De ouderwetse restjesdag
15

De ouderwetse restjesdag

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 29 januari 2013

koken met restjes zoals eieren

Veel culturen hebben traditionele recepten om restjes op te maken. Want verspilling is zonde, en dat doe je niet. Dat is in ieder geval de norm die in veel landen heerst. Gek genoeg lijkt dit in westerse landen juist omgekeerd te zijn. Naar een All-you-can-eat restaurant gaan, 3x je bord enorm vol scheppen en de helft weggooien. Maar wat kan je dan met die restjes? In dit artikel veel ideeën voor gezonde maaltijden die erg goedkoop zijn!

Omelet
In veel landen is er een traditie in gevulde omeletten, zoals de fritatta in Italië of de tortilla in Spanje. Maar ook in Nederland kunnen we hier veel mee. Heb je wat vlees over, zoals een plakje ham, of ander vleeswaren? Doe dit in een koekenpan. Een aantal gekookte aardappels over, of een paar aardappels die al beginnen te kiemen? Snijd het in plakjes en doe die in de pan.


Restjes groente zoals een verdwaalde wortel in plakjes, dat handje doperwten waar je anders niets meer mee kan of een ui. Snijd het fijn en doe bij de aardappel in de pan. Een bosje kruiden gehaald maar nog wat over? Je raadt het al, erbij in de pan. Kluts 2 eieren per persoon en doe dit erbij in de pan. Even roeren en alles verdelen in de pan. Bijvoorbeeld nog een restje kaas eroverheen raspen en bakken totdat het gaar is. In de oven met gril kan je ook de bovenkant een knapperig korstje geven.

Nasi
Nasi is van oorsprong ook een gerecht om restjes op te maken. Als er gekookte rijst over was, werd er nasi gemaakt. Ook weer restjes vlees en groenten gebruiken, specerijen erbij en je hebt een maaltijd. Een gebakken eitje erbij is ook erg lekker.

Pita’s, wraps of ander brood
In een pita kan meer dan alleen shoarma. Ook hiervoor kan je prima je restjes groente opbakken, vlees erbij gebruiken dat over is, en verzin het maar. Ook hier is dat restje kaas geraspt weer heerlijk bij. Dit mengsel kan uiteraard ook in een wrap, op een ciabatta of zelfs op een oude boterham die je krokant gegrild hebt.

Soep
Groentesoep is een typisch Nederlandse manier om restjes te verwerken. Uiteraard kunnen hier alle soorten groente in die je maar hebt. Ook vlees is hier lekker bij: spekjes, restjes varkensvlees, stoofvlees, gehaktballetjes, noem het maar op! Snijd je oude brood in reepjes en gril die krokant. Dit noemen we van oudsher Soldaatjes. Je kan ze op smaak brengen met olijfolie, een teentje knoflook erover wrijven nadat ze gegrild zijn of zelfs een tomaatje erover wrijven.

Als je nog veel van een groente over hebt, kan je hier ook een gebonden groentesoep van maken. Bijvoorbeeld broccolisoep, wortelsoep, pompoensoep of doperwtensoep. Even met de staafmixer erdoor, op smaak brengen met kruiden en specerijen en je hebt al iets aardig bijzonders voor restjes!

Oud brood
Brood is hetgeen dat het meeste wordt weggegooid in Nederland. Hier kun je meerdere dingen mee doen:

  • Wentelteefjes! Bekijk ook eens mijn recept voor wentelteefjes ovenschotel
  • Croutons voor over een maaltijdsalade of ovenschotel
  • Soldaatjes voor bij de soep (zie hierboven)
  • Broodkruim (even in de keukenmachine) om een ovenschotel te gratineren of gehaktballen te draaien

Fruit
Ook fruit is iets wat vaak weggegooid wordt. Dit zijn wat ideeën om er mee te doen:

  • Smoothie! Gooi het fruit al dan niet geschild in een blender en je hebt een smoothie.
  • Bananenbrood. Bananen over? Google eens een recept voor bananenbrood.
  • Bananenpannenkoeken. De nieuwste rage. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar prak een banaan met 2 eieren en je kunt bananenpannenkoeken bakken.
  • Door een salade. Veel fruit is ook lekker door een salade. Bijvoorbeeld appels door de bietensalade, peer bij een geitenkaassalade en ananas is lekker bij alles!
  • Appelmoes. Als je veel appels over hebt, kun je er gemakkelijk appelmoes van maken. Dit kan natuurlijk ook met peer, weer eens wat anders!

