Over mij

Hallo! Wat leuk dat je mijn website bezoekt! Ik zal me even wat beter voorstellen.

Mijn naam is Lisette Zwiggelaar en ik ben 24 jaar oud. Ik woon in Bergentheim in een Foto van Lisetterijtjeshuis samen met mijn man, zoontje Marcus, kat Pim en poes Gaia.

Ik houd van koken! Ik vind het belangrijk om gezond te leven, en ons budget is niet al te ruim. Daardoor heb ik dus veel ervaring met gezond en goedkoop koken. Deze ervaring deel ik graag met jullie!

Fascinatie voor gezonde voeding
Ik was 17 toen ik een lezing volgde over wat voor een effect voeding op je huid heeft, ik had namelijk acné. De oplossing volgens die lezing: geen chocola, geen suiker, alleen zure zuivel (yoghurt en karnemelk) en juist wel salie en lijnzaadolie. Vol enthousiasme begon ik hier aan, ook al wist ik er vrij weinig van. Mijn chocopasta verving ik door jam, want daar zat geen suiker in? Ik dronk elke ochtend saliethee, kwam er snel achter dat lijnzaadolie vies was dus dat heb ik niet vaak gedaan. Melk en kaas vond ik toen niet echt lekker dus dat was geen probleem. Geen chocola…. au!

Toch heb ik dit een half jaar volgehouden! En zeker het geen chocola heb ik heel trouw volgehouden. Totdat ik ging dromen over chocola, bonbons, en alles wat je je maar kunt bedenken. Toen ben ik het toch weer gaan eten en het hele ‘dieet’ verwaterde.

Vegetariër?
Tijdens mijn specialisatie in duurzaamheid kwam ik erachter dat als je duurzaam wilt leven, vlees de grootste dooddoener is. Hoeveel je ook doet, als je nog steeds vlees eet, is het allemaal voor niets. Althans, zo voelde het toen. Ik begon met een vleesloze dag per week. Dit hield eerlijk gezegd in, dat ik een vleesvervanger bij de aardappels en groente at. Dit was ik al snel zat, want zo lekker vond ik die droge, structuurloze dingen niet. En nu? Weer 7 dagen per week vlees? Ik hoorde altijd dat vegetariërs noodgedwongen erg creatief werden in de keuken. Dat wilde ik ook. Dus ik had me bedacht, zolang ik met deze specialisatie bezig ben, nog een maand of 2, zal ik geen vlees meer eten. En zo begon het avontuur.

Ik zat veel op internet, op zoek naar recepten en informatie, want ik wilde geen tekort oplopen. Ik ging voor het eerst koken met noten: cashewnoten door de nasi of de quiche. En met rozijnen, appel en ananas. De pannetjes werden steeds populairder, in plaats van de aardappels met groenten. Dus mijn idee werkte! Ik werd ineens creatief in de keuken. Maar na die 2 maanden, wilde ik helemaal niet stoppen. Ik voelde me er goed bij en had geen behoefte aan vlees.

Ook dit heb ik uiteindelijk een half jaar volgehouden. Toen kwam de winter, en stamppot boerenkool zonder spekjes was toch niet hetzelfde. Of snert zonder rookworst. Ik begon me te ergeren aan het vegetarisch ‘moeten’ eten. Dus zo begon ik langzaamaan weer met vlees en vis eten.

Inmiddels eet ik nog steeds aanzienlijk minder vlees dan eerder, en vaker vis. Maar helemaal vegetariër zal ik denk ik nooit meer worden, maar zeg nooit ‘nooit’.

Voltijd werken
Na een werkdag heb ik geen zin meer om drie kwartier in de keuken te staan. Dan wil ik graag in een kwartier het eten op tafel hebben. In het begin werden het al snel gerechten als broodje shoarma of een pizza in de oven, maar inmiddels vind ik het een uitdaging om zo snel mogelijk én gezond te koken.

Werkloos
Maar andere periodes was ik werkloos en hadden we niet veel geld over. Dan had ik een fascinatie voor goedkoop eten, zelfvoorzienend leven en ga zo maar door. Dit vind ik ook echt een uitdaging. Hier wil ik dan ook zeker nog veel meer over leren en dit deel ik graag met jullie.

De ultieme uitdaging
Voor mij is dan ook de ultieme uitdaging om én gezond, én lekker, én goedkoop én snel te koken. Natuurlijk zal niet elk gerecht aan alle punten kunnen voldoen, hoewel gezond, goedkoop en lekker toch een minimum vereiste zijn voor deze site. Ook zal ik het hebben over het veranderen van gewoontes, wat erg belangrijk is voor mij om gezond te leven, dus ik denk ook voor jou.

Graag hoor ik van je! Wie ben je, hoe denk jij over gezond eten en wat zou je graag willen leren?

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

155 reacties op “Over mij

Plaats een reactie
  • astrid luwema

    Hoi Lisette ik ben ook fan van lekker en gezond koken en kijk ook graag naar kookprogamma’s maar als je een gerecht wil bereiden moet je toch alle ingrediënten aanschaffen om tot een compleet resultaat te komen en dat is altijd duur !
    Graag zie ik jou recepten en/of tips tegemoet

    Groet Astrid luwema


    9 mei 2013 om 09:25 | Beantwoorden
  • sybrichje

    Hoi Lisette,

    Ik ben sinds een paar dagen enorm fan van je site.
    Ik probeer zelf een gezonde levenstijl te creeren door gezond te eten en te bewegen.
    Ik merk alleen dat ik me soms bij de recepten hier nog af vraag of ze ook helpen bij het afvallen ?
    Er zitten toch niet echt caloriebommen bij ?


    10 mei 2013 om 20:05 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Sybrichje,

      Haha leuk om te horen! Zelf probeer ik wat aan te komen, en niet af te vallen. Voor zover ik weet zitten er niet echt caloriebommen bij, maar ik moet je eerlijk bekennen dat ik geen calorieën tel. Maar volgens mij zijn het wel verantwoorde maaltijden, ook als je wilt afvallen. Volg je ook een dieet?


      11 mei 2013 om 17:02 | Beantwoorden
      • sybrichje

        Hoi ‘Lisette,

        Ik volg niet echt een dieet.
        Ik heb sinds een paar maanden een andere leefstijl.
        Bevalt toch wel prima zo !

        Gr sybrichje


        20 mei 2013 om 17:02 | Beantwoorden
  • ellen

    Hallo Lisette,

    vanmorgen kwam ik jou tegen op het web, heel mooi die site van jou!! mijn complimenten , zeker voor de “inhoud”!
    Ga er zeker gebruik van maken, ik vind het ook altijd een sport om lekker gezond en zeker goedkoop eten op tafel te zetten.
    Hier een paar hele goedkope tips.
    wat dacht je van brandnetels en zevenblad eten, er zijn genoeg recepten op oa Smulweb te vinden en de tuin staat er vol van en als je geen tuin hebt dan even de wandelschoenen aan en plukken maar langs de wegen!

    en voor je walnoten, fiets eens rond in de herfst , vaak zien je ze bij particulieren te koop aangeboden, vers van de boom en voor 5 a 6 euro een emmer vol dan kan je weer een tijd vooruit!


    20 mei 2013 om 12:39 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hallo Ellen,

      Dank je wel voor de lieve woorden 🙂

      Wat een leuke tips! Ben al een tijdje me aan het verdiepen in op die manier eten verzamelen, en daar wil ik zeker wat mee gaan doen


      20 mei 2013 om 13:50 | Beantwoorden
  • Petra Jongeneel

    Leuke website Lisette!
    Complimenten..
    Ik ga snel eens even kijken welke leuke gerechten er allemaal op staan.

    gezonde groet,

    Petra


    21 mei 2013 om 18:10 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dank je wel! 😀


      22 mei 2013 om 12:56 | Beantwoorden
      • Edith

        Hallo lisette! Per toefal kwam ik hier op Joe zei!! Ik had ontzettende jeuk in mijn handen en beetje overal!! Ik dacht dat zal doch niet door die pas ontdekte kefir zijn waar ik dol op ben en per dag zo 1 liter van opgedronken heb!! En ja hoor dat was het!! Bedankt , ik zal goed doorlesen alles! Gr Edith


        14 mei 2016 om 10:14 | Beantwoorden
  • K

    Wat een prachtige site, hier was ik echt naar op zoek: goedkoop en gezond!
    Helaas was het zelf bedenken van ‘volledige’ gezonde en goedkope gerechten niet mijn sterkste punt maar op deze manier (helemaal met de weekmenu’s) wordt gezonder eten echt een eitje.
    Ik ga al je gerechten uitproberen! WAUW!

    Groetjes K


    21 mei 2013 om 20:39 | Beantwoorden
  • Geke

    Hoi ,
    Ik volg je al een tijdje en ik vind het hartstikke leuk om je ideen en recepten te lezen en uit te proberen.
    Zelf ben ik helemaal ‘into’ gezonde voeding. De laatste tijd richt ik mij op voeding en eten zonder geraffineerde suikers. En dat gaat goed.

    Mijn vraag is de volgende: ben je ook bekend met kefir( het zgn joghurt plantje)? Zelf ben ik overtuigd van de voordelen die kefir biedt. Ik maak kefir met halfvolle melk en laat dit 48 uren rijpen/fermeteren. Vervolgens maak ik er havermoutpap van. Havermout met warme water of warme melk vind ik niet te doen. Ik neem het altijd in de koude variant. Kefir is niet volgens het zandloper principe. Graag je reactie.
    Groet Geke


    5 juni 2013 om 13:22 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Geke,

      Leuk om te horen! Voeding zonder geraffineerde suikers ben ik ook heel erg mee bezig.

