, zeggen we dan, ascorbinezuur is gewoon citroensap. Terwijl laatst naar boven kwam dat dit van een zwarte schimmel gemaakt wordt… Ik eet niet E-nummervrij maar heb geen zin om E-nummers uit mijn hoofd te gaan leren en kies dus de varianten met de minste E-nummers. Er zijn maar weinig dingen waar je direct dood van neervalt (en die zitten niet in zulke grote hoeveelheden in voeding) dus die paniek is inderdaad niet nodig. Want, stress is waarschijnlijk schadelijker voor je dan een E-nummer hier en daar 😉

        Ik focus me dus liever op elk stapje dat ik in de goede richting kan doen, 1 voor 1, en al het andere negeer ik. Nee, ik heb nog geen filter op mijn kraan en maak me daar geen zorgen over. Het staat nog wel op mijn (denkbeeldige) lijstje om t.z.t. eentje te halen. En zo gaat dat bij mij met alles. En wie er gelijk heeft…? Als jij het zeker weet hoor ik het graag 😉


        22 september 2014 om 12:23 | Beantwoorden
  • carolina

    nou nou nou.. ik ook eens aan de gang. maar mixje gemaakt met boekweit en kokosmeel dacht oke. doe ik banaan er ook door en 2 ei. en water.. Ik heb me daar een pan vol!!!! heb denk ik wel 2 ,5 liter water toegevoegd het bleef beton!!. Nu aan het bakken. ( ik ben alleen 😉 ).. kan volgens mij voor heel de wijk pannenkoeken bakken haha. Maar krijg ze met stukken en brokken uit de pan ( nieuwe tefal pan die ik nog had staan). Tig x kokosolie er in gedaan ( eerste 3 was echt niks werd echt beton).. pan weer leeg weer opnieuw. De brokken smaakten wel goed moet ik zeggen hahhaha. Nu verder met bakken ( duurt wel lang eer ze gekeerd kunnen worden vind ik )


    21 februari 2015 om 18:16 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Wat bedoel je met mixje van kokosmeel en boekweit? Kokosmeel kan je namelijk beter niet 1 op 1 vervangen met ander meel, dat zuigt namelijk heel veel vocht op. Daar heb je dus veel minder van nodig. Ik vermoed dat het daarom beton was 😉


      23 februari 2015 om 13:02 | Beantwoorden
  • carolina

    hahhahah kreeg het later die avond al te horen van iemand . Ik dacht zo zorg ik voor meer vezels. Maar ik bleef water toevoegen hahha. Inderdaad dit zuigt vocht op. IK heb er 3 gemaakt. Op zich smaakten ze goed met zoet beleg er op. Voordeel was wel dat ik heel de avond nog wat te kauwen had de kokosmeel vezels bleven ook lang in mond zitten wat ik ook maar dronk hahahha. Heb rest helaas weggespoeld door de wc. Wist niet of ik dit beslag kon invriezen. Maar zo leer je weer wat hihihi.. Bedankt voor je reactie


    23 februari 2015 om 13:08 | Beantwoorden
  • Rein

    Pannekoeken, een mooi & lekker onderwerp.
    Laat ik eens zeggen hoe ik ze maak: Als meel 60gram kikkererwtenmeel + 60 gram boekweitmeel. Daarbij 3 eieren, een halve fijngeprakte banaan, en 350ml havermelk.
    De havermelk alsvolgt bereiden: 100gram havermout, 0,7 liter water en een schepje roggemeel een nacht laten weken. Dan met een goede & sterke blender tot een melk verwerken.
    Eventueel wat kaneel en/of iets kurkuma toevoegen, en volgens het bekende procede pannekoeken bakken van het beslag. Gebruik daar zelf olijfolie of kokosolie voor.


    14 maart 2015 om 07:55 | Beantwoorden
  • rita

    Waarom sojamelk, soja is genetische gemanipuleerd (GMO) ook de soja van de natuur voedings winkels, of je moet gefermenteerde soja eten, of drinken.

    Ik doe alles met karnemelk, als is niet meer zuur, als je er iets mee bereid, en karnemelk, is gefermenteerd, net als yoghurt en kefir.


    11 april 2015 om 10:52 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      ik heb een melkeiwitallergie, dus dierlijke melk is geen optie. Waarom sojamelk? oei, geen idee, dit is echt al een hele tijd geleden… Kan me de laatste keer dat ik sojamelk heb gebruikt ook niet herinneren 🙂


      13 april 2015 om 14:42 | Beantwoorden
  • Henriette

    Bij de natuurwinkels verkopen ze witte amandelpasta 1 desertlepel daarvan in 750 ml water, blenderen,en je hebt amandelmelk,daar heb ik drie eieren bij gedaan en 200 gram boekweitmeel en 40 gram kokosmeel ( vanwege zo weinig mogelijk koolhydraten 15 gram op 100 gram) en dunne pannenkoekjes gebakken,
    Kokosmeel maakt het beslag wel gauw dik,dus wat experimenteren.
    Groeten Henriette

    voor


    9 augustus 2015 om 18:56 | Beantwoorden
  • Diana

    O, wat schrik ik hier van de soja.. Dames… ALARM!!!!!.. Soja brengt je hormoon spiegel heel erg aan het schommelen… met alle gevolgen van dien.. er is rijst melk, amandelmelk, kokos melk.. en idd. ook gewoon water…
    Vooral voor dames is het heel niet goed!… en zelfs voor mannen brengt het hun hormoonspiegel aan de hobbel…
    Voorbeeld: de monikken gebruiken soja al eeuwen lang om hun libido laag te houden.
    * zalig he, die pannekoekjes…. 😉


    15 november 2015 om 12:07 | Beantwoorden
  • BT

    Ik maakte laatst pannenkoeken van boekweitmeel met water en banaan. Yummie! 🙂


    18 november 2015 om 10:07 | Beantwoorden
  • maria kruit

    hoeveel calorieen zitten hier in
    twee boterhamen zit daar meer calorieeen in


    2 januari 2016 om 22:14 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring te bieden. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van jouw cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen. Het is zo ingesteld dat je deze melding slechts 1x per maand te zien krijgt nadat je op accepteren geklikt hebt, omdat ik weet hoe irritant deze cookie-meldingen zijn. Helaas is het wettelijk verplicht om je hier mee lastig te vallen.

Groetjes, Lisette

Sluiten