20x betaalbare gezonde basisproducten
0

20x betaalbare gezonde basisproducten

Auteur: Lisette Zwiggelaar Datum: 2 mei 2013

Wortelsoep

We missen een woord in het Nederlands. Staple foods is het in het Engels, dat betekent iets als de belangrijkste voedingsmiddelen die aan de basis van het menu staan. Als we deze basis nou gezond en betaalbaar maken, zijn we goed op weg. Daarom hier een lijst met 20 basisproducten.

Revalideren
Kiwi&zo kan de komende weken wat anders worden dan je gewend bent. Ik heb vorige week namelijk een heftig verkeersongeluk gehad, waarbij ik een fikse wond in mijn achterhoofd heb en een hersenschudding. Ik ben dus voornamelijk aan bed gebonden en koken is nu niet gemakkelijk. Ook mijn concentratie is nu ver te zoeken, dus vergeef me alsjeblieft als ik iets niet na kan komen wat ik anders wel doe!


20x betaalbare gezonde basisproducten

Let er op dat er geen specifieke volgorde in deze lijst zit. Afwisseling blijft belangrijk, maar hier is een goede basis, waarbij aardig consensus is over de heilzame werkingen, en beperkte negatieve eigenschappen.

1. Wortels
Goedkoop, lekker, goed voor de ogen en lang houdbaar. Dit heb ik eigenlijk altijd in huis. Gekookt en rauw zouden ze andere gezonde eigenschappen hebben, dus wissel dat eens af. Dus hutspot, wortelsoep of door een salade.

2. Uien (biologisch)
Aan uien worden veel gezonde eigenschappen toegekend van ontstekingsremmend en zelfs kankervoorkomend. Hoe dan ook is het een lekkere toevoegen aan veel gerechten, die niet duur is. Wel is het verstandig om het biologisch te halen, aangezien er veel pesticiden gebruikt worden bij de teelt.

3. Havermout
36 cent voor een halve kilo. Zo goedkoop haal ik mijn havermout bij de Jumbo. Daar kunnen maar weinig producten tegen op. Daarnaast zou het je cholesterol verlagen, een goede bron van vezels zijn en andere mineralen. Een mooi basisproduct dus. Je kunt hier bijvoorbeeld pap van maken, muffins of koekjes.

4. Gehakte spinazie (diepvries)
Ik houd van spinazie, maar vers is het erg duur. Uit de diepvries is het daarentegen erg goedkoop. Dan is het niet meer geschikt voor salades, maar wel voor warme gerechten. Daar wordt het natuurlijk niet minder gezond van! Kies wel voor de gehakte spinazie in deelblokjes, en niet voor ‘à la crême’. Gebruik het bijvoorbeeld in falafel.

5. Eieren (biologisch)
Door de geschiedenis heen zijn eieren bestempeld als superfood en als het kwaad zelve. Op dit moment is het weer een superfood, en daar ben ik het helemaal mee eens. Zeker de biologische eieren zouden meer onverzadigde vetten en omega-3 bevatten, dus daar is niets mis mee. Ook vitamine D en veel mineralen zitten er in. En nu zelfs de Aldi biologische eieren heeft, kan iedereen het halen.

6. Tomaten
Snoeptomaatjes, gezeefde tomaten, tomatenpuree of de normale tomaat. Er zijn zoveel varianten in de supermarkt! En ze hebben allemaal hun sterke en smakelijke kanten. Hoe dan ook zouden tomaten goed voor het hart zijn en kanker bestrijdende eigenschappen hebben. Gezeefde tomaten heb je al voor 28 cent voor een halve kilo, dus de prijs hoeft je ook niet tegen te houden. Let wel op eventueel toegevoegd zout. Wat dacht je bijvoorbeeld van pasta bolognese, een Mexicaanse bonensalsa of een simpele salade?

7. Knoflook
Bij de Aldi koop je knoflook per halve kilo voor een schijntje. Het krijgt zoveel positieve eigenschappen toegedicht dat het een ware superfood is en voegt ook nog eens veel smaak toe aan recepten. Vooral in huis halen dus! En dan heb ik het wel over de teentjes, en niet over poeder.

8. Linzen
Ik zag een tijd terug een programma van de publieke omroep (geen idee meer welke) waarin een Nederlandse reporter naar Marokko ging met de vraag: “Nederland vindt dat ze in de crisis zit, wat zijn jullie tips om daar uit te komen?” Het antwoord was massaal: “meer linzen eten!” Het is goedkoop (zowel gedroogd als in blik), voedzaam en gezond. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit linzenpotje met vis of linzensoep?