      Ik heb kefir wel eens voorbij horen komen maar dacht eigenlijk dat het een soort yoghurt was. Je hebt het over een plantje? Ik ben zelf namelijk lactose-intolerant, dus daarom heb ik er verder niet naar gekeken. Zou je misschien er wat meer over kunnen vertellen wat het is?

      Groetjes, Lisette


      6 juni 2013 om 13:16 | Beantwoorden
  • geke

    http://kefir-yoghurtplantje.jouwweb.nl/recepten-met-melk-kefir

    Hoi
    Zie bovenstaande link. Ik maak ht dus met melk. Door het fermeteren wordt het karnemelkachtig. Als je ht langer laat staan dan wordt het is dikker, een soort yoghurt
    Groet geke


    7 juni 2013 om 08:31 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Interessant!


      7 juni 2013 om 12:15 | Beantwoorden
    • Annie

      Zelf verdraag ik helemaal geen melk(produkten).
      Ik heb jaren geleden een yoghurtplantje gekregen.
      Zo’n 30 jaar geleden heb ik een yoghurtmaker gekocht, omdat biogarde yoghurt toen erg duur was.
      Deze heb ik uit de garage gehaald en ben met het yoghurtplantje begonnen.
      Ik gebruik sojamelk (alleen soja + water; zonder suiker, zuurregelaar enz).
      Zo heb ik elke dag 1 liter yoghurt (niet alleen voor mezelf hoor!).
      ’s Morgens wat gebroken lijnzaad + muesli (zonder suiker/honing) erbij.
      Wel ’s avonds klaarmaken, zodat het zaad en de muesli “geweekt” worden.


      1 februari 2014 om 08:46 | Beantwoorden
  • Marije

    Wat een leuke site! Handige, snelle recepten! Heb me meteen geabonneerd op de nieuwsbrief, kan ik je blijven volgen 🙂


    18 juni 2013 om 09:26 | Beantwoorden
  • Jolanda

    Ik vind je site ook ontzettend leuk en interessant, het grappige is als je eenmaal de knop hebt om gezet om gezonder en bewuster te gaan eten, je allerlei leuke sites zoals deze tegenkomt. Het is erg motiverend en er gaat een wereld voor je open die je makkelijk in het dagelijkse leven kan toepassen, zo ervaar ik dat.
    Je voelt je beter en het maakt je leven simpelweg een heel stuk bewuster, lees gelukkiger.

    Leuk dat je dit met ons wil delen Lisette!

    Gr, Jolanda


    23 juni 2013 om 15:34 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Bedankt voor je leuke reactie Jolanda! Fijn dat ik kan helpen, daar doe ik het uiteraard voor!

      Groetjes, Lisette


      23 juni 2013 om 17:05 | Beantwoorden
  • Luna

    Ook ik vind het een leuke site! Ik ben altijd al wel met gezond eten bezig geweest, maar de laatste tijd (sinds een jaar geleden ofzo?) ben ik me er meer in gaan verdiepen en kwam ik onder andere op jouw site terecht. Je weekmenu’s volg ik niet. Ik woon nog thuis en mijn moeder kookt eten en die ziet dat allemaal niet zo zitten. Daarnaast kan ik echt met verbazing kijken naar hoe weinig je soms eet. Of nou ja, in mijn ogen weinig. Een wrap of een pannenkoekje tussen de middag of een maaltijdsalade. Ik eet op een dag 7 broodjes, begin ochtend met twee en tussen de middag 5. En dan nog avondeten. Ik fiets 2 uur op een dag naar school heen en terug. Maar dat vind ik dan wel apart. Dat het zulke kleine maaltijden zijn. Dat lukt mij niet. Maar goed, ik schreef deze reacties eigenlijk omdat ik en wil zeggen dat ik je site leuk vind en omdat in de psychologie van deze maand een artikel staat over glucose-fructose siroop. Ik vond het wel erg interesant om te lezen, maar misschien weet je daar al van alles over. In elk geval, in het artikel vertellen ze wat voor invloed het heeft op mensen hun brein. Depressie en zo kunnen er nog wel eens mee samenhangen.


    25 juni 2013 om 23:20 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Leuk om te lezen!

      En of ik weinig eet… volgens mij niet 😉 Toen ik nog 2 broodmaaltijden at per dag, at ik ’s ochtends 2 boterhammen en tussen de middag 4 (plus nog 2 tussendoortjes). Dat is niet zo anders toch? Maar ik moet zeggen dat ik het wel vervelend vind, dat het dus lijkt dat ik dan maar 1 pannenkoek of wrap eet, want dat is niet zo. Dan eet ik of iets anders erbij, of meerdere wraps/pannenkoeken, etc. Daar moet ik dus wat aan gaan veranderen zodat dit goed overkomt. Dank je wel voor die feedback! 🙂

      Ik had inderdaad al vaker artikelen gelezen en filmpjes gezien over de negatieve effecten van glucose-fructose stroop. Dat probeer ik dan ook zo veel mogelijk te vermijden. Niet altijd even gemakkelijk trouwens!


      26 juni 2013 om 11:45 | Beantwoorden
      • Luna

        Oh oke! Ik dacht al; een maaltijdsalade zonder iets er bij… Wanneer ik sla eet dan eet ik er ook nog brood naast of aardappelen ofzo 😉 Maar goed, jij eet er dus ook gewoon iets naast. Gelukkig! Voor jou zelf natuurlijk, maar ook omdat ik dan niet meer het idee heb dat gezond eten ook meteen heel (ligt er net aan wat) weinig is 😉

        En over dat glucose-fructose siroop; ik werk bij een supermarkt en ik heb afgelopen week af en toe eens een artikel uit het schap gepakt om te kijken wat er in zit qua stoffen, maar in heel veel zit dat spul. Dus als het echt zo slecht is.. Waar heb jij nog meer informatie kunnen vinden daarover?


        27 juni 2013 om 11:00 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Youtube heeft er veel video’s over in het Engels (High Fructose Corn Syrup). Verder ben ik nu bezig met het boek Zonder Suiker, en daar werd het ook weer in vermeld. En inderdaad, het zit in heel veel spul! Gek genoeg zit het vaak in de goedkoopste merken als Euroshopper en in A-merken als Quaker. Vaak is het huismerk degene die suiker gebruikt in plaats van glucose-fructose stroop (wat ik dan zie als een betere keus, hoewel het nog steeds niet gezond te noemen is…)


          27 juni 2013 om 11:56 | Beantwoorden
          • Celine 215

            Nog een aanvulling op het ‘weinig eten’ tegenover 6 broodjes.
            Ik ben sinds kort bezig met de Salad-in-a-jar methode voor op het werk (salade in een pot van 0,75-1 liter die je tot vier dagen van tevoren klaarmaakt, met lekker veel vullende dingen, zoals peulvruchten, quinoa, kaas, wat je maar lekker vindt.. En veel rauwe groenten natuurlijk!).
            Van deze salades zit ik tot het avondeten wel vol (maar ik neem desondanks wel gewoon wat lekker in de namiddag hoor, vol of niet…).
            Het frappante is dat ik toen ik nog boterhammen at ’s middags echt wel honger had tegen een uur of drie! Dat is nu dus niet meer het geval.
            Hoe meer ik lees over tarwebrood en terugdenk aan mijn eigen ervaring, hoe meer ik merk dat brood een beetje een lege voedingsbron is, die niet zorgt voor langdurige verzadiging. Misschien dat het daardoor lijkt alsof je heel veel nodig hebt aan voedingsmiddelen?


            16 november 2013 om 20:22 |
          • Lisette Zwiggelaar

            Ja, vrij veel mensen hebben dit met brood. Mijn spijsvertering werkt niet op die manier, ongeacht wat ik eet, ik heb snel weer trek, haha 😀


            19 november 2013 om 16:23 |
      • Annie

        Zelf bak ik alles zelf, omdat ik geen suiker en gist verdraag.
        Gebak zoet ik met wat diksap; of een schepje oerzoet.
        Wanneer je stopt met suiker, verandert je smaak.
        nu vind ik suiker vies; zó zoet!


        1 februari 2014 om 08:50 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Heel herkenbaar Annie! Ik was laatst heel erg verbaasd dat ik een granny smith appel licht zoet vond, terwijl een paar jaar terug mijn gezicht vertrok omdat ik het zo zuur vond, haha 😀


          3 februari 2014 om 09:20 | Beantwoorden
  • Nelleke rijnbeek

    Hoi lisette!

    Ik ben echt fan van jou!
    Wat een geweldige site.
    Kijk iedere dag en probeer ook een en ander uit.
    Ben er blij mee en vertel het aan iedereen!

