5 tips om goedkoop te koken
4

5 tips om goedkoop te koken

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 21 september 2012

Niet elke maaltijd hoeft een 3 gangenmenu te zijn. Goedkope maaltijden kunnen net zo lekker zijn als duurdere. Met deze tips ben je al een heel eind op weg!

1. Gooi niets weg!

Kook met restjes, meet hoeveelheden af en maak een boodschappenlijstje met maaltijden voor de week. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 40 kilo goed voedsel weg, wat natuurlijk zonde is.


2. Vegetarisch is goedkoper

Vlees is de grootste kostenpost van de maaltijd. Door regelmatig vleesloze maaltijden te maken met bijvoorbeeld eieren, kaas of peulvruchten kan er dan ook veel bespaard worden. Vleesvervangers als Valess zijn daarentegen weer duurder dan de kiloknallers.

3. Ga eens naar de markt

Op de markt koop je groenten vaak per kilo, in de supermarkt vaak per stuk. Zo betaalde ik laatst 1,50 voor een zak met 6 paprika’s ten opzichte van 1 euro per stuk in de supermarkt. Je moet wel oppassen dat de kwaliteit goed is. Zo kocht ik ook kiwi’s die al zo erg overrijp waren dat ik de helft weg kon gooien. Zo was goedkoop toch ineens duurkoop.

4. Seizoensproducten uit Nederland

Geïmporteerde producten of producten uit kassen zijn vaak duur. Weet welk product wanneer in het seizoen is, en je kunt het vaak goedkoop kopen. Dit is vaak ook het moment dat supermarkten het in de aanbieding hebben.

5. Kook zonder pakjes en zakjes

Afhankelijk van het sauspakje dat je kiest, kost het al snel 50 cent tot een euro, of nog meer. En dat terwijl het niet vult en ook geen nuttige voedingsstoffen bevat. Door zelf wat kruiden en specerijen in de kast te hebben, kan je een gerecht vaak lekkerder maken en het kost bijna niets. Hierover snel meer!

Tips van lezers

Patricia: Op de markt kun je vaak goedkoop slagen maar wat moet je met 6 paprika’s (of 4 bloemkolen voor € 1,- maar die er dusdanig uitzien dat ze in 1 week op moeten…) ? Nou heel makkelijk: snij ze in de gewenste maat en vries ze per portie in! Ook handig als je eens geen zin in winkelen hebt. Makkelijk én voordelig. 🙂 De bloemkool even 3 minuutjes blancheren voor invriezen. Bevroren paprika wordt na langere tijd wat papperig, maar nog steeds geschikt voor in de soep! De bloemkool blijft zo meen ik wel 2 jaar goed!

Lita: Kook voor meerdere dagen en doe de rest in de diepvries, vooral als je goedkoop vlees en/of groente kunt kopen, en je maakt er een grote pan eten van, dan is het voordeliger dan steeds kleine porties maken.

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

Nieuwer

4 reacties op “5 tips om goedkoop te koken

Plaats een reactie
  • Leonne Willems

    Hallo Lisette,
    Ter info: je link naar de groente en fruitkalender werkt niet langer. Je site is goed voor mij!


    2 februari 2014 om 11:31 | Beantwoorden
  • Lola

    Heb je site onlangs ontdekt en al allerlei nuttige tips en recepten gevonden, bedankt! Ik wilde even melden dat de links naar kookboeken op Bol.com niet werken.


    7 februari 2014 om 18:36 | Beantwoorden
    • Lisette Zwiggelaar

      Dank je wel! Enig idee waar ze niet werken? Ik heb er nu meerdere getest en die werken namelijk wel 🙂


      8 februari 2014 om 12:15 | Beantwoorden

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring te bieden. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van jouw cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen. Het is zo ingesteld dat je deze melding slechts 1x per maand te zien krijgt nadat je op accepteren geklikt hebt, omdat ik weet hoe irritant deze cookie-meldingen zijn. Helaas is het wettelijk verplicht om je hier mee lastig te vallen.

Groetjes, Lisette

Sluiten