Heb jij nog ideeën wat je met restjes kan doen? Reageer hieronder vooral! 😀

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

Ouder

15 reacties op “De ouderwetse restjesdag

Plaats een reactie
  • Marielle

    Restjes groente kan je ook goed invriezen (handig om dit in boterbakjes te doen, kan je goed stapelen) en dan heb je een volgende keer een lekkere gemengde groenteschotel! Soms met verrassende combi’s!

    Dit invriezen is ook handig als je een grote pan in 1x maakt.

    Als je restjes soep hebt (bijv en wat dikkere pompoensoep) kan je deze ook als sausje gebruiken de volgende dag (iets inkoken)


    10 mei 2013 om 19:52 | Beantwoorden
  • Fimke

    Een groentetaart!
    Bak alle groenten even kort in een wok.
    Half blikje kokosmelk mengen met 2 of 3 eieren, peper en zout erbij. Goet klutsen met een vork of garde.
    Bladerdeeg in een springvorm doen, de groenten erin en het eimengsel eroverheen gieten. De liefhebber kan nog kaas door de eieren doen of over de taart strooien.
    Half uurtje op 180 graden in de oven en smullen maar!
    De volgende dag is deze koud ook lekker als lunch


    20 juli 2013 om 17:01 | Beantwoorden
  • Meinou

    Ik had nog een halve kilo wortels over en wilde daar iets mee gaan maken, ook omdat het vandaag toch echt wel op moest en we vanavond niet thuis eten. Hmmm…een wotelsoepje dacht ik.
    Na enig gespeur kwam ik een recept van de AH tegen waarvoor ik ook nog eens alles in huis had:
    http://www.ah.nl/allerhande/recepten/615046/romige-wortelsoep

    Dit is voor 4 personen, met een kilo wortel. Maar dat heb ik gehalveerd.
    Ben benieuwd hoe het smaakt, staat nu te koken 🙂


    29 september 2013 om 12:13 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Ik heb wortelsoep ook wel eens met sinaasappelsap gekookt en dan pistachenootjes erover. Ook erg lekker! (wel zoet)


      29 september 2013 om 14:59 | Beantwoorden
  • Lara

    Een quiche is ook een ideaal recept restjesverwerkingsgerecht! Met (spelt)bladerdeeg of een zelfgemaakte korst


    14 januari 2014 om 20:29 | Beantwoorden
  • Meinou

    Onlangs was ik íets te enthousiast met het inkopen van een zak met 5kg aardappelen (we zijn met z’n tweetjes..), deze was in de aanbieding. Nu heb ik, na al flink wat dagen aardappelen gegeten te hebben (ze komen bijna mijn neus uit), nog een dikke 2-2,5kg over, ze beginnen al aardig te kiemen. Heb jij een leuk idee wat ik daarmee kan doen?


    16 juli 2014 om 11:32 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Grote pan stoofpot of soep maken en in bakjes invriezen?


      16 juli 2014 om 12:18 | Beantwoorden
      • Meinou

        Hmmm, aardappelsoep. Nog nooit gegeten, ga ik eens proberen. Bedankt voor de tip!


        17 juli 2014 om 11:55 | Beantwoorden
        • Lisette Zwiggelaar

          nou ja, ik zou niet alleen aardappel doen 😉 met groenten en misschien gehaktballetjes of schenkel


          17 juli 2014 om 12:13 | Beantwoorden
  • Lidy van Everdingen

    Mijn moeder bewaarde de restjes vlees in de jus in de koelkast. Als ze genoeg had werd daar een hachee van gemaakt. Verschillende restjes groente werden in schaaltjes opgewarmd in de oven en met aardappels op tafel gezet. We konden kiezen en omzeilen wat we niet lekker vonden. Kliekjesdag was een feestje.


    10 februari 2015 om 09:11 | Beantwoorden
  • sandra

    Ik heb veel tips, fruit, snij het in platte stukjes of schijfjes, vries het in. Heerlijk nog voor in taarten en milk shakes. Aardappelen, schil ze en bak ze als riet of stukjes voor in de frietpan. goed af laten koelen en invriezen.Tomaat met ei als broodbeleg: ontvel de tomaten (bv 2 of 3) en leg ze in een droge koekenpan op laag vuur, naarmate ze zachter worden kun je ze britsen. Neem net zoveel eieren als tomaten en voeg deze al roerend bij de tomaten. even doorbakken, zout toevoegen smullen maar


    18 februari 2015 om 02:01 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring te bieden. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van jouw cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen. Het is zo ingesteld dat je deze melding slechts 1x per maand te zien krijgt nadat je op accepteren geklikt hebt, omdat ik weet hoe irritant deze cookie-meldingen zijn. Helaas is het wettelijk verplicht om je hier mee lastig te vallen.

Groetjes, Lisette

Sluiten