    Lieve groet, nelleke


    28 juni 2013 om 13:01 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Wauw, wat leuk om te horen zeg, je maakt me aan het blozen, hihi! Fijn dat ik kan helpen 🙂

      Groetjes, Lisette

      P.S. Ik zet je reactie op de Facebookpagina van Kiwi&zo, deze reactie vind ik té leuk om niet te delen 😉


      28 juni 2013 om 17:33 | Beantwoorden
  • margreet

    Hallo Lisette,

    Na het lezen van de voedselzandloper een paar weken gelden, heb ik mijn eetpatroon er zoveel mogelijk bij aangepast. Met hier en daar zwakke momentjes.
    Deze week is mijn vakantie begonnen en vanavond struinde ik het internet af op zoek naar meer informatie over de voedselzandloper en evt. bijpassende receptjes.
    Zo kwam ik dus ook op jouw site terecht. Geweldig! Wat fijn dat jij al je receptjes publiceert. Ik ga er morgen meteen mee aan de slag. Ik denk dat ik eerst voor de havermoutkoekjes ga. Ben jij ook bekend met brood van bv amandelmeel?
    Dank je wel dus voor alles wat je al op internet hebt gezet.

    Groet, Margreet


    10 juli 2013 om 22:37 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hallo Margreet,

      Fijn dat je er wat aan hebt en wat goed dat je je eetpatroon aanpast! Focus je op wat goed gaat zou ik zo zeggen, niet op de zwakke momenten 🙂

      Ik ben bekend met brood op basis van amandelmeel, maar amandelmeel kost bij mijn natuurvoedingswinkel 15 euro per kilo. Dat vind ik niet passen op Kiwi&zo en eigenlijk ook gewoon te duur voor onze portemonnee 😉

      Groetjes, Lisette


      11 juli 2013 om 15:11 | Beantwoorden
  • Sill'

    Wat een gave site zeg! En de recepten zien er allemaal zo lekker uit, mmmm, wil ze allemaal uitproberen, alleen het bierbrood lijkt me niet zo lekker, hou ook niet van bier 😉

    Ik ga de site in de gaten houden!!

    Mooi werk 🙂

    Xx Sill’


    12 juli 2013 om 14:53 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hihi, dank je wel! En ik lust ook geen bier, maar vindt het brood erg lekker. Ik ben er alleen niet zó lyrisch over als alle bierdrinkers in mijn omgeving, hahaha 😀

      Groetjes, Lisette


      12 juli 2013 om 16:06 | Beantwoorden
  • Suzanne

    Hallo Lisette,
    Wat een waanzinnige site heb je. Vanwege de gezondheid heb ik besloten mijn voedingspatroon aan te passen, wat daadwerkelijk echt helpt! Ik heb sinds het laten staan van suiker veel meer energie. Nu ben ik er pas achter dat lactose en tarwe mijn lichaam niet zo goed doen. Helaas reageer ik hier op, dus op zoek naar lekkere recepten en ik kwam op jouw site. Het ziet er super uit en is een bron van inspiratie. Mijn grootste struikelpunt is het avondeten, maar ik ben goed op weg. Ik kom er wel. Bedankt voor je inspiratie. Ga zo door!
    Liefs Suzanne


    12 juli 2013 om 15:55 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hallo Suzanne,

      Wauw, wat een leuke reactie, dank je wel! Het was inderdaad fijn geweest als er een ‘one size fits all’ was qua eten, maar helaas zijn we allemaal uniek 😉

      Groetjes, Lisette


      12 juli 2013 om 16:02 | Beantwoorden
  • Fimke

    Hoi Lisette,

    Wat een prachtige site heb je!
    Sinds kort verdiep ik mij in het gezonder eten, voornamelijk omdat ik PDS (prikkelbare darm syndroom) heb. Ook heb ik gelegeld hoofdpijn en loop ik al jaren met een gevoelige huid.
    Ik was altijd in de veronderstelling dat gezond eten heeeeel duur is (en moelijk/tijdrovend), maar gelukkig heb jij me hiervan afgehaald. Ik is blij 🙂


    16 juli 2013 om 16:22 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Fimke,

      Dank je wel! 😀 Tja, we zijn met z’n allen goed gebrainwashed door de reclames over wat gezond zou zijn, en dat dit veel geld kost.

      De klachten die je noemt zijn wel aardig klassiek voor dat er dus iets in je voeding zit waar je niet tegen kunt. Zelf heb ik ook veel last gehad van die klachten. Bij mij hielp het om suiker en zuivel zoveel mogelijk te vermijden. Maar bij sommige mensen is dit gluten of nog wat anders.

      Groetjes, Lisette


      17 juli 2013 om 13:21 | Beantwoorden
    • Annie

      Hoi Fimke,
      Heb je jezelf al eens laten testen.
      Ik kreeg ook het stempel PDS.
      Ik had spierreuma, DUS waren mijn darmklachten daaraan gerelateerd: PDS.
      Niet dus!!
      Ik bleek geen gluten en melk(producten) te verdragen; zelfs niet een hele kleine hoeveelheid (zoals bijvoorbeeld in medicijnen hele kleine hoeveelheden lactose zitten).
      Sinds ik geen gluten en melk meer krijg, is mijn PDS over; bovendien bij ik 80 tot 90% van mijn klachten van spierreuma kwijt.
      Ik heb veel gelezen en ben tot de conclusie gekomen, dat darmen niet ZOMAAR geprikkeld raken. Er is meestal een achterliggende oorzaak.


      1 februari 2014 om 08:57 | Beantwoorden
      • Fimke

        Hallo Annie,

        Ben het helemaal met je eens, darmen raken niet zomaar geprikkeld. Het vervelende is echter dat het zo lastig is om uit te vinden welke voedingsmiddelen ik niet goed verdrag.
        Ik ben getest op coeliakie (glutenintolerantie) en die was gelukkig negatief. Zelf ben ik erachter gekomen dat ik niet goed op melkproducten reageer, dus neem ik die al geruime tijd helemaal niet meer. Ook neem ik al een tijd geen tarwe en geraffineerde suiker meer.
        Toch houd ik klachten, al zijn ze wel iets verminderd.
        Ik ben aan het terugrekenen geweest naar wanneer ik er last van begon te krijgen. Dat is echt al een flinke poos, maar sinds ik samen ben met mijn man heb ik er continu last van. Wij hebben een enorm moeilijke start gemaakt zeg maar, met erg veel stress. Het is gebleken dat mijn man er bepaalde lichamelijke klachten van heeft gekregen, die zijn vooralsnog voorbij. Het zou natuurlijk heel goed kunnen dat ik het “aan mijn darmen” heb gekregen van de hoeveelheid stress. Maar ja, die stress is wel voorbij, maar mijn darmen zijn niet rustiger geworden…
        Waar/hoe heb jij zo’n test kunnen doen?


        3 februari 2014 om 13:05 | Beantwoorden
  • omafia

    Ik wil toch ook even zeggen dat ik blij bent met je site, ik heb een darmprobleem dus wil de tarwe enz. ook zo min mogelijk gebruiken. Miin kleinzoon van 12 logeer bij mij en we zijn allebei fan van boekweitpannenkoeken, hij met stroop ik met gedroogde pruimen waar ik moes van maak of van dadelmoes, heerlijk vinden wij ze. Ik heb pas dadelstroop gekocht zonder toevoegingen wil eens kijken of mijn kleinzoon die ook lekker vind, lijkt me beter dan gewone stroop.


    19 juli 2013 om 06:25 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dank je wel! Ik heb zelf ook een hele tijd last gehad van darmproblemen. Mijn oplossing was te stoppen met zuivel en geraffineerde suiker, en stress te voorkomen. In een stressvolle periode krijg ik er weer last van. Dadelstroop lijkt me inderdaad een gezonder alternatief 🙂


      19 juli 2013 om 12:19 | Beantwoorden
  • Damian

    Bedankt voor de mooie site, recepten en inspiratie! Dit is precies wat ik zoek. Het is erg vervelend dat de snelle (soms zelfs aangeprezen als zijnde gezond) maaltijden uit de supermarkt altijd vol rotzooi zitten. En dan denk je een keer iets gevonden te hebben wat wel door de beugel kan, zit het weer barstensvol met zout.
    Met jou mooie recepten heb ik weer wat nieuwe inspiratie om te experimenteren.

    Erg bedankt, ga zo door!

    Damian

    PS: Ik ben benieuwd geraakt of jou half jaar geen suiker en chocolade wel heeft gewerkt uiteindelijk?


    29 juli 2013 om 15:29 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dank je wel! Niet zo goed als ik gehoopt had, maar dat was toen ook door gebrek aan kennis. Zo at ik wel bijna dagelijks chips bijvoorbeeld 😉


      30 juli 2013 om 09:58 | Beantwoorden
  • Margriet

    Hi Lisette,

    Wat een aangename verrassing jouw website! Allerlei leuke recepten verzamelt!

    Mijn vriend en ik eten al tijden zoveel mogelijk suiker- en e-nummervrij. Inmiddels zijn wij hier heel vertrouwd mee en merken wij beide dat wij er een stuk energieker van worden. De “after dinner dips” zijn zo goed als verdwenen. En ook vrienden merken dat gezond én lekker eten goed samen kan gaan als je je er maar in verdiept. Ik vind het zelf een erg leuke speurtocht. Wat doet welke voeding voor je lichaam en waarom? Voeding is het beste medicijn zeggen ze…

    Zelf zou ik ook wat meer vegetarisch willen eten, of biologisch vlees en duurzaam gevangen vis. Mijn vriend daarentegen kan toch niet zonder het stukje vlees. Wil je op het budget letten, dan is dat toch een lastige combinatie 😉 Heb je goede tips?