9. Kikkererwten
Eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de linzen. Goedkoop, voedzaam en gezond. Zowel uit blik als gedroogd. Maak er bijvoorbeeld falafel of een maaltijdsalade van.

10. Kidney bonen
En nogmaals hetzelfde als kikkererwten en linzen. Goedkoop, voedzaam en gezond. Dit geldt trouwens ook voor bruine bonen, witte bonen, zwarte bonen of welke variant je maar kunt vinden. Erg lekker in chili, wraps of een bonensalsa.

11. Zilvervliesrijst
Veelzijdig, voedzaam, goedkoop. Ik kan het bij eigenlijk al deze producten zetten. Bij de Jumbo kost het minder dan een Euro per kilo, en in toko’s waarschijnlijk nog minder. Je kunt er nasi mee maken of als bijgerecht bij veel Oosterse en Mexicaanse gerechten.

12. Broccoli
Als er een koning is onder de groenten, zou het broccoli zijn. Het zit zo tjokvol vitaminen, mineralen, vezels, etc. dat dit niet in je eetpatroon mag ontbreken. In De Voedselzandloper wordt zelfs een halve stronk per week aangeraden. Maak er bijvoorbeeld een lekkere broccolisoep van. Broccoli is wel echt een seizoensgroente, en fluctueert dus nog al in prijs. Buiten het seizoen is uit de diepvries vaak goedkoper.

13. Doperwten (diepvries)
Ook diepvries doperwten zijn spotgoedkoop. Rond de 50 cent voor een zak van 400 gram zo uit mijn hoofd. Dit is een perfecte groente voor door de nasi, risotto, pasta of noem het maar op.

14. Sperziebonen (diepvries)
Precies hetzelfde als de doperwten. Perfect voor door allerlei gerechten, of bijvoorbeeld gestoomd met wat verse kruiden en knoflook.

15. Bananen
Fast food voor onderweg. Bananen zijn goedkoop, vullen goed, altijd in het seizoen en ook in de keuken kun je er veel mee. Van ijs, tot chocoladepudding, tot muffins.

16. Appels (bio)
An apple a day, keeps the doctor away zeggen de Engelsen. Appels komen keer op keer uit onderzoek als erg gezond. Wel voert deze fruitsoort de Dirty Dozen aan. Dit is een lijst van hoeveel pesticiden gebruikt worden bij de teelt. Daarom is het aan te raden het biologisch te halen. Dan heb je er ook niet zo’n viezig plaklaagje opzitten!

17. Noten (ongezouten en ongebrand)
Het is even zoeken, maar elke supermarkt heeft ongezouten en ongebrande noten. Dit is de gezondste soort die er is. Als je een mix neemt, weet je zeker dat je alle positieve eigenschappen van de verschillende noten binnenkrijgt. Lees hier meer over noten.

18. Zonnebloempitten
Bij natuurvoedingswinkels kun je een zak zonnebloempitten voor een paar Euro halen. Dit is erg goedkoop vergeleken met noten en pijnboompitten. Terwijl het net zo gezond is! Uiteraard kun je ook zelf zonnebloemen in de tuin zetten. Lekker over salades, couscous of als tussendoortje.

19. Olijfolie
Olijfolie is een zeer gezonde bron van goede vetten. Gebruik het in een dressing voor een salade bijvoorbeeld. In de supermarkt is het erg goedkoop, zelfs de extra vierge variant, die het gezondst is.

20. Mineraalrijk zeezout
Ik zie mineraalrijk zeezout als een vitaminepil. Natuurvoedingswinkels hebben voor een paar Euro grote potten mineraalrijk zeezout als Keltisch zeezout. Dit is goedkoper dan de geraffineerde soort die je in supermarkten vindt. Lees ook mijn special over zout.

Wat zijn de toppers in jouw keuken?

Schrijf je in voor de e-mailnieuwsbrief!

Meld je aan en ontvang gratis het e-book "Een beginnersgids, stap voor stap betaalbaar gaan eten".

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

 

Kiwi&zo maakt gebruik van cookies. En dan bedoel ik niet havermoutkoekjes. Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om je de beste surfervaring te bieden. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van jouw cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" hieronder dan ben je akkoord met deze instellingen. Het is zo ingesteld dat je deze melding slechts 1x per maand te zien krijgt nadat je op accepteren geklikt hebt, omdat ik weet hoe irritant deze cookie-meldingen zijn. Helaas is het wettelijk verplicht om je hier mee lastig te vallen.

Groetjes, Lisette

Sluiten