    Veel succes met je website! Ik houd hem in de gaten!


    30 juli 2013 om 21:34 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Margriet,

      Dank je wel! Ik vind het zelf inderdaad ook een erg leuke speurtocht. Elke keer als ik mijn man vertel dat ik iets nieuws wil proberen met voeding komt er een enorme zucht van zijn kant. Vlees was inderdaad hier ooit ook een lastige, totdat ik een half jaar vegetariër werd. Toen hebben we afgesproken dat bij maaltijden waar het niet gescheiden kan worden, zoals wok of pasta, het vegetarisch zou zijn, maar hij bij aardappels en groente geen vleesvervanger hoefde. Misschien een tip voor jou, maak gewoon eens wat maaltijden waarbij jij het vlees niet mist, wellicht dat hij dat ook niet doet. En anders went hij er zo vanzelf aan (of is hij het type die dan zelf de keuken inloopt en vlees bakt?)

      Groetjes, Lisette


      31 juli 2013 om 11:02 | Beantwoorden
  • Caro

    Wat is dit GEWELDIG.

    Precies waar ik naar opzoek was, goedkoop & gezond! Ik ben zelf niet zo heel erg bezig met het milieu en diervriendelijkheid (shame on me), maar als student moet ik wel op de centjes letten. Gezond eten is altijd al een grote factor geweest sinds ik op mezelf woon, hoewel ik eerlijk moet bekennen dat af en toe een patatje, stukje taart of bbq voor mij prima is.

    On topic ben ik echt reuze blij met deze site en ga ik hier hele lekkere dingen af halen, thats for sure.

    THANK YOU!


    5 augustus 2013 om 21:19 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dank je wel! En dat patatje heb ik zelf ook helemaal geen probleem mee hoor, maar ik doe wel mijn uiterste best om de basis, dat wat ik elke dag eet, zo gezond mogelijk te maken. Juist zodat die uitschieters helemaal geen probleem zijn!

      Groetjes, Lisette


      6 augustus 2013 om 12:43 | Beantwoorden
  • marianne

    Zelf ben ik al 30 jaar vegetariër ben dus wel wat ouder dan jou en eet ik zo gezond mogelijk. Nu willen wij ook zoveel mogelijk suikervrij gaan eten en zoekende op het net kom ik op jou site terecht. Dank voor je leuke tips, ze stimuleren mij in ieder geval.

    Ik wil even mijn bewondering voor je uitspreken ! Steeds meer zie ik dat jonge mensen zich bewust worden van voedsel en vooral van “niet” voedsel, de kwalijke gevolgen van suikers, kleurstoffen e.d. En jij, nog zo lekker jong ook al. Leuk om te lezen, ga vooral door en laat ons meegenieten. Jullie zijn de verandering van de toekomst.


    7 augustus 2013 om 09:12 | Beantwoorden
  • Suzanne

    Heb je site al eerder voorbij zien komen, maar nooit echt de tijd genomen om hem eens goed door te lezen. Er staan echt super leuke dingen op. Ik ben zelf ook al een tijd bezig met voeding en iedere keer kom ik weer een stapje verder. Deze site helpt mij ook weer. Vooral omdat er jij ook op het budget let, echt super fijn. Veel kom je op die “gezondheid’ sites allemaal dure dingen tegen. Leuk om een keer een superfood te proberen, maar niet om 10 verschillende potten in mijn kast te hebben. Ga vooral zo door en ik blijf je volgen!


    9 augustus 2013 om 22:18 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dank je wel voor je lieve woorden! 😀 en inderdaad, superfoods, leuk voor erbij, mijn niet als de basis van gezonde voeding! Zeker in deze recessie, heeft maar een kleine groep daar geld voor

      Groetjes, Lisette


      9 augustus 2013 om 22:29 | Beantwoorden
  • Fieke

    Super website! Als niet grootverdiener (of eigenlijk mega uitgever aan andere dingen 😉 probeer ik ook zo puur en gezond mogelijk te eten.Ik heb helaas niet de luxe om alles bij de EcoPlaza te halen. De Voedselzandloper combineren met biologisch en E-nummer vrij. Ik heb vaak weinig tijd om te koken dus grijp ik vaak terug op eerdere succesrecepten. Jouw site geeft me nieuwe recepten die ik al uitgeprobeerd heb! Goed dat ik niet alle recepten websites hoef door te spitten op zoek naar recepten zonder pasta of aardappelen! Bedankt, ga alsjeblieft zo door en je website staat bij mijn favorieten!!

    Groetjes Fieke


    17 augustus 2013 om 20:19 | Beantwoorden
  • Levi van Dartel

    Hoi ik heb het gratis e book niet gekregen


    24 augustus 2013 om 12:19 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Je hebt je ingeschreven voor de nieuwsbrief? Als je je langer dan 3 weken geleden hebt ingeschreven, staat de link op vrijdag in de nieuwsbrief. Recentelijk, dan staat het in de bevestigingsmail


      28 augustus 2013 om 11:16 | Beantwoorden
      • Meinou

        Daar zeg je me wat. In juni of juli heb ik me aangemeld voor de nieuwsbrief, maar geen e-book gezien. Overigens heb ik al een poosje geen nieuwsbrief meer ontvangen. Weet jij wat er aan de hand is?


        13 september 2013 om 11:45 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          er staat dat je je op 28 augustus hebt afgemeld? Zou het wel verklaren 😉 met als reden “spammy content” en bedankt he ;P Heb geprobeerd je weer toe te voegen, maar dat mag niet van Mailchimp, dat moet je zelf doen om spam te voorkomen. Ben laatst trouwens overgestapt naar een nieuwe e-mail service, waar je je in de rechter balk voor kunt aanmelden, maar dat is nog drama tot nu toe, dus hoop dat dat goed gaat… :-/


          13 september 2013 om 12:34 | Beantwoorden
          • Meinou

            Huh?! Daar weet ik niets van, wat vreemd.
            Ik zal proberen me weer aan te melden.


            13 september 2013 om 12:48 |
          • Lisette Zwiggelaar

            misschien een automatische functie van Hotmail? Opschonen van nieuwsbrieven ofzo? Die zie ik zelf wel eens voorbij komen…


            13 september 2013 om 13:29 |
          • Meinou

            Yep, gelukt! 🙂


            13 september 2013 om 12:53 |
  • Elly

    Wat een geweldige site heb je hier neergezet. Ik ben al lang bezig in mijn hoofd met het zoeken naar mogelijkheden om gezond en toch niet duur te eten. Ook ik heb na een dag werken niet meer de energie om lang in de keuken te staan. Ik ga een heel aantal van je recepten zeker uitproberen al zal dat wel enige confrontatie met thuis opleveren…. waar het over het algemeen wat de boer niet kent dat lust ik niet geld.
    Zelf heb ik van de homeopaat te horen gekregen dat ik een lactose, suiker intolerantie aan het ontwikkelen ben en dat ik ook op moet passen met gluten. Daarnaast veel vitamines tekort dus ik ben benieuwd of dit gaat werken.
    Mijn darmen doen het nooit normaal dus ook dat hoop ik op de rit te brengen met dit soort recepten. Ga zo door, ik vind het helemaal geweldig!!!!!


    27 augustus 2013 om 00:25 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Leuk om te horen! En over het thuisfront, wat niet weet, niet deert 😉 kookvocht door de aardappelpuree ipv boter en melk, dat soort dingen. Nieuwe soorten groenten gepureerd door de pastasaus zodat je kunt zeggen “de vorige keer lustte je het ook!” Dat zijn mijn tactieken, hahaha


      28 augustus 2013 om 11:25 | Beantwoorden
  • E-Lisa

    Lisette,

    Wil je even laten weten dat ik je site TOP vind!
    Low-budget en Lekker!!

    Heb me ook aangemeld voor de nieuwsbrief, waar ik erg naar uit kijk.

    groetjes E-Lisa


    28 augustus 2013 om 05:58 | Beantwoorden
  • Mariska

    Best lisette, ik probeer meer info te vinden over rijstolie. Oftewel rice bran oil. Ik lees vanalles over kokosolie, maar rijst olie is goedkoper en ook waanzinnig gezond. Alleen begrijp dat het hier nog relatief onbekend is. In de vs gebruiken ze het voor alles. Ken jij het?


    3 september 2013 om 13:28 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Sorry, je bent de eerste die ik er over hoor 😉 Echt geen idee. Is het hier in Nederland te krijgen dan? Heb jij het al eens gebruikt? En dan geschikt voor koude recepten i.p.v. olijfolie, of warme gerechten zoals kokosolie?


      3 september 2013 om 14:13 | Beantwoorden
      • Luna

        Ja rijstolie is hier in Nederland gewoon te krijgen! Wij bakken onze friet er in. En dat is echt heerlijk en het huis gaat niet stinken. Je kunt er grote flessen van kopen bij de jumbo. Rijstolie is trouwens wel duurder dan gewoon frituurvet of zonnebloemolie ofzo. Maar het is erg lekker!
        En een tijd geleden hadden ze het ook bij de Aldi. Daar bakken wij ook wel mee, vlees en zo.


        27 september 2013 om 12:01 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          Maareh… zit er dan zoveel olie/vet in rijst? Bij een pinda, olijf of kokosnoot snap ik dat nog, maar rijst?


          27 september 2013 om 14:56 | Beantwoorden
  • Marion

    Ik volg al een tijdje heel nauwgezet de voedselzandloper en jouw site vind ik super.kan M alleen niet vinden op Facebook terwijl je daar toch op staat(?)
    Mijn vraag is de volgende,hoe is het met olijven?passen die in de voedselzandloper.
    Groetjes


    13 september 2013 om 14:57 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Marion,

      Rechts op de site staat een box waar je Kiwi&zo gemakkelijk kan liken op Facebook 🙂 en ja, olijven passen in de voedselzandloper!


      13 september 2013 om 15:50 | Beantwoorden
  • Judith

    Hallo Lisette,

    Allereerst complimentje over je site, die is echt top en ik haal er ook veel uit.

    Ik ben zelf sinds een maand of zo nou bezig met de voedselzandloper en begin me steeds meer te verdiepen in voedsel.
    Mijn man en oudste zoon doen ook regelmatig mee met de gerechten die ik maak (vooral mijn zoon is gek op de smoothies).

    Helaas wil mijn jongste zoon (9 jaar) al ca. 6-7 jaar lang niets van groenten en fruit weten. Vanalles geprobeerd, maar niets helpt. Ik begin nu met voedingsupplementen voor hem, iets waar ik helemaal geen voorstander van ben, maar hij blijft nu gewoon merkbaar achter in de groei.
    Laatst heb ik de gebakken havermout muffins gemaakt en die vond hij lekker! Toch een eerste iets van fruit (banaan) wat hij binnenkrijgt. Klein succesje, maar toch. Bedankt voor het recept.

    Heel erg veel succes met je detox, bedankt voor een leuke en informatieve site en ik hoop dat je nog lang inspirerende items en recepten erop blijft zetten.

    Gr. Judith


    16 oktober 2013 om 15:46 | Beantwoorden
  • Astrid

    Ik volg je sinds kort en ik heb bewondering voor jouw manier van eten Je recepten zijn goed uitvoerbaar. Ik kan nog veel van je leren. Probeer mijn eetpatroon stap voor stap te veranderen. Leuk om je te volgen.


    21 oktober 2013 om 22:46 | Beantwoorden
  • Nataschja

    Je hebt echt een super super leuke site!!! De recepten op de site zien er allemaal erg smakelijk. Mijn 1e receptje van jouw staat nu in de oven. De havermout muffins.


    22 oktober 2013 om 12:05 | Beantwoorden
  • Karen Schuurs

    Hoi Lisette,
    Jouw blog/Facebookpagina heeft mij enorm geïnspireerd! Wie had gedacht dat ik op mijn 44e ineens lol ging krijgen in koken! Ik heb er altijd een bloedhekel aan gehad! Nu ik voor langere tijd thuis zit met een auto-immuunziekte, is goede voeding voor mij heel belangrijk geworden. Daarvoor deed ik maar wat. Mede dankzij jou, “de Groene meisjes” en “de Voedselzandloper”…, is er een wereld voor mij open gegaan. DANK JE WEL!!!!!
    Groetjes,
    Karen


    29 oktober 2013 om 14:55 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Karin,

      Wauw, leuk om te horen! Dank je wel voor je leuke berichtje 🙂

      Groetjes, Lisette


      29 oktober 2013 om 19:03 | Beantwoorden
  • Laura

    Hoi Lisette,

    Tijdens m’n internet speurtocht kwam ik op jouw site terecht. Complimenten!
    We zijn voor mijn dochter overgestapt op gluten-, koemelk- en suikervrij maar ik vind het heel lastig om haar iets te geven in plaats van snoep. Al het suikervrije zit vol dingen die ze ook niet mag. Ze mag ook geen maïs, appel en ananas.
    Koekjes vindt ze niet heel lekker helaas. Heb jij misschien ideeën?

    Groetjes
    Laura


    31 oktober 2013 om 11:22 | Beantwoorden
  • Milou

    Hey Lisette!!

    Wat ben ik blij dat ik jouw site heb gevonden!! Ik ben al enkele weken bezig om steeds minder koolhydraten te eten en dan vooral zo min mogelijk geraffineerde suiker. Ik kwam er al snel achter dat dit vaak erg duur is en gaf de moed een beetje op… Dankzij jouw site heb ik weer nieuwe motivatie om het weer goed op te pakken, dus heel erg bedankt!! 🙂

    Groetjes, Milou


    1 november 2013 om 23:23 | Beantwoorden
  • Ingrid

    Ik hou erg van lezen ’s avonds. Lekker met een boek en een kop groene thee op de bank. Maar de laatste dagen (en zelfs overdag) ben ik alleen maar bezig jouw site te lezen. Je hele detox van 28 dagen heb ik gelezen. Aantekeningen gemaakt van recepten, de mooie boodschappenlijst door gekeken hoe het voor mij het best zou kunnen, alles dus! (Bijna alles, want er staat zoveel moois op!) Grote complimenten dus, ik ben fan!

    Ik vind het fijn dat je niet zegt wat goed of fout is (zoals veel anderen wel doen). Maar dat je het belangrijk vind naar je lichaam te luisteren en te eten waar je achterstaat. Ik ben sinds een jaar erg bezig met gezond eten. In het begin mijn eetpatroon drastisch aangepast, maar dat is maar even vol te houden. Daarna stapte ik weer terug in mijn vertrouwde patroon. Maar toch leer ik steeds meer door over gezond eten te lezen en er mee bezig te zijn. Ik ben ook erg voor de 80% goed 20% (minder) goed regel. Dus dat je je niet gelijk super schuldig hoeft te voelen als je een keer zondigt.

    Een paar weken geleden heb ik een detox sapkuur van 5 dagen gedaan. (3 voornamelijk groente sappen per dag) Of dit echt gezond is weet ik niet, hier zijn de meningen ook over verdeeld. maar leek me een goed begin om mijn lichaam te reinigen van afvalstoffen en weer een soort beginnetje van het gezonde eten. Via een vriendin kwam ik op deze site terecht en vanaf nu ga ik je helemaal volgen! 🙂

    Groetjes Ingrid


    7 november 2013 om 22:46 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      wauw, wat een lieve reactie, dank je wel! Tja, die sapkuren, daar zijn inderdaad de meningen over verdeeld. Voelde je je er goed bij? Sowieso zijn er mensen die niet geloven in het ontgiften. Maar uiteraard zijn er onderzoeken die het voor- en het tegendeel bewijzen, hahaha


      8 november 2013 om 10:00 | Beantwoorden
      • Ingrid

        Ik heb het 5 dagen samen met een vriendin gedaan. Samen sappen gemaakt en ook alle dagen bij elkaar geweest, om elkaar te steunen zeg maar. Ik was zo blij dat het voorbij was. Ik voelde me best wel goed eigenlijk, maar normaal ook wel. Alleen de laatste dagen mis je gewoon de gezelligheid van het samen eten. En ik vond de sapjes nou niet heel erg lekker, dus was het niet genieten als we weer een sapje mochten drinken. Je hebt dan niks om naar uit te kijken. Wel een ervaring rijker ieder geval! 😉


        8 november 2013 om 17:03 | Beantwoorden
  • Agnes

    Hallo Lisette,

    Sinds de zomer ben ik fan van jouw site. Bedankt voor alle tips en recepten!
    Met Sinterklaas in aantocht wil ik graag kruidnootjes bakken. Heb jij een idee?

    Groetjes
    Agnes


    9 november 2013 om 14:00 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Nee nog niet! Ik wou daar binnenkort inderdaad eens naar gaan kijken, maar weet nog niet hoe je zulke knapperige en toch luchtige ‘koekjes’ kunt maken…


      11 november 2013 om 10:37 | Beantwoorden
  • Ilonka

    Hoi Lisette, Fantastische site, dank je wel. Je brengt ons op ideeen en je geeft ons ook jouw enthousiasme om het ook echt uit te proberen.
    Ik zag dat je een idee zoekt om toch iets over de prijs van de gerechten te schrijven. Misschien kun je een indicatie prijs per gerecht geven. Dus niet per alle ingredienten, maar gewoon het totale gerecht. Dan hebben mensen een handvat en kunnen ze bekijken of dit recept in hun budget past of niet.
    Pepernoten:
    In mijn familie kunnen twee mensen niet tegen suiker. En eerlijk gezegd denk ik dat het voor de meeste mensen beter is om suiker te mijden. Op deze site staan fantastische suikervrije recepten: http://www.suikerwijzer.nl Ook staan hier sint recepten op: http://suikerwijzer.nl/suikervrije-kruidnoten-pepernoten/ en de suiker/gluten/lactose vrije pepernoot: http://suikerwijzer.nl/glutenvrije-suikervrije-pepernoten-en-lactosevrij/ Ik hoop dat jij en/of jouw lezers hier ook iets aan zullen hebben.
    Nogmaals mijn dank voor de lekkere (en uitvoerbare!) recepten, met groet van Ilonka


    14 november 2013 om 12:30 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Ilonka,

      Dank je wel!

      Over de prijzen ben ik inmiddels uit dat ik daar geen indicatie van ga geven. Dit om mensen zelf de keuze te geven of ze wel of niet voor biologisch gaan. Ook geeft dat ruimte aangezien ik sinds oktober een moestuin heb, en ik dus niets voor deze producten betaal 🙂

      Bedankt voor dat recept voor kruidnoten, daar was ik nog naar op zoek!

      Groetjes, Lisette


      14 november 2013 om 13:54 | Beantwoorden
  • Prakkie kookblog

    Dag!

    Nou, zal ik na deze hele lijst reacties dan ook nog eene een duit in het zakje doen? 🙂

    Het is leuk te lezen dat je zo open bent over je worsteling, op zoek naar de goede samenstelling van je maaltijd. Ik vind vlees ene prima ingrediënt, maar wel met mate. En het hoeft ook niet bij ieder maaltijd. Die “spekjes”, zoals jij dat zegt vond ik wel leuk, want ja, het si wel een smaakversterker. En soms is vlees ook echt een essentieel deel van de prak. Maar – met duurzaam in gedachte – kan dat best geproportioneerd. Dus beschaafde hoeveelheden. Maar voor mij altijd wel biologisch. Tja, das – gelet op budgetkoken – wel wat aan de dure kant, maar zoveel meer kwaliteit dan de kiloknaller. En dan maar minder vlees, maar wel goed. Kwaliteit! Maar dat vind ik ook met groente en zo hoor.

    Groet!
    Prakkie
    http://prakkie.wordpress.com/


    16 november 2013 om 22:46 | Beantwoorden
  • Christel

    Hoi!
    Leuke site! Het lukt me alleen niet om me aan te melden voor je gratis recepten.
    Groetjes, Christel


    17 november 2013 om 20:10 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dank je! O wat raar. Zowel niet in de balk in de zijkant als onder de artikelen? Of als je me een berichtje met het contactformulier stuurt kan je ook aanvinken dat je je wil aanmelden voor de nieuwsbrief. Mocht dat allemaal niet lukken, kan ik je eventueel ook handmatig er in zetten, maar aangezien je het dan niet meer hoeft te bevestigen is het wettelijk gezien de minst fijne optie 🙂


      19 november 2013 om 16:11 | Beantwoorden
      • Rosanne

        hee dat had ik ook, maar het is me wel gelukt toen ik het nieuwsbrief-blokje in een ander format op een pagina van je site vond.


        9 december 2013 om 22:54 | Beantwoorden
  • Rosanne

    hoi Lisette,
    ik ben sinds kort erg geïnteresseerd in de voedselzandloper, en zoekend naar recepten bleef ik uren steken op jouw site! Wat een leuke recepten!
    Ik vind het erg leuk zo nieuw te koken, maar zoals jij heb ik soms lange dagen en geen zin (of tijd) om alles elke avond, laat staan lunch, vers te bereiden!
    Omdat ik studeer en niet duurder uit kan zijn, zoek ik nu om me heen waar ik mijn boodschappen kan doen. Ik ga morgen hier bij de Turkse winkel kijken voor noten en die dingen.
    Helaas kan ik nog niet zonder nadenken de koelkast kan openen en iets op tafel zetten. Ik ben ook nog maar twee weken bezig, en soms zijn dan de groenten al klaar en denk ik ouderwets. dus. wat doe ik i.p.v. rijst?

    ik ga je weekmenu’s printen om ideeën op te doen. Dankjewel!

    groetjes Rosanne


    9 december 2013 om 22:53 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Rosanne,

      Leuk om te horen! En ik kan je geruststellen, het wordt echt gemakkelijker naarmate je dit langer doet!

      Liefs, Lisette


      10 december 2013 om 10:58 | Beantwoorden
  • Ben Franken

    Hallo Lisette,

    Geweldige site, ik kook graag, maar ben altijd op zoek naar budget-koken. Goedkoop, maar lekker. Zoals de indische ( lees: Nederlands-Indische keuken) van oorsprong ook was. Je raadt het al, ik ben een indo en gek op indisch eten.

    Nu kan ik via mijn werk ( Radboud UMC Nijmegen) het boek..”Besparen met Jamie” krijgen als kerst/nieuwjaarskado. Heb al andere boeken van hem, maar vraag me af of dit boek een aanrader is. Met name de goedkope adressen die erin zouden staan. Zijn dat dan Nederlandse adressen? En wat is jouw mening? Goed idee om dit boek te nemen?

    Ga zo door Lisette en hele fijne feestdagen!!

    Ben


    24 december 2013 om 18:28 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dank je wel! Ik heb het boek zelf ook en ik vind het een super fijn boek. Hier is mijn recensie: http://www.kiwienzo.nl/recensie-bespaar-met-jamie-van-jamie-oliver/ De recepten zijn goedkoper dan zijn andere boeken, maar of het heel goedkoop is, niet echt. Maar er staan heel veel leuke tips in hoe je meer uit je producten kan halen, hoe je weggooien voorkomt en veel leuke nieuwe smaakcombinaties dus ik ben er erg blij mee 🙂 Jij ook fijne feestdagen!

      Groetjes, Lisette


      27 december 2013 om 14:38 | Beantwoorden
  • Ank Dantuma

    Hoi Lisette!

    Ook ik vind het superleuk dat jouw site er is en kijk er vaak op.
    Om wat terug te doen zal ik er aan denken om de eventueel nog aan te schaffen boeken over koken en dergelijke via Kiwi&zo te bestellen. 🙂
    Ik hoop dat andere fans van je site dit ook zullen doen…..

    Ga zo door, er is echt behoefte aan een site zoals deze!
    De manier waarop je schrijft spreekt me aan omdat je duidelijk laat merken dat het voor iedereen, inclusief jezelf, een soort zoektocht is.
    Bovendien ben je gelukkig niet iemand die predikt wat jij goed of slecht vindt qua eten.
    Dat is namelijk een toontje waar ik een beetje allergisch voor ben en dat kom ik nog te vaak tegen.
    Iedereen denkt de wijsheid in pacht te hebben qua eet wijze.
    Het één spreekt het ander dan weer tegen, iets wat heel erg verwarrend is als je juist denkt goed bezig te zijn.

    Ik denk dat er veel mensen zijn die dit ook zo zullen ervaren; maar eet zo gezond mogelijk, als jij je er goed bij voelt is dat prima.
    Bedenk dat we er sowieso al veel bewuster mee bezig zijn dan de meeste mensen tot nu toe, al merk ik om me heen wel dat steeds meer mensen de laatste tijd geïnteresseerd zijn in gezonde voeding.

    Groetjes,

    Ank

    * Leuk die enquête, heb hem al ingevuld!


    16 januari 2014 om 16:40 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Ank,

      Dank je wel voor je lieve berichtje 😀 Ja, bestellen via Kiwi&zo bij Bol.com helpt inderdaad heel veel. Ik vind het zelf ook leuk om te zien dat steeds meer mensen er mee bezig zijn. En dan gelukkig niet zoals Het Voedingscentrum voorschrijft, maar door zelf ook verder te kijken. Dank je wel voor het invullen van de enquête 😀

      Groetjes, Lisette


      17 januari 2014 om 11:24 | Beantwoorden
  • Annie

    De yoghurtmachine, die ik gebruik, is ruim 30 jaar oud.
    Deze versie heb ik op Internet niet meer kunnen vinden.
    Er zijn nieuwe variaties op de markt.
    Let er op, dat je niet allemaal kleine losse bakjes/flesjes neemt.
    Het lijkt heel handig (portie per keer), maar is dat helemaal niet.
    Al die kleine dingetjes leegmaken en weer vullen – met in ieder bakje dan een klein beetje yoghurtplant (en vergeet het schoonmaken niet!!! of je moet -tig bakjes aanschaffen om ze in de vaatwasser te doen – als ze tenminste vaatwasbestendig zijn).
    Gewoon 1 grote “container”, waarin je de yoghurt maakt (van 1 liter).
    Heel makkelijk.
    Ik werk met een yoghurtplantje.
    Tijdens het eten koken doe ik de yoghurt in een zeef.
    Door met de zeef rustig op de (er onder staande) schaal te tikken, gaat de yoghurt door de zeef heen en komt in de schaal. Het yoghurtplantje blijft in de zeef achter – om de nieuwe yoghurt te maken.
    Bak/pot goed schoonmaken, plantje (nou ja, het zijn witte vlokken) er in en pot vullen met (soja)melk. In de machine zetten. Weinig werk dus.

    Kennissen van ons zijn op Internet gaan zoeken en hebben er één gevonden voor circa 25 euro.

    De moderne versie van de machine is in circa 9 uren klaar.
    Kijk hoeveel je nodig hebt. Heb je aan 1x per 24 genoeg, dan doe je dit 1x per dag.
    Heb je méér nodig, dat doe je het 2x per dag (’s morgens en 9 uren later).

    Zelf heb ik een tijd veel yoghurt gegeten (samen met mijn man). Toen heb ik het ook in de oven gemaakt.
    Doe yoghurtplant in een ovenvaste schaal en voeg (soja)melk toe,
    Zet de oven op 100 graden C. Zodra de temperatuur bereikt is, zet de temp op 50 graden. Nu kan de schaal met melk + yoghurtplant in de oven. Zelf deed ik dat na het avondeten (om circa 19:30 uur). Om circa 22:00 uur zette ik de oven uit, maar liet de schaal gewoon in een (gesloten) oven staan. De volgende morgen heb je een schaal vol yoghurt (ik gebruikte een ovenschaal van 2 liter). Deze yoghurt weer door een zeef kloppen.
    De oven wordt van binnen wel vochtig, dus goed droogmaken en de deur enige tijd op een kier open laten staan.
    De yoghurtplant blijft lang goed in de koelkast. Zo nu en dan ( om de 1 à 2 dagen wat verse melk toevoegen en even roeren).
    De yoghurtmachine neem ik ook altijd mee wanneer we op vakantie gaan (we gaan dan met de auto).
    Ik gebruik de yoghurtplant nu zo’n 7 jaar (het kan ook wel 6 of 8 jaar zijn; heb het niet bijgehouden). Vraag eens in je omgeving. Er is wellicht iemand, die een yoghurtplantje heeft. De hoeveelheid kun je namelijk gemakkelijk in tweeën splitsen. Plantje “groeit” weer aan tot originele hoeveelheid.
    Succes


    3 februari 2014 om 09:47 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Wauw Annie, dank je wel voor de uitgebreide uitleg 😀 Een yoghurtplantje is dus niet een letterlijk groene plant maar ik denk meer iets als waterkefirkorrels? Een levende bacteriecultuur zeg maar? Dan ga ik eens om me heel kijken voor een yoghurtmachine, dat is namelijk wel iets dat ik mis sinds ik geen zuivel meer eet!


      3 februari 2014 om 11:13 | Beantwoorden
  • Annie

    Hoi Lisette,
    Ik heb de kennis van mij al een mail gestuurd met de vraag naar merk/type.
    Op Internet staan namelijk heel veel machines met allemaal bakjes.
    Als je sojamelk gebruikt: let erop, dat het ALLEEN soja + water is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    wanneer er suiker aan toegevoegd is (of nog erger: zuurregelaar) dan mislukt de yoghurt.
    Bij supermarkten staat helaas meestal de variant met allerlei toevoegingen.
    Wij kopen de sojamelk bij een reformwinkel.
    Hebben de afspraak: bij een hele doos krijgen we 10% korting.
    Succes.
    Zodra ik méér weet over de machine, hoor je van mij.
    Groetjes, Annie


    3 februari 2014 om 11:28 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ik hoor dat graag inderdaad 😀 Ik wil zelf notenmelk gaan maken (noten en water) en daar de yoghurt van maken.


      3 februari 2014 om 12:09 | Beantwoorden
  • Annie

    Hoi Fimke,
    Ik ben gewoon in het ziekenhuis getest.
    Lactose allergie was duidelijk, maar coeliakie niet.
    Voor het onderzoek moest ik een maand gluten eten.
    Vrijdagmiddag begonnen. Zaterdagmorgen kwam ik van bed met een keel, die als boksbal leek te zijn gebruikt. Binnen enkele dagen was alles van mijn mond tot mijn anus geïrriteerd.
    Nog een bijkomstigheid (waar ik helemaal niet op gerekend had): de klachten van mijn spierreuma waren in alle hevigheid terug!
    Ik heb de arts verteld, dat ik zwarte ontlasting had en bloed bij mijn ontlasting (en nog een aantal klachten, waaronder PDS).
    Brief naar de huisarts: klachten zijn functioneel.
    Onze huisarts gevraagd wat dat inhoudt. Antwoord: klachten hebben een functie (?????) of het zit tussen mijn oren.
    Wat een bijzonder mens ben ik toch, dat ik “tussen mijn oren” kan regelen, dat ik darmbloedingen krijg (ironisch bedoeld).
    Later las ik in een artikel van een MDL specialist, dat het heel goed kan zijn, dat je coeliakie hebt, terwijl dat niet uit de biopt blijkt.
    Dat had ik al veel langer geleden geconcludeerd. Een oud-collega had psoriasis op zijn scheenbenen. Wanneer een arts een biopt van zijn rug of onderarm had genomen, was hij vast als kerngezond naar huis gestuurd (bij mannen schijnt het nooit tussen de oren te zitten). Zo is het met een biopt van de dunne darm ook. Men neemt een biopt van de eerste centimeters van de dunne darm. Als dat stukje gezond is, dan is de 5 tot 6 meter dunne darm, die er achteraankomt ook gezond. Hoe krom kan men denken.
    Het omgekeerde ook meegemaakt. Iemand had helemaal geen klachten (zijn zoon had coeliakie, dus hij werd getest). De biopt van de eerste cm’s gaf een beschadiging aan. Gevolg: de man zit de rest van zijn leven aan een dieet vast. Terwijl de rest van zijn darm vermoedelijk gezond is, want anders had hij wel klachten.
    Wij hebben een huisarts, die altijd heel meewerkend is.
    Kreeg meteen een verwijzing voor het ziekenhuis.
    Komt wellicht ook, omdat mijn vader en zus darmkanker hebben gehad en een kind van mijn zus heeft Colitis Ulcerosa. Onze beide kinderen hebben ook allerlei darmklachten.
    Groetjes,
    Annie


    3 februari 2014 om 14:38 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Wow Annie, wat een opmerking van die arts, ongelofelijk. In het boek Broodbuik wordt hier meer over verteld, dat inderdaad darmtesten niet altijd betrouwbaar zijn. Dat kan dus inderdaad!


      3 februari 2014 om 15:50 | Beantwoorden
  • Annie

    Hoi Lisette,

    Info is binnen.
    Te vinden op:
    http://www.levenvanhetland.nl/yoghurtapparaat.htm
    merk is Figuine
    prijs 24.95.
    Het bevalt hun prima.
    Groetjes, Annie


    4 februari 2014 om 08:57 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Annie,

      Jammer dat die maar een timer tot 11 uur heeft, wou het eigenlijk 24 uur doen. Daar past die bovenste wel bij, dus dat wordt sparen denk ik zo 🙂

      Groetjes, Lisette


      4 februari 2014 om 10:05 | Beantwoorden
  • Annie

    Wat bedoel je precies met “timer voor 11 uren”?
    Het apparaat doet er (als ik goed ben voorgelicht) 9 uren over om yoghurt te maken.
    Wanneer je het apparaat 11 uren van te voren kunt instellen EN het doet er 9 uren over om yoghurt te maken, dan zit je al op 20 uren (van de 24 uren per dag).
    Is dat een probleem?

    Groetjes,
    Annie


    8 februari 2014 om 09:04 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Het gaat er om dat voor een eetpatroon waar ik mee bezig ben wordt aangeraden de yoghurt 24 uur te laten fermenteren. Die bovenste kan dat wel, maar die is duurder 🙂


      8 februari 2014 om 12:05 | Beantwoorden
  • Raffy

    Hallo Lisette,

    Ik ben een knutsel-frutsel-kokkerel, (ik pluk s een recept van hier en daar en verander er dingen aan naar eigen inzicht) maar soms heb je er ook gewoon geen zin in, en dan is lekker snel inderdaad wel prettig. Ik volg sinds kort het zandloper dieet, en was inspiratieloos eens aan het rondsnuffelen. Zo kwam ik op jou site, en ben nu al fan 😉 Meid, waar haal je de tijd vandaan?? Nougoed, ik ga morgen je hutspot gerechtje uitproberen. Al helemaal zin in. Toch maar met bal, want dat was volgens de reacties ook zandloper-proof. Haha 🙂


    16 februari 2014 om 22:54 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hihi dank je wel! De zandloper zegt dacht ik 1 à 2x per week rood vlees, dus dat kan inderdaad met bal 🙂


      17 februari 2014 om 08:00 | Beantwoorden
  • Anita

    hallo lisette

    leuke site
    .
    misschien vind je deze ook leuk.
    1 http://de-gulle-aarde.blogspot.nl
    2 http://legallyraw.be


    27 februari 2014 om 00:25 | Beantwoorden
  • Marijke

    Beste Listette,

    wat een heerlijke site heb je. ik vind het heerlijk om hier rond te neuzen sinds ik steeds meer na denk over gezonde voeding en we sinds kort in het gezin te maken hebben met meerdere intoleranties.

    Complimenten! het motiveert enorm!!

    groetjes Marijke


    10 maart 2014 om 20:13 | Beantwoorden
  • marja

    Hey Lisette,

    Wat een enthousiasme straalt er van je website af..complimenten hoor! Ik merk steeds meer dat ik behoefte heb aan “puur”voedsel. Zo min mogelijk bewerkt zeg maar. Ik word binnenkort 48 en wil graag zo rond de 8 kilo afvallen maar kom steeds niet verder dan 3a4 kilo en dan verslapt de aandacht voor het dieet…met als gevolg dat ik er de balen van krijg en er dus maar weer mee stop. En toch voelt dat niet goed!!!
    Ik heb net het zandloperboek besteld en ik hoop dat ik tezamen met jouw ideeen en recepten wel het gewenste resultaat kan bereiken….
    Groet Mar


    15 april 2014 om 21:40 | Beantwoorden
  • ce

    Waar ik benieuwd naar ben… Hoe weet je nou echt of je eetpatroon/levensstijl goed is voor je? Waar ‘meet’ je aan af of je gezond bent?

    (waar mijn vraag vandaan komt.. Soms schiet ik een beetje door in voelen en bedenken hoe het met me gaat. En ben ik steeds maar weer niet tevreden. Terwijl sommige pijntjes en schommelingen nou eenmaal bij mn leven horen en ik daar niet gelijk van in de stress moet schieten.)


    21 mei 2014 om 11:25 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Goede vraag, eentje waar ik ook nog steeds niet over uit ben. Klachtvrij, met veel energie, hoge libido en stabiele geestestoestand is het doel, maar er zijn ook ziektes die niet met levensstijl te maken hebben. Maar veel ook wel. Ik wou dat ik je hier een kant-en-klaar antwoord op kon geven maar helaas moet ik die je schuldig blijven! Wat ik wel kan zeggen, observeer de pijntjes en bedenk wat je er aan kan doen zonder in de stress te schieten. Die stress zorgt voor meer kwaad dan dat pijntje 😉


      21 mei 2014 om 13:13 | Beantwoorden
  • ce

    Bedankt voor je reactie!
    Je blogs helpen mij wel steeds een beetje verder richting het antwoord hoor! Keep on the good work!
    En die stress van mij is in ieder geval niet echt behulpzaam 🙂 Met gezondere darmen ben ik al een stuk opgeknapt! Van de 4 naar de 6, en hopelijk nog een stukje verder!


    21 mei 2014 om 14:01 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      dat heb ik dus ook! En met 1 dag stress kan ik weer alle vooruitgang teniet doen, ook geen ontspannende gedachte (hoewel het wel helpt relativeren!)


      22 mei 2014 om 11:54 | Beantwoorden
  • Marianne

    Eigenlijk is het maar vreemd dat veel mensen niet beseffen dat wat ze eten en drinken bepaalt hoe hun lichaam eruit ziet, ruikt en voor een groot deel functioneert. Ze weten dat diesel in een auto met een benzinemotor niet werkt, maar stoppen zichzelf wel vol met allemaal producten die hun eigen ‘motor’ verstopt of zelfs afbreekt.

    Ik vind het ook leuk om goedkoop maar lekker te eten en plaats geregeld recepten op mijn blog, zoals dit recept met banaan, vers fruit en cocos: http://www.plezierindekeuken.nl/bananenijs-met-kokos-recept-ijs-van-rijpe-banaan-en-kokosmelk

    Leuk dat je zo van chocola houdt, ik ook en heb chocola met 99% cacao gevonden die ik inmiddels lekker vind (was even wennen), dus ook dat ‘probleem’ heb ik overwonnen 🙂

    Mvg,

    Marianne


    18 juni 2014 om 15:36 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      inderdaad gek! Recept ziet er lekker uit 🙂 Hier ligt inmiddels 92% chocolade met kokosbloesemsuiker in de kast van Vivani. Welke heb jij?


      19 juni 2014 om 11:17 | Beantwoorden
  • Diewertje

    Beste Lisette,

    Wat voor opleiding heb je gedaan? Ik zie namelijk dat je ebooks verkoopt. Nu weet ik dat er veel hoogleraren en professoren uit de voedingskunde/leer goedkope boeken schrijven die wetenschappelijk onderbouwd zijn en waar ze zichzelf jaren aan hebben toegewijd. Waarom zou ik jouw (een leek?) boek kopen en niet die van hen?


    3 juli 2014 om 09:40 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Hoi Diewertje,

      Ik heb HBO communicatie gestudeerd en heb dus geen doctoraat in voeding of gezondheid. De boeken die ik verkoop hebben daar ook niets mee te maken. Waarom zou je een universitaire graad moeten hebben om bespaartips te kunnen delen? En waarom dan die van mij en niet van alle anderen die er zijn? Wellicht omdat je Kiwi&zo volgt en mijn stijl je aanspreekt 🙂

      Groetjes, Lisette


      3 juli 2014 om 13:02 | Beantwoorden
  • Petra

    Hai Lisette.
    Ik zit regelmatig op je site te kijken of ik nog wat leuke ideeën kan opdoen. Zeker de combi gezond en no nonsens vind ik fijn. Geen zweverig gedoe.

    Wel ben ik nog steeds op zoek naar een echt lekkere vervanger van brood. Door de week eet ik totaal geen brood, maar in het weekend onder het genot van een bakkie thee en een zacht gekookt eitje is een ouderwets bammetje toch wel errug prettig.

    Ga zo door.

    Groetjes
    Petra


    13 september 2014 om 11:23 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dank je wel! Ja, daar ben ik ook nog naar op zoek, maar al die glutenvrije broodrecepten zijn met zo veel dure ingrediënten… Ik zoek verder voor je 😉


      15 september 2014 om 09:49 | Beantwoorden
  • Petra

    Ok, ook ben ook nog steeds aan het experimenteren dus mocht ik een leuke hebben, dan laat het het weten.


    15 september 2014 om 19:36 | Beantwoorden
  • Norma

    Hallo Lisette,

    Al googelend kwam ik op jouw site; hartstikke leuk!
    Ik ben nogal een hip-hopper met eten, dan eet ik weer een poos zonder suiker, dan weer
    vegetarisch of met biologische voedingsmiddelen, etc..
    Ik heb overgewicht en wil mij verdiepen in koolhydraat- en suikervrije recepten.
    Die heb ik al op jouw site gezien. Dank je wel voor je site, ik ga mij erin verdiepen.
    Groeten, Norma


    7 oktober 2014 om 18:05 | Beantwoorden
  • Marianne

    Wat een inspirerend verhaal, eigenlijk zoals veel mensen steeds weer wat anders proberen denk ik, ik fladder zelf ook van het een naar het andere systeem. Op dit moment probeer ik zoveel mogelijk groentes te eten, ook om af te vallen, het ging een poosje goed maar nu staat het helaas weer stil. Zoals ik al schreef inspireert het mij om te lezen hoe anderen dit oplossen hier haal ik zelf weer energie uit om door te gaan.

    groetjes Marianne


    28 november 2014 om 19:10 | Beantwoorden
  • Marian

    Hallo Lisette,
    Zojuist jouw site ontdekt: wat een vondst!
    Ik zoek met name voor mijn dochter naar suiker- en melkvrije recepten, zo kwam ik er terecht.
    In heel veel zogenaamde suikervrije recepten zit honing, palmsuiker, agavesiroop, etc. Helemaal niet suikervrij dus.
    De recepten spreken mij bijna allemaal erg aan, en wat schrijf je leuk!
    Alvast bedankt,
    Marian


    25 maart 2015 om 15:40 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      tja, over de term suikervrij zijn de meningen inderdaad sterk verdeeld. Sommige mensen vinden ook dat een recept met fruit niet suikervrij mag heten omdat het natuurlijke vruchtensuikers genoemd worden… Lastig! Dank je wel 😀


      27 maart 2015 om 14:28 | Beantwoorden
  • Marjo Bonfrer

    Ben al een aantal keren op je site terecht gekomen in verband met Waterkefir, suikervrij en nu met de voedselzandloper. Heb jij een idee of waterkefir in het voedselzandloper idee past? Ik maak de waterkefir altijd met max 40 gram biologische suiker op een liter. laat het altijd 2 dagen staan en doe het fruit in de tweede fermentatie. Via soortelijkgewicht bepaling ben ik er achter gekomen dat er in die twee dagen 30 -20 gram suiker opgegeten wordt door de kefir. Groeten Marjo


    25 juni 2015 om 12:38 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Er staat me zo niet bij dat er in De Voedselzandloper over probiotica gesproken wordt, eigenlijk een gemis in het boek, want het is supergezond! Ik ben erg benieuwd hoe je erachter bent gekomen dat er 20 tot 30 gram suiker opgegeten wordt, en zou je dan niet 30 gram per liter kunnen doen zodat je zeker weet dat het binnen De Voedselzandloper past?


      26 juni 2015 om 16:39 | Beantwoorden
  • Marjo bonfrer

    Bedankt voor je reaktie. Inderdaad wel erg jammer dat er niets over probiotica staat. Hoe ik bepaald heb hoeveel suiker er door de kefir gebruikt wordt: ik heb een hydrometer. Daarin gaat 100 ml vloeistof en middels een soort dobber met een maatverdeling geeft deze dichtheid van de vloeistof weer. Van suiker is bekend dat de dichtheid 1,6 kg per liter is en van water uiteraard 1 kg. Als ik mijn mengsel van 40 gram suiker op 1 liter water heb gemaakt vindt ik een dichtheid van 1,023kg per liter.
    Na 48 uur meet ik ditzelfde mengsel en kom ik tussen de 1,010 en 1,005 uit. Het verschil 0,013 en 0,018 moet met het sg van suiker vermenigvuldigd worden dus 1,6 x13 is 20,8 gram suiker die weg is en 1,6x 18 is 28,8 gram suiker die weg is. Daarbij ga ik ervan uit dat het zelfs nog meer is omdat er wat fruitsuikers vrijkomen. Ik hoop dat ik het zo duidelijk uitgelegd heb.
    Groeten,
    Marjo


    27 juni 2015 om 07:15 | Beantwoorden
  • Thea Daems

    ik eet nu lactose en glutenvrij. Op zich gaat dat goed, maar ik ben opzoek naar afwisseling.
    Fruit en groente eten gaat prima, maar tussendoortjes en vooral de chocolade mis ik.
    ik was op zoek naar gezonde chocolade en ik kwam jou tegen, ik wordt enthousiast van deze site en ga snel is verder lezen. Dankjewel dt je dit met ons wilt delen!


    9 maart 2016 om 15:20 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring te bieden. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van jouw cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen. Het is zo ingesteld dat je deze melding slechts 1x per maand te zien krijgt nadat je op accepteren geklikt hebt, omdat ik weet hoe irritant deze cookie-meldingen zijn. Helaas is het wettelijk verplicht om je hier mee lastig te vallen.

Groetjes, Lisette

Sluiten